Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het beste middel tegen kalknagels?

Wat is het beste middel tegen kalknagels?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Niemand staat op kalknagels te wachten. Meestal komen ze voor bij de tenen, soms bij de vingers. Volwassenen hebben er veel vaker last van dan kinderen. Het is een schimmelinfectie van je nagels die redelijk te behandelen is, met wat geduld. Kalknagels kunnen geen kwaad, maar het ziet er niet charmant uit. In dit artikel bespreken we de beste middelen tegen kalknagels. Daarbij gaan we kort in op veelvoorkomende oorzaken van kalknagels, omdat de één er sneller last van heeft dan de ander. Het is altijd prettig als je ze kunt voorkomen.


Hoe ontstaan kalknagels?

Het is normaal dat er in en op je lichaam verschillende bacteriën en schimmels leven. Bij het ontstaan van kalknagels zijn deze schimmels uit balans (het worden er teveel) en zorgen ze voor aantasting van de nagels. Deze schimmels kan je niet met het blote oog zien, ze zijn alleen zichtbaar onder een microscoop.
Het aantasten van een (teen) nagel door de schimmel begint meestal in een hoekje van je nagel. Vaak gebeurt dit op een kwetsbare plek, zoals een stuk nagel dat geïrriteerd is door knellende schoenen. Dit hoekje verandert langzaam van kleur en wordt wit of geel, waarna het zich uitbreidt over de hele nagel. De nagel kan dikker worden dan anders, en gaan brokkelen.

Als de hele nagel is aangetast door de schimmel, kan het uiteinde van je nagel of de gehele nagel, los gaan laten. Soms blijft de nagel wel zitten, maar dan wordt hij dik en brokkelig. Een kalknagel jeukt niet en is ook niet pijnlijk. Wel kan er soms irritatie of pijn optreden als de nagel zo dik is dat je schoen knelt.

Bij gezonde mensen zijn kalknagels vervelend, maar niet schadelijk. Meestal laat de aangedane nagel na verloop van tijd los. De afgebroken nagel bevat schimmel, die in principe een nieuwe schimmelnagel bij dezelfde persoon kan veroorzaken. In de praktijk gebeurt dit niet altijd, of duurt dit jaren. Hou het echter wel in de gaten.

De volgende factoren spelen een rol bij het ontstaan van kalknagels:

  • Erfelijke aanleg
  • Diabetes
  • Het gebruik van geneesmiddelen die de afweer verzwakken, zoals prednison.
  • Het dragen van sokken en schoenen die niet ademen, want die creëren een vochtige omgeving (zweet).

Als je last hebt van kalknagels en je hebt geen goede weerstand door bijvoorbeeld medicijnen zoals prednison, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.


Het voorkomen en behandelen van kalknagels

Hoewel de één wat sneller last heeft van kalknagels dan de ander, zijn wel een paar dingen die je kan doen om ze te voorkomen. Het volgende helpt altijd:

  • Droog je voeten altijd goed af na het douchen, ook tussen je tenen.
  • Draag in open ruimtes altijd slippers.
  • Draag niet dagelijks dezelfde schoenen voor de hygiëne. Zeker niet als je wat makkelijker zweet.
  • Leren schoenen ademen altijd beter dan synthetische schoenen, waardoor er minder snel een aantrekkelijke omgeving ontstaat voor schimmels.
  • Gebruik een anti-schimmelpoeder voor je schoenen.
  • Draag sokken die goed ademen
  • Gebruik talkpoeder als je veel transpireert.

Kalknagels zijn meestal niet besmettelijk. Wel bestaat er een besmettelijke variant die ‘dermatofyten infectie’ heet. Dit type kalknagels kan je krijgen door een dier of mens die de infectie ook heeft. Je nagels worden hier erg dik van, en kunnen gaan splijten. Hoewel het niet altijd makkelijk is om deze besmettelijke vorm van de onschuldige kalknagel te onderscheiden, kan je bij twijfel het beste contact opnemen met de huisarts.

De behandeling van kalknagels is niet makkelijk en vergt veel geduld. Daarbij zijn er ook nog weleens middelen op de markt die niet echt helpen.  Wij zetten de meest effectieve methodes op een rij.


Een laserbehandeling bij de huidtherapeut.

Een laserbehandeling tegen kalknagels is een relatief nieuwe methode om de kalknagel te genezen. Nog lang niet iedereen kent deze remedie, maar hij is erg effectief: bij meer dan 50% van de mensen die deze behandeling ondergaat is het resultaat goed, en blijvend. De laserbehandeling doet geen pijn en beschadigd het nagelbed en de teen niet. De laser verhit de nagel zeer nauwkeurig, waardoor de schimmel die in je nagel zit, vernietigd wordt. Je voelt alleen wat warmte van het apparaat.

Hoe ziet een laserbehandeling er precies uit?

Een laserbehandeling voor een kalknagel verloopt meestal op dezelfde manier en ziet er ongeveer als volgt uit:

  • Als je niet zeker weet of je een kalknagel hebt, neemt de dermatoloog een kweek af.
  • In het geval van kalknagels neemt de dermatoloog de behandelingsmogelijkheden met je door. Je kan dus ook doorverwezen worden naar de huidtherapeut voor een laserbehandeling.
  • Als je al zeker weet dat je kalknagels hebt, kan je rechtstreeks een afspraak maken bij de huidtherapeut.
  • Om een kalknagel volledig te genezen zijn er vaak vier behandelingen nodig bij de huidtherapeut, met tussenpozen van ongeveer 3 maanden.

Van alle middelen om kalknagels te genezen, is de lasertherapie het meest effectief. Erg prettig is dat deze behandeling geen bijwerkingen heeft.


Kalknagelset van Mycosan

Mycosan is één van de betere merken om van kalknagels af te komen. Zo heeft Mycosan onder meer een complete XL set om kalknagels te behandelen. Hierin vind je:

  • Een vloeistof om de schimmel op je nagel te bestrijden.
  • 10 nagelvijlen
  • Een precisiekwast, zodat je de behandelvloeistof nauwkeurig aan kan brengen.
  • Een behandelschema ter ondersteuning.

Het merk heeft ook een voet – en schoenpoeder om je voeten in je schoenen tegen kalknagels te beschermen en een algemeen middel tegen voetschimmel (wat voetschimmel vergroot ook de kans op kalknagels). Mycosan is verkrijgbaar bij verschillende drogisterijen.
Hou er altijd rekening mee dat geen enkel middel tegen kalknagels een wondermiddel is. Daarbij is vijlen ook belangrijk, want zo kan je het schimmeldodende middel doeltreffender aanbrengen op je nagel. Door je goed aan het behandelschema te houden, vergroot je je kans op succes!


Kalknagelset van Scholl

Net als het merk Mycosan heeft ook Scholl een effectieve kalknagel behandelset met een precisiepen. De set is niet geschikt voor het geval de huid rond je teen kapot is. De set werkt het beste wanneer je je nagel dagelijks vijlt. Zo kan je het middel beter aanbrengen en kan je de gele nagel makkelijker wegwerken, zodat er een gezonde nagel zal groeien.
Ook van Scholl kan je geen wonderen verwachten, maar het is een degelijk merk dat gericht is op voetverzorging en relatief veel mensen blijken er een goede ervaring mee te hebben.


Vicks vaporub

Veel mensen hebben een goede ervaring met het bestrijden van kalknagels door Vick’s Vaporub. Oorspronkelijk is dit een middel dat je aanbrengt op je borst om een verstopte neus te verlichten tijdens verkoudheid, maar het schijnt ook te werken tegen kalknagels. Het beste kan je proberen om Vicks ook onder je nagel aan te brengen, en ook dit middel werkt het beste in combinatie met een vijl.
Hoe het komt dat Vicks Vaporub werkt, is niet geheel bekend. Mogelijk komt dit door de eucalyptus die erin zit.


Tea tree olie en manuka olie

Officieel is er niet bewezen dat tea tree olie en manuka olie werken tegen kalknagels. Wel is algemeen bekend dat deze twee oliën effectief zijn om bacteriën, virussen en schimmels te bestrijden. Zo werken ze beide tegen puistjes en werkt manuka olie zelfs tegen wratjes. Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmel, en daarom bereiken mensen een goed resultaat met deze oliën. Voor een optimaal resultaat gebruik je zo’n olie ook weer in combinatie met een vijl, en breng je hem een tijdlang trouw elke dag aan.

Manuka heeft een sterkere werking dan tea tree olie, en irriteert nauwelijks. Wel is deze olie een stuk prijziger dan het betaalbare tea tree olie.
Je kan tea tree olie onder meer bij Holland&Barrett kopen in verschillende merken. Manuka olie is bij verschillende natuurwinkels online te koop.


Antischimmelpillen, voorgeschreven door een arts

Als je heel graag van je kalknagel af wilt, maar nog geen enkel middel geholpen heeft, kan je huisarts anti schimmel medicatie voorschrijven. Dit zijn pillen met simpelweg een schimmeldodende werking. Gemiddeld is dit bij ongeveer 70% van de patiënten effectief. Dit duurt echter wel een tijd, en het kan zijn dat de behandeling herhaald moet worden.
Artsen staan niet altijd te springen om medicatie tegen kalknagels voor te schrijven, omdat deze medicatie agressief is naar de lever. Bedenk goed of het bestrijden van kalknagels dat waard is.


Kalknagels zijn goed te genezen, maar je hebt altijd geduld nodig.

Kalknagels zijn een lastig en tijdrovend fenomeen. Je kan ze goed genezen, maar dit vraagt wat geduld. Daarbij is het lastige dat niet elke behandeling bij iedereen resultaat geeft. Het meest comfortabele en effectieve middel tegen kalknagels is momenteel de laserbehandeling, maar er zijn ook een paar goede middelen voor thuis. Trouw gebruiken en volgens de gebruiksaanwijzing vijlen, zijn daarbij wel belangrijk.

Kalknagels zijn gelukkig niet besmettelijk, maar na lange tijd (jaren) kan wel blijken dat je jezelf hebt besmet met een kalknagel. Je bent van een kalknagel af, maar vervolgens wordt er later een andere nagel aangetast.
Kalknagels komen wat vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en ontstaan makkelijker als de nagels veel in aanraking komen met vocht. Ook irritatie of voeten die wat minder goed doorbloed zijn (dit kan bij diabetes het geval zijn) zijn vatbaarder voor kalknagels. Verzorg je voeten in elk geval altijd goed, draag ademende sokken en wissel regelmatig van schoenen.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag