Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar houd je rekening mee bij het plaatsen van een speeltoestel in de tuin?

Waar houd je rekening mee bij het plaatsen van een speeltoestel in de tuin?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wat is er leuker voor kinderen dan een eigen speeltoestel in de tuin? Wanneer je op zoek bent naar een speeltoestel voor in de tuin, zoals bijvoorbeeld een klimrek of glijbaan, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden. Waar je precies op moet letten bij het plaatsen van een speeltoestel in de tuin? Dat vertellen we je graag.


Wat voor soort speeltoestel?

De allereerste vraag die je jezelf moet stellen, is voor wat voor soort speeltoestel je kiest. Welk toestel past het beste bij je kind(eren)? Wat vindt hij of zij leuk? En wat past bij de leeftijd? De keuze qua speeltoestellen is namelijk enorm. Hieronder hebben we een aantal tips voor je verzameld die laten zien welk speeltoestel het beste bij welke leeftijdscategorie past. Zo heb je een idee met welk speeltoestel je in het geval van jouw kind(eren) goed zit.

1 tot 4 jaar

Voor kinderen met een leeftijd tussen de 1 en 4 jaar, kies je het beste voor speeltoestellen als:

  • Zandbakken
  • Glijbanen
  • Kleine speelhuisjes

4 tot 7 jaar

Zodra kinderen de basisschoolleeftijd hebben bereikt, is het slim om voor speeltoestellen te kiezen die hun motorische vaardigheden stimuleren. Hierbij kun je denken aan:

  • Speeltorens
  • Schommels

7 jaar en ouder

Kinderen van 7 jaar en ouder hebben meer behoefte aan avontuur. Hierdoor kun je het beste kiezen voor speeltoestellen als:

  • Trampolines
  • Sportattributen

Het speeltoestel aanschaffen

Speeltoestellen kun je niet alleen in diverse winkels kopen, maar ook online is het aanbod zeer groot. Hierdoor kun je je vanuit je luie stoel oriënteren op wat er allemaal is, en wat dat allemaal kost. Sommige aanbieders van speeltoestellen hebben de service dat ze het toestel bij je in de tuin komen plaatsen. Voor wie geen zin of niet de kennis heeft om zo’n toestel zelf in elkaar te zetten en te plaatsen, kan dit een handige oplossing zijn. De vakmannen van zo’n leverancier weten precies wat wel en niet mogelijk is, en hoe en waar je het toestel het beste zou kunnen plaatsen.


Zelf een speeltoestel plaatsen

Wil je het speeltoestel liever zelf plaatsen, omdat dat bijvoorbeeld scheelt in de kosten, of omdat je een tweedehands speeltoestel hebt aangeschaft waardoor je het niet kunt laten doen, dan is het handig dat je weet waar je rekening mee moet houden. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je verzameld, zodat je goed voorbereid aan jouw project kunt beginnen.


1. Plaatsen van een glijbaan in de tuin

Er zijn maar weinig kinderen die het niet leuk vinden om van een glijbaan naar beneden te zoeven, om er vervolgens zo snel mogelijk omheen te rennen en het nog een keer te doen. Een glijbaan is dan ook een fijne manier voor kinderen om zich urenlang te vermaken.

Een glijbaan

Een glijbaan heeft idealiter twee opstaande randen aan de zijkant, om te voorkomen dat het kind naar beneden valt. Daarnaast is het belangrijk dat de trap van de glijbaan gemakkelijk en veilig te beklimmen is, ook wanneer deze bijvoorbeeld nat is. Zorg dus voor een trap met goede grip. Ook is het belangrijk dat het kind bovenaan de trap genoeg ruimte heeft om eerst goed te gaan zitten, zonder dat het kind gelijk naar beneden glijdt. Zoek dus naar een glijbaan waarbij er voldoende horizontale ruimte zit tussen de plek waar het kind te trap op komt, en daar waar het van de glijbaan naar benden glijdt. Als laatste is het ook belangrijk dat er onderaan de glijbaan genoeg ruimte is voor het kind om af te remmen. Een glijbaan zou dus ook aan de onderkant een stuk horizontaal door moeten lopen, zodat het kind rustig afremt voordat de glijbaan stopt. In het kort heeft een goede glijbaan:

  • Opstaande randen voor veiligheid
  • Een trap met goede grip
  • Een horizontaal stuk boven en onderaan de glijbaan

De glijbaan plaatsen

Houd er bij het plaatsen van een glijbaan rekening mee dat er voldoende ruimte om de glijbaan heen is. Een glijbaan kun je het beste plaatsen op een zachte ondergrond, zoals bijvoorbeeld gras of zand, al is het plaatsen op houtsnippers of rubberen tegels ook mogelijk. Zorg er altijd voor dat de glijbaan goed stevig op de grond staat, zodat hij niet kan kantelen.


2. Plaatsen van een schommel in de tuin

Wie was als kind nou niet dol op schommelen? De gewichtsloosheid op het hoogste punt, de wind door je haren, en het liefst zo hard en hoog mogelijk schommelen. Het is niet voor niets dat veel ouders ervoor kiezen om een schommel in de tuin te plaatsen voor de kinderen.

Schommel

Schommels zijn in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zorg er in ieder geval voor dat het zitje van de schommel past bij de leeftijd van het kind. Voor jonge kinderen betekent dit bijvoorbeeld dat je een schommelzitje nodig hebt met een rug- en buiksteun, en een band die tussen de benen doorloopt. Het belangrijkste is dat een schommel ruimte nodig heeft. Zorg dat de kinderen nergens tegenaan kunnen klappen, of zich kunnen bezeren aan bijvoorbeeld overhangende takken.

De schommel plaatsen

Hoe de schommel het beste geplaatst kan worden is afhankelijk van wat voor soort schommel je koopt. Als je (online) een schommel koopt, staat er altijd duidelijk in de beschrijving die erbij zit hoe je de schommel het beste kunt plaatsen, waardoor je zeker weet dat je goed zit. Voor alle schommels geldt dat je in ieder geval voor voldoende ruimte om de schommel heen moet zorgen, zodat kinderen zich niet kunnen bezeren. Daarnaast is het belangrijk dat je een losstaande schommel op een stevige ondergrond zet. Kies hiervoor het liefst voor gras, zand of rubberen tegels. Omdat de schommel met behoorlijk wat kracht te dealen heeft, is het heel belangrijk dat hij goed stevig staat.


3. Plaatsen van een klimrek of speeltoren in de tuin

Een klimrek of speeltoren is een soort mini speeltuin in de tuin. Niet alleen kunnen kinderen hier superleuk in klimmen, maar vaak is zo’n toestel ook nog uit te breiden met bijvoorbeeld een schommel of een glijbaan, waardoor het klimrek of de speeltoren verandert in een complete speeltuin.

Klimrek/speeltoren

Voor het plaatsen van een klimrek of speeltoren, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo mag het toestel niet hoger dan 2,5 meter zijn om zonder vergunning geplaatst te mogen worden. Zorg ervoor dat het toestel op een veilige plek staat, en dat er voldoende ruimte om het toestel is, zodat kinderen zich niet kunnen bezeren.

Klimrek of speeltoren plaatsen

Een klimrek of speeltoren moet goed stevig op de grond staan. Vaak wordt dan ook aangeraden om het toestel in de grond te verankeren, om zo te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. De manier van verankeren hangt af van wat voor toestel je kiest. Ook de manier waarop het toestel geplaatst moet worden, hangt daarvan af. Lees altijd goed de instructies door die bij het toestel zitten, en neem bij twijfel of vragen contact op met de winkel of de fabrikant. Zorg in ieder geval dat de ondergrond stevig en stabiel is, en dat kinderen zich niet kunnen bezeren aan omliggende schuttingen, takken en/of muren.

Tip: is de speeltoren of het klimrek dusdanig hoog dat de kinderen over de schutting van de buren kunnen kijken? Dan is dit wellicht iets om over na te denken. Bespreek je plannen bijvoorbeeld eerst met de buren, om te horen of er bezwaar tegen is, of plaats het speeltoestel iets verder van de tuinafscheiding om te voorkomen dat kinderen regelrecht in de tuin van de buren kijken. Wettelijk gezien is er geen regel die je belemmert in het plaatsen van een speeltoestel naast de schutting, maar voor wie graag een goede verstandhouding met zijn buren wil (behouden), is dit wel iets om over na te denken.


4. Plaatsen van een trampoline in de tuin

Met een trampoline kunnen kinderen zich urenlang vermaken. Zo hoog mogelijk springen, trucjes leren, en samen met vrienden springen tot je benen er zeer van doen. Het is dan ook logisch dat veel mensen met een wat grotere tuin er voor kiezen om een trampoline neer te zetten voor de kinderen.

Trampoline

Trampolines zijn in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zo heb je hele kleine trampolines, trampolines die je in de grond bouwt, trampolines met een net eromheen (veiliger), en bijvoorbeeld vierkante en ronde trampolines. Allereerst is het handig om te kijken hoeveel ruimte je in de tuin hebt, wanneer je op zoek gaat naar een trampoline. Om de trampoline heen moet voldoende ruimte zijn voor de kinderen om eromheen te lopen. Daarnaast moeten ze er ‘veilig’ af kunnen vallen, zonder zich ergens aan te bezeren.

Trampoline plaatsen

De manier waarop de trampoline geplaatst moet worden, hangt af van wat voor trampoline je koopt. Trampolines die in de grond gebouwd moeten worden zijn dan wel extra veilig, omdat de kinderen van minder hoog vallen, maar er zal ook een gat in de grond gemaakt moeten worden om hem te kunnen plaatsen. Voor trampolines op poten en zonder net, is het vooral belangrijk dat de grond om de trampoline zacht is, bijvoorbeeld gras of zand, zodat een kind bij een onverhoopte val, niet op de tegels terechtkomt. Trampolines met een net eromheen zijn wellicht het meest veilig, omdat kinderen daar (haast) niet af kunnen vallen. Zorg in ieder geval dat de trampoline altijd goed stevig staat om ongelukken te voorkomen.


Speeltoestel plaatsen in de tuin

Als je op zoek bent naar een speeltoestel voor in de tuin zijn er dus een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de situatie veilig is voor de kinderen, zodat er geen nare ongelukken kunnen gebeuren. Wanneer je zelf niet zo handig bent, is het wellicht slimmer om het toestel in de tuin te laten plaatsen, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt. Ga je het toestel wel zelf plaatsen? Volg dan goed de instructies op die erbij zitten, en neem bij vragen of twijfel altijd contact op met de winkel of fabrikant, zodat je zeker weet dat het toestel veilig gebruikt kan worden.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag