Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van argan olie?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van argan olie?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Argan olie staat bij de meeste mensen bekend als een verzorgingsproduct. De olie wordt vaak gebruikt voor de verzorging van de huid en het haar en is dan ook vaak terug te vinden in de ingrediëntenlijsten van diverse verzorgingsproducten. Hoewel argan olie absoluut goed is voor het haar en de huid, zijn dat zeker niet de enige voordelen die deze olie heeft. Wil je weten wat voor gezondheidsvoordelen het gebruik van argan olie nog meer heeft? Lees dan snel verder!


Argan olie

Argan olie wordt gemaakt van de pitten van de vruchten die groeien aan de arganboom. Deze bomen kom je enkel en alleen in het zuidwesten van Marokko tegen. Deze vruchten, die voor mensen niet eetbaar zijn, bevatten elk een aantal pitten (noten). De beroemde olie wordt van deze pitten gemaakt. Dit gebeurt allemaal met de hand. Zo worden de vruchten eerst handmatig geplukt, daarna worden ze gedroogd, waarna de olie met behulp van een speciale handmolen uit de noten wordt geperst.


Het gebruik van Argan olie

Argan olie wordt op verschillende manieren gebruikt. Zo kan het bijvoorbeeld op de huid worden aangebracht om deze te verzorgen en te beschermen. Maar ook cosmeticaproducenten gebruiken de olie om hun producten te verrijken. Naast dat de olie ideaal is voor uitwendig gebruik, kan de olie ook gegeten worden. Zo wordt de olie bijvoorbeeld vaak gebruikt als dressing voor salades, waar de typische nootachtige smaak zich perfect voor leent.


De gezondheidsvoordelen van argan olie

Argan olie kent een flink aantal gezondheidsvoordelen. Dit komt doordat de olie rijk is aan essentiële vetzuren (waaronder omega 6 en 9) en een grote bron van vitamine E is. Ook bevat de olie een grote hoeveelheid linolzuur. De bestandsdelen van de olie zorgen er dan ook voor dat de olie een flink aantal gezondheidsvoordelen krijgt toegeschreven. Zo zou het gebruik van argan olie onder andere goed zijn voor:


1. Hart en bloedvaten

Argan olie is een antioxidant en heeft een positieve invloed op hart en bloedvaten. Zo kan de olie ervoor zorgen dat bloeddruk wordt verlaagd en dat de waarde van het HDL cholesterol stijgt. HDL cholesterol is het cholesterol dat het lichaam nodig heeft, dit wordt ook wel het ‘goede’ cholesterol genoemd. LDL is het ‘slechte’ cholesterol, deze waardes moeten dan ook vooral niet te hoog worden. Het voordeel van argan olie is dat door de omega 9 wordt gezorgd dat het goede cholesterol verhoogd wordt. Hierdoor zullen de waardes van het slechte cholesterol dalen, waardoor de kans op problemen met hart en bloedvaten afneemt.


2. Het tegengaan van huidveroudering

Argan olie helpt de huid herstellen en gaat huidveroudering tegen. Het smeren van deze olie op de huid zorgt er onder andere voor dat de huid beschermd is tegen invloeden van buitenaf en dat de elasticiteit van de huid behouden blijft of zelfs verhoogd wordt. Onder andere de vitamine E in de olie helpt de huid gezond te houden, waardoor huidverhouding tegen wordt gegaan. Hierdoor wordt vroegtijdige rimpelvorming voorkomen of verminderd.


3. Het aanpakken van huidproblemen

Naast dat argan olie vaak wordt gebruikt om de huid gezond en jong te houden, kan de olie ook heel effectief zijn bij het aanpakken van huidaandoeningen. De ontstekingsremmende effecten die deze olie heeft, zorgen voor een gunstige werking bij bepaalde aandoeningen. Zo kan de olie helpen om een huid die beschadigd is door de zon te herstellen en heeft het een gunstige werking op een huid met acne. In dit laatste geval zorgt de olie ervoor dat de talgaanmaak wordt verminderd en dat de ontstekingen die met de acne gepaard gaan afnemen. Dat in combinatie met het positieve effect van de olie op het herstellend vermogen van de huid, maakt het een geliefd product voor mensen met huidproblemen.


4. Voorkomen van striae

Ben je zwanger en ben je bang dat je te maken zult krijgen met striae op je buik? Dan kan argan olie uitkomst bieden. Dit komt onder andere door de al eerder genoemde effecten op de elasticiteit van je huid. Daarom gebruiken veel zwangere vrouwen de olie om hun huid tijdens de zwangerschap te ondersteunen. Hiervoor kun je de olie elke avond voordat je naar bed gaat inmasseren op plekken waar de striae mogelijk zou kunnen ontstaan.


5. Het gezond houden van nagels

Heb je last van dunne nagels, van nagels die snel afbreken of inscheuren, of van droge nagelriemen? Dan kan argan olie ervoor zorgen dat je nagels of nagelriemen er weer gezond uit komen te zien. Je kunt de olie simpelweg op en om je nagels smeren om ze verzorgen en ondersteunen. Door de hoeveelheid vitamine E die de olie rijk is, zal de kwaliteit van je nagels en de huid eromheen verbeteren.


6. Gezond en glanzend haar

Argan olie heeft ook een gunstige werking op het haar. Als je de olie aanbrengt op je haar bescherm je het tegen invloeden van buitenaf. Zo zal je haar gezonder blijven en minder snel beschadigen en breken/splijten. De vitamine E zorgt ervoor dat het haar intens verzorgd wordt. En de olie maakt het haar glad en voedt het. Argan olie is daarom ook heel goed te gebruiken door mensen met krullend en/of pluizend haar.


7. Een mooie en verzorgde huid

Argan olie hydrateert en verzorgt de huid. Dit maakt dat de olie vaak gebruikt wordt voor de verzorging van het gezicht of het lichaam. Daarnaast is het prettig dat de olie natuurlijk is, waardoor zelfs de gevoelige huid vaak goed op de olie reageert. De huid zal zacht aanvoelen en niet meer droog zijn. De olie kan dan ook zeer gunstig zijn bij:

  • Een droge en gevoelige huid
  • Een huid die gevoelig is na het scheren
  • Droge of gebarsten huid op handen of voeten

8. Het verhelpen van droge lippen

Heb je vaak last van droge, gevoelige of zelfs gebarsten lippen? Dan kan argan olie een hele fijne manier zijn om je lippen te verzorgen. Hiervoor kun je de olie simpelweg ’s ochtends en ’s avonds met je vinger aanbrengen op je lippen en vervolgens in laten trekken. De olie zal je lippen zachter maken en eventuele schraalheid verminderen.


9. Het versterken van het lichaam

Argan olie helpt het lichaam van binnenuit te versterken. De olie reinigt het lichaam en zorgt er zo onder andere voor dat het immuunsysteem versterkt wordt. Dit laatste komt onder andere doordat de aanmaak van prostaglandinen wordt gestimuleerd. Prostaglandinen regulieren diverse processen in het lichaam, waaronder processen die te maken hebben met ontstekingen en pijn. Dit maakt de olie dan ook gunstig voor mensen met reumatische aandoeningen. Daarnaast wordt geclaimd dat de antioxidanten, vitamine E en polyfenolen in de olie ervoor zouden kunnen zorgen dat het gebruik van argan olie kanker zou kunnen voorkomen.


Verschillende soorten argan olie

Voor de verschillende toepassingen van argan olie is het belangrijk om te letten op wat voor argan olie je koopt. Voor inwendig gebruik van de olie is het namelijk heel belangrijk dat je pure olie koopt en geen cosmetische olie die vermengd kan zijn met andere producten. Dat laatste zou er namelijk voor kunnen zorgen dat de inname van de olie meer schade aanricht dan dat het goed doet. Als je van plan bent om de olie in te nemen of te gebruiken in eten, dan is het belangrijk dat je voor 100% zuivere argan olie gaat.

Tip: Ga je de argan olie gebruiken in eten? Houd er dan rekening mee dat je de olie niet (teveel) kunt verwarmen, omdat de goede eigenschappen dan verloren zullen gaan.

Argan olie voor je gezondheid

Argan olie blijkt een flink aantal gezondheidsvoordelen te hebben. Zo wordt de olie gebruikt voor de verzorging van de huid, waarbij huidveroudering en huidproblemen tegen kunnen worden gegaan. De olie is daarnaast goed voor hart- en bloedvaten en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en herstellend vermogen van de huid en het lichaam. De olie helpt striae voorkomen en zorgt ervoor dat de nagels gezond worden/blijven. Ook zorgt de olie voor gezond haar en verzorgde lippen, gaat het een droge huid tegen en helpt het om het cholesterolgehalte gezond te houden. Als je argan olie wilt kopen, kies dan het liefst voor 100% zuivere argan olie, vooral als je van plan bent om de olie ook in te nemen of in eten te gaan gebruiken.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag