Wat is de beste kinder make-up?

Wat is de beste kinder make-up?

Laatst bijgewerkt: 19 maart 2019

Kinderen zijn vaak al op jonge leeftijd bezig met make-up. Dat is niet gek, want ze zien het overal om zich heen. Wanneer je kinderen graag af en toe willen make-uppen, is het wel zo handig als je weet welke producten dan veilig door hen gebruikt kunnen worden. Je wilt immers niet dat je kind producten gebruikt die vol zitten met schadelijke stoffen. Voor dit artikel zochten we daarom voor je uit wat de beste kinder make-up is. Zo kun je je kind laten experimenteren met make-up en nagellak zonder dat je daarbij bang hoeft te zijn voor de eventuele schadelijke gevolgen daarvan. En dat is wel zo prettig.


Kinder make-up

Kinderen krijgen al op jonge leeftijd te maken met de wens om make-up te gebruiken. Ze willen er net zo uitzien als hun moeder, oudere zus of buurmeisje. Het begint vaak al op zeer jonge leeftijd met het willen lakken van de nagels. Een vrolijk kleurtje op die kleine nageltjes zorgt dan ook voor een grote glimlach bij het kind. Maar wist je dat de meeste soorten nagellak een enorme hoeveelheid aan schadelijke stoffen bevatten? Stoffen die zo door de nagel heen opgenomen kunnen worden door het lichaam. Dat maakt waarschijnlijk dat je de volgende keer niet zo snel de nagels van je kind zal lakken met ‘gewone’ nagellak. Goed nieuws: er zijn alternatieven.


De ingrediënten van kinder make-up

Hetzelfde geldt trouwens voor stoffen in andere vormen van kinder make-up. De chemische en/of synthetische ingrediënten die je vaak in kinder make-up tegenkomt, zijn absoluut niet ideaal. Deze stoffen worden in ‘volwassen’ beautyproducten vaak vermeden, omdat bekend is dat de stoffen niet goed zijn voor de huid. Maar toch zijn ze in kinder make-up vaak gewoon nog te vinden. Denk bijvoorbeeld aan ingrediënten als alcohol en parfum. Ingrediënten die bekendstaan om de negatieve invloed die ze op de (gevoelige) huid hebben. En als deze stoffen al niet prettig zijn voor een volwassen huid, dan zullen ze dat uiteraard ook niet voor een gevoelig kinderhuidje zijn.


Asbest in kinder make-up

Buiten dat je waarschijnlijk liever geen alcohol of andere agressieve ingrediënten op het zachte huidje van je kind smeert, zijn er ook grotere risico’s aan kinder make-up verbonden. In 2018 verscheen bijvoorbeeld het verontrustende bericht dat in de kinder make-up van het merk Claire’s asbest was gevonden. Tijdens het gebruik van de make-up zouden deze kankerverwekkende asbestdeeltjes vrij kunnen komen, met alle schadelijke gevolgen van dien. De twee producten van dit bekende merk waarin de asbest werd aangetroffen, werden dan ook direct teruggeroepen.


Vermijd ‘onveilige’ kinder make-up

Om de huid en de gezondheid van je kind zo veel mogelijk te beschermen, is het daarom verstandig om kinder make-up aan te schaffen die ‘veilig’ is. Make-up waarin voornamelijk natuurlijke ingrediënten zijn gebruikt, zijn dan waarschijnlijk de beste keuze. Probeer producten met allerlei (synthetische) toevoegingen in ieder geval te vermijden. Deze vormen van kinder make-up, die je vooral vaak bij speelgoedwinkels vindt, zijn vaak verre van goed voor de huid van je kind. Het is dan ook niet voor niets dat vooral kinderen met een gevoelige huid vaak last krijgen van uitslag of jeuk na het gebruik van dit soort producten.


Welke kinder make-up is dan wel veilig?

Je vraagt je nu waarschijnlijk af welke kinder make-up je dan wel zou kunnen kopen voor je kind. Wij zijn voor je op onderzoek uitgegaan en hebben een aantal merken gevonden die ‘veilige’ make-up maken voor kinderen. Deze make-up kun je dan ook met een gerust hart aan je kind geven. Al deze producten zijn vrij van ‘enge’ ingrediënten die je kind door het gebruik van de make-up binnen zou kunnen krijgen. Een aantal van de merken die veilige kinder make-up maken, zijn:


1. Piggy Paint | Kindernagellak zonder schadelijke stoffen

Voor kinderen die hun nagels graag in vrolijke kleuren willen lakken, zijn de nagellakjes van Piggy Paint veilig te gebruiken. Deze eco nagellak is namelijk vrij van giftige stoffen. De nagellak van Piggy Paint is een haast geurloze nagellak die gemaakt is op waterbasis. Hierdoor is het niet alleen een veilig product voor de gezondheid van je kind, maar ook een product dat milieuvriendelijk is. Deze nagellak is daarnaast volledig veganistisch en wordt dus ook niet op dieren getest. Kinderen met allergieën kunnen deze nagellak (vaak) ook gewoon veilig gebruiken, al is het in dat geval wel aan te raden om voor gebruik even advies in te winnen. De nagellakjes zijn in supervrolijke kleuren zoals bijvoorbeeld geel, roze en paars verkrijgbaar. Maar ook zilverkleurige nagellak met glitters en blauwe en groene nagellak behoren tot het assortiment.


2. INDISHA| Make-up en nagellak

INDISHA verkoopt biologische kinder make-up die vrij is van schadelijke stoffen. Hierdoor zijn de producten zeer mild voor de huid van je kind en kunnen de producten veilig gebruikt worden. Niet alleen verkoopt INDISHA producten als oogschaduw, lippenstift en blush die je veilig door je kind kunt laten gebruiken, maar ook voor ‘veilige’ nagellak kun je hier terecht. Deze nagellak is op waterbasis gemaakt en is vrij van schadelijke stoffen. De nagellak kun je verwijderen zonder het gebruik van nagellakremover. Door de nagels even in warm water te houden, kun je de nagellak er gemakkelijk afpellen. De nagellakjes zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en ook voor nagellak met glitters kun je hier terecht.

Ook make-up voor tieners en volwassenen

Een fijne bijkomstigheid is dat INDISHA niet alleen ‘veilige’ make-up voor kinderen verkoopt, maar ook een lijn heeft voor tieners en pubers. Ook deze make-up is volledig natuurlijk en dus veilig te gebruiken. Extra fijn voor een puberhuid die vaak toch vrij onrustig is. Ook voor natuurlijke make-up voor volwassenen kun je hier trouwens terecht. Ideaal voor wie zelf ook graag biologische make-up wil (gaan) gebruiken.


3. Little Earth’s Beauty | Kinder make-up

Earth’s Beauty is een make-up merk voor volwassenen dat enkel en alleen ‘zuivere’ make-up verkoopt. Deze make-up is vrij van allerlei schadelijke stoffen en zeer mild voor de huid. Dat maakt dat dit merk ook erg geliefd is onder mensen met een gevoelige huid of met allergieën. Ook voor kinderen kun je bij Earth’s Beauty terecht. Dit merk heeft speciaal voor kinderen namelijk de lijn Little Earth’s Beauty opgezet. Hier kun je onder andere lipgloss en glittergels kopen die 100% natuurlijk zijn.


4. Hopscotsch | Kindernagellak

Ook het merk Scotch maakt kindernagellak op waterbasis en zonder chemische stoffen, onder de naam Hopscotch. Deze nagellakjes zijn volledig veilig te gebruiken. Er zijn een hoop verschillende kleuren verkrijgbaar, waaronder groen, blauw en glitter nagellak. De nagellak kun je gemakkelijk verwijderen met een speciale remover op sojabasis. Ook voor volwassenen vind je bij Scotch trouwens nagellak zonder schadelijke stoffen.


Hippe Girls | Fake make-up

Bij Hippe Girls kun je terecht voor fake make-up. Deze make-up is vooral geschikt voor de jongere kinderen en voorkomt het geklieder dat je wel met ‘echte’ make-up hebt. Je kind kan helemaal losgaan met de lipgloss en oogschaduw, zonder dat er daadwerkelijk kleur vanaf komt. Ideaal voor kleine kinderen die graag spelen dat ze zich opmaken. Een bijkomend voordeel is dat fake make-up nooit opraakt, waardoor er lange tijd mee gespeeld kan worden. Bij Hippe Girls kun je trouwens ook terecht voor leuke sieraden en andere accessoires voor kinderen.


De beste kinder make-up

De beste kinder make-up zijn producten waarin geen schadelijke of chemische stoffen zijn gebruikt. Hierdoor weet je zeker dat de make-up geen negatieve invloed heeft op de huid en de gezondheid van je kind. Dat maakt dat je ze met een goed gevoel kunt laten experimenteren met allerlei soorten make-up. Gelukkig zijn er al een aantal merken die zich realiseren hoe belangrijk het is om veilige make-up voor kinderen te produceren. Make-up zonder synthetische of chemische toevoegingen. Make-up die mild is voor de huid en die gemaakt is van natuurlijke ingrediënten. De merken die veilige kinder make-up hebben gemaakt en/of verkopen, zijn onder andere Piggy Paint, INDISHA, Little Earth’s Beauty en Hopscotsch. Wil je je kind wel met make-up laten spelen, maar heb je liever niet dat het een kliederboel wordt? Dan kun je altijd nog kiezen voor de fake make-up van Hippe Girls.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag