5 tips om bruin te worden zonder zon

5 tips om bruin te worden zonder zon

Laatst bijgewerkt: 17 september 2018

Een mooi bruin kleurtje op je huid, dat willen we allemaal wel. Een bruine teint ziet er gezond en aantrekkelijk uit en is voor velen een schoonheidsideaal. Maar in ons koude kikkerland hebben we helaas niet het hele jaar lang genoeg zon om natuurlijk bruin te worden. Gelukkig hebben we voor jou 5 tips op een rij gezet om mooi bruin te worden, óók zonder zon.

Waarom willen we eigenlijk bruin worden?

We doen allemaal veel moeite om dat mooie bruine kleurtje op onze huid voor elkaar te krijgen. Maar waarom is dit eigenlijk een schoonheidsideaal? Dat heeft ermee te maken dat een huid die erg bleek is wordt geassocieerd met ziek of moe zijn. En dat wil natuurlijk niemand uitstralen. Met een bruine teint ziet het eruit alsof je veel buiten komt en veel zonlicht krijgt op dagelijkse basis. Dat impliceert een gezonde, actieve leefstijl. En dat vinden we doorgaans aantrekkelijk bij onszelf en bij anderen. Daarom streven we dat bruine kleurtje na. Het ziet er fris, jeugdig en gezond uit.

Hoe ontstaat die bruine kleur op je huid?

Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat je huid bruiner en donkerder wordt als deze wordt blootgesteld aan zonlicht? Dit heeft te maken met het de pigmentcellen in je huid. Het bruin worden van de huid zou je kunnen zien als een verdedigingsmechanisme van je huid tegen schadelijke Uv-straling. Zonlicht bevat onder andere Uv-straling. Zodra je huid hiermee in aanraking komt, wordt er melanine aangemaakt door de pigmentcellen in je opperhuid. Melanine is de stof die zorgt voor de bruine kleur. Moedervlekken zijn bijvoorbeeld kleine opeenhopingen van melanine. Zonlicht is dus de natuurlijke oorzaak van een bruine huid. Maar ook zonder zon zijn er genoeg manieren om die mooie bruine teint te bereiken. Lees maar snel verder.


5 manieren om bruin te worden zonder zon

1. Zelfbruiner

Dit product is de beste vriend van iedereen die aan het begin van de zomer een korte broek aan wilt trekken, maar een stel onderbenen heeft die zo bleek zijn als melkflessen: zelfbruiner! Er bestaat tegenwoordig zelfbruiner in alle soorten en maten. Doorgaans is dit een crème die je op je huid smeert op de plekken waar je wat minder bleek zou willen zijn. De bestanddelen van de zelfbruiner reageren met je huidcellen waardoor er een gezonde bruine teint ontstaat. Let wel op, want dit effect werkt na een paar dagen weer uit. Dan zal je dus weer opnieuw zelfbruiner op moeten smeren.

Het voordeel van zelfbruiner is dat je het gewoon het hele jaar kunt opsmeren. Dus ook midden in de winter als de zon ver te zoeken is. Bovendien kun je met zelfbruiner bruin worden zonder de schadelijke effecten van Uv-straling in zonlicht. Mooi bruin worden was nog nooit zo makkelijk! Zorg er wel voor dat je een zelfbruiner vindt die van goede kwaliteit is. Zelfbruiner producten van lage kwaliteiten kunnen er namelijk nogal nep en niet bepaald mooi uitzien. Daarnaast loop je met dit soort zelfbruiner producten ook het risico dat ze gaan vlekken op je (witte) kleding. Dat wil je ook niet.

Hoe bereik je het mooiste effect?

Om het mooiste effect te creëren met zelfbruiner is het van belang dat je een aantal stappen opvolgt. Behandel je huid vóór het aanbrengen met zelfbruiner goed met een ex foliërende crème. Doe de crème op een washandje en breng met ronddraaiende bewegingen aan op de huid die je wilt behandelen met zelfbruiner. Plekken die meer crème nodig hebben zijn de lichaamsdelen waar je huid het dikst is, dus je elleboog, knieën en enkels. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je huid compleet droog is vóórdat je de zelfbruiner aanbrengt. Daardoor zal de zelfbruiner meer gelijkmatig over je huid verdeeld worden.

Zorg er ook voor dat je de zelfbruiner niet allemaal in één keer aanbrengt, maar in delen. Doe bijvoorbeeld eerst je armen, dan je benen en daarna je bovenlichaam. Masseer de zelfbruiner met een draaiende beweging op je huid. Nadat je klaar bent met een bepaald lichaamsdeel, was je je handen. Hierdoor voorkom je dat je handen er onnatuurlijk bruin of oranje uit gaan zien aan het einde van je zelfbruiner sessie. Voor het meest natuurlijke effect is het aan te raden om de zelfbruiner bij je polsen en enkels enigszins te ‘blenden’. Anders lijkt het net alsof je armen en benen een andere kleur hebben dan je handen en voeten.

Ben je dan eindelijk helemaal klaar met het aanbrengen van zelfbruiner over je hele body? Wacht dan ten minste nog even tien minuten voordat je kleding aandoet. Die skinny jeans kun je beter even een dagje overslaan. Loszittende kleding is voor de drie uur na het aanbrengen beter om te voorkomen dat de zelfbruiner afgeeft op je kleding of meteen van je huid afglijdt zodra je gaat zweten.

2. De zonnebank

Voor veel mensen is de zonebank een logisch alternatief van bakken in de zon. En het is waar: van regelmatig onder de zonnebank liggen krijg je ook een bruine teint op je huid. De lichten in de zonnebank geven, net als echt zonlicht, Uv-straling af. Deze Uv-straling zorgt vervolgens voor de aanmaak van melanine in je huid waardoor het gewenste bruine kleurtje ontstaat. Maar dat betekent ook dat je onder de zonnebank dezelfde risico’s loopt vanwege de schadelijke effecten van Uv-straling. Zorg dus altijd dat je extra goed bent ingesmeerd met een zonnebrandcrème met een hoge spf-factor. Want ook onder de zonnebank kun je verbranden. En een rode huid is toch minder mooi dan een bruin kleurtje.

Wil je het effect van de zonnebank extra versterken? Gebruik dan een speciale zonnebankcrème. Je kunt het beste kiezen voor crèmes die vitamine E bevatten aangezien dit je huid hydrateert en beschermt tegen veroudering.

3. Gezonde voeding

Misschien is dit een link die je zelf niet direct zou leggen, maar er is wel degelijk een verband tussen de voeding die je eet en de kleur van je huid. Door een gezond eetpatroon te hanteren, kun je de kwaliteit en gezondheid van je huid aanzienlijk verbeteren. Een gezond en gebalanceerd dieet bestaat uit veel groenten en fruit. Veel soorten groenten en fruit bevatten een stof die caroteen heet. Caroteen is de stof die onder andere wortels hun oranje kleur geeft. Maar deze stof vind je ook terug in spinazie, rode pepers, abrikozen en grapefruit. Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig eten van gezonde voeding die rijk is aan caroteen zorgt voor een mooie, gezonde, gouden gloed op je gezicht. Doe nog maar een portie fruit, dus!

4. Hydrateer je huid

Het hydrateren van je huid is natuurlijk sowieso ontzettend belangrijk als je een mooie en gezonde huid wilt. Maar een goed gehydrateerde huid zal daarnaast ook zijn bruine teint langer behouden. En dat is precies wat je wilt! Het hydrateren van je huid zorgt dan wel niet direct voor een bruinere kleur. Maar het helpt wel om langer te kunnen genieten van die bruine teint. En dat is minstens net zo belangrijk. Zorg dus dat je je lichaam na het zonnen altijd insmeert met een after sun crème die de huid hydrateert. Of je nou in de buitenlucht of onder de zonnebank hebt liggen zonnen.

5. Gebruik olie voor je huid

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je huid er donkerder uitziet zonder dat je daarvoor de zon in hoeft, is door het gebruik van speciale oliën met reflecterende deeltjes. Door je lichaam in te smeren met olie, krijgt je huid ten eerste een mooie glans. Kies hierbij voor een gekleurde olie, want deze zal je huid een fijne bruine teint geven. Zorg dat je de olie goed uitsmeert over je hele huid en geef het even de kans om in te trekken. Wacht dus even met kleding aantrekken, douchen, baden of zwemmen tot de olie helemaal is ingetrokken. Ben je toch niet blij met die gebronsde kleur op je huid? Dan was je de olie er makkelijk gewoon weer af door onder de douche te stappen.


Er zijn meerdere manieren waarop je dat mooie, gezonde bruine kleurtje op je huid voor elkaar kunt krijgen, ook als de zon niet schijnt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een zelfbruiner crème. Makkelijker kan niet! Gewoon lekker je lichaam insmeren met de zelfbruiner en je huid wordt direct bruiner. Het nadeel van zo’n crème is wel dat deze na een paar dagen is uitgewerkt en je steeds moet bijsmeren. Voor een langer resultaat kun je ook de zonnebank proberen. Deze straalt Uv-licht uit, wat de melanine productie in je huidcellen stimuleert en zo voor een bruine teint zorgt. Daarnaast is het ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Dat zal je terug zien in je huid. Eet je regelmatig oranje fruit waar de stof caroteen in zit, dan zal je een gouden gloed krijgen op je gezicht. Door je huid na het zonnen altijd goed te hydrateren, blijft dat mooie bruine kleurtje langer zichtbaar.

 


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag