Wat kun je doen tegen lelijke voeten?

Wat kun je doen tegen lelijke voeten?

Laatst bijgewerkt: 10 september 2018

De kans is groot dat je er veel aan doet om dagelijks met een goed verzorgd gezicht rond te lopen. Ook je haren breng je zorgvuldig in model. Maar hoe zit dat eigenlijk met je voeten? Omdat voeten lichaamsdelen zijn die doorgaans minder zichtbaar zijn, worden ze nogal eens over het hoofd gezien in de dagelijkse verzorging. Dit kan leiden tot lelijke voeten. En daar wordt niemand vrolijk van. Wat kun je doen tegen lelijke voeten? Lees snel verder voor tips en dan mogen ook jouw voeten straks weer gezien worden!


Hoe ontstaan lelijke voeten?

Voetschimmel, eelt, likdoorns en blaren zijn een paar van de meest voorkomende kwaaltjes die je voeten er niet bepaald mooier op maken. Deze irritante voetproblemen kunnen op meerdere manieren ontstaan. Vaak heeft het echter te maken met onvoldoende verzorging van je voeten. Aandoeningen zoals voetschimmel zijn besmettelijk en kan je dus ook hebben overgenomen van iemand in je omgeving. Met onderstaande verzorgingstips kun je niet alleen lelijke voeten voorkomen, maar kun je er ook voor zorgen dat jouw ruwe voeten weer aanbiddelijk worden.

1. Goed afdrogen

Als het goed is, stap je ongeveer dagelijks in bad of onder de douche. Hierbij wordt je hele lichaam nat en dus ook je voeten. Na het baden of douchen is het natuurlijk belangrijk om je goed af te drogen met een handdoek. Helaas zijn de voeten een plek die door veel mensen met minder aandacht worden afgedroogd. Dit kan ermee te maken hebben dat ze minder makkelijk bereikbaar zijn en er vaak wat rek- en strekwerk voor nodig is om ook je voeten grondig af te drogen.

Toch is het zonde om je voeten niet grondig af te drogen, want het goed afdrogen van je natte voeten is essentieel voor een goede voetverzorging. Als er namelijk water of zeepresten op je voeten of tussen je tenen blijven zitten, kan dit eerder leiden tot vervelende zaken zoals voetschimmel. Zorg dus dat je ook je voeten na elke douche- of bad beurt grondig afdroogt. Ook tussen je tenen!

2. Scrub je voeten

Ook je voeten kunnen af en toe best een lekkere scrub beurt gebruiken. In een scrub zitten kleine, harde deeltjes, zoals zeezoutkorrels. Door deze harde korrels over de huid van je voeten te masseren, wordt de doorbloeding in je voeten bevorderd en worden dode huidcellen verwijderd. Na afloop van het scrubben, zal de huid op je voeten weer heerlijk zacht en glad aanvoelen. Scrubben helpt daarnaast ook goed tegen eelt en andere oneffenheden op je voeten. Een speciale scrub voor je voeten kun je bij vrijwel iedere drogist kopen. Maar voor weinig geld kun je hem ook heel makkelijk zelf maken met wat olie en zeezout. Het beste kun je je voeten één keer per week trakteren op een scrub beurt. Doe je het vaker, dan heb je kans dat je de huid op je voeten beschadigd. En dat is nou juist wat je niet wilt.

3. Neem een voetenbad

Er bestaan speciale voetenbaden op de markt met allerlei bijzondere functies zoals massages en bubbels. Maar ook een heel eenvoudig badje in een gewone emmer of bak kan al heel weldadig zijn voor je voeten. Vul je badje met lauwwarm water. Voeg hier wat van je favoriete badolie en/of badzout aan toe. Hier worden je voeten heerlijk schoon en zacht van. Daarnaast is een voeten bad ook nog eens een goede manier om lekker te ontspannen. Voeten in het voeten bad, je favoriete serie aan en relaxen maar! Niet vergeten om ze daarna weer goed af te drogen, hè?

4. Vermijd blote voeten in openbare plekken

Als de temperaturen buiten flink stijgen is het erg verleidelijk om je sandalen of slippers uit te trappen en verder te wandelen op blote voeten. Toch is dit niet altijd verstandig. Loop je bijvoorbeeld in het zwembad of de sauna met blote voeten rond, dan loop je een verhoogde kans op vervelende zaken zoals voetschimmel. Door de warme, broeierige temperaturen op deze plekken krijgen bacteriën sneller de kans om zich te ontwikkelen. Daarnaast komen hier veel mensen, wat betekent dat er een grote kans is dat één van hen een infectie of schimmel bij zich draagt. Het is dus aan te raden om je voeten op openbare plaatsen te beschermen en slippers of sandalen te dragen.

5. Afrekenen met haar op je tenen

Niet alle mensen zullen het eerlijk toegeven, maar iedereen heeft wel haar op zijn of haar tenen. Vooral vrouwen zullen zich hier snel voor schamen. Gelukkig is haar op je tenen een probleem dat je snel en makkelijk kunt oplossen door middel van scheren, waxen of het gebruik van een ontharing crème. Sommige mensen ondergaan zelfs een elektrolyse behandeling. Hoewel elektrolyse een dure behandeling is, zorgt het wel voor permanente verwijdering van haar op je tenen. Toch kiezen de meeste mensen voor minder dure oplossingen zoals scheren of waxen. Als je een ontharing crème gebruikt kan dit soms leiden tot een branderig gevoel als je een gevoelige huid hebt.

6. Regel een voetmassage

Zien je voeten er niet bepaald stralend uit, dan kan een lekkere voetmassage wonderen doen. Door de masserende bewegingen op de huid, wordt namelijk de doorbloeding in je voeten gestimuleerd. Dit zal ervoor zorgen dat de kleur in je voeten weer terugkeert. Je kunt natuurlijk zelf je voeten masseren, maar het wordt pas echt verwennerij wanneer iemand anders dit voor je doet. Misschien heb je een vriend of vriendin die je een plezier wilt doen. En als je echt wilt uitpakken, kun je een professionele voetmassage boeken bij een echte masseur.

7. Hydrateer je voeten

Een van de meest voorkomende schoonheidsfoutjes op de voeten is het hebben van een droge huid. Als de huid op je voeten erg droog is, kan deze zelfs gaan schilferen. Gelukkig kun je dat makkelijk tegengaan door je voeten goed te hydrateren. Als je voeten net nat zijn geweest, bijvoorbeeld na het zwemmen of douchen, zijn ze op hun droogst. Daarom is het goed om je voeten in te smeren met een vocht inbrengende crème of lotion nadat je ze goed hebt afgedroogd. Als je dit consequent doet, zal de droge huid steeds minder worden en krijg je een zachte, soepele huid op je voeten.

8. Verzorg je teennagels goed

Lijken jouw teennagels meer op de klauwen van een wild dier en zitten er nog allemaal afgebrokkelde restjes nagellak op? Dan is de kans groot dat je niet optimaal voor je teennagels zorgt. Je teennagels zijn een essentieel deel van het uiterlijk van je voeten. Verzorg ze daarom goed. Dit doe je door regelmatig je teennagels kort te houden. Dit kun je beter doen met een nagelklipper dan een schaartje. Door de klipper knip je de nagels namelijk in een rechte lijn af en heb je minder kans op pijnlijke ingegroeide teennagels. Een beetje bijwerken met een goede vijl kan ook wonderen doen

9. Rare vorm van je voeten

Iedere voet heeft weer een andere vorm. De meeste voeten lijken wel enigszins op elkaar. Maar het kan net zo zijn dat jij niet blij bent met de vorm van jouw voeten. Helaas is de vorm van je voet grotendeels genetisch bepaald en is dit niet iets waar je veel aan kunt veranderen. Het is dus gewoon een kwestie van acceptatie dat jouw voeten er nu eenmaal zo uitzien. Wat in ieder geval geen goed idee is, is om bijvoorbeeld te kleine schoenen te dragen om toch maar in die kleine maat te passen. Daar worden je voeten alleen maar lelijker van.

10. Wratten

Wratten komen voornamelijk voor op de onderkant van je voet. Meestal ontstaan ze op die plekken waar je dagelijks het meeste druk uitoefent tijdens het lopen zoals op je hiel of op de bal van je voet. Helaas is het meestal niet mogelijk om voetwratten zelf te verwijderen. Dit zal je door je huisarts moeten laten doen. De wratten worden dan bevroren met stikstof, waardoor ze verwijderd kunnen worden. Wratten kun je wel voorkomen. Bijvoorbeeld door slippers te dragen in zwembaden en je voeten goed schoon te houden.

11. Zichtbare adertjes op de huid

Misschien herken je dat wel: van die zichtbare blauwe adertjes die te zien zijn op de huid van je voeten. Dit komt vaker voor wanneer je ouder wordt, maar het kan ook te maken hebben met stress of veroorzaakt worden door hitte. Heb je snel last van zichtbare adertjes op je voeten? Blijf dan zoveel mogelijk uit de zon. Meestal wanneer aders al opgezwollen en zichtbaar zijn, is dat permanent en kun je er weinig meer aan doen. Je kunt het wel voorkomen door uit de zon te blijven en je voeten goed in te smeren met een UV blokkerende crème.


In dit artikel heb je diverse tips en adviezen kunnen lezen die je helpen om je lelijke voeten om te toveren tot poezelige voetjes. Over het algemeen kan gezegd worden dat voorkomen beter is dan genezen. Reinig je je voeten regelmatig, droog je ze zorgvuldig af, gebruik je wekelijks een scrub en regelmatig een hydraterende crème, dan kun je een hoop ellende rondom je voeten voorkomen. Deze stappen werken echter ook goed om voeten die al ver heen zijn weer mooi te maken. Merk je nou dat geen enkel advies helpt bij jouw voeten? Breng dan eens een bezoekje aan de pedicure. Die weet altijd wel raad met jouw voeten.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag