Hoe kan je eelt verwijderen van je voeten?

Hoe kan je eelt verwijderen van je voeten?

Laatst bijgewerkt: 17 september 2018

Als je graag slippers of open schoenen draagt, zijn verzorgde voeten zonder eelt een echte must. Zowel voor mannen als vrouwen zien voeten zonder eelt er netjes en fris uit. Daarnaast kunnen dik geworden eeltplekjes op den duur voor irritatie zorgen. In dit artikel vind je allerlei handige manieren om eelt van je voeten te verwijderen. We lichten het verwijderen van eelt toe, maar ook de slimme trucs die dat wat makkelijker maken.


In het kort: wat is eelt?

Eelt is niets anders dan een verdikking van de opperhuid die ontstaat op de plekken waar je voeten worden blootgesteld aan druk en/of wrijving. Het is een beschermlaagje voor je huid. Een beetje eelt is daarom ook goed.
Let er met eelt verwijderen altijd op dat je alleen het eeltlaagje verwijderd. Doe dit voorzichtig, zodat je geen zachtere huid weg gaat halen. Dit kan pijnlijk zijn en veroorzaakt wondjes.


Waarom is het goed om eelt te verwijderen van je voeten?

Met mooie, zachte voeten zie je er verzorgder uit. Zo kan je veel mooier en veel prettiger die zomerse schoenen of slippers dragen.
Eeltplekken kunnen daarnaast steeds groter worden, waardoor je last kan krijgen van likdoorns of hielkloven. Als je een sport beoefend waarbij je veel loopt of wandelt, ontwikkelt zich meer eelt en dan is het handig om eeltplekken wat vaker bij te houden om irritatie te voorkomen.
Heb je toch last van eeltplekken die zijn uitgegroeid tot een likdoorn of hielkloof, kan je in dit artikel lezen hoe je ze verwijdert. We lichten ook toe hoe je je huid wat zachter kan maken voor je eelt gaat verwijderen.


Manieren om eelt te verwijderen

Regelmatig eeltplekken verwijderen is handig om twee redenen: het scheelt je werk voor de volgende keer, omdat de laag eelt dan niet zo dik is. Een andere reden is dat je continue verzorgde voeten hebt wanneer je tijdig eelt verwijdert. Wanneer er onverwachts een gelegenheid op je pad komt voor mooie of zomerse schoenen, zien jouw voeten er al mooi uit.

Neem van tevoren een voetenbad om makkelijker eelt te verwijderen.

Warm water maakt je huid wat weker. Dit kan je goed voelen als je in een warm bad hebt gelegen. Om makkelijker eelt te verwijderen, is een lauw of warm voetenbadje daarom zeker een aanrader. Na ongeveer een kwartier is de huid van je voeten zachter en kan je makkelijker eelt verwijderen.
Om te voorkomen dat de huid al snel weer hard wordt met dit soort methodes, kan je het beste na het voetenbadje een vette crème aanbrengen.

Baking soda

Baking soda verweekt eelt en daardoor kan je het makkelijker verwijderen. Je kan baking soda uitstekend aan het voetenbadje toevoegen voordat je eelt gaat verwijderen. Handig van baking soda is dat het antibacterieel en schimmelwerend is, zodat je de kans op een ontsteking verminderd.

Eelt verwijderen met azijn of citroen

Azijn of citroen kunnen ook een handje helpen om makkelijk eelt te verwijderen. Deze twee middeltjes zijn zuur, waardoor ze het eelt verweken. Ze zijn daarnaast antibacterieel, altijd handig.
Een bekende methode om eelt weg te halen met citroen of azijn, is om één van de twee ’s avonds aan te brengen op je voeten (1 deel citroensap of azijn, op drie delen water) en je voeten af te dekken met sokken of verband. De volgende morgen kan je het eelt verwijderen op de manier die jij handig vindt.

Puimsteen om eelt weg te halen

Puimsteen is een bekend middel om eelt weg te halen. De meeste mensen gebruiken puimsteen graag onder de douche, omdat van lauw en warm water je huid wat zachter wordt. Puimsteen is niet duur en je kan hem vaak gebruiken. Een ander voordeel van puimsteen is dat je jezelf er niet mee kan verwonden.

Eeltvijl of eeltrasp

Een eeltvijl en eeltrasp zijn handige producten die je vaak als twee in één kan vinden. De ene kant raspt, de andere kant vijlt. Het is dan net wat je zelf handig is en hoe dik de laag eelt is. Het voordeel van deze manier om eelt weg te halen, is dat de eeltvijl niet duur is, maar wel lang meegaat.
In tegenstelling tot artikelen met een mesje, loop je niet het gevaar om jezelf te snijden en is het geen gevaarlijk voorwerp voor kinderen.

Eeltschaaf

Een eeltschaaf is een product met mesjes waarmee je relatief snel eelt kan verwijderen. Het is dan ook een handige oplossing voor eelt dat wat dikker is, of voor als je snel mooie voeten wilt. Een eeltschaaf is er in verschillende prijsklassen, waarbij de zeer stevige eeltschaven wat prijziger zijn.
Omdat een eeltschaaf mesjes bevat, moet je hem altijd buiten bereik van kinderen houden. Kijk ook altijd uit dat je jezelf niet verwondt.

Eeltmesje

Een eeltschaaf bevat vaak eeltmesjes, dus in veel gevallen gaat het om hetzelfde product. Een eeltschaaf of eeltmesje is heel efficiënt als je vooral snel van de eeltplekken af wilt.

Een verzachtende crème voor de harde huid.

Er zijn voetverzorgingsmerken zoals Scholl, die een speciale crème hebben om eelt zachter te maken. In combinatie met het gebruik van een puimsteentje kom je op deze manier vriendelijk en makkelijk van je eeltplekken af.
Let erop dat veel eeltcrèmes salicylzuur bevatten. Dit kan uitdrogend werken. Crème met salicylzuur op de voeten aanbrengen is een minder geschikte methode voor mensen met diabetes.

Gebruik een eelt schuurband als je niet zo makkelijk bij je voeten kunt

Een eeltschuurband werkt als het ware als een vijl. Deze band heeft aan beide kanten een handvat, waardoor je makkelijk van een afstandje bij je voeten kunt. Dit is een handige oplossing voor als je niet zo soepel of lenig bent, of voor als je niet graag in een oncomfortabele houding zit.

Eelt laten verwijderen door knabbelvissen (garra rufa)

Bij verschillende welness centra in Nederland kan je genieten van zachte voeten door ‘knabbelvissen’ ofwel garra rufa. Deze visjes knabbelen aan het eelt van je voeten en maken het zachter. Als je dikke eeltplekken hebt kunnen ze niet alles weghalen, maar ze maken de plekken wel iets minder dik en wat zachter. Bij sommige spa’s is er de mogelijkheid om een pedicure het eelt verder te laten verwijderen.
Een behandeling met deze knabbelvisjes voelt licht tintelend aan. Het is erg ontspannend en niet alleen handig voor het weghalen van eelt, maar ook om te onthaasten.

Eeltpleister

Meestal worden eeltpleisters voor likdoorns gebruikt, maar ze kunnen ook handig zijn voor andere hardnekkige eeltplekjes.
Let er bij een eeltpleister met salicylzuur op dat je deze liever niet op de gezonde huid aanbrengt. Bescherm de huid eromheen bijvoorbeeld met een likdoornring, of knip de pleister indien mogelijk, op maat.

Eeltsokken

Eeltsokken zijn plastic sokken met een speciale gel erin die het eelt losweekt. Na een uur is de huid van je voeten weer mooi zacht.
Wel kunnen methodes zoals eeltsokken, irriterend werken. Voor mensen met een gevoelige huid is dit wellicht een minder goede manier om eelt te verwijderen.


Likdoorn eelt verwijderen (ook wel eksteroog of eeltpit genoemd)

Het begrip ‘likdoorn’ zie je vast weleens voorbij komen. Een likdoorn of eksteroog is ook een vorm van eelt, maar in dit geval is de eeltplek erg dik geworden en boort hij in je vlees. Dit kan erg pijnlijk zijn. Meestal ontstaat een likdoorn doordat er langere tijd veel druk staat op hetzelfde plekje op je voet. Een likdoorn kan ontstaan door slecht passende schoenen, overgewicht of door de stand van de botten in je voeten.
Een likdoorn kan je zelf verwijderen met behulp van een likdoornring of een likdoornpleister.

Likdoornring

Een likdoornring is een pleister die als het ware een kussentje om de likdoorn vormt, waardoor er minder druk op de likdoorn komt te staan. Bij consequent gebruik van zo’n ring gaat de likdoorn vanzelf weg.

Likdoornpleister met salicylzuur

Een erg harde likdoorn kan je verwijderen met een salicylzuurpleister. Zo’n pleister moet je meestal twee dagen laten zitten voor een goed resultaat. Het salicylzuur lost het eksteroog dan als het ware op. Na het dragen van deze pleister kan je de likdoorn makkelijk zelf weghalen.


Hielkloven verwijderen

Onder hielkloven verstaan we de scheurtjes die ontstaan in het eelt van je hielen. Deze kunnen pijnlijk worden en zelfs het lopen belemmeren. Om hielkloven wat te verzachten kan je er speciale hielpleisters op aanbrengen.
Je kan hielkloven verder verwijderen door één van de andere methodes om eelt te verwijderen. Om dit wat makkelijker te doen, week je je voeten van tevoren in een warm badje.

 


Mooie, zachte voeten

Er zijn allerlei verschillende manieren om eelt te verwijderen en daarnaast de trucs om je hui wat zachter te maken. Soms kan een middel zoals salicylzuur extra helpen, maar als je bang bent voor huidirritatie is geheel handmatig het eeltplekje vijlen of wegsnijden de handigste manier. Hoe vaker je je voeten ontdoet van eelt, hoe makkelijker dit wordt.
Het dragen van goed passende schoenen die voldoende steun geven, helpt tegen het ontstaan van eeltplekken.
Tot slot is het voor voeten ook altijd fijn om ze lekker te scrubben en er na het douchen een rijke, verzorgende crème op aan te brengen. Dat is altijd een goed begin!foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag