X

Netflix of videoland; aanbod, verschillen, voordelen en nadelen

Netflix of videoland; aanbod, verschillen, voordelen en nadelen

Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Niemand blijft nog thuis om een bepaald programma op tv te kijken; met hetzelfde gemak kijk je uitzending gemist. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om jouw favoriete films en series te downloaden. Ook wordt het riskanter, nu het downloaden van torrents aan banden wordt gelegd. Kortom, wie films en series moet kijken, ontkomt niet aan een video on demand streamingdienst.

Op dit moment zijn Netflix en Videoland twee van de populairste aanbieders in Nederland. Heb jij nog geen abonnement en twijfel je welke van de twee je af moet sluiten? Of heb je al wel een abonnement maar denk je dat het gras groener is aan de overkant? In dit artikel geven we een samenvatting van de voordelen, nadelen, verschillen en het aanbod van Netflix en Videoland.


Netflix

Netflix is de aanjager van alle bedrijven die nu als paddestoelen uit de grond schieten. Denk hierbij aan Videoland, Film1, Amazon Prime et cetera. Oorspronkelijk was Netflix een videotheek. Eind jaren 90 had het Amerikaanse bedrijf vast niet kunnen voorspellen dat ze uit zouden groeien tot een belangrijke, internationale multinational. Inmiddels is Netflix beschikbaar in zo’n 190 landen, met meer dan 117 miljoen klanten. ‘Netflix & chill’ of ‘Avondje Netflixen’ zijn inmiddels hele normale termen geworden tussen vrienden. Oftewel, Netflix is een denderend succes! Helaas voor Netflix komen er steeds meer concurrenten bij, waardoor het de vraag is of zij zich op de lange termijn staande houden. Wat denk jij? Lees onderstaande voor- en nadelen en veil je oordeel.

Aanbod van Netflix

Netflix heeft een goed en breed internationaal aanbod van films en series. Het aanbod werd vroeger niet zo vaak vernieuwd, maar tegenwoordig komt er zeer regelmatig iets bij. Helaas betekent dat ook meteen dat er zo nu en dan wat titels verdwijnen. Gelukkig wordt het wel altijd van te voren aangekondigd, waardoor je een film of serie nog snel af kunt kijken voordat het te laat is. Netflix heeft een groot onderscheidend vermogen doordat ze veel investeren in eigen series, zoals The Crown en Stranger Things. Als je dit soort series wil zien dan kun je niet anders dan een abonnement op Netflix nemen. Er staan ongeveer 2700 series en films op Netflix (op moment van schrijven) en er zijn diverse sites die het actuele aanbod precies bijhouden.

Voordelen van Netflix

 • Geoptimaliseerde dienst voor streamen van films en series, onder andere door de jarenlange ervaring
 • Geen reclames, banners of andere vervelende ongewenste content in beeld
 • Groot aanbod van exclusieve series en films zoals populaire Netflix Original series
 • Netflix investeert veel in data. Zo kun je zien wat je al hebt gekeken en krijg je een overzicht van content die mogelijk interessant is voor jou
 • Series en films kun je downloaden zodat je deze ook offline kunt kijken
 • Verschillende abonnementen beschikbaar die je kunt delen met meerdere personen

Nadelen van Netflix

 • Eens in de zoveel tijd verdwijnen er series en films van Netflix omdat de licentie niet wordt verlengd
 • Aanbod van Netflix verschilt erg per land, helaas is het tegenwoordig heel moeilijk om via een VPN het aanbod uit een ander land zoals Amerika te bekijken. In Nederland is het aanbod relatief klein, vooral in vergelijking met Amerika.
 • De omschrijvingen die Netflix plaatst bij films en series zijn vaak erg slecht vertaald. Soms weet je na het lezen van een omschrijving nog steeds niet echt wat je te wachten staat.
 • Netflix wordt steeds duurder. Daarover lees je meer onder het kopje ‘kosten voor Netflix’.

Kosten voor Netflix

 • Basis abonnement (1 scherm)– €7,99 per persoon
 • Standaard abonnement (meer schermen)– €4,99 per persoon
 • Premium abonnement (meer schermen)– €3 per persoon

Videoland

Videoland ken je misschien nog wel van vroeger, toen het nog een Nederlandse winkelketen van Videotheken was. In de loop der jaren bleek dat er geen heil meer zat in videotheken. Daarom maakte Videoland in 2010 de overstap naar een video-on-demand service. In 2013 werd het bedrijf overgenomen door RTL Nederland, waarna de naam oorspronkelijk over is gegaan naar Videoland by RTL. In de volksmond blijft het echter Videoland. Sinds 2015 zijn er Videoland Originals te vinden op Videoland, hoewel wij deze minder sterk vinden dan de eigen producties van Netflix.

Verder merken wij dat Videoland zich onderscheidt door veel Nederlandstalige series en films aan te bieden zoals Nieuwe Buren, Moordvrouw en Nieuwe Tijden. Als liefhebber van Nederlandse film en serie is Videoland dus een erg fijne dienst om te hebben. Het aanbod bestaat voor ongeveer een 20% uit Nederlandse series en films, 35% uit internationale series, 30% uit internationale films en 15 uit kinderfilms en series (op moment van schrijven). Hoeveel er in totaal op staat durven we zo niet te zeggen.

Voordelen van Videoland

 • Aanbod is heel goed voor mensen die houden van Nederlandstalige televisie of van reality tv
 • Videoland is een Nederlands bedrijf waardoor er altijd goede omschrijvingen staan bij films en series
 • Er wordt een duidelijk inzicht gegeven van de data die je per uur verbruikt. Je kunt dit aanpassen door de kwaliteit naar boven of naar beneden bij te stellen
 • De prijzen voor Videoland vallen reuze mee
 • Videoland heeft een heel groot aanbod voor kinderen en tieners
 • Je kunt vaak afleveringen van Nederlandse series (eerder) kijken, denk aan het populaire programma Temptation Island

Nadelen van Videoland

 • Er valt nog wel wat winst te behalen wat betreft internationaal film- en serie aanbod
 • Videoland vertoont af en toe een error, waardoor het tijdelijk niet mogelijk is om een serie of film te kijken
 • Er is minder compatibiliteit met sommige apparaten. Op moment van schrijven kun je Videoland bijvoorbeeld niet koppelen aan een Xbox. Maar daar wordt aan gewerkt.
 • De kwaliteit van het aanbod is bij Videoland soms iets meer gericht op entertainment in plaats van kwalitatieve inhoud, maar dat hoeft niet per se een nadeel te zijn

Kosten voor Videoland

€8.99 per account, maximaal 4 schermen tegelijk, dus minimaal €2.25 per persoon


Verschillen en overeenkomsten tussen Videoland en Netflix

Videoland en Netflix zijn beide services waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt films en series kunt bekijken. Beiden hebben algoritmes om te voorspellen wat jij van een nieuwe film of serie vindt. Hoewel Videoland dit redelijk goed doet, is Netflix hier een tikkeltje beter in. Het bedrijf heeft nou eenmaal veel meer ervaring en expertise op het gebied van big data.

Daarnaast raak je bij zowel Videoland als Netflix niet zo snel uitgekeken. Er is bij beide een ruim en divers aanbod met voor ieder wat wils. Wel is het zo dat het aanbod op Netflix vaak iets ruimer is en meer is georiënteerd op internationale films en series. Daarnaast ontwikkelt Netflix steengoede ‘Netflix Originals’ waar ze vele harten van kijkers mee winnen. Videoland daarentegen, investeert veel meer in nationale series en films. Dus als jij een liefhebber bent van Nederlandse video, da moet je sowieso voor Videoland kiezen. Daarmee ondersteun je direct een nationaal bedrijf in plaats van een multinational zoals Netflix. Daarnaast investeert Videoland meer in reality series en tv series.

Verder is er natuurlijk een verschil in kosten en voorwaarden. Beide diensten zijn qua prijs vergelijkbaar, want wij vinden de prijsverschillen niet echt schokkend. Wel vinden wij het een nadeel dat Videoland maar 1 soort abonnement aanbiedt terwijl Netflix meerdere soorten aanbiedt. Ook vinden wij het een nadeel dat Videoland 2 weken gratis proefabonnement aanbiedt terwijl dit bij Netflix een maand is. Wat wij dan wel weer schappelijk vinden, is dat je bij Videoland na opzegging altijd af mag kijken tot het einde van de maand zonder dat je hier (extra) voor hoeft te betalen.

Tip: start bij beide een gratis proefperiode

Wij kunnen hele pagina’s schrijven over de verschillen, overeenkomsten, voordelen en nadelen van Videoland of Netflix, maar uiteindelijk is het aan de eindgebruiker om te bepalen welke het beste is. De eindgebruiker, dat ben jij. De meeste video on demand diensten bieden een gratis proefperiode aan. Maak daar eens gebruik van en kijk hoe het bevalt! Bij Videoland kun je op moment van schrijven 2 weken gratis kijken en bij Netflix een maand. Dit is meer dan voldoende tijd om het aanbod, de gebruiksvriendelijkheid en de kwaliteit van de dienst te beoordelen.

Alternatief: vraag of je tijdelijk mee mag kijken via account vriend/vriendin

Kom je om wat voor reden dan ook niet in aanmerking voor het aanvragen van een gratis proefaccount? Vraag dan of je mee mag kijken via het account van een vriend of vriendin. Maak een extra gastenaccount aan of scroll via hun account door het aanbod heen. Tip: het is het goedkoopste om samen met familie of een groep vrienden/vriendinnen een gezinsabonnement af te sluiten. Dan betaal je per persoon veel minder dan als je allemaal individueel een account zou afsluiten.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag