Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips om snel van keelpijn af te komen

8 tips om snel van keelpijn af te komen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Keelpijn is een onvermijdelijk kwaaltje. De meeste mensen hebben regelmatig keelpijn, is het niet door de wisselende seizoenen dan is het wel door een griepvirus omdat ze een nachtje hebben doorgehaald in de kroeg. Wat de oorzaak ook is: je wilt er zo snel mogelijk vanaf. Daarom bespreken wij in dit artikel 8 tips om snel van keelpijn af te komen.


1. Thee met verse gember, honing en geperste citroen

Dit is een snelle én lekkere manier om snel van je keelpijn af te komen. Het gaat als volgt. Maak een grote beker theewater. Voeg hier vervolgens versgeperste citroen aan toe (ongeveer een halve citroen), geraspte of geperste gember (het beste kun je dit in een theenetje doen, zodat de stukjes niet rond gaan drijven in je thee), en een of twee lepels honing. Voor de smaak kun je er nog een ‘normaal’ zakje thee in doen, zoals groene thee. De ingrediënten verzachten je keelpijn en geven een boost aan je immuunsysteem.

Er zijn nog meer varianten waarmee je snel van keelpijn afkomt. Zo bestaat er een advies waarin staat dat je warm gekookt water moet pakken en daar twee eetlepels honing, een beetje citroensap en een beetje kaneel of speculaaskruiden bij moet doen. Drink dit op en je bent binnen een half uur verlost van je keelpijn!


2. Gorgelen met zout water

Laten we maar met de deur in huis vallen: deze optie om snel van je keelpijn af te komen is niet bepaald lekker. Maar er zijn ook voordelen aan verbonden, het is namelijk wel goedkoop én snel. Het gaat als volgt: doe ongeveer 120 tot 240 kokend water in een beker en voeg hier 1/4e tot 1/2e theelepel zout aan toe. Roer het zout goed, totdat het is opgelost in het water. Daarna moet je een paar seconden gorgelen. Dit kun je het beste meerdere keren per dag herhalen als de keelpijn hardnekkig is. Zout werkt goed omdat het slijm uit het gezwollen, ontstoken weefsel verlicht.


3. Zuigen op een zuigtablet

Keelpijn is een veelvoorkomende kwaal en daarom zijn er ook heel veel middelen te koop die beloven je er snel vanaf te helpen. De meest effectieve vorm is het zuigtablet. Dit zijn keelpastilles met menthol, dat het weefsel in je keel aanpakt. Hierdoor wordt het brandende in pijnlijke gevoel in je keel verlicht. Daarnaast zijn er ook keelsnoepjes te koop. Deze zijn echter niet aan te bevelen voor een zere keel. Het klinkt tegenstrijdig, waarom heten ze dan keelsnoepjes? Neem maar van ons aan dat snoepjes van welke soort dan ook zorgen voor extra irritatie van je keel, waardoor je keelpijn na een paar minuten weer net zo hard terugkomt. Je kunt moeilijk aan de lopende band keelsnoepjes nemen. Dan kun je beter een paar goede zuigtabletten kopen!


4. Snel van keelpijn af met behulp van honing

Honing is een van de beste middelen tegen keelpijn. Het verlicht de irritaties in de keel en onderdrukt hoestneigingen. Je kunt een lepeltje honing in je keel laten glijden en hier een poosje laten zitten alvorens het door te slikken, maar je kunt het ook verwerken in een kopje hete thee. Daarnaast kun je er ook nog groene thee van te maken. Groene thee is namelijk heel goed voor de gezondheid. Sommige mensen zweren erbij dat groene thee een antibacterieel middel is, die pijn stilt en heel veel antioxidanten bevat. Dat remt ontstekingen van elke soort, dus ook in je keel.


5. Los je keelpijn op door het drinken van zoethout thee

Zoethout heeft wat betreft keelpijn dezelfde kracht als zout, het gaat namelijk het zwellen van slijmvliezen tegen. Dat komt omdat beide producten bepaalde chemicaliën bevatten die dit teweeg brengen. Als je niet van de smaak van zout houdt (bijna niemand houdt er écht van), dan is zoethout dus een uitstekend alternatief. Het is echter wel belangrijk dat je kiest voor een pure vorm van zoethout. Producten waarin zoethout verwerkt zit, zoals zoethoutdropjes, zijn vaak niet sterk genoeg om keelpijn te verhelpen. Al helemaal niet op een rap tempo! Daarom kun je het beste pure zoethout kopen om hier thee van te zetten (dus geen standaard zoethoutthee in de supermarkt, ook dat is niet sterk!).

Doe een theelepel zoethout in een grote kop met water. Breng het geheel aan de kook en laat het zo’n 10 minuten pruttelen. Voor het beste resultaat kun je daarna een paar theelepels kaneel toevoegen en een paar drupjes honing. Deze thee is niet alleen heel erg lekker zoet, waardoor het een fantastische manier is om snel van je keelpijn af te komen.


6. Ga voor een stoomdouche

Vochtige lucht is een hele goede manier om van je keelpijn af te komen. Je kunt bijvoorbeeld de stoom van een warme douche inademen. Hiermee verminder je de zwelling in je keel en verlicht je de pijn. Een andere manier om jezelf een stoombad te geven, is door een bak (of de gootsteen) met heet water te vullen. Ga hier vervolgens boven hangen met een theedoek boven je hoofd. Haal diep adem gedurende een paar minuten, pauzeer even, en ga daarna verder. Een derde manier om de luchtvochtigheid in je keel te verhogen, is door een pot water met een metholzalf (zoals Vick’s VapoRub) te koken. Hierdoor verspreiden de aroma’s zich door je huis en elke keer als je ademt zal de keelpijn verlicht worden.


7. Hydrateer jezelf met kippensoep

Het is heel belangrijk om gehydrateerd te blijven, al helemaal als je keelpijn hebt. Als je veel water in je lichaam hebt, kan je lichaam dat gebruiken om veel speeksel en slijm te produceren waarmee de keel gesmeerd wordt. Uitdroging zal de ontsteking en de pijn dus erger maken! Maar hydratatie alleen is niet voldoende om de keelpijn volledig op te lossen. Daarvoor kun je beter ook andere warme vloeistoffen drinken. We hebben het al gehad over thee, maar is er nog een wondermiddeltje: kippensoep.

Kippensoep wordt al eeuwenlang gegeten door mensen om zich beter te voelen. Volgens wetenschappers heeft kippensoep eigenschappen die het immuunsysteem versterkt, de luchtpijp opent en infecties tegengaat. Dat komt wel heel goed uit als je keelpijn hebt! Zelfgemaakte soep met veel bouillon is overigens beter dan soep uit een pakje, maar we kunnen ons voorstellen dat je niet uitgebreid gaat koken als je ziek bent.


8. Vraag een recept bij je huisarts

In dit artikel bespraken we tot nu toe voornamelijk huis-tuin-en-keuken manieren om van je keelpijn af te komen. De meesten zullen prima helpen om de pijn te verlichten en de keelpijn te verhelpen, maar bij hardnekkige keelpijn ben je misschien meer gebaat bij professioneel medisch advies van je huisarts. Het kan namelijk zo zijn dat je een serieuze infectie hebt, of dat je keelpijn in een vergevorderd stadium is waardoor je medicijnen nodig hebt. De huisarts kan goede keeltabletten of antibiotica voorschrijven. Het effect van die keeltabletten voel je over het algemeen heel snel! Helaas kost het wel even tijd om de afspraak met je huisarts in te plannen en om de tabletten op te halen.


Tot slot: gun jezelf én je keel voldoende rust!

We begrijpen het heel goed dat je snel van je keelpijn af wilt. Realiseer je echter wel dat het probleem waarschijnlijk dieper zit dan de keelpijn. Misschien heb je een griepje en vecht je lichaam momenteel tijdens een virus. Het is daarom verstandig om je lichaam de rust en ruimte te geven om te herstellen. Drink dus geen kopje helende thee om er vervolgens weer de hele avond tegenaan te gaan. Gebruik het voornamelijk om de pijn te verlichten en daarmee jouw welzijn te verhogen.

Daarnaast is het verstandig om je keel met rust te laten, zodat de keelpijn niet terugkomt of weer aanzwelt. Zorg ten eerste dat je in een schone omgeving bent, want bepaalde sterke geuren en chemicaliën triggeren de keel in negatieve zin. Parfum kun je in die zin beter vermijden, net als agressieve schoonmaakmiddelen. Laat het huishouden voorlopig maar even aan iemand anders over. Daarnaast kun je middelen zoals cafeïne, alcohol en voeding met veel zout beter even laten staan. Dat droogt je lichaam verder uit, waardoor de keelpijn vrij spel krijgt.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag