Wat is body sugaring?

Wat is body sugaring?

Laatst bijgewerkt: 12 september 2018

Body sugaring is een veilige en professionele manieren van ontharen. De methode lijkt in eerste instantie op harsen, maar doet veel minder pijn. Voor veel mensen een reden om het toch eens uit te proberen! Maar wat is body sugaring nou precies? Wat zijn de voor- en nadelen, wat kost het en kun je het ook zelf doen? Dit artikel vertelt jou alles wat je nodig hebt over de ontharingsmethode body sugaring.


Wat is body sugaring?

Body sugaring is qua proces vergelijkbaar met harsen. Tijdens het harsen wordt er hars op het behaarde lichaamsdeel gesmeerd. Als dit eraf wordt getrokken, doet dat vaak ontzettend pijn. Bij body sugaring maakt hars plaats voor een suikerpasta. De belangrijkste bestanddelen voor deze pasta zijn de ingrediënten suiker, Arabische gom en citroensap. Suikerpasta is een stuk zachter voor je huid waardoor het veel minder pijn doet dan wax wanneer het wordt verwijderd.

Body sugaring is geen nieuw concept

Veel websites beweren dat body sugaring een van de nieuwste technieken is op het gebied van ontharing. Dat is echter niet waar, want zo’n 4000 jaar geleden werd deze manier van ontharen al gebruikt door de oude Egyptenaren. Het is echter wel zo dat deze methode een lange tijd weinig werd gebruikt in het Westen. Sinds enkele jaren zien schoonheidssalons steeds meer voordelen in van body sugaring, waardoor het steeds meer wordt aangeboden als dienst. Hierdoor lijkt het alsof body sugaring nieuw is, maar eigenlijk is het gewoon herontdekt.


Voordelen van body sugaring

We hebben het al een beetje verklapt, maar een van de grootste voordelen van body sugaring is dat het weinig pijn doet. Al helemaal in vergelijking met het harsen. Dat komt omdat de suikerpasta niet aan de huid kleeft, maar alleen aan de haartjes. Veel mensen vinden harsen te pijnlijk, maar zouden wel graag volledig onthaard worden. Voor hen is body sugaring wellicht een uitkomst. Maar er zijn nog meer voordelen bekend over deze manier van ontharen. Daar gaan we in onderstaande alinea’s op in.

Huid wordt zachter

Tijdens het harsen raakt de huid soms beschadigd of geïrriteerd. Dat is ontzettend vervelend, want je wilt gladde, haarloze benen zonder bultjes of andere vlekjes. Gelukkig is dit met body sugaring bijna nooit aan de orde. De suikerpasta is zacht en kleeft niet aan de huid vast. Daarom zijn beschadigen verleden tijd.

Weinig kans op allergie

Heb je een gevoelige huid die niet goed reageert op hars en andere ontharingsproducten? Grote kans dat jij met body sugaring nergens last van hebt. Suiker is namelijk een natuurlijk product waar de huid over het algemeen heel goed tegen kan. Dus voortaan hoef je je niet meer tegen te laten houden door eventuele allergieën!

Ontharen mogelijk bij korte haren

Een ander voordeel van body sugaring, is dat de haren met wortel en al worden verwijderd. Dat betekent dat de haren niet worden afgebroken, maar volledig uit de huid worden getrokken. Hierdoor verdwijnt alles, zelfs ingegroeide haren. Bij harsen moet je vaak wachten tot de haren lang genoeg zijn (dat duurt soms wel meer dan een maand!), waardoor je in de tussentijd nog met ongewenst haar rondloopt. Bij body sugaring hoef je niet zo lang te wachten tot je volgende behandeling.

Veilige methode voor iedereen

Body sugaring kan door iedereen gedaan worden. Het is een veilige methode van ontharen, die óók geschikt is voor mensen die zwanger zijn of voor mensen die medicijnen gebruiken.


Nadelen van body sugaring

De voordelen van body sugaring wegen wat ons betreft zwaarder dan de nadelen. Toch zullen we ook even stilstaan bij de nadelen van body sugaring, zodat je voor jezelf een afweging kunt maken of deze ontharingsmethodiek iets voor je is.

Rode vlekjes

Sommige mensen krijgen enkele uren na de behandeling ineens wat rode vlekjes op de huid die is behandeld. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam wanneer er haren uit worden getrokken. Het heeft dus niet zozeer met de suikerpasta te maken, maar wel met de ontharingstechniek waarbij de haren met wortel en al uit de huid worden getrokken. Niet gevreesd: deze vlekjes verdwijnen vaak binnen een dag.

In het begin zijn de vlekjes vaak het grootste. Dat komt omdat de haarwortel dan ook groot is. Hoe vaker je onthaart met body sugaring, hoe dunner de haartjes worden en hoe kleiner de vlekjes na een behandeling worden. Op den duur zul je zelfs nooit meer vlekjes zien!

Soms is behandeling minder geschikt

Hoewel body sugaring een hele toegankelijke behandelmethode is, zijn er een paar gevallen waarbij dit geen goed idee is. De momenten waarop je beter geen body sugaring kunt doen, zijn:

  • Als je last hebt van spataderen (en dan met name ontharing in de buurt van de spataderen)
  • Body sugaring op een verbrandde huis
  • Body sugaring tijdens een menstruatie (dan kan je huid extra gevoelig zijn. Geldt overigens niet voor elke vrouw).

Body sugaring kost geld

Body sugaring kost – net als andere professionele ontharingstechnieken – geld. Hoeveel het kost, zullen we in een latere alinea bespreken. Of je het ervoor over hebt, is aan jezelf! Het is een prettige ontharingstechniek die qua prijs vergelijkbaar is met andere professionele technieken.


Wat gebeurt er na afloop van een behandeling?

In de eerste 24 uur na een behandeling is het raadzaam om de zon (en zonnebank!) te vermijden. Je moet je huid de kans geven om te herstellen. Ook is het belangrijk dat je bepaalde producten (waaronder geparfumeerde zeep, make-up of deodorant) de eerste 12 uur na de behandeling vermijdt. Dit is niet meer dan normaal, ook voor andere ontharingstechnieken! Door je niet te houden aan bovenstaande adviezen, kan de huid onnodig geïrriteerd raken.

Hoelang blijft het haar weg?

Omdat body sugaring de haren met wortel en al verwijdert, blijft het haar relatief lang weg. Hoelang het haar wegblijft, hangt er natuurlijk vanaf hoe snel jouw haar groeit. In het meest gunstige geval is het haar pas na zes weken weer terug. Dat zou betekenen dat je een keer per maand, of een keer per zes weken, een body sugaring behandeling kunt nemen. Met deze frequentie ga jij haarloos door het leven! Volgens sommige schoonheidssalons blijft het haar na 2 tot 3 behandelingen nóg langer weg.


Wat kost body sugaring?

Je kunt body sugar behandelingen inplannen bij een schoonheidsspecialist bij jou in de buurt. Elke salon mag zelf de prijzen bepalen, dus deze kunnen een klein beetje uiteen lopen. Gemiddeld gezien kost een behandeling per lichaamsdeel €30.

Prijs per lichaamsdeel

Het is bij body sugaring heel gebruikelijk om per lichaamsdeel te betalen. Onderstaande tabel met prijzen geeft een goede inschatting. Deze prijzen zijn een gemiddelde van verschillende beautysalons door het land.

Bikini ± €24 – €32
G-string ± €30 – €45
Brazilian ± €40 – €60
Oksels ± €20 – €30
Halve benen ± €40 – €50
Hele benen ± €60 – €100
Halve armen ± €25 – €35
Hele armen ± €40 – €50
Buik ± €20 – €25
Billen ± €20 – €30
Lip ± €20 – €25
Kin ± €20 – €25
Lip en kin ± €25 – €30
Wangen ± €20 – €25
Gezicht ± €30 – €45
Borst ± €30 – €40
Borst en buik ± €40 – €60
Rug ± €35 – €50
Rug en schouders ± €40 – €60

Kan ik body sugaring ook zelf doen?

Wellicht vraag je je af of je body sugaring niet beter thuis kunt doen. Het kost immers best wel veel geld om naar een salon te gaan. Ons antwoord op de vraag “Kan ik body sugaring ook zelf doen?” is tweeledig.

Enerzijds is het antwoord ‘ja’. Het is mogelijk om de suikerpasta te bestellen en zelf aan te brengen. Voor beginners zijn er handige strips (vergelijkbaar met hars strips) en voor gevorderden zijn er suikerbolletjes. Sommige mensen maken de pasta zelfs helemaal zelf.

Aan de andere kant lijkt het ons geen goed idee om zelf met de suikerpasta aan de slag te gaan. De kans is groot dat je iets verkeerd doet met de voorbehandeling (bijvoorbeeld lotion) en de nabehandeling (talkpoeder). Of dat de ‘plakkerigheid’ of de ‘temperatuur’ van de suikerpasta nét niet goed is. Hierdoor kan de behandeling mislukken waardoor je a) nog wat haar overhoudt of b) een geïrriteerde huid krijgt. Bovendien is het lastig om sommige plekken, zoals je rug, goed te zien!  Schat voor jezelf even in of jij handig bent met dit soort do-it-yourself behandelingen of dat jij liever de hulp van een schoonheidsspecialist inschakelt! Je kunt overigens ook de eerste behandeling bij een schoonheidsspecialist doen en vanuit daar inschatten of je dit thuis kunt herhalen.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag