Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je het beste je zonnescherm schoonmaken? 

Hoe kun je het beste je zonnescherm schoonmaken? 

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer de zon weer begint te schijnen gaat het zonnescherm uit. Maar wat nu als je ineens vieze plekken op je zonnescherm hebt zitten? Dat ziet er natuurlijk niet erg fris en gezellig uit. Dus het is tijd voor de schoonmaak! Maar hoe maak je zo’n zonnescherm eigenlijk precies schoon? Dat leggen wij je graag uit.


Benodigdheden

We beginnen bij het begin, namelijk de benodigdheden. Het schoonmaken van een zonnescherm is geen lastige klus, dus er zijn ook geen bijzondere benodigdheden. Dus wat houdt je nog tegen? Pak de volgende spullen: 

  • Emmer gevuld met lauwwarm water
  • Ladder
  • Zachte borstel 
  • Impregneermiddel 
  • Optioneel: Spons
  • Indien nodig: Schoonmaakmiddel 
  • Indien mogelijk: Tuinslang

Let op! Het schoonmaakmiddel voeg je pas aan het water toe indien dat nodig blijkt te zijn, zie stap 4 van het stappenplan hieronder.


Stappenplan

Heb je alle benodigdheden klaar staan, dan kun je aan de slag. Lees verderop in dit artikel wanneer je het best je zonnescherm kunt schoonmaken en andere tips en volg daarmee onderstaand stappenplan. 

Stap 1: Uitklappen (en loshalen)

Als eerst is het belangrijk dat je het zonnescherm uitklapt, waarna je in kaart brengt of je het doek van je zonnescherm kunt loshalen of niet. Het trapje moet je sowieso wel op, om het aluminium of staal schoon te maken, maar wanneer je het doek los kan halen scheelt het een hoop gedoe. Je kunt dan namelijk het doek op een schone tafel leggen en met beide benen op de grond, het doek schoonmaken. Dit kan echter in de meeste gevallen niet, dus zal het alleen bij uitklappen blijven. 

Stap 2: Los vuil afborstelen

Wanneer je scherm volledig is uitgeklapt, borstel je eerst al het grove vuil eraf. Je gebruikt hiervoor de zachte borstel. Probeer ook echt zachtjes te borstelen, of te vegen, want je wilt voorkomen dat je het vuil in het doek borsteltin plaat van eraf. Dan heb je straks namelijk ineens meer werk! Borstel de boven- én onderkant. Aan de bovenkant kunnen bladeren, zand of takjes liggen en aan de onderkant kunnen spinnenwebben hangen.

Stap 3: Hardnekkig vuil poetsen

Aan het lauwwarme water heb je als het goed is nog geen schoonmaakmiddel toegevoegd. Je wilt namelijk eerst proberen om het scherm met zo min mogelijk middelen schoon te maken, om hem zo min mogelijk aan te tasten. Poets dus eerst met water en de zachte borstel of spons het hardnekkige vuil weg. Het is belangrijk het gehele doel te doen, niet alleen de stukken waar je vuil ziet, want op sommige stukken zie je het misschien wel over het hoofd of zit onzichtbaar vuil. Poets ook weer niet te hard, om het doek niet te beschadigen.

Stap 3.1: De armen schoonmaken

Vergeet ook niet de armen en de rest van het aluminium van je zonnescherm schoon te maken. Je kunt dit het best doen nadat je het doek hebt schoongemaakt, omdat je anders toch weer vuil water over de armen heen krijgt.

Stap 4 (optioneel): Poetsen met schoonmaakmiddel

Lukt het niet om het vuil met alleen lauwwarm water van het doek af te poetsen, dan is het tijd om het schoonmaakmiddel in te zetten. Voeg niet te veel schoonmaakmiddel toe, je kunt altijd nog bijvullen indien nodig! Poets vervolgens het hele doek, zoals je het al hebt gedaan zonder schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat je elk stukje van het doek meeneemt, zodat er geen verschil is of ontstaat tijdens het opdrogen.

Stap 5: Afspoelen 

Voor de vijfde stap is het handig als je een tuinslang hebt, maar niet noodzakelijk. Laat eerst het water of het sopje 10 tot 15 minuten in het doek trekken. Nadat het water of sopje even heeft ingetrokken moet het doek worden afgespoeld. Al het vuil wordt op deze manier weggespoeld. Je kunt dit dus met de tuinslang doen, of anders met wat emmers (schoon!) water. Als je met sop hebt schoongemaakt is het van uiterst belang dat je al het sop goed verwijderd, anders krijg je lelijke vlekken met opdrogen.

Stap 6: Opdrogen

Het werk zit erop, je zonnescherm is weer helemaal schoon. Maar dan ben je er nog niet. Ook tijdens het opdrogen moet jij goed opletten en daarna komt er nog een stap aan te pas. Tijdens het opdrogen is het van belang dat je goed oplet dat het niet gaat regenen, dan kun je namelijk weer opnieuw beginnen. Rol het zonnescherm pas op wanneer hij helemaal droog is, of tussentijds om een regenbui te ontwijken. Maar rol hem dan zo snel mogelijk weer open om schimmel te voorkomen.

Stap 7: Impregneren

De laatste finishing touch voor het schoonmaken van jouw zonnescherm is het impregneren van het doek. Spuit het op de boven en onderkant van het doek en houd zelf eventueel een mondkapje voor. Na het impregneren wacht je nog één keer tot het hele doek is opgedroogd, en dan ben je echt helemaal klaar.


Tips

Je kunt natuurlijk op elk gewenst moment jouw zonnescherm schoonmaken. Maar dat is niet aangeraden. Wanneer je het scherm in de volle zon laat drogen, kan het namelijk zijn dat er vlekken op achterblijven. Voor het beste resultaat, raden we je aan om naast bovenstaande stappen, ook onderstaande tips te volgen. 

Tijd van de dag

Het best kun je jouw zonnescherm schoonmaken in de avond, of op een droge, bewolkte dag. Check voordat je aan de slag gaat altijd het weerbericht. Ben jij namelijk lekker aan het dromen over je net schoongemaakte zonnescherm, gaat het ineens keihard regenen. Dan mag je de volgende ochtend dus weer opnieuw beginnen. 

Tijd van het jaar

Het beste seizoen om je zonwering schoon te maken is het voorjaar. Je hebt dan genoeg droge dagen waarin je hem kunt schoonmaken en kan dan de hele zomer genieten van een schoon zonnescherm. Maak je hem aan het eind van de zomer schoon, dan hebben spinnen de hele winter de tijd om zich te nestelen en zo ook takjes bladeren en andere viezigheden.

Impregneren

Impregneren is optioneel, maar het is wel aangeraden om jouw zonnescherm zo lang mogelijk mooi te houden. Met een goede impregneerspray maak je het zonnescherm waterdicht en voorkom je vocht- en schimmelplekken. Vooral wanneer je schoonmaakt met schoonmaak middel is impregneren aan te raden. Schoonmaakmiddel tast namelijk de al eerder aanwezige impregneerlaag aan.

Schoonmaakmiddel

Verschillende mensen raden verschillende schoonmaakmiddelen aan om het doek van het zonnescherm goed schoon te krijgen. Zo is groene zeep een veel aangeraden middel. Het voordeel hiervan is dat het het scherm zo min mogelijk aantast. Je kunt ook voor wat sterker schoonmaakmiddel kiezen maar blijf uit de buurt van echt agressieve middelen. Het best kun je, voor je aan de slag gaat met een nieuw schoonmaakmiddel, het middel eerst even uitproberen.

Olie

Heb jij ook zo’n hekel aan dat gepiep van een zonnescherm dat wordt uitgerold? Onze laatste tip zorgt ervoor dat je dat voorkomt. Om jouw zonnescherm goed te onderhouden is het niet alleen van belang dat je het doek goed verzorgt, maar ook de armen. Smeer daarom minimaal een maal per jaar de scharnieren van het scherm in met olie.


Wat je absoluut niet moet doen

Nu weet je welke stappen je moet nemen en heb je een aantal tips voor het beste resultaat na het schoonmaken van jouw zonnescherm. Graag willen we je alleen nog behoeden voor een aantal veelgemaakte fouten:

  • Gebruik geen hogedrukreiniger. Deze beschadigt het doek en de beschermlaag. Helemaal verkeerd toegepast, kan de sterke kracht er zelfs voor zorgen dat het scherm helemaal niet meer bruikbaar is.
  • Gebruik geen agressieve, chemische schoonmaakmiddelen. Ook deze beschadigen het doek en de beschermlaag. 
  • Verspil je tijd niet aan plekken waar “het weer” in het doek zit. Dit krijg je er namelijk niet meer uit. Ter voorkoming van uitbreiding is het aan te raden nooit je doek op te rollen als het nat is.

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag