Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

11 tips voor een goedkope stedentrip

11 tips voor een goedkope stedentrip

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een lang weekend er even lekker tussenuit om op citytrip te gaan. Het klinkt misschien als een goedkope vakantie, maar een stedentrip kan nog een behoorlijke aanslag zijn op je portemonnee. Hoe zorg je er nou voor dat je heerlijk op vakantie kunt gaan, maar tegelijkertijd wel de kosten laag houdt? Wij geven je hieronder zes goede tips voor een goedkope stedentrip én verklappen welke Europese steden je het beste wel en niet kunt uitzoeken voor een goedkope citytrip.


1. Zoek een goedkope bestemming

Voor een goedkope stedentrip kan het heel belangrijk zijn welke bestemming je uitkiest. Het gaat namelijk niet alleen om hoe je er komt, maar voornamelijk om hoeveel geld je op de bestemming uitgeeft. Ook al heb je nog zo’n goedkoop vliegticket, veel mensen vergeten helaas dat ze het meeste geld in de stad zelf uitgeven. Even lekker een terrasje pakken, een rondrit door de stad, een borrelhapje bij de wijn… je kent het wel. Ga dus voor een goedkope bestemming, dan is het veel makkelijker om je budget beperkt te houden.

Weet je niet zo goed wat goedkope bestemmingen zijn? Dan zit je met Oost- Europese steden over het algemeen goed. Oost- Europese steden zijn namelijk het goedkoopste voor een stedentrip. Dit zie je vaak terug in de prijzen voor vliegtickets, maar ook vooral in de kosten voor de toeristische attracties en het levensonderhoud. Je bent namelijk heel wat minder geld kwijt voor een tour met de bus door Boedapest dan door Londen.

Goedkope steden in Europa

De volgende steden zijn relatief goedkoop voor een stedentrip in Europa:

  • Sofia, Bulgarije
  • Krakau, Polen
  • Boedapest, Hongarije
  • Boekarest, Roemenië
  • Berlijn, Duitsland
  • Zagreb, Kroatië
  • Praag, Tsjechië
  • Belgrado, Servië
  • Wenen, Oostenrijk
  • Ljubljana, Slovenië

Uiteraard kunnen we dan ook niet achterblijven met de duurste steden voor een stedentrip. Deze steden kun je bij deze beter vermijden als je op een budget citytrip wilt gaan.

  • Londen, Engeland
  • Parijs, Frankrijk
  • Oslo, Noorwegen
  • Stockholm, Zweden
  • Kopenhagen, Denemarken
  • Genève, Zwitserland
  • Zürich, Zwitserland

2. Boek op het juiste moment

Veel mensen zweren bij last minute of vroegboek korting. Helaas is het meestal vooral een mooi lokkertje en betaal je echt niet minder geld voor je stedentrip. Wil je dus een goedkope stedentrip boeken, dan kun je beter met een paar andere dingen rekening houden.

Allereerst is de periode en het tijdstip voor het boeken van je ticket van belang. Over het algemeen geldt dat je voor vliegtickets het beste acht weken van tevoren kunt boeken. Voor treintickets moet je er wat eerder bij zijn en kun je het beste twee tot drie maanden van tevoren een ticket boeken. Daarnaast kan het behoorlijk wat euro’s schelen als je een ticket boekt voor doordeweeks in plaats van een ticket voor in het weekend. Heb je dus niet een bepaalde dag waarop je weg wilt, dan kun je beter op een doordeweekse dag vertrekken.

Veel budget luchtvaartmaatschappijen stunten soms met onwijs lage ticketprijzen. Je kunt dan soms voor minder dan €20,- al heen en terugvliegen. Het helpt om hierbij flexibel te zijn in je reisdata en de locatie van het vliegveld waar vandaan je vertrekt.


3. Ga flexibel zoeken

Het is meestal veel goedkoper om te kijken naar welke steden je voordelig kunt reizen in plaats van goedkope tickets te zoeken voor een bepaalde stad. Daarnaast is dit ook nog eens erg verrassend als je nog niet een vaste bestemming in je hoofd hebt.

Als je naar tickets gaat zoeken kun je dus het beste de optie ‘overal’ aanklikken en bijvoorbeeld alleen een bepaalde vertrekdatum invoeren. Zo houd je de meeste opties over en kun je kijken wat de goedkoopste aanbiedingen zijn. Eventueel kun je ook aangeven dat je flexibele reisdata hebt, zodat de goedkoopste reisdatum voor je wordt uitgezocht.

Een andere tip is om je in te schrijven voor verschillende nieuwsbrieven. Veel vliegmaatschappijen sturen namelijk elke week of elke maand een overzicht van de laatste aanbiedingen. Dinsdagmiddag blijkt een erg populair tijdstip te zijn waarop vliegmaatschappijen gaan zakken met de prijzen voor vliegtickets.

Tot slot is het handig om verschillende maatschappijen met elkaar te vergelijken, zodat je altijd de laagste prijs hebt. Dit kun je bijvoorbeeld doen op een vergelijkingssite zoals Skyscanner of Kayak.

Bonus tip: Als je een vlucht boekt, probeer dan de extra’s die veel vliegmaatschappijen je proberen aan te smeren af te slaan. Vaak worden je reisverzekeringen, stoel-upgrades, stoelkeuze, autohuur en hotels aangeboden voor een veelal duurdere prijs.

Bonus tip: Vergelijk de verschillende mogelijkheden om in Nederland af te reizen naar de luchthaven van vertrek. Openbaar Vervoer kan soms een goedkope optie zijn, maar als je een eigen auto hebt kan het ook prettig zijn om met de auto te reizen. Let er wel op dat je bij luchthavens altijd aanzienlijk betaald voor parkeren. Het is hierbij verstandig om parkeergelegenheden bij diverse luchthavens en verschillende aanbieders te vergelijken.


4. Kies het juiste vervoersmiddel

Het juiste vervoer kan enorm schelen in de kosten voor je stedentrip. Vaak denken mensen bij een stedentrip al snel aan het vliegtuig, maar er zijn ook zeker andere goedkope vervoersmogelijkheden.

Flixbus

Je kunt bijvoorbeeld relatief goedkoop met de FlixBus naar diverse Europese steden reizen. FlixBus rijdt naar meer dan 1.000 Europese bestemmingen en is een prima keuze voor een stedentrip. Op de website hebben ze veel aanbiedingen staan en vind je de bijbehorende prijzen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een prikkie naar Berlijn of kun bijvoorbeeld nachtreizen boeken die nog goedkoper zijn. Lekker slapen in de bus en de volgende dag wakker worden op de plaats van bestemming, ideaal toch? Misschien heb je het idee dat de FlixBus niet zo’n comfortabel vervoersmiddel is, maar het is zeker prima vertoeven in deze bus. FlixBus heeft namelijk genoeg beenruimte, stopcontacten en zelfs Wi-Fi in de bus.

Trein

Een andere mogelijkheid is om met de trein naar jouw bestemming te gaan. Via NS International vind je veel aanbiedingen waarbij je goedkoop met de trein reist naar een Europese stad. Deze internationale treinen zijn allemaal hogesnelheidstreinen, dus dit betekent dat je in een mum van tijd op je bestemming bent. Daarnaast hoef je ook niet een paar uur van tevoren aanwezig te zijn om in te checken, zoals bij een vliegticket het geval is. De goedkoopste treintickets vind je meestal een paar maanden van tevoren. Ook hierbij geldt dat het slim is om je in te schrijven voor de nieuwsbrief, zodat je de laatste deals ontvangt in je postvak. Je ontvangt zo ook leuke aanbiedingen voor een treinticket en hotelovernachting in één. Bekijk hier tips voor treinreizen door Europa.

Liften

Wil je graag op stedentrip en sta je wel open voor wat avontuur? Dan kun je natuurlijk ook gaan liften naar de plaats van bestemming. Zo kun je gratis reizen én maak je ook nog eens een hele belevenis van je reis. Het is natuurlijk wel wat lastiger om naar wat verdere bestemmingen te liften, maar er zijn veel leuke steden in Duitsland, België of in het noorden van Frankrijk die liftend goed te bereiken zijn. Eventueel kun je er ook voor kiezen om de heenweg te gaan liften en alleen de terugweg te betalen. Wil je wel het avontuur van liften beleven, maar wil je wat meer zekerheid? Dan kun je ook je route plannen via BlaBlaCar. Op BlaBlaCar zijn chauffeurs te vinden die een bepaalde rit aanbieden. Zo kun je dus bestuurders vinden die dezelfde kant opgaan als jij en kunt je voor een klein bedrag meerijden. Dit is dus zowel voordelig voor de meerijder als de bestuurder én het is natuurlijk ook nog eens een hele leuke manier van reizen.


5. Een bestemming als verrassing

Wil je graag op een goedkope stedentrip en heb je geen bepaalde bestemming in je hoofd? Dan is het erg leuk om van je citytrip een grote verassing te maken. Via Verrassingstickets of Surprise Me kun je namelijk goedkope vliegtickets boeken zonder de plaats van bestemming van tevoren te weten.

Het werkt heel makkelijk, je vult namelijk allereerst in wat je wensen zijn. Wil je naar de zon? Wil je op stedentrip? Wil je naar meerdere steden? Vervolgens kun je aangeven naar welke steden je echt niet wilt of waar je bijvoorbeeld al bent geweest. De derde stap is om aan te geven wat je reisdata zijn en wat je budget is. Vervolgens reken je af en kun je beginnen met het aftellen. Je ontvangt een paar dagen van tevoren het weerbericht van jouw stedentrip bestemming, zodat je precies weet wat je in je koffer moet stoppen. Ook ontvang je een mail met een code die jouw plek van bestemming onthult. De bedoeling is natuurlijk om de verleiding te weerstaan en pas op het vliegveld jouw bestemming open te krassen. Een erg leuke en spannende manier om goedkoop op stedentrip te gaan!

Bekijk de website van SRPRS.me voor een verassing stedentrip »


6. Goedkoop eten & drinken

Eten en drinken is natuurlijk iets wat we graag doen als we op stedentrip gaan. De Europese keuken kent namelijk heerlijke gerechten en we willen natuurlijk allemaal de lekkernijen van een bepaalde stad ontdekken. Toch kunnen de kosten voor je stedentrip al snel oplopen als je meerdere keren per dag op een terrasje neerploft of gaat dineren in het centrum. Wil je je portemonnee in de gaten houden, dan is het dus belangrijk om te besparen op de kosten voor het eten en drinken. De eerste tip is om een hostel of Airbnb te boeken met een keukentje. Bij veel verblijven kun je namelijk gebruik maken van een gezamenlijke keuken of kun je de keuken gebruiken van de eigenaars. Het scheelt behoorlijk wat geld als je bijvoorbeeld één maaltijd per dag kunt klaarmaken in je eigen keuken. Zo kun je ‘s ochtends bijvoorbeeld even wat boodschappen halen in de dichtstbijzijnde supermarkt en kun je je eigen ontbijt klaarmaken. Een andere tip is om van tevoren wat broodjes te smeren en mee te nemen in een plastic zakje.

Natuurlijk wil je ook wel af en toe kunnen genieten en bijkomen op een terrasje, café of restaurant. Om geld te besparen is het wel belangrijk om het juiste terrasje uit te kiezen. Je kunt de toeristische gebieden en grote pleinen beter overslaan als je goedkoop een wijntje wilt drinken. In plaats daarvan kun je beter een zijstraatje inslaan, omdat de prijzen daar vaak veel goedkoper zijn. Een bijkomend voordeel is dat je zo ook nog eens de wat minder toeristische gebieden van de stad ziet.

Een andere tip is om op het juiste tijdstip te gaan borrelen of eten. In veel Europese steden houden ze namelijk speciale happy hours waar je op een bepaald tijdstip goedkoop drankjes en hapjes kunt bestellen. Daarnaast hebben veel restaurants of cafés bepaalde aanbiedingen op de menukaart staan die je kunt bestellen. Zo kun je heerlijk uit eten gaan, maar ben je toch net wat goedkoper uit.


7. Geld besparen op je accomodatie

Verblijf in een hotel kan vaak een behoorlijke kostenpost zijn voor je citytrip. Natuurlijk kun je geld besparen door in te leveren op de luxe (het aantal sterren) of de locatie van je hotel, maar er zijn ook alternatieven die je kunt overwegen om geld te besparen. Kies je voor een accomodatie iets verder buiten de stad? Houdt er dan wel rekening mee dat je extra kosten kwijt bent aan vervoer naar de binnenstad met taxi, metro of bus.

Verblijf in slaapzalen in hostels

Hostels zijn vaak een goede accomodatie als je goedkoper wilt reizen. Slaapzalen variërend van 4 tot soms 24 man zijn een stuk goedkoper dan een privékamer. Waar hostels vroeger niet bekend stonden om goede hygiëne en faciliteiten, zijn er tegenwoordig in de meeste Europese steden hele goede hostels te vinden. Op websites zoals HostelWorld vergelijk je gemakkelijk verschillende hostels en slaapzalen op basis van prijs en gebruiksreviews.

blank(ver)Huur een appartement via Airbnb

Door direct een appartement of kamer van een particulier te huren kun je vaak een stuk goedkoper in een stad verblijven en heb je vaak meer ruimte dan in een hotelkamer. Ook kun je vaak gebruik maken van de keuken waardoor je niet al je maaltijden in de stad hoeft te kopen. In de meeste Europese steden vind je een groot aanbod op Airbnb in uiteenlopende prijscategorieën.

Door tijdens je verblijf je eigen huis te verhuren (via bijvoorbeeld AirBnB) kun je een gedeelte van de kosten van je trip weer terugverdienen.

Slaap gratis bij iemand anders via Couchsurfing

Couchsurfing is een online community voor reizigers waarbij je kunt aanbieden om andere reizigers gratis bij jou te laten overnachten. Ook is het mogelijk om zelf een overnachting te regelen bij een van de vele hosts. Het is hierbij niet gebruikelijk dat je betaald voor de overnachting, maar je wordt gestimuleerd om ook jouw eigen accommodatie aan te bieden en mensen gratis bij jou te laten slapen. Een leuke manier om goedkoop te reizen en in contact te komen met locals.


8. Goedkoop van A naar B

Wil je goedkoop door de stad reizen, dan is het handig om te weten welk vervoer het goedkoopste is. In de wat grotere steden ligt niet alles op loopafstand, maar natuurlijk is lopend de stad verkennen wel het allergoedkoopst. Probeer dus niet te vaak de bus of de metro te nemen als dit niet nodig is, maar verken lekker de straten en rust onderweg even uit op een bankje.

Wil je toch liever met het openbaar vervoer, dan is het handig om een voordeelkaart te kopen. Als je elke rit afzonderlijk betaalt ben je namelijk veel meer geld kwijt. Vergelijk de prijzen daarom met elkaar en koop een voordelig kaartje. Daarnaast kan het huren van een fiets in de stad heel erg voordelig zijn. Zo kom je snel van de ene naar de andere kant, hoef je niet te wachten en kun je natuurlijk ook nog eens genieten als het mooi weer is. Lees hier tips voor goedkope treinkaartjes.

Moet je wat langere afstanden overbruggen dan moet je misschien met de taxi. Zoek van tevoren uit welke taximaatschappijen het voordeligste zijn en of je met Über kunt reizen in de stad. Eventueel kun je ook vanuit je hostel of hotel een taxi delen met meerdere mensen, zo kun namelijk veel kosten besparen.


9. Goedkope of gratis activiteiten

Als je een citytrip onderneemt wil je natuurlijk wel wat zien in de stad. Helaas zijn sommige toeristische trekpleisters behoorlijk duur. Toch kun je heel wat gratis of goedkope activiteiten ondernemen als je van tevoren even op Google zoekt. Er worden in de meeste grote steden namelijk vaak gratis wandeltochten te georganiseerd onder leiding van een gids. Daarnaast kun je op internet veel aanbiedingen vinden voor verschillende activiteiten. Ben je student of 65 plusser dan krijg je ook nog eens vaak korting als je je seniorenpas, studentenpas of ID-kaart laat zien.

Ben je van plan om meerdere musea of activiteiten te gaan bezoeken? Dan is het vaak voordeliger om een toeristenkaart te kopen waarmee je toegang krijgt tot veel bezienswaardigheden. Trap alleen niet in het eerste beste verkooppraatje, want toeristen worden vaak afgezet qua prijzen. Om te voorkomen dat je wordt afgezet kun je het beste even bij je accommodatie of aan locals vragen wat je het beste kunt aanschaffen.

Wil je ‘s avonds kunnen genieten van een heerlijk drankje of wil je uitgaan? Dan wil je uiteraard voorkomen dat het een dure avond wordt. Een optie is om daarom te borrelen of in te drinken in een hostel. In veel hostels mag je namelijk je eigen drank meenemen en bespaar je dus behoorlijk wat op je drankkosten. Je kunt natuurlijk ook een kleedje uitslaan en een flesje wijn ontpoppen in een nabijgelegen park.

Bekijk hier tips voor gratis uitjes.


10. Lage telefoonkosten

Wil je je mobiel kunnen gebruiken in het buitenland, dan sta je natuurlijk niet te wachten op een torenhoge rekening aan het einde van de vakantie. Controleer daarom altijd van tevoren wat de kosten zijn voor het gebruik van internet of sms. Gelukkig worden er tegenwoordig geen extra kosten meer gerekend voor mobiel bellen en internetten in Europa. Toch is het verstandig om in de gaten houden of je niet snel over je abonnementslimiet heen gaat.

Het is daarom handig om zoveel mogelijk wifi-plekjes op te zoeken, zodat je zeker weet dat je niet over je bundel gaat. Is Google Maps jouw favoriete app om te raadplegen als routebeschrijving? In deze app kun je ook kaarten van specifieke regio’s downloaden. Je kiest hiervoor de optie ‘Kaarten downloaden’ in de app. Ook kun je in plaats van Google Maps ook Maps.Me gebruiken. Hierbij download je van tevoren een bepaald gebied als je wifi hebt, waardoor je geen data meer nodig hebt als je de app zonder wifi gebruikt.


11. Goede reisverzekering

Een goede reisverzekering kan je heel wat ellende en geld besparen. Lees van tevoren daarom altijd de voorwaarden door van de reisverzekering om te kijken wat wel en niet verzekerd wordt. Ga je bepaalde risicovolle activiteiten doen, dan is het verstandig om te controleren of dit ook is opgenomen in de polis van je reisverzekering. Tevens is het handig om je waardevolle spullen goed te verzekeren. Wat krijg je bijvoorbeeld terug als je telefoon kapot gaat of wordt gestolen? Allemaal dingen die handig zijn om even goed uit te zoeken, want je hebt er niks aan als achteraf blijkt dat je je geld niet terugkrijgt.

Het is handig om meerdere reisverzekering met elkaar te vergelijken en goed te kijken wat er wordt gedekt. Sommige dekkingen vallen namelijk misschien ook wel onder een andere verzekering die je hebt afgesloten. Om reisverzekeringen met elkaar te vergelijken en geld te besparen kun je bijvoorbeeld Independer gebruiken. Tevens zijn er vaak speciale reisverzekeringen te verkrijgen voor studenten of 65 plussers, waardoor je ook wat geld kunt sparen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stedentrip Reizen Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag