Hoe koop je de juiste zonnebril voor een baby?

Hoe koop je de juiste zonnebril voor een baby?

Laatst bijgewerkt: 23 januari 2019

Ogen zijn kwetsbaar, voor veel licht en voor UV-straling. Wist je dat baby ogen nóg kwetsbaarder zijn dan de ogen van volwassenen? Een babyzonnebril lijkt misschien overdreven, maar dat is het zeker niet. Het is essentieel dat de jonge baby-ogen beschermd worden tegen fel licht. De beste bescherming bereik je met de juiste zonnebril. Maar hoe koop je de juiste zonnebril voor een baby? Waar let je allemaal op? In dit artikel bespreken we een aantal onderscheidende aspecten van babyzonnebrillen. Bovendien benoemen een paar merken babyzonnebrillen die goed worden beoordeeld door experts.


Waar let je op als je een zonnebril voor een baby koopt?

Laten we beginnen met benoemen dat ‘de looks’ de minst grote rol spelen bij de babyzonnebril. Natuurlijk is het leuk als je kleintje er hip uit ziet met een zonnebrilletje, maar hier moet je je niet door laten leiden. In dit artikel zullen we ingaan op de aspecten die er écht toe doen bij de aanschaf van een babyzonnebril. Namelijk:

  • Type zonnebril en soort montuur
  • Leeftijd van je baby
  • Bescherming van de zonnebril
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Reviews

Type zonnebril

Er zijn verschillende soorten zonnebrillen te koop, hoewel het assortiment voor babyzonnebrillen aanzienlijk kleiner is dan dat voor volwassenen. Waar let je op als je een type zonnebril gaat kopen voor een baby? Allereerst kijk je naar de vorm van het babygezicht. Baby’s hebben nog niet zo’n hele duidelijke gezichtsvorm, maar je zult merken dat de ene zonnebril beter zit en mooier staat dan de andere. Er zijn bijvoorbeeld ronde monturen, rechthoekige monturen, driehoekige monturen en ronde langwerpige monturen. Voor een baby adviseren wij om een simpel montuur te kiezen zonder scherpe randen. Ronde glazen passen waarschijnlijk het beste en staan ook het leukste, maar je kunt een paar verschillende exemplaren bekijken en dan beoordelen welke het beste bij de baby past.

Bevestiging van de zonnebril

Nog een aspect om op te letten bij het type zonnebril: hoe zet je de zonnebril vast op het hoofd? Voor baby’s is het niet prettig om de brilpootjes achter de oren te haken. Bovendien zijn de baby-oren waarschijnlijk te klein om dit überhaupt aan te kunnen. Daarom hebben de beste babyzonnebrillen een zachte (elastische) band die om het hoofdje bevestigd kan worden. Dat zit niet alleen lekkerder, maar is ook veiliger. Want ja… baby’s raken heel snel dingen kwijt. Sokjes, speeltjes… dus waarom niet hun zonnebril?!

Materiaal van de zonnebril

Als je een zonnebril voor een baby koopt, dan moet je een kopen met materialen die veel kunnen hebben. Een baby die erin bijt, knijpt, het laat vallen: de zonnebril moet er tegen kunnen. Daarnaast is het heel belangrijk dat de materialen zacht zijn en de zonnebril geen scherpe randen bevat. Daar kan de baby zich aan bezeren. Koop dus het liefst een zonnebril van kunststof, en niet van metaal. De meeste babyzonnebrillen op de markt zijn gelukkig gemaakt van ‘zachte’ materialen!

Leeftijd van de baby

Wat de juiste babyzonnebril is, hangt ervanaf hoe oud jouw baby is. Volgens de officiële definitie is een baby tussen de 0 en 12 maanden oud (maximaal 16 maanden oud). Dus als je een babyzonnebril koopt, moet je goed kijken naar de aanbevolen leeftijd voor het product. Een zonnebril die vanaf 3 jaar oud wordt aangeraden, is dus niet geschikt voor baby’s maar voor peuters. Je hebt dus verschillende typen zonnebrillen voor kinderen: baby’s, peuters, kleuters en kinderen.

Bescherming van de zonnebril

Wat voor elke zonnebril geldt, geldt ook voor de zonnebril van een baby. Het moet beschermen tegen UV-straling! Een verduisterd glas is niet genoeg; er moet een UV-bescherming op zitten. Meestal staat op het glas van de zonnebril aangegeven tegen welke zon de bril beschermt. Voor een baby heb je een zonnebril met minimaal UV bescherming 400 nodig. Verder kun je letten op de coating van de babyzonnebril. Een CE-coating betekent dat de bril is goedgekeurd door verschillende test, dus dat er goed zicht is en dat het licht goed gereflecteerd wordt.

Prijs-kwaliteitverhouding

De juiste zonnebril voor een baby is niet per definitie de goedkoopste zonnebril. In deze aankoop gaat het om de gezondheid en het welzijn van een kindje, dus het is niet het juiste moment om op de prijs te gaan letten. Het is het belangrijkste dat je een zonnebril kiest met een goede kwaliteit. Dat betekent overigens niet dat je geen zonnebrillen kunt vergelijken! Als je een bepaalde babyzonnebril op het oog is, kun je rustig verschillende winkels vergelijken om te kijken of je ergens een aanbieding kunt vinden.

Reviews van andere kopers

Twijfel je over welke zonnebril je moet kopen voor een baby? Welke de juiste is? Dan kan het helpen om na het lezen van dit artikel de reviews te lezen van andere mensen die jou voorgingen. Welke zonnebrillen worden veel verkocht? Waarom zijn kopers daar zo blij mee? Populaire babyzonnebrillen zijn niet voor niets zo populair geworden. Dat komt omdat ze goed zijn bevallen, zowel bij de ouders als bij de baby’s. Om je alvast op weg te helpen, zetten we hieronder een paar populaire merken babyzonnebrillen op een rij.


Wat is de juiste zonnebril voor een baby? 3 kooptips

Er zijn verschillende babyzonnebrillen te koop. Wij hebben een aantal babyzonnebrillen vergeleken en zijn tot de conclusie gekomen dat onderstaande brillen goed beoordeeld worden door experts en kopers.

1. BabyBanz zonnebril

Een van de bekendste zonnebrillen zijn de zonnebrillen van het merk Dooky. Het ideale type zonnebril voor jouw baby, is de babyzonnebril die geschikt is voor baby’s en kinderen van 0 tot 2 jaar. Bijvoorbeeld de ‘Dooky BabyBanz’. Je kunt dit modelletje in meerdere kleuren kopen: cute pink of stoer zwart.

Het is de perfecte zonnebril voor je baby, omdat het een bril is die je onmogelijk kunt breken. Bovendien heeft het een verstelbare hoofdband, dus de bril kan langer mee dan een babyzonnebril die dat niet heeft. Het materiaal van de hoofdband is heel zacht, dus je baby ervaart meer dan genoeg comfort als de bril op zijn/haar hoofdje staat.

De meeste ouders reageren erg positief op deze bril. Het zit lekker, beschermt goed tegen de zon en slijt niet snel. Bovendien is het een vrij mooie bril, al helemaal als je het vergelijkt met andere type babyzonnebrillen.

2. SINNER Bambino babyzonnebril

Deze vrolijke babyzonnebrillen zijn geschikt voor kinderen tussen de 0 en 2 jaar oud. De bril heeft donkere glazen (categorie 3) en biedt 100% UV-bescherming. Net als de BabyBanz die we hiervoor omschreven, overigens. Daarnaast heeft de SINNER Bambino een verstelbare hoofdband voor extra draagcomfort en duurzaamheid. Wat opvalt ten aanzien van andere soorten babybrillen, is dat deze babybril een antisliplaag heeft bij het neusje. Dit zorgt voor extra draagcomfort, bovendien voorkom je hiermee dat de bril snel van het hoofd van je baby glijdt.

De meeste kopers vinden dit de juiste zonnebril voor hun baby. Voor veel kopers, is de goede prijs-kwaliteitverhouding een steuntje in de rug. Het is namelijk een goede bril die relatief goedkoop is, terwijl je er heel veel voor terug krijgt.

3. Babyzonnebril van Babiators

De laatste populaire babyzonnebril die we graag willen bespreken is de Babiators. In tegenstelling tot de eerste 2 modellen die we bespraken, is deze babyzonnebril geschikt tot baby’s van 0 tot en met 3 jaar. Het frame is zacht en onbreekbaar, omdat het van soft rubber is gemaakt. Verder voldoet het glas van de bril aan alle aspecten van zonbescherming.

Het design van de Babiators zonnebril ziet er een stuk volwassener uit dan dat van de andere zonnebrillen uit deze top 3. Dat betekent dat de zonnebril een ‘normaal’ montuur heeft, zonder band om het hoofd. Dit is best wel een nadeel als je bang bent dat de zonnebril snel van het hoofd van je baby valt. Je kunt het oplossen met een koord dat je bevestigd aan het montuur, maar dat moet dan wel een breed, zacht en dik koord zijn waar je baby niet in verstrikt kan raken.


Onze tip: vergelijk babyzonnebrillen voordat je ze koopt!

Met een goede babyzonnebril kun je een paar jaar vooruit. Wij raden dan ook aan om verschillende modellen te vergelijken en om goed te kijken naar de informatie omtrent zonbescherming, geschikte leeftijd, babyvriendelijke materialen et cetera. Uiteindelijk kun je ook nog vergelijken op prijs. Heb je de juiste babyzonnebril gevonden? Koop ‘m en ga lekker met je baby naar buiten!


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag