Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de beste sporten om te doen na een bevalling?

Wat zijn de beste sporten om te doen na een bevalling?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een bevalling is zeer intensief voor je lichaam. Het kost enorm veel energie, spierkracht en uithoudingsvermogen. Ondanks dat je zelf de eerste dagen na je bevalling het beste in bed kunt blijven liggen, wil je er natuurlijk ook voor je kindje zijn. Een intensieve periode dus wat een ware aanslag op je lichaam is. Veel vrouwen vragen zich af hoe ze het beste fit kunnen worden na de bevalling. Daarom wordt in dit artikel de vraag beantwoord welke sporten ideaal zijn om na een bevalling weer op kracht te komen en fit te worden!


Buikspieroefeningen

Omdat de ene bevalling een stuk heftiger is dan de anders er geen bepaalde tijdsaanduiding wanneer je weer kunt gaan sporten na het baren van je kind. Het belangrijkst is hierbij om goed naar je lichaam te luisteren. Doorgaans kun je een week na je bevalling rustig beginnen met je buikspieren wat te trainen. Belangrijk is vooral het woordje rustig, overbelasting kan namelijk tot vervelende klachten zorgen zoals urineverlies. Naast de buikspieroefeningen zijn planking oefeningen ook zeer goed voor je buik, bekken en rugspieren. Doet dit in korte sessies en zorg voor een goede ademhaling. Al deze korte oefeningen zijn de eerste stapjes om weer fit te worden na een bevalling.


Wandelen

Als je energielevel na een week of langer weer wat op peil is kun je naast de bovengenoemde spieroefeningen ook eens een rondje gaan lopen of klein rondje fietsen. Ook hierbij geldt weer dat je goed naar je lichaam moet luisteren. Het verschilt per persoon hoe snel je weer aan de slag kunt met sportieve activiteiten en hoe lang. Al met al zijn spieroefeningen en een rondje lopen of fietsen de enige ‘sporten’ die je de eerste 5-6 weken mag uitvoeren.


Zwemmen

Na een week of 6 kan je lichaam weer wat meer aan. Een goede sport om dan mee te beginnen is zwemmen. Voordat je dit overweegt is het belangrijk om jezelf te controleren op open wondjes om zo infecties te voorkomen. Bij zwemmen heb je een zeer kleine kans op blessures en daarnaast train je heel veel verschillende spieren in je lichaam. Trek eens rustig wat baantjes op je eigen tempo. Zonder dat je het heel erg voelt train je veel belangrijke spieren die weer aangesterkt moeten worden na de bevalling zoals je bekken, onderrug en buikspieren.


Fitness

Ook fitness is een prima sport om na 6 weken mee te starten. Vooral als je je spieren weer sterk wilt krijgen en je vetpercentage wilt verminderen. Indien mogelijk kun je fitnessbegeleiders vragen voor tips en begeleiding. Vaak geven ze je een speciaal ‘recover’ schemaatje om zo weer rustig maar wel fanatiek te beginnen. Doe niet meer dan je kunt en let goed op pijntjes bij je heup, je moet namelijk overbelasting in de bekken zien te voorkomen! Zorg daarnaast ook dat je voldoende eet maar vooral drinkt voor een goede balans in je lichaam.


Dans en yoga

Sporten als dans en yoga zijn erg bevorderlijk voor je conditie en lenigheid. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je geest, win-win dus! Vanzelfsprekend moet je niet verwachten dat je meteen al op je oude niveau zit. Bouw, net zoals bij alle anders sporten na je zwangerschap, rustig op en vraag altijd naar deskundig advies van de betreffende dans- of yoga docent. Let ook bij deze sporten zorgvuldig op je bekken. Ga dus bijvoorbeeld niet al te veel springen.


Fietsen

Fietsen is zeer goed voor de mobiliteit en flexibiliteit van je bekken en onderrug. Laat dat nou net spieren zijn die tijdens de zwangerschap flink belast worden. Je kunt je dus voorstellen dat fietsen dus een zeer goede sport is om na je zwangerschap te doen. Echt fanatiek fietsen kan pas na een week of 5. Rustig een rondje kan zoals eerder gezegd na een grofweg anderhalve week.


Sporten op lange termijn

Intensievere sporten met meer risico’s kunnen vaak pas na een week of 12 beoefend worden. Denk hierbij aan voetbal, tennis en atletiek. Bij deze sporten zijn onverwachte blessures veel meer voorkomend, omdat je ook afhankelijk bent ben medespelers en tegenstanders. Dat is dan ook de reden waarom deze sporten pas na 12 weken veilig beoefend kunnen worden.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag