Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat moet je weten voor je gaatjes gaat laten schieten?

Wat moet je weten voor je gaatjes gaat laten schieten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Oorbellen zijn niet meer weg te denken, haast iedereen heeft ze. De oren van oma’s, moeders, kinderen en zelfs baby’s zijn vaak voorzien van een glimmend sieraad. Maar wat moet je nou precies weten voordat je gaatjes gaat laten schieten? Waar kun je zoiets laten doen? Vanaf welke leeftijd is dat mogelijk? Wat kost het? Hoelang duurt het voor de gaatjes hersteld zijn? En zijn er dingen die je wel of niet moet doen in de eerste periode na het laten schieten van de gaatjes in je oren? In dit artikel vertellen we je precies wat je moet weten over het laten schieten van gaatjes, zodat je weet wat je kunt verwachten.


Is het laten schieten van gaatjes veilig?

Ja, het schieten van gaatjes in het zachte gedeelte van je oor is absoluut veilig. Tot een aantal jaar geleden werden er ook gaatjes in het kraakbeen van het oor geschoten. Tegenwoordig wordt dat afgeraden omdat dat nogal wat risico’s met zich meebrengt. Door het laten schieten van een gaatje in het kraakbeen, kan het kraakbeen namelijk versplinteren. Daarom worden deze piercings tegenwoordig vaak met de hand gezet, wat wel duurder, maar ook een heel stuk veiliger is. Het schieten van een oorbel in het zachte gedeelte van het oor (de oorlel) kan daarentegen geen kwaad.


Waar kan je gaatjes laten schieten?

Het schieten van gaatjes moet goed en hygiënisch gebeuren, ga daarom altijd naar een goede juwelier of piercingsshop om het te laten doen. De meeste juweliers bieden het schieten van gaatjes als dienst aan, al is het bij sommige juweliers wel handig om van te voren even contact op te nemen zodat je weet op welke dagen en tijdsstippen het schieten van gaatjes mogelijk is. Voor het schieten van gaatjes kun je ook terecht bij de meeste piercingsshops. Bij sommige van deze shops kun je kiezen tussen het prikken van gaatjes met een naald of het laten schieten met een schietpistool, andere shops werken enkel met naalden.


Vanaf welke leeftijd kan ik gaatjes (bij mijn kind) laten schieten?

De leeftijdgrens verschilt per winkel. Sommige juweliers of piercingsshops hanteren een minimum leeftijd van bijvoorbeeld vijf jaar, al zijn er ook winkels waar je pas vanaf je twaalfde terecht kunt. Over de minimum leeftijd waarop je een kind oorbellen mag geven, bestaat nogal wat discussie. Zo zijn sommigen van mening dat je moet wachten tot het kind daar zelf een keuze in kan maken, terwijl anderen hun kind het liefst zo jong mogelijk voorzien van oorbelletjes. Er zijn dan ook juweliers die jonge kinderen vanaf een leeftijd van 3 maanden al voorzien van oorbellen.

In sommige van deze winkels worden de oorbelletjes tegelijk door twee verschillende werknemers geschoten, zodat het kindje niet na het eerste gaatje in paniek raakt, waardoor het schieten van het tweede gaatje onmogelijk wordt. De leeftijd waarop je ervoor kiest om oorbellen (bij je kind) te laten schieten, is een persoonlijke keuze, al dien je er wel rekening mee te houden dat je vooral met hele jonge kinderen niet bij elke juwelier gaatjes kunt laten schieten.


Wat zijn de kosten voor het laten schieten van gaatjes?

De kosten voor het laten schieten van oorbellen verschillen per winkel maar zijn doorgaans tussen de €10 en €20. Zo kun je bij de ene juwelier al gaatjes laten schieten voor tien euro, terwijl de andere juwelier er vijftien euro voor vraagt. Ook bij piercingsshops verschillen de prijzen. Check vooraf even de website van de desbetreffende shop of juwelier wanneer je wilt weten wat zij rekenen voor het schieten van oorbellen. In de prijs die je betaalt, zitten de oorbelletjes (zweerknopjes) vaak gewoon inbegrepen.


Zweerknopjes

Oorbellen worden geschoten met zogenaamde zweerknopjes. Deze knopjes zijn zo gemaakt dat ze in het schietpistool passen en zorgen ervoor dat het gaatje optimaal kan helen. Er was een tijd dat deze oorbelletjes slecht in een paar varianten te vinden waren, en die waren vaak niet erg mooi. Dat was jammer, want je moet er minstens zes weken mee lopen. Een zweerknopje moet je namelijk de eerste zes weken inhouden, zodat je oor goed kan herstellen. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende zweerknopjes te vinden, waardoor je eigenlijk gelijk al oorbelletjes kunt uitzoeken die je mooi vindt.


Het schieten zelf

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om oorbellen te nemen, wil je misschien graag weten hoe het schieten van de gaatjes precies in zijn werk gaat. Eerst worden je oorlellen goed schoongemaakt/ontsmet, zodat er geen bacteriën van je oorlel in het gaatje terecht zullen komen. De medewerker van de juwelier (of piercingsshop) zet daarna met een speciaal stiftje puntjes op je oorlellen op de plek waar de oorbelletjes precies moeten komen. Hierdoor kunnen ze van tevoren zien of de oorbelletjes recht zullen komen te zitten, en kun jij nog aangeven of je de plek die ze hebben uitgekozen mooi vindt. Wanneer de stipjes goedgekeurd zijn, is het tijd om de gaatjes te gaan schieten. De medewerker plaatst de uitgekozen sfeerknopjes in het schietpistool, waarna ze deze met een klik door je oor schieten/drukken.


Doet het schieten van gaatjes pijn?

Het daadwerkelijke schieten duurt slechts een seconde en is dus zo voorbij. Bij volwassenen en oudere kinderen worden de gaatjes in de oorlellen een voor een geschoten. Bij kleine kinderen wordt er soms voor gekozen om beide oorlellen tegelijk te doen. Het schieten zelf doet eigenlijk geen pijn. Je voelt een kort steekje en daarna voelt de plek waar het oorbelletje zit wat branderig aan. Afhankelijk van wat voor schietsysteem er wordt gebruikt, zou je eventueel een beetje kunnen schrikken van het geluid van de klik die het pistool maakt. Wanneer je ervoor kiest om de oorbelletjes met de hand te laten piercen, zal je daar geen last van hebben.


Na het schieten

Na het schieten zal het gaatje branderig aanvoelen. Bij sommigen trekt dat gevoel heel snel weg, terwijl anderen er langere tijd last van houden. Echt pijn doet het niet, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Het verzorgen van je nieuwe gaatjes is heel erg belangrijk, je zit immers niet te wachten op infecties of ontstekingen. Daarom krijg je vanuit de winkel waar je de oorbelletjes laat schieten vaak een flesje mee met ontsmettingsvloeistof, of word je aangeraden om zelf even Sterilon bij de drogist te halen. Om de gaatjes goed schoon te houden, druppel je een paar druppels Sterilon op het gaatje (om je oorbel). Dit zal vooral de eerste paar keer flink prikken, maar dat neemt af naarmate het wondje herstelt. Je kunt ook een paar druppels Sterilon op een wattenstaafje doen en het gaatje daarmee schoonmaken. Gebruik dan wel voor ieder oor een nieuw wattenstaafje. Naast het druppelen met ontsmettingsmiddel, wordt je ook aangeraden om het knopje na het schoonmaken een aantal keer rond te draaien. Dit doe je om ervoor te zorgen dat het oorbelletje niet vast gaat zitten in het wondje. Hieronder vind je drie tips voor wanneer je net gaatjes hebt laten schieten.

Tip 1.

Natuurlijk is het superleuk dat je nu eindelijk oorbellen hebt en waarschijnlijk voel je steeds opnieuw de behoefte om er even aan te zitten, maar het is heel belangrijk dat je dit niet doet. De bacteriën die van je vingers komen, kunnen er namelijk voor zorgen dat de gaatjes lelijk ontstoken raken. Dus: alleen aan je oorlellen komen tijdens het (driemaal daags) schoonmaken van de gaatjes, en altijd alleen met goed gewassen handen.

Tip 2.

Haal de zweerknopjes niet uit je oren tot de gaatjes volledig hersteld zijn. Het is misschien aantrekkelijk om ze er na een paar weken al uit te halen, zodat je eindelijk van die mooie grote oorbellen in kan doen, maar er wordt niet voor niets gezegd dat je de sfeerknopjes zes weken in moet houden. Houd je echt aan dit advies als je wilt voorkomen dat de gaatjes gaan ontsteken of dat er een infectie bijkomt. In dat laatste geval kan het namelijk zo zijn dat je de gaatjes dicht moet laten groeien, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Tip 3.

Kijk uit met dingen die achter je oorbellen kunnen blijven hangen, zodat je geen risico loopt dat ze uitscheuren. Pas bijvoorbeeld op met het aan- en uitkleden en het kammen en wassen van je haren. Ook met het dragen van sjaals, mutsen of hoofddoeken dien je extra voorzichtig te zijn bij het om- en afdoen.


Wat als de gaatjes onverhoopt tóch gaan ontsteken?

Een beetje roodheid en zwelling is na het schieten volkomen normaal. Als het echter heel erg wordt, of als deze symptomen erg lang aanhouden, kan het zijn dat er iets anders aan de hand is. Misschien is er tóch sprake van een infectie, of wellicht ben je wel allergisch voor het materiaal waarvan het oorbelletje gemaakt is. Heb je veel pijn, komt er pus uit het gaatje of is het enorm gezwollen? Ga dan vooral naar je huisarts. Hij of zij zal je verder kunnen helpen.


Mag ik (of mijn kind) zwemmen na het schieten van gaatjes?

Hierover bestaan verschillende meningen, maar op zich kan het niet heel veel kwaad. Zorg er wel voor dat je de gaatjes goed schoonmaakt na het zwemmen om eventuele infecties te voorkomen. Mocht het oor extra zeer gaan doen of rood worden na het zwemmen, dan is het wellicht handig om even te wachten met zwemmen tot de gaatjes voldoende hersteld zijn.


Gaatjes in je oren laten schieten

Je weet nu alles wat je moet weten over het laten schieten van gaatjes in je oren. Je weet waar je het kunt laten doen; piercingsshop of juwelier. Je weet wat de kosten ongeveer zullen zijn, en je weet hoe je je nieuwe gaatjes goed moet verzorgen. Mocht je toch nog vragen hebben over het laten schieten van gaatjes, dan kun je altijd contact opnemen met een juwelier of piercingsshop. Zij kunnen jouw vragen ongetwijfeld goed beantwoorden, waardoor je goed voorbereid de keuze kunt maken of je wel of geen gaatjes (bij je kind) wil laten schieten.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag