Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 geschikte auto’s voor ouderen

7 geschikte auto’s voor ouderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt. Een auto moet lekker rijden en veilig zijn. Wanneer je ouder wordt, komen daar nog extra wensen bij. Zo wint een comfortabele auto met hoge instap het vaak van een laag sportmodel. Ook het overzicht op het overige verkeer wordt belangrijker. Wil je binnenkort een auto voor ouderen kopen? Wij vertellen waar je het beste op kunt letten én welke auto’s het meest populair zijn onder ouderen.


Waaraan voldoet een auto voor senioren?

Wanneer je ouder wordt, is het steeds belangrijker dat een auto goed voelt. Maar lang niet alle auto’s zijn optimaal voor senioren. Wil je de beste seniorenauto uitkiezen, dan kun je het beste letten op de volgende punten:

Hoge instap

Het is waarschijnlijk de meest gehoorde voorwaarde voor een senioren auto. De instap bepaalt of je eenvoudig in de auto kunt stappen, maar ook dat je er weer uitkomt. Hoe lager de instap, hoe meer kracht je moet gebruiken om op te staan. Het beste is om een auto te nemen met een hoge instap, waarbij het zitgedeelte lager is dan je knieën als je uitstapt. Gelukkig is er een trend in de autobranche, waardoor het bij vrijwel ieder automerk mogelijk is om een model met hoge instap te kiezen. In de onderstaande lijst met voorbeelden komen dan ook alleen maar auto’s met een hoge instap voor.

Automaat

Autorijden betekent dat je veel dingen tegelijk moet kunnen doen. Dat geldt niet alleen voor het opletten op andere weggebruikers, maar ook op de handelingen van het autorijden zelf. Een eenvoudige manier om het autorijden een stuk gemakkelijker te maken, is door een automaat aan te schaffen. Daardoor verwijder je direct twee handelingen – het koppelen en schakelen, waardoor je veel meer bezig kunt zijn met het overige verkeer. Heb je een senioren auto in gedachten? Rijd dan eens in de schakel variant en in de automaat. Je kunt dan zelf eenvoudig een keuze maken welke auto het lekkerst rijdt.

Extra tips voor het kiezen van een juiste senioren auto

  1. Kies voor een auto met een schuifdeur. Dat maakt het openen van een deur vaak een stuk eenvoudiger.
  2. Neem parkeersensoren. In een nieuwe auto is het altijd lastig om precies in te schatten waar de voor- en achterkant van de auto zich precies bevinden.
  3. Zoek naar elektrische snufjes. Hoe meer er elektrisch aan te passen is, des te beter. Denk maar eens aan het verstellen van de stoel. Ideaal als u daarvoor niet half over de autostoel heen hoeft te hangen.

Veilig en zelfverzekerd achter het stuur

Wanneer je ouder wordt en wilt gaan autorijden, kan het voorkomen dat je een tijdje niet meer hebt gereden. Of je hebt jaren buiten de stad gewoond, en verhuist nu terug om dichter bij vrienden en familie te wonen. In dat soort gevallen kan rijden in een nieuwe omgeving zorgen voor een onzeker gevoel. Soms kan het dan fijn zijn om een opfriscursus te nemen bij een rijschool. Het is wellicht mogelijk om dat te doen in je eigen nieuwe auto. Je zit dan met een instructeur naast je, die precies kan vertellen waar je op moet letten. Soms kunnen een paar lessen net genoeg zijn om weer zelfverzekerd achter het stuur te stappen en te genieten van de volledige vrijheid die een auto biedt.


7 geschikte auto’s voor ouderen

Hieronder beschrijven we 7 auto’s die geschikt zijn voor ouderen. Omdat niet iedere auto hetzelfde prijskaartje heeft, onderscheiden we de auto’s op basis van drie prijsniveaus. Budget, Middenklasse en Topklasse. Zo kun je eenvoudig zien welke auto past binnen je eigen budget.


Budget (< 10.000 euro)

Een budget auto betekent niet dat het ook direct een slechte auto is. De volgende drie auto’s zijn prima auto’s, ook voor ouderen.

Fiat Panda

De Fiat Panda is één van de oudste auto’s in dit rijtje. In die tijd heeft het model diverse metamorfoses ondergaan om geschikt te worden als seniorenauto. In 2004 werd de Panda zelfs uitgeroepen tot auto van het jaar. Een groot voordeel van de FIat Panda is dat er gebruik is gemaakt van twee verschillende ontwerpen. Die van de MPV en de SUV. Dat betekent dat de auto van binnen optimaal is ingericht, maar dat de auto ook wat hoger ligt. Dat zorgt ervoor dat de auto een wat hogere instap heeft, zodat in- en uitstappen eenvoudig is. Ook is het gewicht van de auto laag. Met ca. 875 kilo is de wegenbelasting dus goed te betalen. Koop je een model van na 2016, dan valt ook het benzineverbruik erg mee. Het gemiddelde verbruik bij een benzinemotor ligt rond de 1 op 18.

https://nl.pinterest.com/pin/515310382360410797/

Volkswagen Up

Heb je niet zoveel ruimte nodig en wil je vooral eenvoudig van A naar B rijden? Wil je graag in de kleinste parkeerplekjes kunnen parkeren? Dan is de Volkswagen Up! Een geschikte senioren auto. Hoewel de auto een iets lagere instap heeft, biedt de rest van de auto wel veel gemak. Ook biedt de Up! aan de binnenkant verrassend veel ruimte. Wil je een goedkope en handige auto kopen, dan is deze Volkswagen de perfecte keus. De aanschafwaarde ligt onder de 10.000 euro en ook de wegenbelasting stelt weinig voor. Met een gewicht van gemiddeld 850 kilo is dat slechts een paar tientjes per kwartaal.

https://nl.pinterest.com/pin/491807221807644261/


Middenklasse (10.000 tot 20.000 euro)

In de middenklasse staan kleinere auto’s in een iets luxere uitvoering en compacte SUV’s in een wat eenvoudigere uitvoering. Voor een prijs vanaf 15.000 heb je vaak een hele degelijke auto waar je lang mee kunt doen.

Toyota Yaris

Het is waarschijnlijk één van de meest populaire auto’s voor ouderen. De Toyota Yaris bestaat al een tijdje en is geoptimaliseerd om vele rijcomfort te bieden. De auto heeft een hogere instap dan reguliere auto’s en heeft een sportief uiterlijk. Ook is de Japanner gemaakt van degelijke materialen en is de prijs zeer vriendelijk. Ben je op zoek naar een comfortabele auto, die niet al te groot is? De Yaris biedt binnen genoeg ruimte om lekker te kunnen zitten, ook voor medepassagiers. Een ander bijkomend voordeel is het gewicht. Dit ligt rond de 1000 kilo, waardoor de wegenbelasting niet zo hoog is.

https://nl.pinterest.com/pin/342836590383293659/

Renault Captur

Renault is een bekend merk met een goede reputatie. Het is dan ook niet gek dat er twee Renaults voorkomen in deze lijst met geschikte seniorenauto’s. De Captur is een kleine SUV met een strak en luxueus uiterlijk. Omdat het iets weg heeft van een SUV is de auto hoog, waardoor ook de instap erg eenvoudig gaat. Ook de binnenkant van de auto mag er zijn. Zo is er meer dan genoeg beenruimte, biedt de hoge zit een veel beter zicht over de weg. Ook achterin is het goed toeven. Daar is voldoende ruimte om enkele kleinkinderen te vervoeren, maar ook om spullen te vervoeren. Na het inklappen van de achterbanken heb je dan ook zeeën van ruimte. Het gewicht van de auto ligt rond de 1100 kilo. Dat betekent dat je een grote auto koopt met een redelijk acceptabele wegenbelasting.

Dacia Duster

De Dacia Duster is een auto die bedoeld is als budget SUV. Met een prijs van ca. 17.000 euro, is dat ook aardig gelukt. De auto is fijn door de hoge instap en omdat je ook de stoelen nog een stuk kunt verhogen. Het zich over de weg wordt daarom behoorlijk groot, waardoor autorijden in de Duster lekker veilig voelt. Ondanks dat de auto een SUV is, valt het formaat toch mee. Het is dus nog wel mogelijk om de auto overal te parkeren en mee naartoe te nemen. De motor van de Duster komt van Renault. Door de fijne afwerking en de betrouwbare motor, wordt de Duster gezien als een auto waar zeer weinig problemen mee zijn. En naast comfortabel rijden is ook betrouwbaarheid natuurlijk een belangrijke eigenschap van een goede auto.


Topklasse (> 20.000 euro)

Auto’s in de topklasse zijn vaak iets luxer. De volgende auto’s zijn daarom vaker standaard uitgerust met extra’s of meer comfort.

Peugeot 2008

Ook Peugeot heeft een auto op de markt gebracht die het goed doet onder senioren. Het compacte SUV model heeft een hogere instap en een hoge wegligging. Daardoor kun je alles tijdens het rijden goed zien. De 2008 is de grote broer van de Peugeot 208 en biedt binnen een enorme hoeveelheid ruimte. Zo weet je zeker dat je alles kunt meenemen. Toch is de 2008 verrassend klein voor zoveel ruimte. Met een gewicht van iets meer dan 1000 kilo is de auto erg licht. Samen met een laag verbruik is het dus goed mogelijk om de auto tegen een lage prijs te rijden.

Kia Soul

Kia is een bekend en goed merk. Dat Kia een succesvolle SUV op de markt heeft gebracht is dus ook niet vreemd. De Kia Soul is ook erg geschikt voor ouderen. Vooral vanwege de hoge instap, het ruimte interieur en de luxe uitstraling. De auto straalt comfort uit en dat biedt hij dan ook zeker. Daarbij mag ook het formaat van de auto er zijn. Met een gewicht van meer dan 1150 kilo is hij de zwaarste in deze lijst. Zo’n grote auto is erg fijn om mee weg te rijden en zo een veiliger gevoel te creëren. Rijd je liever elektrisch? Dan is er ook een elektrische variant van de Soul verkrijgbaar. Zo doe je gelijk iets terug voor het milieu.


De bovenstaande auto’s zijn allemaal verschillend van elkaar. Toch hebben ze één ding gemeen: onder ouderen zijn ze zeer populair. Iedere auto heeft zijn eigen karakter en voordelen. Ga je voor het gemak van een kleine auto, die je dan overal kunt parkeren? Of vind je juist meer comfort in een grotere auto met meer overzicht over de weg? Van alle keuzes die je kunt maken, is het vooral belangrijk dat je zelfverzekerd de auto instapt. Dan kun je namelijk nog jaren genieten van de vrijheid die een auto biedt. Weet je niet of je de auto moet kopen? Bekijk ook ons artikel of je een nieuwe auto moet leasen of kopen.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag