Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe moet je een trampoline ingraven?

Hoe moet je een trampoline ingraven?

Laatst bijgewerkt: 10 november 2022

Trampolines zijn er in alle kleuren, maten en vormen. Zo zijn er ronde trampolines, vierkante trampolines, trampolines op poten en trampolines die ingegraven moeten worden. Sommige mensen kiezen ervoor om een trampoline in te graven. Een ingegraven trampoline is nou eenmaal een stuk veiliger voor kinderen, de trampoline is een stuk gebruiksvriendelijker én de trampoline valt minder op in de tuininrichting.

Voordelen genoeg dus…maar hoe zit het dan eigenlijk met het ingraven van de trampoline? Is het niet te veel werk? Waar moet ik op letten? Welke benodigdheden heb ik nodig? Allerlei vragen komen misschien wel in je gedachten naar boven. Wij hebben daarom alle stappen van het ingraven van een trampoline voor je op een rijtje gezet. Zo ben je zeker weten goed voorbereid en kun je nog veel springplezier beleven.


Beste inground trampolines

1. Salta Excellent Ground rond - 305 cm


blankBekijk alle inground trampolines op Bol.com

Een enorm pluspunt aan deze inground trampoline van Salta is dat je niet zo’n diep gat hoeft te graven. Het is een kwalitatief goede trampoline. Dit zie je terug in het roestvrijstalen frame, de goede sprongkracht en de goede veren. De Salta Excellent Ground heeft een diameter van 305 centimeter waardoor je er ook met meerdere mensen op kunt springen. Daarnaast kun je als volwassene een sprongetje wagen, omdat de trampoline een gewicht aankan van 150 kg. Bij de trampoline wordt een handleiding geleverd en een inbussleutel, zodat je goed voorbereid bent op het ingraven.

Bekijk alle inground trampolines op Bol.com

2. Berg Favorit Inground - 380 cm


blankBekijk alle inground trampolines op Bol.com

Met een Berg trampoline weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt en dat je trampoline lang meegaat. Je gezin zal nog veel leuke springuren kunnen beleven op deze trampoline van Berg. Door de diameter van 380 kunnen er zelfs meerdere kinderen tegelijk op spelen. Wil je als ouder niet constant op je kinderen hoeven te letten, dan is het ideaal dat dit model van Berg ingegraven kan worden. Zo voorkom je dat kinderen harder kunnen vallen en kun je je kinderen met een gerust hart alleen laten springen. De trampoline kan zeker weten tegen een stootje en de dikke beschermrand zorgt ervoor dat er geen handen en voeten tussen de veren komen.

Bekijk alle inground trampolines op Bol.com

3. Salta Excellent Ground vierkant - 213 x 305cm


blankBekijk alle inground trampolines op Bol.com

Wil je kiezen voor een ingegraven trampoline, maar wil je niet al teveel ruimte kwijt zijn in de tuin of wil je dat de trampoline mooi wegvalt in de tuin? Dan is een vierkante trampoline een perfecte oplossing voor jou. Een vierkante trampoline neemt door zijn vorm geen loze ruimte in beslag en kan mooi in je tuindesign opgaan. Dit model van Salta is roestbestendig en kan een flink gewicht aan. Een ander bijkomend voordeel is dat de trampoline vrijwel geen geluid maakt tijdens het springen.

Bekijk alle inground trampolines op Bol.com

4. Exit Twist Inground - 183 cm


blankBekijk alle inground trampolines op Bol.com

Deze trampoline van Exit is een perfecte keuze voor kleine kinderen. Doordat de trampoline is ingegraven kunnen kinderen veel veiliger springen op de trampoline. Daarnaast vergroot je met deze ingegraven trampoline ook nog eens het gebruiksgemak. Kinderen kunnen namelijk helemaal zelf op de trampoline komen, zonder dat ze een trapje nodig hebben of iemand die ze erop tilt. Een leuke extra aan deze trampoline van Exit is dat er een rekenspelletje staat gedrukt op de springmat. Daarnaast kun je in één handomdraai het uiterlijk van de trampoline veranderen. Dit model heeft namelijk een omkeerbare beschermrand waardoor je af kan wisselen tussen een groene en een grijze.

Bekijk alle inground trampolines op Bol.com

5. Avyna Proline Inground


blankBekijk alle inground trampolines op Bol.com

Je kunt nog jarenlang plezier hebben van deze duurzame trampoline van Avyna. Deze trampoline is daarnaast enorm geschikt om ingegraven te worden. De grondakkers en de buizen van de trampoline zijn namelijk gemaakt van dik en roestvrij staal. Daarnaast zorgt de 25 millimeter dikke beschermrand ervoor dat kinderen goed beschermd zijn tijdens het springen. Een ander pluspunt is dat er maar liefst 10 jaar garantie wordt gegeven op deze trampoline van Avyna.

Bekijk alle inground trampolines op Bol.com

Stap 1: Afmetingen bepalen

Voordat je een trampoline aanschaft is het nuttig om te bepalen welke grootte je trampoline moet hebben. Kijk of de trampoline die je in gedachten hebt ook in de tuin past. Houd daarbij rekening met de ruimte om de trampoline. Plaats een trampoline niet te dicht bij een muur of een harde ondergrond. Er moet ongeveer een ruimte van 1,5 meter rondom de trampoline zitten voor de veiligheid. Het meest ideale is als de trampoline is omgeven door gras of struiken. Voor de extra veiligheid kun je ook rubberen tegels plaatsen rondom de trampoline.

Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is dat je de trampoline plaatst op een rechte ondergrond. Je hebt er niks aan als de ondergrond niet van gelijke hoogte is. Hierdoor kan de trampoline minder stevig staan en kan de trampoline tijdens het springen gaan wiebelen. Tot slot is het belangrijk om na te gaan dat er geen leidingen liggen op de plek waar je de trampoline wil ingraven.


Stap 2: benodigdheden aanschaffen

Als je een trampoline hebt aangeschaft moet je allereerst controleren of je alle benodigdheden hebt. Dit begint uiteraard op de eerste plaats bij de trampoline zelf. Een trampoline bestaat uit meerdere framestukken, een springmat, veren, een randkussen, een verenspanner en een bijgeleverde handleiding. Controleer goed of alle benodigdheden compleet zijn voordat je begint met het in elkaar zetten van de trampoline.

Als je ervoor kiest om de trampoline in te graven dan heb je uiteraard wat extra benodigdheden nodig. Je hoeft niet per se een graafmachine te huren om een gat te graven. De ouderwetse schop is namelijk ook prima geschikt om een kuil te graven voor de trampoline. Het is handig om te controleren of de grond niet te hard is voordat je gaat graven. Daarnaast is het ideaal als je een extra persoon kunt optrommelen om mee te helpen graven. Vele handen maken nou eenmaal licht werk.

Als je de trampoline goed en stevig op zijn plek wil hebben is het handig om stenen te hebben die je onder de poten kan plaatsen. Met een rubberhamer kun je deze stenen goed op hun plek slaan. Daarnaast is het handig om een waterpas te hebben, zodat je zeker weet dat de trampoline recht staat. Wil je een nette afwerking dan kun je er tot slot nog voor kiezen om een inbouwkit en een worteldoek aan te schaffen.


Stap 3: kuil graven

De derde stap is om te beginnen met het graven van de kuil. Markeer de plek waar het gat moet komen van tevoren, zodat je zeker weet dat je niet teveel en niet te weinig uitgraaft. Voor alle trampolines geldt hoe groter de trampoline hoe groter het gat. Het springdoek veert namelijk verder in bij een grotere trampoline. Bij een wat kleinere trampoline is een kuil van 40 centimeter soms voldoende, terwijl bij een grote trampoline een kuil van 80 centimeter ideaal is. Bij de meeste trampolines staat in de handleiding vermeld wat een geschikte diepte is van de kuil. Daarnaast zijn er op internet ook tabellen te vinden met de juiste graaf afmetingen per trampolinemodel.

Zorg er ten tweede voor dat de trampoline nooit helemaal aansluit op de grond. Er moet altijd een ruimte van 20 centimeter tussen de trampoline en de ondergrond zitten. Zo zuigt de trampoline tijdens het springen niet vacuüm en kan de lucht tijdens het springen goed ontsnappen via de zijkanten.

Het is daarbij belangrijk dat het gat van de trampoline wordt gegraven in een kom-vorm. Dit betekent dat de kuil in het midden dieper is dan aan de randen. In het midden van de trampoline veert het springdoek namelijk het meeste in, terwijl het doek bij de veren niet zover naar beneden veert. Het makkelijkste is om de kuil vanaf de rand naar het midden toe te graven. Zo ontstaat er een mooie ronde of vierkante vorm.


Stap 4: trampoline plaatsen

De vierde stap is nu om de trampoline te plaatsen. Eventueel kun je er nog voor kiezen om een worteldoek te plaatsen in de kuil. Dit zorgt ervoor dat het onkruid onder de trampoline niet verder kan groeien. Zet het frame van de trampoline niet in de kuil in elkaar, maar doe dit naast de kuil. Lees de handleiding goed door voordat je begint met het in elkaar zetten van het frame. Het is het handigst om het frame eerst in de juiste positie op de grond neer te leggen voordat je begint met het bevestigen van de buizen.

Voordat het frame in de kuil geplaatst wordt is het handig om grote stenen te plaatsen op de plek waar de poten komen te staan. Zo voorkom je dat de trampoline tijdens het springen verder wegzakt in de grond en dat de trampoline naar één kant zakt. Zo weet je zeker dat de trampoline waterpas blijft staan. Als het frame in elkaar is gezet dan is het handig om het frame met een paar mensen op te tillen. Zo zet je de trampoline in één keer goed op zijn plek. Controleer hierna of de trampoline waterpas staat. Als dit niet zo is, dan kun je nog een matje kunstgras of wat extra grond onder de poot aanbrengen die het laagste staat.


Stap 5: trampoline in elkaar zetten

Nu komt de leukste stap, het is namelijk tijd om je trampoline in elkaar te zetten. In vergelijking met de andere stappen is dit niet zoveel werk. Het is belangrijk dat je niet alle veren plaatst met de klok mee, maar dat je de spanning gelijkmatig verdeeld. Plaats dus eerst aan de bovenkant, onderkant en zijkanten een veer en bevestig daaraan de springmat. Vervolgens plaats je één voor één de veren aan de springmat en trek je deze met de verenspanner naar het frame toe. Zorg ervoor dat je alle veren plaatst voordat je gewicht uitoefent op de springmat.

Na het plaatsen van de veren en de springmat is het tijd om de beschermrand te plaatsen. De beschermrand kun je bevestigen door de elastieken onderaan vast te maken aan het frame. De elastieken kun je om de bovenste buis van het frame bevestigen en daarna door het lusje halen. Nu weet je zeker dat je veilig gebruik kunt maken van de trampoline. Eventueel kun je er nog voor kiezen om een extra vangnet te plaatsen om de trampoline.


Stap 6: afwerking

Voordat je op de trampoline gaat springen is het belangrijk om al het gereedschap weer op te ruimen. Berg schoppen en ander gereedschap goed op om te voorkomen dat iemand zich eraan bezeert. Eventueel kan de trampoline nog afgewerkt worden met een inbouwkit. Dit zijn speciale buigzame platen die tussen het ventilatiegat van de trampoline geplaatst kunnen worden. De platen hebben voldoende gaten, zodat de lucht nog steeds kan ontsnappen tijdens het springen. Ideaal omdat er zo bijvoorbeeld geen voorwerpen of huisdieren onder de trampoline terecht komen.


Waaraan voldoet een veilige trampoline?

Een trampoline is voor veel kinderen het ultieme speeltoestel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit grote ronde toestel steeds vaker in tuinen te vinden is. Bij een bouwmarkt of een speelgoedwinkel kun je vaak al voor een aardige prijs een trampoline kopen. Waar veel mensen niet aan denken bij het aanschaffen van een trampoline, is de veiligheid. De veiligheidseisen die aan een trampoline gesteld worden zijn zeer belangrijk om te voorkomen dat kinderen zichzelf kunnen bezeren of verwonden. Maar waaraan voldoet een veilige trampoline eigenlijk?

Materiaal

Allereerst zal er duidelijk worden gemaakt waaruit een trampoline bestaat om vervolgens verder in te gaan op de veiligheid. Trampolines bestaan uit verschillende onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is de springmat waarop je kunt springen. Deze springmat is doormiddel van haken verbonden aan stevige veren die op hun beurt weer bevestigd zijn aan het onderstel van de trampoline. Dit geheel wordt vaak beschermd met een rand van zacht materiaal. Het frame bestaat uit een buis die in de vorm van een cirkel is gemaakt met daaraan de poten van het geheel. Vaak zit er op dit frame ook een net dat beschermd tegen het vallen van de trampoline.

Springmat

De springmat is vaak een grote ronde mat die van materiaal is gemaakt dat goed mee kan veren tijdens het springen. In het midden bevindt zich een markering die duidelijk maakt waar er gesprongen mag worden. Dit is belangrijk met betrekking tot de veiligheid. Als er verder naar buiten wordt gesprongen, dan is de werking van de trampoline niet optimaal en is de kans groter dat je valt. Er zijn verschillende materialen waarvan een springmat gemaakt kan zijn. Het beste materiaal hiervoor is Permatron. Andere materialen zijn vaak goedkoper en van mindere kwaliteit. Let hier dus op bij de aanschaf van een trampoline.

Haken en veren

De ronde springmat is voorzien van bevestigingshaken die vast gemaakt kunnen worden aan de veren van het toestel. Rondom is de mat vaak voorzien van ogen waar de haken doorheen gehaald kunnen worden. Deze ogen kunnen van metaal of van kunststof gemaakt zijn. Zijn de ogen in de springmat van kunststof dan is dat het beste. Metalen ogen kunnen vervormen door het vele springen of zelfs gaan roesten. Om te kunnen springen op de mat zijn er springveren nodig. Deze veren zitten rondom aan het ronde frame bevestigd en worden aan de andere kant door de ogen van de springmat gehaald. Als er op de mat gesprongen wordt, dan veert het geheel mee door toedoen van deze veren. Veren voor een trampoline moeten vaak wel na een paar jaar worden vervangen. Houdt de kwaliteit van de springveren dan ook goed in de gaten.

Trampoline rand

Om ervoor te zorgen dat kinderen zich niet kunnen bezeren of vast komen te zitten tussen de veren van de trampoline, wordt het geheeld bedekt door een trampoline rand. Hiermee worden het frame en alle veren inclusief de haken bedekt. Als er geen trampoline rand aanwezig is op het toestel dan is dit gevaarlijk en is de kans op ongelukken aanzienlijk groot. Als iemand verkeerd land dan kan deze persoon met voeten of handen vast komen te zitten tussen de onbedekte veren. Er moet genoeg overlap zijn met deze rand zodat het geheel van veren en het frame goed worden afgedekt. Het beste is als de rand 5 centimeter verder uitsteekt dan dat nodig is.

Frame en veiligheidsnet

Het frame van de trampoline moet stevig genoeg zijn om springende kinderen voor langere tijd te kunnen houden zonder dat er tekenen van slijtage ontstaan. Het frame is gemaakt van een stevige metalen buis die in een cirkel de basis van de trampoline vormt. Aan de onderzijden wordt het frame vaak ondersteund door verschillende stevige poten. Een frame van goede kwaliteit moet buizen hebben met een minimale dikte van 3 centimeter. Het staal voor dit frame moet minstens 1,5 millimeter dik zijn. De trampoline rand wordt in de meeste gevallen omsloten door een veiligheidsnet. Dit net is bevestigd tussen palen die rondom op het frame worden bevestigd. Als dit net ontbreekt dan is de trampoline een stuk minder veilig omdat je er dan eenvoudiger vanaf kunt vallen.

Kwaliteit van het frame en de springmat

Om veilig gebruikt te kunnen worden moet de trampoline alle punten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Zoals gezegd moeten de buizen van het frame een minimale dikte hebben van 3 centimeter waarbij het gebruikte staal minstens 1,5 millimeter dik moet zijn. Is dit niet het geval dan is het frame minder veilig en kan er bijvoorbeeld sneller metaalmoeheid optreden waardoor het frame kapot gaat. De springmat mag geen gaten hebben. Als er gaten in een springmat zitten dan bestaat de kans dat de mat tijdens het springen uitscheurt of dat je er met een arm of been in vast komt te zitten.

Kwaliteit van de veren en de haken

De veren moeten ook van goede kwaliteit zijn. Deze mogen niet te ruim zijn en moeten na verloop van tijd vervangen worden omdat de rek dan minder is. Het is belangrijk dat de veren voorzien zijn van een gegalvaniseerde laag. Hierdoor zal roest geen vat hebben op de veren. Ook voor de andere materialen aan de trampoline die van metaal zijn zoals het frame en eventueel de ringen en de haken geldt dat deze voorzien moeten zijn van een roestvrije laag. Als er wel roest op het materiaal komt dan is de kans groot dat de metalen hierdoor aangetast worden waardoor de kwaliteit van het geheeld achteruit gaat. Alle onderdelen van de trampoline moeten dus van goede kwaliteit zijn en het gewicht van springende mensen kunnen dragen voor een langere periode.

Veilig plaatsen van de trampoline

Een groot deel van de veiligheid van een trampoline heb je zelf in de hand. Het is belangrijk om afspraken met kinderen te maken over het gebruik van de trampoline. Deze moet ook op een plek geplaatst worden die veilig genoeg is. Een trampoline mag bijvoorbeeld nooit op bestrating worden geplaatst. Als er toch iemand van de trampoline valt dan zal deze persoon zich flink kunnen bezeren. Het is mogelijk om de trampoline op de daarvoor bestemde poten te plaatsen waardoor het geheel een stuk van de grond af komt. Zorg daarbij voor genoeg ruimte rondom de trampoline.

Ingraven

Je kunt de trampoline ook ingraven. Door dit te doen zal de springmat op dezelfde hoogte zijn als de omliggende ondergrond. Kinderen kunnen dan makkelijker op de trampoline komen en de kans op vallen wordt hierdoor verkleind. Als een kind toch van de trampoline valt, dan komt hij of zij direct op de grond terecht. Dit is niet iets wat je hoopt, maar het kan voorkomen. Graaf je de trampoline in, zorg dan voor een zachte ondergrond rondom het toestel zoals een grasmat. Omdat de trampoline wordt ingegraven kunnen ook kleinere kinderen eenvoudig op het toestel komen. Er is dan ook geen trapje nodig waar kinderen vanaf kunnen vallen. Kinderen spelen dan ook niet onder de trampoline en er kunnen geen spullen onder het toestel worden gezet waardoor springen gevaarlijk kan worden.

Goed onderhoud

Ook het onderhoud van de trampoline heb je zelf in de hand. De meeste trampolines zijn van materialen gemaakt die tegen verschillende weersomstandigheden kunnen. Goed materiaal zal dus niet gaan roesten. Controleer de trampoline regelmatig op gebreken. Kijk hierbij naar de springmat en de kwaliteit hiervan. Ook de springveren en de bevestiging aan deze veren moeten gecontroleerd worden. Als onderdelen versleten of kapot zijn dan moeten deze worden vervangen voordat de trampoline weer in gebruik wordt genomen. Houdt de trampoline ook goed schoon om de levensduur van het toestel te bevorderen. Als het mogelijk is dan is het verstandig om het apparaat in de herfst en de winter op te bergen.

Verankeren

Als je een trampoline niet ingraaft en op een plaats zet waar veel ruimte is, dan kan het voorkomen dat de trampoline verplaatst tijdens het gebruik. Zeker als er meerdere kinderen op het apparaat spelen, dan is dit niet bevorderlijk voor de veiligheid. In dat geval kun je ervoor kiezen om de trampoline te verankeren. Dit kan door de poten van het frame aan de ondergrond vast te maken met daarvoor bestemde verankeringsmaterialen. De trampoline blijft zo stevig op één plaats staan zonder dat deze gaat schuiven.

Veiligheidsvoorschriften trampolines

Bij een trampoline wordt vaak een handleiding geleverd inclusief veiligheidsvoorschriften. Hierin staat uitgelegd hoe de trampoline gebruikt kan worden op een veilige manier. Om veilig gebruik te kunnen maken van een trampoline mag er bijvoorbeeld maar één persoon per keer op het toestel springen. Meerdere personen op de trampoline is misschien wel leuk, maar zorgt wel voor meer gewicht en een grotere kans op slijtage of beschadigingen aan het toestel. Bekijk daarom goed de voorschriften met betrekking tot de veiligheid die bij het product horen. Maak ook duidelijke afspraken met kinderen die op de trampoline spelen om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Een veilige trampoline kopen

Ben je van plan om een trampoline aan te schaffen dan kun je bij de aankoop al rekening houden met verschillende punten. Let hierbij op de constructie en de materialen die gebruikt worden voor de trampoline. De springmat moet van de beste kwaliteit zijn en ook het metaal dat gebruikt is voor het frame moet stevig zijn. Springveren van een trampoline hebben een bepaalde levensduur en moeten vaak na verloop van tijd worden vervangen. Bij het kopen van een trampoline kun je controleren wat de levensduur van de veren is. Het is ook handig om uit te zoeken of vervangende materialen voor de trampoline gemakkelijk te verkrijgen zijn. Kijk naar de voorschriften die betrekking hebben op de veiligheid en of er zaken aanwezig zijn zoals een veiligheidsnet en een trampoline rand.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag