X

Waar moet je rekening mee houden als je een jacuzzi in de tuin wilt?

Waar moet je rekening mee houden als je een jacuzzi in de tuin wilt?

Wat klinkt er beter dan een lange dag af te sluiten in je eigen jacuzzi? Geen drukke spa’s waar je je collega’s tegen het lijf loopt, maar gewoon je eigen privé wellness, direct in de achtertuin. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die je moet weten voordat je daadwerkelijk besluit tot aanschaf over te gaan. Droom jij van een jacuzzi in de tuin? In dit artikel bespreken we 6 belangrijke punten die jou helpen om die droom uit te laten komen.


Jacuzzi, whirlpool, hottub of bubbelbad?

Eigenlijk zijn een jacuzzi, whirlpool en bubbelbad exact hetzelfde. Het zijn allemaal warme baden waar gebruik wordt gemaakt van waterstralen met als doel de gezondheid te bevorderen en natuurlijk om te relaxen. De gebroeders ‘Jacuzzi’ waren ca. 100 jaar geleden al betrokken bij de ontwikkeling van waterstralen die de klachten van reuma zouden moeten verhelpen. De naam van deze broers wordt tegenwoordig nog steeds door de meeste mensen gebruikt om aan te duiden als ze een bezoek willen brengen aan een jacuzzi, bubbelbad of whirlpool. Het merk Jacuzzi is tegenwoordig één van ’s werelds grootste leveranciers van whirlpools en bubbelbaden.

De hottub is eigenlijk vrijwel hetzelfde als een jacuzzi, bubbelbad of whirlpool, maar wordt geleverd zonder waterstralen en heeft vaak een houtvuur als warmtebron om het water op temperatuur te krijgen. Daarnaast zijn hottubs vrijwel altijd gemaakt van hout en hebben ze een echte vintage look.


Hoe kies ik de beste jacuzzi voor mijn tuin?

Allereerst is het belangrijk te bepalen wat je verwacht van de jacuzzi. Bijvoorbeeld de grootte en met hoeveel mensen je er gebruik van wilt maken. Je kunt daarin kiezen uit twee- tot zeven persoons jacuzzi’s. Vervolgens zijn ook de opties belangrijk. Wil je niet alleen relaxen in warm water, maar ook van een ontspannen massage genieten, dan kun je het best een jacuzzi met sterke jets nemen. Ben je van plan tuinfeestjes te geven waarbij de jacuzzi gebruikt gaat worden, dan zijn er opties die een ingebouwd geluidssysteem bieden. Wordt de jacuzzi ’s avonds of ’s nachts gebruikt, is het hebben van verlichting geen overbodige luxe om veilig in en uit het water te kunnen komen. Wil je echt groots uitpakken, dan is het mogelijk om een jacuzzi met watervallen of ingebouwde TV aan te schaffen.

Afhankelijk van je wensen, moet je de keuze maken uit grofweg drie verschillende soorten jacuzzi’s. Hieronder beschrijven we ze allemaal kort, met daarbij de belangrijkste voordelen en nadelen.


https://nl.pinterest.com/pin/594827063260985020/

Jacuzzi

De meest bekende is ongetwijfeld de jacuzzi; een vierkante of ronde plastic kuip met enkele zitjes. Deze is vaak te vinden in wellnesscentra en is de meest gebruikelijke jacuzzi voor in de tuin. Deze versie is ook de meest luxe variant en is de enige variant die eenvoudig uit te breiden is met voorgaande lijst aan opties.

Voordelen jacuzzi

 • Het geeft een echt ‘premium’ gevoel.
 • De lijst met opties is op zijn minst indrukwekkend te noemen
 • Gemaakt van stevige materialen

Nadelen jacuzzi

 • Hoge aanschafkosten
 • Onderhoud is relatief duur
 • Niet eenvoudig te verplaatsen

https://nl.pinterest.com/pin/594827063260985054/

Opblaasbare (ALDI) jacuzzi

Ook mensen met een kleiner budget kunnen genieten van een eigen spa beleving. Je kunt namelijk ook een opblaasbare jacuzzi kopen. Je bent dan wel aangewezen op een beperkte lijst aan modellen en de lijst met opties is iets minder spannend. Ben je niet zo veeleisend en ben je niet geïnteresseerd in allerlei poespas, dan is een opblaasbare jacuzzi een interessante overweging.

Voordelen opblaasbare jacuzzi

 • Goedkoop in aanschaf
 • Eenvoudig te verplaatsen
 • Per seizoen op te bergen
 • Comfortabel materiaal

Nadelen opblaasbare jacuzzi

 • Geen zitjes, dus minder comfortabel
 • Afhankelijk van het verwarmingselement kan het lang duren voor het water warm is.
 • Sneller stuk dan andere jacuzzi’s

https://nl.pinterest.com/pin/594827063260985026/

Houten hottub

De derde optie is de aanschaf van een houten jacuzzi, oftewel hottub, die verwarmd wordt door een haardvuur. Dit is wellicht de meest sfeervolle en authentieke manier om te ontspannen in de tuin, maar je moet wel alert zijn op een aantal dingen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met het klimaat, omdat niet iedere houtsoort geschikt is voor het natte Nederlandse weer.

Voordelen houten hottub

 • Milieuvriendelijk
 • Vaak goedkoper in aanschaf dan een jacuzzi
 • Heeft een authentieke uitstraling

Nadelen houten hottub

 • Is lastiger schoon te maken bij minder frequent gebruik
 • Sommige houtsoorten kunnen gaan rotten in het Nederlandse klimaat
 • Brandhout moet regelmatig worden bijgevuld

https://nl.pinterest.com/pin/468304061245315520/

Welke accessoires neem je bij je jacuzzi?

Je kunt voor je jacuzzi een enorme lijst aan accessoires aanschaffen. Een jacuzzi is namelijk niet alleen maar geschikt om stil te zitten en te genieten van de standaard opties. Er zijn vele andere manieren die het bezoek aan een jacuzzi nog veel aangenamer maken.

Snack en drankjes houder

Wat is er beter dan relaxen in je eigen jacuzzi en je tegoed doen aan een heerlijk koud drankje en een snack. Voor diverse modellen jacuzzi’s is het mogelijk een dergelijke houder aan te schaffen, waardoor je letterlijk niets meer hoeft te doen om al het gemak binnen handbereik te houden. Heeft de uitvoering van jouw jacuzzi geen snack en drankjeshouder als optie, dan kun je natuurlijk ook een drijvende versie aanschaffen.

Aroma’s

Prikkel al je zintuigen en sprenkel een paar druppeltjes aroma in het water. Ben je verkouden, creëer je eigen stoombad met een vleugje menthol om je neusholtes te ontspannen. Maar natuurlijk is de geur van lavendel, bos of ander aroma naar keuze ook een ideale manier om al je zintuigen te prikkelen tijdens een relaxmomentje.

Lift voor de afdekhoes

Een jacuzzi heb je om te ontspannen, maar de afdekhoes los en vast te maken is niemands favoriete bezigheid. Daarom is er een optie om een lift aan te schaffen die dit voor je doet. Slechts met een druk op de knop zorg je dat de hoes naadloos wordt aangesloten op de jacuzzi. Ideaal als je net een duik hebt genomen in de winter en niet wilt bevriezen tijdens het afdekken van de jacuzzi.

Spelletjes

Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er. Je hoeft er alleen maar het woord ‘drijvend’ voor te zetten en het spel bestaan waarschijnlijk ook in de jacuzzi variant. Zo kun je drijvend dammen, schaken of zelfs beer pong spelen. Dat is uiteraard ideaal als je je snel verveeld, of als je je vrienden uitnodigt voor een relaxdagje.

Wat kost het verbruik van een jacuzzi?

Natuurlijk wil je er financieel ook warmpjes bij blijven zitten. Daarom is het belangrijk om de kosten voor het verbruik van de jacuzzi in kaart te brengen. Helaas is dit niet eenvoudig te berekenen omdat het afhangt van een groot aantal factoren. Allereerst speelt de grootte mee, omdat meer water vraagt om een hoger energieverbruik om het water op te warmen. Heb je daarnaast verlichting, jets, een waterval of audiosysteem ingebouwd, verhoogt het energieverbruik natuurlijk ook mee. Het gebruik per jaargetijde speelt ook een grote rol. In de zomer hoeft het water namelijk niet veel opgewarmd te worden, maar wil je ook in de winter gebruik maken van de jacuzzi, is natuurlijk veel meer energie nodig om ervoor te zorgen dat je relaxmomentje niet teveel lijkt op een Nieuwjaars duik.

Als we kijken naar een standaard jacuzzi met een inhoud van 1000 liter, geschikt voor maximaal 6 personen die gedurende het hele jaar tweemaal per week gebruikt wordt, praten we over verbruikskosten van € 1,00 tot € 1,50 per dag. Dit geldt voor elektrisch verwarmde jacuzzi’s. Voor hottubs is de houtsoort, prijs van het hout, brandduur en de lengte van het relaxmoment van belang.

Om energie te besparen kun je het beste nadenken over het daadwerkelijke gebruik. Ondanks dat het misschien tegen je gevoel ingaat is het echt het beste om het water van een jacuzzi te allen tijde op temperatuur te houden. Met name als je besluit om vaker dan eenmaal per week te gaan relaxen in de jacuzzi. Dit geldt natuurlijk niet als je er gedurende de gehele winter of enkele maanden geen gebruik van wilt maken. Het beste is dan om ervoor te zorgen dat je de jacuzzi leeg laat lopen en voorbereid op een ‘winterslaap’. Meer hierover lees je onder het kopje onderhoud.

Tip: Informeer bij de aanbieder van de jacuzzi of er sprake is van wandisolatie. Hoewel deze modellen in de aanschaf wellicht iets duurder zijn dan niet geïsoleerde modellen, kan de energiebesparing op de lange termijn meer opleveren, met name bij buitengebruik. Ook is de afdekhoes van de jacuzzi van belang. Zorg ervoor dat deze voornamelijk aan de zijkanten goed afsluit zodat de warmte goed binnenblijft.

Wat zijn de totale kosten voor een jacuzzi?

Jacuzzi’s zijn er in diverse soorten en maten, dus ook de prijs voor een jacuzzi is enorm uiteenlopend. Zo zijn er opblaasbare modellen voor minder dan € 400,- maar ook luxe varianten voor meer dan € 15.000,- verkrijgbaar. Benieuwd naar de aanschafkosten van jouw favoriete jacuzzi? Lees hier meer.

Daarnaast weet je nu ook wat het verbruik van een jacuzzi ongeveer kost, maar er zijn andere kosten waar je rekening mee moet houden. Een jacuzzi is een gebruiksvoorwerp en die verslijten ooit een keer, waardoor je een nieuw exemplaar zal moeten aanschaffen, hetzelfde als met een auto die het ooit een keer begeeft. De levensduur van een luxe jacuzzi is ca. 8-12 jaar, waardoor je dit bedrag ook mee moet nemen in de totale verbruikskosten. Dit worden afschrijvingskosten genoemd. Kost de jacuzzi je € 10.000 euro en is hij aan vervanging toe na 10 jaar, moet je € 1000,- optellen bij de jaarlijkse verbruiks- en reparatiekosten.

Afschrijvingskosten zijn ook belangrijk mocht je toch een tweedehands exemplaar overwegen. Bekijk de nieuwwaarde van het model en vergelijk dit met de lagere prijs in verhouding tot de levensduur. Koop nooit een tweedehands jacuzzi waarvan de afschrijvingskosten niet voldoende zijn meegenomen in de prijs. Uiteindelijk kun je veel korter met de jacuzzi doen en ben je op lange termijn duurder uit dan het aanschaffen van een volledig nieuw exemplaar.


Waar kun je het beste een jacuzzi kopen?

Het is misschien belangrijk om te beginnen met plekken waar je beter geen jacuzzi kunt kopen. Ontwijk tweedehands websites en niet erkende leveranciers. Een jacuzzi is een luxe product en je kunt beter nog even doorsparen dan een kat in de zak kopen. Vaak krijg je bij erkende leveranciers garantie en een veel betere service mocht je vragen hebben over het gebruik van je nieuwe aanwinst. Zij hebben ook alle benodigde ervaring met randzaken zoals vervoer, installatie en gebruiksinformatie. Wil je een goedkoop aanbod, stuur dan een aanvraag voor een offerte bij diverse aanbieders, leg ze naast elkaar en maak je keuze.

https://nl.pinterest.com/pin/594827063260985065/


Hoe krijg je een jacuzzi in de tuin?

Uiteraard is het belangrijk om ook na te denken hoe de jacuzzi in je tuin terecht moet komen. Woon je in een rijtjeshuis en is er geen eenvoudige weg naar de tuin, heb je kans dat de leverancier een takelwagen of zelfs hijskraan moet gebruiken om de jacuzzi op de plaats van bestemming te krijgen. Het zou kunnen dat daardoor de bezorgkosten ook een stuk hoger uitvallen dan bij een reguliere bezorging. Informeer bij de leverancier altijd even wat de vereisten zijn voor een reguliere levering, of loop zelf vast even na via welke route de jacuzzi zijn weg naar je tuin moet vinden.


Waar kun je een jacuzzi het beste plaatsen?

Als je een kleine tuin hebt, is de keuze misschien snel gemaakt omdat je weinig opties hebt. Heb je meer ruimte, moet je rekening houden met een aantal zaken. Hieronder beschrijven we de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden:

Ondergrond

Een grote jacuzzi met enkele personen erin kan al gauw meer dan tweeduizend kilo wegen. Dat betekent dat de ondergrond waar jouw jacuzzi komt te staan, bestand moet zijn tegen dit gewicht. Een rottende houten vlonder of verzakkend terras kan roet in het eten gooien als je na een lange dag net lekker ontspannen met al je vrienden in je jacuzzi denkt te kunnen gaan zitten. Om ervoor te zorgen dat je gewoon horizontaal kunt blijven genieten is de ondergrond dus belangrijker dan je van tevoren misschien denkt. Zorg dat de jacuzzi op een compleet vlakke ondergrond komt te staan. Zet de jacuzzi nooit neer op een stuk gras of andere zachte ondergrond, na een paar buitjes kan de ondergrond verzakt zijn, waardoor je de jacuzzi moet verplaatsen om het probleem te verhelpen. Zorgt dat je niet tegen problemen aanloopt en zet de jacuzzi neer op een stevige ondergrond, zoals een massieve vlonder, terras of stenen ondergrond. Ook is het niet verstandig om een jacuzzi op je balkon te plaatsen zonder eerst goed onderzoek te doen naar de constructie en hoeveel gewicht deze kan dragen.

Afstand

Het lijkt misschien een goed idee om de jacuzzi in het meest afgelegen deel van de tuin te plaatsen. Daarmee kun je echt ontspannen en heb je privacy genoeg. Denk er alleen wel aan dat je in zwemkleding, of zelfs niets meer dan alleen een handdoek naar je huis moet lopen. In de zomer is dat misschien geen probleem, maar je wilt in de winter geen ijspegels op je lichaam vormen. Ben je er nou echt van overtuigd dat je de jacuzzi helemaal achter in de tuin wilt plaatsen, investeer dan direct even in een ruimte waar je je rustig kunt omkleden en eventueel kunt opwarmen met een straalkacheltje voordat je je buiten waagt. Bedenkt je dat de afstand tussen de jacuzzi en het huis waarschijnlijk een goede indicatie geeft hoe vaak je er gebruik van gaat maken.

Privacy

Woon je afgelegen en heb je geen buren die mee kunnen gluren, maakt het waarschijnlijk niet zoveel uit waar je de jacuzzi plaatst omdat je overal volledige privacy hebt. Heb je een rijtjeshuis of andere omwonenden dichtbij en ben je iets meer blootgesteld aan buren, is het belangrijk om uit te zoeken hoe je ongestoord kunt genieten zonder je zorgen te hoeven maken over pottenkijkers. Er zijn diverse manieren om te zorgen voor een extra beetje privacy. In de zomer is een zonnescherm, parasol of doek wellicht al voldoende om afgeschermd in de jacuzzi te kunnen zitten. Wil je het groots aanpakken en voor altijd beschut zijn van het zicht, kun je ook een schuurtje of andere overkapping om de jacuzzi heen laten bouwen, waarbij je de kanten open laat waarvandaan je niet gezien kunt worden. Zo ben je toch buiten, maar kun je profiteren van volledige privacy. Ook ben je hiermee beschut van regen en wind, zodat je ook in de winter wat comfortabeler gebruik kunt maken van de jacuzzi.

Watertoevoer en afvoer

Het water dat in en uit de jacuzzi stroomt, moet natuurlijk ergens vandaan komen en naartoe. Het vullen van de jacuzzi kun je gewoon doen met een tuinslang die je kunt aansluiten op de waterleiding van je huis. Sommige jacuzzi’s hebben een aansluiting waardoor je de slang niet in de jacuzzi hoeft te leggen en niet steeds op hoeft te letten of hij eruit is gevallen. Belangrijker is wat je doet met de afvoer van het water. In één keer duizend liter of meer aan water het terras op laten stromen is geen aanrader. Sommige uitvoeringen hebben een ingebouwde afvoer waar je een (tuin)slang op kunt aansluiten. Deze slang kun je vervolgens bij de regenwaterafvoer leggen zodat het water direct weg loopt. Heeft jouw jacuzzi geen ingebouwde afvoer, dan kun je het beste een waterpomp kopen. Voor een paar tientjes koop je zo’n pomp die het water tot op de laatste druppel uit de jacuzzi pompt. Ook dit water kun je wegleiden richting de regenwaterafvoer.

Elektriciteit

Een jacuzzi vraagt veel elektriciteit en om een aansluiting die je waarschijnlijk nog niet in de tuin hebt. Het is daarom aan te raden de aanvoer van elektriciteit aan een erkend elektricien over te laten. De kabels moeten bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde eisen met een beschermde laag, omdat water en elektriciteit niet goed samen gaan en de veiligheid gewaarborgd moet blijven. Gelukkig bieden de fabrikanten van de jacuzzi’s voldoende informatie bij aanschaf, zodat je deze informatie kunt doorgeven aan de elektricien. Bel je de elektricien, kun je deze informatie doorgeven en weten ze precies wat voor materiaal ze mee moeten nemen om jouw jacuzzi veilig aan te sluiten op het stroomnetwerk.


Hoeveel onderhoud heb ik aan mijn jacuzzi en hoe onderhoud ik deze het beste?

Als je overgaat tot de aanschaf van een jacuzzi voor in de tuin kun je te alle tijden genieten van een heerlijk warm bad. Hoewel dat een bevrijdend gevoel geeft, moet je ook rekening houden met benodigde onderhoud. Het is aan te raden de jacuzzi drie tot vier keer per jaar schoon te maken door hem leeg te laten lopen en met een doekje af te doen. Het is sowieso aan te raden het water minimaal vier keer per jaar volledig te verversen.

Daarnaast moet je rekening houden met de pompen en filters, die belangrijk zijn om de waterkwaliteit op peil te houden. Zorg er ook voor dat je de waterkwaliteit regelmatig test. Chloor zorgt ervoor dat de meeste bacteriën doodgaan, maar het is ook cruciaal om de pH waarde te testen. Deze ligt ideaal gezien tussen de 7.2 en 7.4.

Check daarnaast of jouw gewenste jacuzzi een automatisch circulatiesysteem bevat, omdat bewegend water langs een filter komt en daardoor al het vuil en bacteriën worden verwijderd. Voor de beste waterkwaliteit zou het water twee keer per dag gefilterd moeten worden.


Welke jacuzzi kies jij?

Er is een enorme keus aan jacuzzi’s en er komt nog een hoop kijken voordat je heerlijk kunt gaan relaxen in je tuin. Maar, als je alle voorbereidingen hebt getroffen en de jacuzzi uiteindelijk in je tuin hebt staan, kun je al je zorgen vergeten en heerlijk relaxen in je eigen privé spa. En dat neemt niemand je meer af.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag