Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Glijbaan voor je peuter; waar let je op bij aanschaf?

Glijbaan voor je peuter; waar let je op bij aanschaf?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Glijbanen zijn voor een hoop kinderen hét favoriete speeltoestel. Ze kunnen er eindeloos vaak op klimmen en weer vanaf glijden. Daarbij ontdekken ze steeds nieuwe manieren om er vanaf te glijden. Voor peuters is een glijbaan een goede manier om onder andere hun evenwicht te ontwikkelen. Ze moeten een trappetje opklimmen en kunnen vervolgens zittend of liggend van de glijbaan af zoeven. Er zijn maar weinig kinderen die daar niet blij van worden. Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een glijbaan voor je peuter? Lees dan snel verder.


Glijbanen voor peuters

Voor de allerkleinsten zijn er speciale glijbanen gemaakt. Deze glijbanen worden ook wel peuterglijbanen genoemd. Peuterglijbanen bestaan in verschillende uitvoeringen, waarbij niet alleen het uiterlijk van de glijbaan verschilt, maar ook de hoogte en het materiaal. Aan de uitvoeringen waarin de peuterglijbanen komen, zit vaak een leeftijdsadvies gebonden. Zo zijn er glijbanen die je bijvoorbeeld voor kinderen vanaf 18 maanden kunt kopen, maar ook glijbanen die voor net iets oudere kinderen zijn gemaakt.


Wat voor soort glijbaan kies je?

Wat voor soort glijbaan je het beste kunt kiezen, hangt van een aantal factoren af. Niet alleen is het belangrijk om naar je kind te kijken en te bepalen wat hij of zij wel en niet leuk vindt en kan, maar ook andere factoren wegen mee. Zo is het bij de aanschaf van een glijbaan voor je peuter onder andere handig om op de volgende dingen te letten.

De leeftijd van je kind

Allereerst is het natuurlijk handig om te kijken naar de leeftijd van je kind en wat voor soort glijbaan het beste bij die leeftijd past. Op die manier heb je een beeld van wat wel en niet veilig en verstandig is. Toch is het zo dat de leeftijden die aangegeven staan bij de glijbanen eerder een richtlijn dan een regel zijn.

Het karakter van je kind

Kijk daarom vooral ook naar het karakter van je kind. Is het een durfal? Of is hij of zij juist overal een beetje angstig voor? Stel bijvoorbeeld dat je een kind hebt van 20 maanden oud. Volgens de richtlijnen is het dan het handigst om een glijbaan met 3 treden te kopen. Maar als je kind niet bang uitgevallen is, is de kans groot dat hij of zij binnen de kortste keren is uitgekeken op dat kleine glijbaantje. En dat zou zonde zijn. In dat geval zou je dus wellicht beter voor een glijbaan met 5 treden kunnen kiezen. Houd er wel rekening mee dat deze een stukje hoger zijn en dat het dus wel van belang is dat je je kind er niet op laat spelen als jij niet in de buurt bent.

De ruimte in je tuin

Een andere factor waar je rekening mee dient te houden, is de ruimte die je in de tuin hebt. Bij het plaatsen van een glijbaan is het namelijk belangrijk dat er aan alle kanten voldoende ruimte om de glijbaan is. Kijk vooral ook naar de ruimte tussen het uiteinde van de glijbaan en bijvoorbeeld een muur, schutting of ander voorwerp. Is die afstand groot genoeg? Het moet immers niet zo zijn dat het kind per ongeluk ergens tegenaan kan vallen.

Een losse glijbaan of een speelhuisje?

Wil je enkel en alleen een losse glijbaan kopen? Of ga je voor een volledig speelhuisje? En wanneer je voor een speelhuisje kiest, voor wat voor speelhuis ga je dan? Kijk hierbij vooral ook naar de ruimte die je hebt. Ook in dit geval geldt dat er voldoende ruimte om het toestel moet zijn om veilig gebruikt te kunnen worden. Houd hierbij ook rekening met eventuele overhangende takken van bomen waar kinderen zich mogelijk aan kunnen bezeren.

Je budget

En last but not least: kijk naar je budget. Glijbanen komen in veel verschillende uitvoeringen en worden van veel verschillende materialen gemaakt. Al deze verschillende uitvoeringen brengen een eigen prijs met zich mee. Heel verstandig dus om van tevoren te bedenken hoeveel je aan een glijbaan uit wilt geven, zodat je kunt kijken wat er voor die prijs precies wel en niet mogelijk is.


Waaraan moet een glijbaan voor je peuter voldoen?

Als je een glijbaan voor je peuter koopt, dan wil je natuurlijk wel dat hij of zij er veilig op kan spelen. Daarom is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een glijbaan die veilig is. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de glijbaan opstaande randen heeft aan de zijkanten. Hierdoor voorkom je dat het kind van de glijbaan af kan vallen en zich op die manier kan bezeren. Kijk ook even goed naar de trap die aan de glijbaan zit. Hoe zit het met de grip daarvan? Kan je kind zich gemakkelijk vasthouden? En zijn de treden van de trap glad, of voorzien van reliëf of materiaal voor extra grip? Dit is vooral erg belangrijk omdat het trappetje anders behoorlijk glad kan worden wanneer het bijvoorbeeld nat geworden is.

Een horizontaal stuk bovenaan de glijbaan

Wat zeker ook belangrijk is, is het stuk bovenaan de glijbaan. Hier zou voldoende ruimte moeten zijn voor het kind om na het beklimmen van de trap eerst eens rustig in een goede houding te gaan zitten. Is dit stuk er niet of haast niet, dan is het voor het kind heel lastig om eerst te gaan zitten en loop je het risico dat hij of zij al (voorover) naar beneden glijdt voordat hij of zij er klaar voor is. En dat kan tot vervelende ongelukjes leiden. Zorg daarom dat je voor een glijbaan kiest waarbij er voldoende ruimte is tussen daar waar het kind de trap opkomt en daar waar het naar beneden glijdt.

Een horizontaal stuk onderaan de glijbaan

Er zijn glijbanen die vrij abrupt eindigen. Dit is voor iets oudere kinderen vaak geen enkel probleem, maar voor jongere kinderen is dit niet altijd even handig. Daarom is een glijbaan die onderaan een horizontaal stuk heeft een slimme keuze. De kinderen hebben dan genoeg ruimte om eerst goed af te remmen, voordat de glijbaan eindigt. Zeker ook iets om op te letten.

Het materiaal

De meeste glijbanen worden gemaakt van kunststof, al dan niet in combinatie met hout. Ook zijn er glijbanen die gemaakt zijn van metaal. Wat voor soort glijbaan je kiest, is vooral afhankelijk van je budget en je persoonlijke voorkeur. Bekijk in ieder geval altijd goed of de glijbaan niet te stroef is om er vanaf te glijden en of er bijvoorbeeld geen ‘gevaarlijke’ dingen uitsteken. Kinderen kunnen zich anders gemakkelijk bezeren. In geval van hout is het goed om na te denken over eventuele splinters en de behandeling van het hout.


Waar houd je rekening mee bij het plaatsen van de glijbaan?

Bij het plaatsen van de glijbaan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Zo is bijvoorbeeld de ondergrond van de glijbaan belangrijk. Als je hem niet op een zachte ondergrond, zoals bijvoorbeeld gras of zand plaatst, is het verstandig om gebruik te maken van veiligheidsmatten. Vooral het plaatsen van deze matten aan het einde van de glijbaan is verstandig. Op die manier wordt een eventuele val van je kind toch net even iets zachter opgevangen. Ook is het slim om te kijken of je grondankers nodig hebt. Deze grondankers zorgen ervoor dat de glijbaan stevig vast staat aan de grond en dat hij dus niet kan kantelen of verschuiven. Soms worden deze grondankers bij de glijbaan geleverd.


Goedkoop een glijbaan voor je peuter kopen

Als je online op zoek gaat naar een glijbaan voor je peuter, dan zul je zien dat deze speeltoestellen in veel verschillende prijsklassen te verkrijgen zijn. Zo is er haast voor ieder budget wel een glijbaan te vinden. Vind je zo’n nieuwe glijbaan voor je peuter toch te duur, omdat hij of zij er misschien niet zo lang plezier van zal hebben of omdat je gewoon niet zoveel wilt uitgeven, dan is het kopen van een tweedehands exemplaar een goede optie. Op websites als Marktplaats staan een hele hoop glijbanen te koop voor een zachte prijs.


Een glijbaan kopen voor je peuter

Als je een glijbaan koopt voor je peuter, dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Niet alleen is het slim om naar de bijbehorende richtlijnen qua leeftijd te kijken, maar ook het karakter van je kind is belangrijk. Kijk vooral ook naar de ruimte in je tuin en of de glijbaan daar veilig te gebruiken zal zijn. Bij de aanschaf van een glijbaan is het goed om te kijken of het toestel opstaande randen heeft en of de trap genoeg grip biedt. Kijk ook of de ruimte bovenaan de glijbaan groot genoeg is, zodat je kind eerst veilig kan gaan zitten voordat hij of zij naar beneden glijdt. Zorg bij het plaatsen van de glijbaan dat het toestel op een zachte ondergrond staat of kies voor veiligheidsmatten. Daarnaast is het belangrijk dat de glijbaan stevig staat en dus niet om kan vallen. Is de glijbaan niet stabiel (genoeg)? Dan kun je eventueel gebruikmaken van grondankers. Zo kun je je kind er veilig op laten spelen.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag