Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

WC verstopt; wat moet je doen?

WC verstopt; wat moet je doen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een WC die verstopt zit is een heel vervelend probleem, maar het is iets wat in de meeste huishoudens toch al gauw wel een paar keer per jaar voorkomt. Een loodgieter kan dit probleem over het algemeen in een mum van tijd oplossen, maar dit is meestal wel vrij kostbaar omdat het uurtarief van een volledig gekwalificeerde loodgieter zo’n 75 tot 125 euro kan bedragen. Gelukkig zijn er echter ook nog een aantal dingen die je zelf kunt doen om een verstopte WC weer goed door te laten lopen.

In dit artikel leggen we je alle manieren uit om zelf een WC te ontstoppen als deze niet meer goed wil doorspoelen. Natuurlijk laten we je zien hoe je de bekende rubberen plopper of chemische ontstoppers gebruikt, maar ook welke huis- tuin- en keukenmiddeltjes er tot je beschikking staan als het toch nog niet wil lukken. En mochten ook die geen soelaas bieden, dan helpen we je ook met het vinden van een voordelige loodgieter in je eigen regio.


Voordat je de WC gaat ontstoppen…

Voordat je zelf begint met het probleem op te lossen is het goed om een aantal dingen in het oog te houden:

  • Veel mensen hebben de neiging om een WC die verstopt zit meteen nogmaals door te spoelen. Dit zal er echter niet voor zorgen dat de verstopping wordt opgelost. Wat helaas wel kan gebeuren is dat het water over de rand komt waardoor je zult moeten dweilen.
  • Wanneer je al weet wat de oorzaak is van de verstopping (je zoon of dochter heeft bijvoorbeeld een knuffel in de toiletpot laten vallen) probeer dan de blokkade met een paar rubberen handschoenen aan je handen zelf te verwijderen.
  • Draai het kraantje van de watertoevoer naar het toilet dicht. Want je zult net zien dat een ander gezinslid nietsvermoedend het toilet doorspoelt terwijl jij nog bezig bent je spullen te verzamelen.
  • Leg alvast wat doeken zoals oude handdoeken rond de WC-pot om water op te vangen.
  • Doe oude kleren aan en draag rubberen handschoenen voor je begint met de WC te ontstoppen.
  • Maak je toilet grondig schoon als de verstopping weer is opgelost.

Gebruik een ontstopper

Een ‘gewone’ verstopping is vaak al te verhelpen met een rubberen ontstopper. Die wordt door veel mensen ook wel een plopper genoemd, uiteraard vanwege het ploppende geluid dat hij maakt.

De plopper ziet er in de regel uit als een ronde (rode) rubberen zuignap aan een houten stok. Je hebt echter ook ontstoppers met een handpomp zodat je nog meer stuw- en zuigkracht kunt ontwikkelen.

De kosten hiervan vallen mee en variëren van een paar euro voor de meest eenvoudige tot ongeveer 15 euro voor een mechanische ontstopper. Je doet er goed aan om er altijd eentje in huis te hebben en voor de prijs hoef je dat dus niet te laten.

Met de zuignap kun je druk zetten op een afvoer, zoals die van de douche of het aanrecht, maar je kunt hem ook heel goed gebruiken om de WC te ontstoppen. Dat doe je het beste als volgt:

  1. Zet het rubber van de ontstopper een tijdje in een emmer met heet water zodat het rubber nog flexibeler wordt.
  2. Zet het rubber op het afvoergat van de toiletpot. Het beste effect krijg je wanneer dat gat luchtdicht wordt afgesloten. Als dat vanwege de vorm van het gat niet lukt kun je een doek om het rubber wikkelen.
  3. Zorg dat er altijd een laagje water tot boven het rubber staat, want je wilt duwen met water en niet met lucht. (Gebruik daarvoor eventueel een emmer met water die je bij de hand hebt als je de WC niet kunt of wilt doorspoelen.)
  4. Druk de plopper traag maar gedecideerd omlaag om het water naar beneden te stuwen de afvoer in. Haal hem ook met diezelfde snelheid weer omhoog en druk hem meteen weer omlaag. Je doel is om drukgolven te veroorzaken die zo krachtig mogelijk zijn en die krijg je niet door in hoog tempo oppervlakkig te ploppen.
  5. Als je geluk hebt kolkt de toiletpot nu meteen leeg, maar soms moet je het proces een aantal keer herhalen om dat effect te verkrijgen. Geef dus niet op na een eerste mislukte poging, maar probeer het zeker 5 tot 6 keer op deze manier en blijf ook doorgaan als je telkens weer wat verbetering ziet.

Emmer met heet sop

Wanneer de WC-pot niet volledig verstopt zit maar langzaam weer leeg loopt kun je proberen de blokkade weg te spoelen met een emmer met heet zeepsop. De meeste zepen zijn vet oplossend waardoor een stremming in de afvoer eerder los komt. Je kunt hier bijvoorbeeld afwasmiddel voor gebruiken.

Spuit een flinke hoeveelheid afwasmiddel in de toiletpot en giet dan van grote hoogte een paar liter heet water er bovenop. Door de kracht van het water dringt de zeep diep in de afvoer door. Spoel na een half minuutje ongeveer de WC door.

Het is ook een mogelijkheid om het eerst alleen met heet water te proberen. Gebruik in elk geval nooit kokend heet water maar liever het hete water uit de kraan. Te heet water kan namelijk je toiletpot beschadigen.


Gebruik een flexibele buis

Een verstopping wordt vaak veroorzaakt door iets wat klem zit in de afvoerbuis. Dat kun je dus proberen kapot te maken of van zijn plek te wrikken met een flexibele maar stevige buis. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een stevige tuinslag gebruiken.

Probeer de slang zo ver mogelijk in de afvoer te duwen. Dit gaat vaak het beste door hem tijdens het duwen rond te blijven draaien. Zo hou je druk op de slang en glipt hij makkelijker voorbij de rondingen van de buis. Beweeg de slang heen en weer en probeer zo de verstopping los te krijgen.

Het is niet aan te raden om een object zoals een kleerhanger te gebruiken. Die kun je weliswaar goed vouwen in de vorm die nodig is om diep in de buis door te dringen, maar het metaal zal ongetwijfeld zijn sporen nalaten in de toiletpot.

Mocht je toch kiezen voor metaal, omwikkel dit dan eerst met duct tape. Dit is namelijk redelijk goed bestand tegen nat worden. Vooral het uiteinde beschermen is belangrijk, want dat brengt de meeste schade toe. Controleer wel regelmatig dat de tape nog goed zit natuurlijk.

Omwikkelen met een doek of dik plastic kan eventueel ook, maar dit stoot je tijdens het wrikken wel makkelijk weer kapot of komt weer los, waardoor je nog meer materiaal in je afvoer hebt zitten en je het probleem dus alleen maar groter hebt gemaakt.


Maak gebruik van een ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer is een hulpmiddel van loodgieters dat als alternatief dient voor het stuk tuinslang dat we hierboven al bespraken. De veer bestaat uit een rond gedraaide metalen draad die meestal aan een stevig hengsel zit, waarmee je de draad ook makkelijk kunt draaien. De veer is dus heel flexibel.

Veel loodgieters wagen hun eerste (en vaak ook enige) poging met een dergelijke ontstoppingsveer, die ook wel trekveer wordt genoemd. Je kunt deze kopen maar ook huren, bijvoorbeeld in je lokale bouwmarkt.

Je duwt de veer in de afvoer, iets wat vaak al redelijk eenvoudig kan. Door de veer tot aan de blokkade te duwen en dan rond te draaien kun je de verstopping los maken.


Maak je eigen ontstoppingsmiddel

Voor je naar de winkel snelt om chemisch of andere vloeibaar ontstoppingsmiddel te kopen kun je eerst ook proberen om zelf een middeltje te maken op basis van producten die je wellicht zelfs al in huis hebt. Dit doe je bijvoorbeeld met een combinatie van zuiveringszout en azijn.

Doe eerst het zout royaal in de pot en giet dan voorzichtig een fles azijn leeg in de WC. Omdat de combinatie flink zal gaan bruisen moet je dit niet te bruusk doen en telkens even stoppen als het teveel gaat bruisen.

Ga door tot de fles leeg is, wacht dan vijf minuten en giet tot slot heet water uit de kraan erbij. Een liter of 4 tot 5 is voldoende. Na een nacht wachten kun je hopelijk de verstopping wegspoelen.


Gebruik enzymen om de verstopping op te lossen

Een alternatief voor chemische ontstopper is om er eentje op basis van enzymen te gebruiken. Dit kan alleen wanneer de verstopping uit organisch materiaal bestaat. Ook ontstopper op basis van enzymen koop je in de winkel.

Giet het middeltje in de afvoer en laat het een nachtje staan. Als het goed is hebben de enzymen zich dan voldoende tegoed gedaan aan hetgeen je afvoer blokkeert en kun je de WC weer doorspoelen.


Koop een chemische ontstopper

Als bovenstaande tips niet (genoeg) hebben geholpen kun je ook altijd nog kiezen voor een chemisch ontstoppingsmiddel. Die zijn in vrijwel elke supermarkt en bouwmarkt te koop.

Om een specifiek ontstoppingsmiddel het meest efficiënt te gebruiken volg je het beste de aanwijzingen op de verpakking. In de regel is het zo eenvoudig als een deel van de vloeistof in de toiletpot te gieten en gedurende een bepaalde periode te wachten.

Let op: nooit chemische ontstoppers gebruiken in combinatie met een plopper of een veer. Deze middeltjes zijn namelijk heel schadelijk voor je. Check ook dat de ontstopper die je koopt niet alleen geschikt is voor gootstenen maar dat er ook echt expliciet toiletten op vermeld staan.


Een loodgieter inschakelen

Als je eigen pogingen nog geen vruchten hebben afgeworpen is het op een bepaald moment verstandig om een loodgieter in te schakelen. Maar dat kun je natuurlijk ook direct doen. Deze expert weet precies hoe de afvoerleidingen onder de vloer lopen en kan die dus ook zo effectief mogelijk vrijmaken van blokkades.

Een loodgieter kan al binnen een half uur bij je op de stoep staan en heeft meestal ook maar weinig tijd nodig om het probleem op te lossen.

Ook al wil je een verstopte WC natuurlijk zo snel mogelijk weer kunnen gebruiken, toch loont het altijd om ook loodgieters eerst even goed te vergelijken. Dat kan gewoon via internet op zowel prijs als kwaliteit. Lees bijvoorbeeld ook even snel de reviews door van een bepaalde loodgieter voor je deze belt.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag