X

12 tips tegen maden in de container

12 tips tegen maden in de container

Maden zijn insectenlarven die zich graag ontwikkelen in containers, vuilnisbakken en andere kliko’s. Hoewel maden niet gevaarlijk zijn, zijn ze ontzettend smerig om te zien en verspreiden ze een nare, penetrante geur. We kunnen ons dus erg goed voorstellen dat jij op zoek bent naar tips tegen maden in je container! In dit artikel geven we in totaal 12 tips. Eerst 6 tips om maden in de container te bestrijden, daarna 6 tips om hun terugkomst te voorkomen. Daarnaast leggen wij kort uit wat maden zijn en waarom ze zich in jouw container verschansen.


Wat zijn maden en waarom verschansen ze zich in de container?

Maden zijn larven die worden geschaard onder de brede categorie ‘ongedierte‘. Een larve is een term om de eerste levensfase van een insect aan te duiden, zoals een vlieg of mug. Insecten die veel in en om het huis vliegen, leggen hun eitjes vaak op een warme en comfortabele plek. In hun ogen is dat ‘afval’, met name voedselresten. Hier is het niet alleen warm, maar ook vochtig, nog een conditie waar larven van houden. Bovendien kunnen ze de restanten van het eten gebruiken om zelf op te eten en van te groeien. In een container ligt over het algemeen de meeste voedselresten. Bovendien kan de larve hier rustig z’n gang gaan zonder gestoord te worden. Voor je het weet groeit het eitje uit tot een vieze, dikke made!

Ben je bang dat je maden hebt? Je kunt hier heel eenvoudig achter komen. Allereerst zie je het: maden zijn herkenbare, witte, krioelende beestjes. Als je googlet naar een afbeelding ga je al bijna over je nek: zo smerig ziet het eruit (gelukkig zijn ze vrij onschuldig!). Daarnaast verspreiden larven een penetrante, verschrikkelijke geur die een beetje doet denken aan ammoniak.


6 tips tegen maden in de container

Maden zijn sterke larven, die niet voor een gat te vangen zijn. Ze leven notabene in je container, dus ze zijn heel wat verschillende geuren, kleuren, materialen en stoffen gewend. Toch zijn er een aantal middelen waar ze absoluut niet van houden. Voor jou is het interessant om deze middelen in huis te halen, want hiermee kun je de ongewenste maden tegen gaan. Hieronder volgt een overzicht van natuurlijke en chemische bestrijdingsmiddelen tegen maden:

 1. Hondenshampoo: voor honden is het een heel fijn product, maar maden denk en daar heel anders over. Zij kunnen niet tegen de bestanddelen uit hondenshampoo. Dus mocht je toevallig hondenshampoo in huis hebben: meng het met water en giet deze oplossing in de container om de maden te doden. Let op: hondenshampoo (of andere dierenshampoo) moet permetrine bevatten, dat is het stofje waar maden niet tegen kunnen.
 2. Bleek: bleek is een ontzettend agressief bestrijdingsmiddel waar bijna geen enkel insect of larve tegen kan. Maden zijn daarop geen uitzondering. Het is een goedkope en effectieve manier tegen maden. Let er echter wel op dat je de vuilnisbak niet per ongeluk aantast met bleek. Wees voorzichtig met de dosering en doe de bleek vooral op de maden en niet zozeer op de randen van de container.
 3. Tak klimop: je verwacht het niet, maar klimop is giftig voor maden. Dus als jij maden uit jouw (groene) container wil halen, dan kun je hun comfortabele nestje het beste bedekken met een tak klimop. Dit is een natuurlijke en effectieve manier om de strijd tegen maden te winnen.
 4. Kokend water met azijn of groene zeep: azijn of groene zeep zijn twee goedkope en redelijk milieuvriendelijke middelen tegen maden. Je boekt het meeste succes als je de azijn of groene zeep mengt met een grote hoeveelheid kokend water. Allereerst zullen de maden verzwakken onder de hoge temperaturen. Daarna zullen de toevoegingen de rest van het werk doen.
 5. Lavendel: een van de beste middelen tegen maden is lavendel, zoals verse lavendel. Als je dat niet hebt of niet aan wilt schaffen, dan kun je ook kiezen voor luchtverfrisser of een etherische olie met deze geur. Wij mensen vallen heerlijk in slaap van lavendel, maar maden kunnen er niet tegen. Bijkomend voordeel: de lavendelgeur neutraliseert de stank die de maden loslaten.
 6. Chemicaliën: een laatste bestrijdingsmiddel die we graag willen bespreken zijn agressievere, niet-natuurlijke chemicaliën. Allereerst heb je speciale middelen tegen maden, zoals Maden Repel Spray of ‘Maden in de Container’. Daarnaast willen huishoudelijke middelen zoals haarlak, pledge of allesreiniger ook nog wel eens wonderen doen. Dit komt direct de geur ten goede! Tot slot kun je hele zware middelen zoals motorolie, remreiniger of carburateurrreiniger gebruiken.

6 tips om maden in de container te voorkomen

Fijn, de maden zijn eindelijk uit je container. Na een, twee of misschien wel tien verschillende middelen te hebben gebruikt, is het je gelukt! Het was een vervelend klusje die je een volgende keer het liefst voorkomt. Om je alvast op weg te helpen, hebben wij een aantal tips tegen maden in de container. Als je deze tips opvolgt, is er een kleine kans dat de maden terugkomen!

 1. Leg stro onder in de vuilnisbak. Stro is een ideaal middel om de bodem van je container mee te afdekken. Het is heel droog, iets waar maden niet van houden. Bovendien absorbeert het vocht, waardoor de natuurlijke omgeving voor de maden nog minder prettig wordt. Ook is het handig bij het schoonmaken van de afvalbak; alle viezigheid blijft aan het stro plakken in plaats van aan de rand van je afvalbak.
 2. Gooi niet zomaar vlees of vochtig afval weg. Dit is namelijk de ideale voedingsbron voor maden. In plaats daarvan, kun je dit soort producten het beste in een biologisch afbreekbaar afvalzakje stoppen en deze goed dichtknopen. Zo kunnen de maden er veel minder goed – of misschien zelfs helemaal niet – bij. Een andere manier om dit probleem op te lossen, is door kalk of gips over het afval te gooien. Dit is echter een vrij omslachtige en dure methode. Bovendien is het de vraag of dit gewenst afval is in een groene container.
 3. Maak de container vaak schoon. Maden houden van smerige plekjes, niet van vuilnisbakken die regelmatig worden schoongemaakt met door hen gehate middelen zoals groene zeep en schoonmaakazijn. Dus: schrob je container een keer per maand met een zelfgemaakt anti-maden middelen en de kans is klein dat ze weer in je container gaan zitten!
 4. Zet de container op een koude, donkere plek. Hoe kouder je container is, hoe minder comfortabel het voor maden zal zijn. Door je container in de schaduw te plaatsen, is de kans op maden een stuk kleiner.
 5. Laat de container ‘luchten’. Maden leven het beste in een donkere, warme en afgesloten omgeving. Ze houden niet van licht, kou en lucht. Jij kunt hun perfecte leefomgeving dus verstoren door de container af en toe open te zetten en goed door te laten waaien. Het liefst op een kier, je wilt immers niet dat er vogels, katten of andere dieren zich op de vuilnis storen.
 6. Hang mottenballen op. Mottenballen worden in principe gebruikt om motten te bestrijden, maar eigenlijk is het een best wel functioneel middel om maden uit je vuilnisbak te weren. Hoe doe je dat? Je kunt het beste een paar mottenballen in een pantysokje doen en deze ophangen in de container. De lucht die zich verspreidt, is een ware nachtmerrie voor maden. Als ze eenmaal verdreven zijn, kun je de mottenballen weggooien of laten hangen.

Ook interessant: hoe kun je maden bestrijden?

Dit artikel focust zich met name op maden in de container. Containers zijn een veel voorkomende plek waar dit ongedierte voorkomen, maar zeker niet de enige plek. In en om het huis kan dit ongedierte zich op meerdere plekken nestelen. Wil jij graag in bredere zin weten hoe je maden in en om je huis kunt bestrijden? Dan raden we je aan om verder te lezen in onderstaand artikel:

Hoe kun je het beste maden bestrijden?


Wellicht vind je deze gerelateerde artikelen ook interessant:Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Huishouden Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag