Wat is BB cream?

Wat is BB cream?

Laatst bijgewerkt: 19 september 2018

Elke vrouw heeft haar eigen beauty ritueel. De één pakt iedere morgen zes verschillende producten, terwijl de andere alleen een beetje mascara en foundation op doet. Ben jij het zat om meerdere crèmes te gebruiken? Of wil je eigenlijk wel iets meer halen uit jouw simpele ochtendritueel? In beide gevallen kan BB cream uitkomst bieden. Dit is een alles-in-een verzorgingsproduct voor je gezicht. Het egaliseert, camoufleert, hydrateert, voedt en verzorgt jouw huid tegelijkertijd. Het scheelt je tijd én geld! Maar hoe werkt BB cream eigenlijk? Is het echt zo’n goed product? In dit artikel lees je alle ins and outs van BB cream. 


Wat is BB cream?

BB cream staat voor Blemish Balm of Beauty Balm. Voor beide afkortingen wordt de term ‘BB cream’ gebruikt. Oorspronkelijk komt BB cream uit Duitsland. Een dermatoloog was op zoek naar een crème die de huid tegelijkertijd zou beschermen en bedekken. Voorheen was dit alleen mogelijk door twee crèmes afzonderlijk van elkaar op te smeren. Nu was er één formule die beide doeleinden diende! In een mum van tijd werd deze revolutionaire crème ontdekt door het Aziatische publiek. De hype begon in Zuid-Korea, waar de BB cream niet was aan te slepen. Vervolgens werd de crème op steeds meer plekken in Azië verkocht. Dit was nog vóórdat het beautyproduct de Europese (en specifiek Nederlandse) markt veroverde. Omdat BB cream eigenlijk veel beter aansloeg in Zuid-Korea dan in Duitsland, denken veel mensen ten onrechte dat deze crème daar is ontwikkeld.

Een alles-in-1 verzorginsproduct voor je gezicht

In het rijtje beautyproducten past BB Cream het beste in het rijtje met foundations. Het wordt dan ook veel gebruikt in plaats van foundation. Het egaliseert de huid en heeft daarnaast een dekkende werking. Rode vlekjes en oneffenheden worden met deze crème gemakkelijk gemaskeerd. Maar deze dekkende werking is slechts één van de twee functies van BB cream. Het is namelijk zo dat BB cream, in tegenstelling tot veel foundations, de huid beschermt en verzorgt. Dat betekent dat er stoffen in BB cream zitten die jouw huid voeden en kalmeren. Daarnaast beschermen de meeste BB creams jouw huid tegen de zon. Door de hoge SPF factor, wordt jouw huid beschermd tegen UV-stralen. Wist je dat UV-stralen altijd schadelijk zijn voor je huid, dus ook in hartje winter? Als je jouw huid te vaak blootstelt aan de zon, krijgt je huid eerder last van ouderdomsverschijnselen. Als we bovenstaande alinea’s mogen samenvatten, is BB cream dus alles in één! Dekking, verzorging, en (zons)bescherming.

Voor wie is BB cream geschikt?

Elke vrouw kan gebruikmaken van BB cream. Het geeft nét dat beetje extra ten opzichte van foundation. Een extra goede dekking én huidbescherming- en voeding. Als je bijvoorbeeld last hebt van een oneffen of een droge huid, dan zal deze crème jou vast en zeker goed bevallen. Daarnaast wordt foundation aan sommige vrouwen afgeraden. In dat geval is BB cream een geweldig alternatief.


Wat zijn de voor- en nadelen van BB cream?

In voorgaande alinea’s maakte je al kennis met de grootset voordelen van BB cream. Kleven er echter ook nadelen aan dit wondermiddel? Hieronder sommen we kort de v00r- en nadelen van BB cream op.

Voordelen van BB cream. Het…

 • Bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten (anders heb je niet de goede BB cream)
 • Herstelt de huid
 • Werkt matterend (dus geen glimmend gezicht meer)
 • Bespaart tijd, omdat het een concealer en foundation in één is
 • Voedt de huid, met name met vitamine C
 • Beschermt de huid tegen schadelijke UV-stralen, met SPF 25 (gemiddeld)
 • Camoufleert oneffenheden en pigmentvlekken op de huid, rimpels worden minder goed zichtbaar
 • Geeft de huid een frisse uitstraling die natuurlijk oogt
 • Zorgt ervoor dat de huid nog steeds kan ‘ademen’, in tegenstelling tot foundation. Dat komt omdat BB cream een dunne structuur heeft waardoor je poriën alle ruimte krijgen.

Nadelen van BB cream

In de meeste gevallen is BB cream handig, maar dat gaat niet altijd op. Volgens sommige beuaty experts is BB cream een beetje te mooi om waar te zijn. Omdat de BB cream ‘alles’ kan, werkt het product niet altijd effectief. Want hoe meer verschillende functies een product heeft, des te minder actieve werkstoffen de crème voor elk afzonderlijk doel bevat. Als er te weinig werkzame stoffen in een verzorgingsproduct zitten, dan kan het gebeuren dat de stoffen niet diep genoeg tot de huid kunnen doordringen. Dus als je streeft naar een hele goede huidverzorging, waarbij alle huidherstellende stoffen, antioxidanten en andere werkzame ingrediënten in grote mate aanwezig zijn, dan kun je beter kiezen voor afzonderlijke producten. Wat ons betreft is de BB cream een mooi basisproduct voor jouw dagelijkse beautyritueel, die je indien nodig aan kunt vullen met andere beautyproducten.


Wat is het verschil met CC cream?

BB cream, CC cream, foundation, concealer, primer… De beautytermen vliegen je om de oren. Denk je het net nieuwste van het nieuwste in huis te hebben, is er weer iets nieuws op de markt. Waarvan de namen ook nog op elkaar lijken! We merken dat er veel verwarring is over BB cream versus CC cream. Daarom leggen we graag uit wat het verschil tussen deze twee beautyproducten is.

CC cream is BB cream + kleurcorrectie

De BB cream lag nog maar net op de planken en toen moest er weer wat nieuws komen. Men vond het schijnbaar niet genoeg dat de BB cream kon camoufleren, hydrateren en beschermen. Er ontbrak nog één aspect: kleurcorrecite! CC staat voor Color Correcting of Color Control. Dit houdt in dat de CC cream de huidskleur corrigeert. Zo corrigeert groen voor roodheid, terwijl de abrikooskleurige crème wat meer leven blaast in een grauwe huid. Handig om bijvoorbeeld wallen weg te werken. Sommige aanbieders hebben zelfs drie kleurvarianten. Wij vinden het heel interessant dat er zoveel mogelijk is in ‘beautyland’, maar wat ons betreft kom je met een ‘gewone’ BB cream zonder kleurcorrectie al heel ver.

En DD cream dan?

De laatste innovatie in dit rijtje is DD cream. Het lijkt wel of ze het hele alfabet afgaan! In eider geval is DD cream bedoeld voor de wat oudere dames. Deze bevat namelijk anti aging substanties. Verder heeft deze crème dezelfde voordelen als de BB en CC crème.


Wat kost BB cream?

Net als bij vele andere beautyproducten, heeft BB cream geen vaste prijs. Eerst was BB cream heel exclusief en daardoor wat duurder, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Elk merk heeft een eigen crème. Dus je kunt een huismerk kopen voor nog geen €10, maar ook kiezen voor een duurder merk. Dan ben je algauw €20 tot €50 kwijt. Als je BB cream wilt kopen, moet je verder kijken dan het prijskaartje. Wat écht belangrijk is, is de prijs-kwaliteitverhouding. Je moet ervoor waken dat je een crème koopt dat zichzelf uitgeeft voor ‘BB cream’, terwijl het in werkelijkheid niet dezelfde werkzame ingrediënten heeft. Controleer dus altijd of de BB cream die je op het oog hebt inderdaad de gewenste werking heeft. Als je er niet uit komt, kun je uiteraard ook advies vragen aan een medewerker in de winkel.

Waar kun je BB cream kopen?

BB Cream kan je op een heleboel plekken kopen. Toen BB cream nog niet zo populair was, was het soms een hele opgave om het product aan te schaffen. Gelukkig is daar de laatste jaren verandering in gekomen. Je kunt dit beautyproduct eigenlijk in iedere drogisterij of beauty winkel aanschaffen. Daarnaast is er een indrukwekkend online assortiment. Voordeel is dat je de reviews van anderen kunt lezen, nadeel is dat je nooit precies weet hoe een crème uitvalt. Daarom raden wij aan om voor je eerste BB crème naar de winkel te gaan, zodat je het kunt testen op je huid. Bij herhaalaankopen is het overigens geen probleem om online te shoppen. We willen dit artikel graag afsluiten met twee BB creams die heel goed werken. Namelijk de:

 • Garnier Skin Naturals Miracle Skin Perfector BB Cream
 • Vichy Idealia BB cream

Deze crèmes zijn iets duurder, maar tegelijkertijd weet je zeker dat je een goede BB cream koopt. Bovendien bespaar je ook weer kosten op de concealer en zonnebrand voor je gezicht. Deze zou je anders namelijk ‘los’ moeten kopen.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag