Waaraan voldoet een veilige trampoline?

Een trampoline is voor veel kinderen het ultieme speeltoestel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit grote ronde toestel steeds vaker in tuinen te vinden is. Bij een bouwmarkt of een speelgoedwinkel kun je vaak al voor een aardige prijs een trampoline kopen. Waar veel mensen niet aan denken bij het aanschaffen van een trampoline, is de veiligheid. De veiligheidseisen die aan een trampoline gesteld worden zijn zeer belangrijk om te voorkomen dat kinderen zichzelf kunnen bezeren of verwonden. Maar waaraan voldoet een veilige trampoline eigenlijk?


Waar is een trampoline van gemaakt?

Allereerst zal er duidelijk worden gemaakt waaruit een trampoline bestaat om vervolgens verder in te gaan op de veiligheid. Trampolines bestaan uit verschillende onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is de springmat waarop je kunt springen. Deze springmat is doormiddel van haken verbonden aan stevige veren die op hun beurt weer bevestigd zijn aan het onderstel van de trampoline. Dit geheel wordt vaak beschermd met een rand van zacht materiaal. Het frame bestaat uit een buis die in de vorm van een cirkel is gemaakt met daaraan de poten van het geheel. Vaak zit er op dit frame ook een net dat beschermd tegen het vallen van de trampoline.

Springmat

De springmat is vaak een grote ronde mat die van materiaal is gemaakt dat goed mee kan veren tijdens het springen. In het midden bevindt zich een markering die duidelijk maakt waar er gesprongen mag worden. Dit is belangrijk met betrekking tot de veiligheid. Als er verder naar buiten wordt gesprongen, dan is de werking van de trampoline niet optimaal en is de kans groter dat je valt. Er zijn verschillende materialen waarvan een springmat gemaakt kan zijn. Het beste materiaal hiervoor is Permatron. Andere materialen zijn vaak goedkoper en van mindere kwaliteit. Let hier dus op bij de aanschaf van een trampoline.

Haken en veren

De ronde springmat is voorzien van bevestigingshaken die vast gemaakt kunnen worden aan de veren van het toestel. Rondom is de mat vaak voorzien van ogen waar de haken doorheen gehaald kunnen worden. Deze ogen kunnen van metaal of van kunststof gemaakt zijn. Zijn de ogen in de springmat van kunststof dan is dat het beste. Metalen ogen kunnen vervormen door het vele springen of zelfs gaan roesten. Om te kunnen springen op de mat zijn er springveren nodig. Deze veren zitten rondom aan het ronde frame bevestigd en worden aan de andere kant door de ogen van de springmat gehaald. Als er op de mat gesprongen wordt, dan veert het geheel mee door toedoen van deze veren. Veren voor een trampoline moeten vaak wel na een paar jaar worden vervangen. Houdt de kwaliteit van de springveren dan ook goed in de gaten.

Trampoline rand

Om ervoor te zorgen dat kinderen zich niet kunnen bezeren of vast komen te zitten tussen de veren van de trampoline, wordt het geheeld bedekt door een trampoline rand. Hiermee worden het frame en alle veren inclusief de haken bedekt. Als er geen trampoline rand aanwezig is op het toestel dan is dit gevaarlijk en is de kans op ongelukken aanzienlijk groot. Als iemand verkeerd land dan kan deze persoon met voeten of handen vast komen te zitten tussen de onbedekte veren. Er moet genoeg overlap zijn met deze rand zodat het geheel van veren en het frame goed worden afgedekt. Het beste is als de rand 5 centimeter verder uitsteekt dan dat nodig is.

Frame en veiligheidsnet

Het frame van de trampoline moet stevig genoeg zijn om springende kinderen voor langere tijd te kunnen houden zonder dat er tekenen van slijtage ontstaan. Het frame is gemaakt van een stevige metalen buis die in een cirkel de basis van de trampoline vormt. Aan de onderzijden wordt het frame vaak ondersteund door verschillende stevige poten. Een frame van goede kwaliteit moet buizen hebben met een minimale dikte van 3 centimeter. Het staal voor dit frame moet minstens 1,5 millimeter dik zijn. De trampoline rand wordt in de meeste gevallen omsloten door een veiligheidsnet. Dit net is bevestigd tussen palen die rondom op het frame worden bevestigd. Als dit net ontbreekt dan is de trampoline een stuk minder veilig omdat je er dan eenvoudiger vanaf kunt vallen.


Kwaliteit van het frame en de springmat

Om veilig gebruikt te kunnen worden moet de trampoline alle punten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Zoals gezegd moeten de buizen van het frame een minimale dikte hebben van 3 centimeter waarbij het gebruikte staal minstens 1,5 millimeter dik moet zijn. Is dit niet het geval dan is het frame minder veilig en kan er bijvoorbeeld sneller metaalmoeheid optreden waardoor het frame kapot gaat. De springmat mag geen gaten hebben. Als er gaten in een springmat zitten dan bestaat de kans dat de mat tijdens het springen uitscheurt of dat je er met een arm of been in vast komt te zitten.


Kwaliteit van de veren en de haken

De veren moeten ook van goede kwaliteit zijn. Deze mogen niet te ruim zijn en moeten na verloop van tijd vervangen worden omdat de rek dan minder is. Het is belangrijk dat de veren voorzien zijn van een gegalvaniseerde laag. Hierdoor zal roest geen vat hebben op de veren. Ook voor de andere materialen aan de trampoline die van metaal zijn zoals het frame en eventueel de ringen en de haken geldt dat deze voorzien moeten zijn van een roestvrije laag. Als er wel roest op het materiaal komt dan is de kans groot dat de metalen hierdoor aangetast worden waardoor de kwaliteit van het geheeld achteruit gaat. Alle onderdelen van de trampoline moeten dus van goede kwaliteit zijn en het gewicht van springende mensen kunnen dragen voor een langere periode.


Veilig plaatsen van de trampoline

Een groot deel van de veiligheid van een trampoline heb je zelf in de hand. Het is belangrijk om afspraken met kinderen te maken over het gebruik van de trampoline. Deze moet ook op een plek geplaatst worden die veilig genoeg is. Een trampoline mag bijvoorbeeld nooit op bestrating worden geplaatst. Als er toch iemand van de trampoline valt dan zal deze persoon zich flink kunnen bezeren. Het is mogelijk om de trampoline op de daarvoor bestemde poten te plaatsen waardoor het geheel een stuk van de grond af komt. Zorg daarbij voor genoeg ruimte rondom de trampoline.

Ingraven

Je kunt de trampoline ook ingraven. Door dit te doen zal de springmat op dezelfde hoogte zijn als de omliggende ondergrond. Kinderen kunnen dan makkelijker op de trampoline komen en de kans op vallen wordt hierdoor verkleind. Als een kind toch van de trampoline valt, dan komt hij of zij direct op de grond terecht. Dit is niet iets wat je hoopt, maar het kan voorkomen. Graaf je de trampoline in, zorg dan voor een zachte ondergrond rondom het toestel zoals een grasmat. Omdat de trampoline wordt ingegraven kunnen ook kleinere kinderen eenvoudig op het toestel komen. Er is dan ook geen trapje nodig waar kinderen vanaf kunnen vallen. Kinderen spelen dan ook niet onder de trampoline en er kunnen geen spullen onder het toestel worden gezet waardoor springen gevaarlijk kan worden.


Goed onderhoud is essentieel voor een veilige trampoline

Ook het onderhoud van de trampoline heb je zelf in de hand. De meeste trampolines zijn van materialen gemaakt die tegen verschillende weersomstandigheden kunnen. Goed materiaal zal dus niet gaan roesten. Controleer de trampoline regelmatig op gebreken. Kijk hierbij naar de springmat en de kwaliteit hiervan. Ook de springveren en de bevestiging aan deze veren moeten gecontroleerd worden. Als onderdelen versleten of kapot zijn dan moeten deze worden vervangen voordat de trampoline weer in gebruik wordt genomen. Houdt de trampoline ook goed schoon om de levensduur van het toestel te bevorderen. Als het mogelijk is dan is het verstandig om het apparaat in de herfst en de winter op te bergen.

Verankeren

Als je een trampoline niet ingraaft en op een plaats zet waar veel ruimte is, dan kan het voorkomen dat de trampoline verplaatst tijdens het gebruik. Zeker als er meerdere kinderen op het apparaat spelen, dan is dit niet bevorderlijk voor de veiligheid. In dat geval kun je ervoor kiezen om de trampoline te verankeren. Dit kan door de poten van het frame aan de ondergrond vast te maken met daarvoor bestemde verankeringsmaterialen. De trampoline blijft zo stevig op één plaats staan zonder dat deze gaat schuiven.


Veiligheidsvoorschriften trampolines

Bij een trampoline wordt vaak een handleiding geleverd inclusief veiligheidsvoorschriften. Hierin staat uitgelegd hoe de trampoline gebruikt kan worden op een veilige manier. Om veilig gebruik te kunnen maken van een trampoline mag er bijvoorbeeld maar één persoon per keer op het toestel springen. Meerdere personen op de trampoline is misschien wel leuk, maar zorgt wel voor meer gewicht en een grotere kans op slijtage of beschadigingen aan het toestel. Bekijk daarom goed de voorschriften met betrekking tot de veiligheid die bij het product horen. Maak ook duidelijke afspraken met kinderen die op de trampoline spelen om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Een veilige trampoline kopen

Ben je van plan om een trampoline aan te schaffen dan kun je bij de aankoop al rekening houden met verschillende punten. Let hierbij op de constructie en de materialen die gebruikt worden voor de trampoline. De springmat moet van de beste kwaliteit zijn en ook het metaal dat gebruikt is voor het frame moet stevig zijn. Springveren van een trampoline hebben een bepaalde levensduur en moeten vaak na verloop van tijd worden vervangen. Bij het kopen van een trampoline kun je controleren wat de levensduur van de veren is. Het is ook handig om uit te zoeken of vervangende materialen voor de trampoline gemakkelijk te verkrijgen zijn. Kijk naar de voorschriften die betrekking hebben op de veiligheid en of er zaken aanwezig zijn zoals een veiligheidsnet en een trampoline rand.


© Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag