Waaraan voldoet een goede tondeuse?

Waaraan voldoet een goede tondeuse?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2018

Je denkt er wellicht over na om een tondeuse te kopen. Misschien is dit niet je eerste exemplaar, maar is de oude stuk of ben je niet tevreden. Of misschien is dit wel voor het eerst dat je een tondeuse gaat kopen. Hoe dan ook: in dit artikel vertellen we je waar een goede tondeuse aan voldoet, zodat je weet waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een nieuwe. We voorzien je van handige tips, zodat je zeker weet dat je een tondeuse zult uitzoeken die voldoet aan jouw eisen.


Waar moet je op letten?

Wanneer je op zoek gaat naar een tondeuse is het wel prettig als je een beetje weet waar je op moet letten. Hieronder geven we je een aantal tips om tot een juiste keuze te komen.


Tondeuse of trimmer

De tondeuse en de trimmer worden nog weleens door elkaar gehaald, maar zijn toch echt twee verschillende apparaten. Het grootste verschil tussen de twee zit hem in het snijmes. Bij een tondeuse is deze breder dan bij een trimmer. Door het brede snijmes van een tondeuse is deze geschikt voor het scheren van grote stukken haar, zoals je hoofdhaar. In een tondeuse zit een krachtigere motor dan in een trimmer, wat je vooral bij krullend of stug haar nodig hebt. Een trimmer wordt voornamelijk gebruikt om de contouren van het haar in bijvoorbeeld de nek of langs het oor netjes te krijgen. Veel mannen gebruiken de trimmer ook voor het bijwerken van hun baard of snor. Doordat het snijmes van een trimmer kleiner is dan van een tondeuse kun je precieze lijnen maken. Bij de kapper wordt de trimmer gebruikt voor de contouren van het (hoofd)haar.


Waar ga je hem voor gebruiken?

Om te weten welk apparaat het meest geschikt voor je is, is het handig om te weten waar je hem voor gaat gebruiken. Ga je hem alleen voor je hoofdhaar gebruiken? Dan kun je het beste voor een tondeuse gaan. Wanneer je hem alleen voor je baard wil gebruiken dan kun je bij een korte baard het beste kiezen voor een trimmer, vanwege het smalle snijmes. Is je baard langer, dan kun je beter een tondeuse nemen. Wil je de tondeuse zowel voor je hoofd- als voor je baardhaar gebruiken? Dan kun je het beste op zoek gaan naar een tondeuse met trimmer-functie. Dit is trouwens ook aan te raden voor mannen die de contouren van hun haar graag strak willen maken.


Haarlengte

Wat ook handig is om te weten, is welke haarlengte je graag wilt, zodat je een tondeuse uit kunt zoeken die daar geschikt voor is. Kijk daarbij zowel naar de minimale als maximale haarlengte (in millimeters). Wil je graag dat je de lengte zelf kunt aanpassen? Zorg dan dat je een tondeuse kiest waarbij dat mogelijk is. Dit kan door middel van opzetkammen, maar vaak zijn tondeuses ook ‘intern’ instelbaar, zodat je niet altijd een opzetkam nodig hebt.

Gemillimeterd of kort

Wanneer je graag een gemillimeterd kapsel wilt, dan is het goed om na te denken over hoeveel millimeter je het dan hebt. Wil je een kapsel waarbij de haartjes zo kort zijn dat je ze haast niet ziet? Dan is het handig om een lengte van 1 millimeter of korter te kiezen. Wil je graag de mogelijkheid om het haar iets langer te houden, dan kun je beter voor een tondeuse met verschillende standen gaan, zodat je je haar bijvoorbeeld ook op 15 millimeter af kunt snijden.

Langer haar

Wil je je haar liever iets langer houden? Dan is het verstandig om naar een tondeuse met opzetkammen te kijken. Zo kun je je haar bijvoorbeeld ook op 40 millimeter afsnijden, zodat je gemakkelijk zelf je haar bij kunt werken, ook als je het niet superkort wilt hebben.


Opzetkammen

Opzetkammen zijn handig als je je haar langer wilt hebben dat de standaard lengtes waarop je de tondeuse in kunt stellen. Maar niet alleen voor de lengte zijn opzetkammen verkrijgbaar. Ook voor bijvoorbeeld het bijwerken van je baard zijn speciale opzetkammen verkrijgbaar. Kijk dus altijd goed of een tondeuse de opzetkammen heeft die jij graag wilt gebruiken.


Draadloos of met draad?

Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een nieuwe tondeuse, is het ook handig om je te bedenken of je voor een draadloze variant wilt gaan of dat je er liever een met draad kiest. Als je de tondeuse eigenlijk altijd ergens gebruikt waar een stopcontact zit, dan kun je voor een tondeuse met draad kiezen. Het voordeel van een draadloze tondeuse is dat je meer bewegingsvrijheid hebt en dat je hem overal kunt gebruiken. Er zijn tondeuses te koop die je zowel draadloos als met draad kunt gebruiken, wat vooral handig is als je weleens vergeet om de accu van de tondeuse op te laden.


Accuduur

Als je graag een draadloze tondeuse wilt kopen, is het goed om te kijken naar de accuduur van het apparaat, zodat je weet hoe vaak je het apparaat op zult moeten laden.


Merk

De tondeuse-markt wordt toch eigenlijk wel gedomineerd door twee merken: Philips en Wahl. Deze tondeuses komen vaak als beste uit de test, en worden ook door gebruikers als het prettigst ervaren. Daarnaast maken de meeste professionals ook gebruik van tondeuses van deze merken.


Ontwerp en gewicht

Bij het uitzoeken van een nieuwe tondeuse is het ook slim om naar het ontwerp en het gewicht van het apparaat te kijken. Heeft de tondeuse een fijne grip? Is hij niet te zwaar? Sommige tondeuses liggen niet echt fijn in de hand en zijn behoorlijk lomp, wat vooral voor de fijnere klusjes (zoals het bijwerken van de haren in nek of de bakkenbaarden) echt niet prettig is. Check vooral ook altijd even de reviews van andere mensen, zodat je weet wat hun ervaring met het product is.


Accessoires

Welke accessoires worden bij de tondeuse geleverd? Zoals hierboven al gezegd, is het handig als een tondeuse geleverd wordt met de opzetkammen die jij nodig hebt. Maar het is ook wel fijn als er een handig opbergtasje of doosje bij zit. Houd er ook rekening mee dat je speciale tondeuse olie aanschaft bij je apparaat, dit is nodig voor het onderhoud aan de messen.


Messen

Van welk materiaal zijn de messen van de tondeuse gemaakt? Dit is iets wat zeker belangrijk is. Vermijdt tondeuses met mesjes van normaal staal. Kies liever voor mesjes van roestvrij staal. Nog beter is wellicht het kiezen voor koolstofstaal mesjes, omdat deze harder zijn en langer meegaan. Of voor keramische mesjes, omdat deze duurzamer zijn. Tegenwoordig zie je ook veel fabrikanten die hun mesjes van titanium maken. Zorg dat je de mesjes goed houdt door ze schoon te houden, en vet ze in met tondeuse olie. Hierdoor voorkom je dat de mesjes slecht worden en verleng je de levensduur van je tondeuse.


Welke tondeuse is goed?

Dat hangt toch wel af van wat je ermee wilt doen. Over het algemeen zouden we kunnen zeggen dat een goede tondeuse verstelbaar is, opzetkammetjes heeft, een lange accuduur heeft (bij een draadloze variant), dat de mesjes van goed materiaal zijn gemaakt, en dat hij krachtig is. Verder hangt de keuze qua tondeuse vooral af van persoonlijke smaak en wat je ermee gaat doen. Wanneer je de tondeuse eigenlijk alleen maar gebruikt voor het kaalscheren van je hoofd, dan volstaat haast iedere simpele tondeuse. Wil je graag iets langer haar en een model erin scheren, dan is het belangrijk dat je kiest voor een apparaat dat daar geschikt voor is. Dus: een met opzetkammen, ingebouwde standen, en eventueel andere accessoires zoals een kam of schaar. De keuze qua tondeuse hangt dus vooral af van jouw voorkeur.


Tondeuse kiezen

Je kunt nu natuurlijk aan de hand van jouw voorkeuren op zoek gaan naar een tondeuse. Maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken en er eentje zoeken via een vergelijktool. Zo kun je aanvinken of je er een met draad wilt of niet. Wat de minimale en maximale haarlengte moet zijn. Welk merk je graag wilt. En of je hem alleen voor je haar wilt gebruiken of bijvoorbeeld ook voor je baard. Superhandig wanneer je niet goed weet waar je precies op moet letten! Maak je geen gebruik van de tool? Dan heb je door de tips in dit artikel alle kennis in huis die je nodig hebt bij het uitzoeken van een tondeuse die bij jou past.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag