Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de voordelen aan borstvoeding geven?

Wat zijn de voordelen aan borstvoeding geven?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het kan best een lastige beslissing zijn: ga jij je kindje borstvoeding geven? Elke moeder mag dit (gelukkig) voor haarzelf besluiten. Omdat de gezondheid van het kindje voorop staat, is het voor de kersverse mama belangrijk om alles af te wegen. Je eigen lichaam is natuurlijk ook betrokken. Om je een beetje te helpen, zetten wij alle voordelen aan het geven van borstvoeding voor je op een rijtje. Of je nou één of twee dagen borstvoeding gaat geven, of je kindje voor een langere tijd met moedermelk wilt voeden – er kleven heel wat voordelen aan!


Borstvoeding kan jullie band versterken

Voor pasgeboren baby’tjes is lichamelijk contact cruciaal. Jij knuffelt natuurlijk het allerliefst de hele dag met je kleintje, maar dat dicht bij elkaar zijn heeft ook echt zin: de lichaamstemperatuur van je baby wordt beter geregeld, het gevoel van hechting wordt vergroot en hij of zij wordt kalm van de aanraking. Bij het geven van borstvoeding heb je huid op huid contact met je baby, wat helemaal goed is voor de hechting. Borstvoeding kan dus heel goed helpen bij de band met je kindje.

Ook voor jou als moeder is borstvoeding prettig, omdat je lichaam het hormoon oxytocine aanmaakt. Daardoor voel je je nog gelukkiger. Dit hormoon wordt ook wel ‘knuffelhormoon’ genoemd, omdat het ook vrijkomt bij verliefdheid, flirten en lichamelijk contact. De aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine zorgt in het begin voor het opstarten van naweeën, zodat de gescheurde bloedvaatjes in je baarmoeder dichtgedrukt worden. Daardoor herstel je vele malen sneller van je bevalling en heb je al gauw minder pijn daar beneden. Oxytocine maakt je ook alerter voor de geluiden van je baby: zo hoor je elk geluidje, ook in de nacht, en sta je altijd paraat om je kind te beschermen. Bijzonder dat zo’n hormoon dat allemaal teweeg kan brengen!


Borstvoeding bevat belangrijke voedingsstoffen

Een ander enorm voordeel aan borstvoeding is dat de melk alle belangrijke voedingsstoffen bevat die je baby nodig heeft. Borstvoeding bevat naast alle benodigde voedingsmiddelen ook vitamines, witte bloedcellen en onverzadigde vetzuren. Mensen noemen borstvoeding ook wel de eerste vaccinatie, omdat er in de moedermelk bepaalde antistoffen zitten die je kindje nodig heeft. De baby krijgt door het drinken van moedermelk colostrum binnen, dat ziektes, infecties en kan bestrijden en je kindje beschermt tot het eigen immuunsysteem gaat werken. Colostrum helpt ook de spijsvertering op gang te brengen, wat erg belangrijk is voor de groei van je kind. Je hoeft bij het geven van borstvoeding dus nooit zorgen te maken of je kindje wel de juiste en meest belangrijkste voedingsstoffen binnen zal krijgen.

Wist je dat borstvoeding meegroeit met de baby? Melk van moeders met een heel jong kindje verschilt weer van de melk van een oudere baby. De moedermelk groeit als het ware mee met het kind. Met borstvoeding krijgt je kindje dus altijd wat hij of zij op dat moment nodig heeft. Moedermelk zal zelfs veranderen tijdens het voedmoment, zodat eerst de belangrijkste voedingsstoffen binnenkomen en dan de dorst van je baby weg zal gaan. Hoe bijzonder is dat!


Borstvoeding is ook goed voor de gezondheid van de moeder

Als je borstvoeding geeft, is dat ook goed voor jouw gezondheid. Door borstvoeding maakt je lijf het hormoon oxytocine aan, waardoor je sneller kunt herstellen van de bevalling, heb je een verlaagd risico op diabetes type 2, baarmoederhalskanker en botontkalking. Natuurlijk denk je als je net moeder bent geworden alleen maar aan de gezondheid van je kindje, maar dat jouw gezondheid er op vooruit gaat, is ook een groot voordeel! Je wilt immers blakend van gezondheid voor je pasgeboren kindje zorgen.


Borstvoeding is goed voor de portemonnee

Een ander groot voordeel is natuurlijk het feit dat moedermelk helemaal gratis is. Als je jouw kindje met flesvoeding voedt, kan dat al gauw op lopen tot meer dan duizend euro per jaar. Borstvoeding geven is dus ook besparen, en dat geld kun je weer aan andere dingen uitgeven. Je hoeft ook geen flesjes en speentjes aan te schaffen, wat ook weer kan schelen in de portemonnee. Een kindje dat borstvoeding krijgt, schijnt ook minder vaak ziek te zijn. Dat scheelt ook weer in de ziektekosten.


Borstvoeding is heel praktisch

Het meest handige aan borstvoeding: je hebt het altijd bij je! Je hoeft alleen je t-shirt of jurk aan de kant te schuiven en je bent klaar om borstvoeding te geven. Je kunt je kindje ook altijd voeden, want de melk is direct op de juiste temperatuur. Als je een keertje niet thuis bent en je kindje niet direct uit je borst kunt voeden, kun je de borstvoeding afkolven. Zo kun je met een gerust hart een keertje weg, of kan je partner jullie kindje voeden zodat jij lekker een keer door kunt slapen. Moedermelk is in de koelkast tot 24 uur houdbaar. Hoe praktisch wil je het hebben?


Borstvoeding is heel milieubewust en duurzaam

Het is natuurlijk heel handig dat borstvoeding niet in een plastic of karton zit. Dat scheelt heel wat afval! Ook hoef je moedermelk niet op te warmen, wat ook erg milieuvriendelijk is. De melk heeft van zichzelf al de juiste temperatuur, en er zijn in principe geen speentjes of flesjes voor nodig.


Borstvoeding helpt bij het afvallen na de bevalling

Ook fijn: met het geven van borstvoeding verbrandt je tot vijfhonderd calorieën per keer! En dat zonder diëten of sporten. Veel vrouwen willen zo snel mogelijk van de zwangerschapskilo’s af. Wist je dat vrouwen die borstvoeding geven zelfs drie kilo lichter zijn na zes maanden dan vrouwen die geen borstvoeding (meer) geven? Op het gebied van afvallen is het geven van borstvoeding dus ook een heel goed idee.


Borstvoeding zorgt dat je menstruatie iets langer wegblijft

Borstvoeding wordt ook gezien als een natuurlijk voorbehoedsmiddel, omdat door het geven van borstvoeding de menstruatie namelijk later op gang komt dan bij vrouwen die geen moedermelk geven. Gemiddeld komt met het geven van borstvoeding de menstruatie pas na zes maanden weer terug. Zo hoef jij je nog even niet druk te maken over andere voorbehoedsmiddelen en heb je geen last van de ongemakken die je ongesteldheid met zich mee kan brengen – en heb je meer tijd en aandacht voor je allerliefste kleintje.


Borstvoeding is betrouwbaar en veilig

Omdat je precies weet dat je kindje de juist voedingsstoffen binnenkrijgt door jouw melk, heeft dat een groot voordeel ten opzicht van flesvoeding. Door veiligheidsredenen is het wel eens voorgekomen dat flesvoeding teruggeroepen moest worden uit de schappen, omdat er toch wat mis wat gegaan bij het productieproces. Ook moet er bij poedermelk water moeten worden toegevoegd, waardoor de voeding in aanraking kan komen met kalk of chloor. Daar helpt ook het koken van het water niet tegen. Ook ontkom je niet aan ingrediënten die niet helemaal natuurlijk zijn, terwijl moedermelk het meest natuurlijke is wat je je kindje maar kunt geven. Borstvoeding is in zulke gevallen de meest betrouwbare en veilige optie: dat vind je als moeder natuurlijk erg belangrijk.


In dit artikel las je alle voordelen van het geven van borstvoeding. Naast dat borstvoeding alle belangrijke voedingsstoffen heeft voor je kindje, zorgt het voeden ook voor een betere band tussen jullie en een extra bescherming tegen ziekten voor moeder én kind. Daarbij is het geven van moedermelk erg goed voor de portemonnee: flesvoeding kan wel meer dan duizend euro per jaar kosten, borstvoeding is helemaal gratis. Ook is het milieuvriendelijk en praktisch, want de melk is altijd op de juiste temperatuur en de moeder kan altijd en overal haar kindje voeden. Andere voordelen zijn dat je sneller gewicht verliest als je borstvoeding geeft (altijd fijn, vlak na een zwangerschap) en dat je menstruatie nog even uitblijft. Borstvoeding is dus een praktische, betrouwbare en hele fijne optie voor je kind: geen wonder dat moedermelk ook wel het vloeibare goud wordt genoemd!


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag