FitMethode
X

Wat kun je doen tegen koude voeten?

Wat kun je doen tegen koude voeten?

Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2018

Nee hè. Ben je eindelijk verlost van die irritante muggen uit de zomer, komt het volgende probleem alweer om de hoek kijken: koude voeten. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens last van voeten die aanvoelen als koude klompjes. Helemaal wanneer het buiten guur herfstweer is. Maar sommige mensen lijken zelfs voeten van ijs te hebben als ze gerieflijk thuis op de bank zitten. Wat kun je doen tegen die eeuwige koude voeten? In dit artikel hebben we vijf tips voor je op een rijtje gezet. 


Wat is de oorzaak van koude voeten?

De doorbloeding van je lichaam is verantwoordelijk voor hoe warm of koud jij het hebt. Hoe zat dat ook alweer met doorbloeding? Nou, je hart pompt bloed via je aderen naar alle delen van je lichaam. Eenmaal aangekomen zorgt het bloed ervoor dat je cellen voorzien zijn van voeding, zuurstof én: warmte! Maar waarom heb je nou juist vaak in je voeten last van kou? Dat komt omdat het bloed vanaf je hart de grootste afstand moet afleggen naar de voeten. Daarnaast is het voor het bloed best een opgave om van je voeten terug te komen bij je hart. Dat heeft te maken met de zwaartekracht. Zijn je benen om een of andere reden niet goed doorbloed, dan zal je sneller last hebben van koude voeten.

Oorzaken van slechte doorbloeding

Wil je af van die koude voeten, dan is het dus belangrijk om de doorbloeding in je benen optimaal te houden. Bij sommige mensen is die doorbloeding minder dan bij anderen. Dit kan met een aantal factoren te maken hebben. Rokers, mensen met spataderen, diabetes, hart- en vaatziekten of schildklieraandoeningen hebben doorgaans een minder goede doorbloeding en daarmee ook een hogere kans op koude ledematen.


5 tips tegen koude voeten

1. Zorg dat je voldoende beweegt

Ja, je leest het goed. Bewegen is niet alleen goed voor je algehele gezondheid en conditie. Het kan je ook van je koude voeten afhelpen. Door je benen en voeten regelmatig op de dag in beweging te zetten wordt de doorbloeding in deze lichaamsdelen gestimuleerd. En zoals je net hebt kunnen lezen is een goede doorbloeding essentieel als je af wilt van die koude voeten. In het ideale geval beweeg je minimaal een half uur op een dag. Hierbij kun je denken aan een flinke wandeling of je favoriete sport. Maar probeer ook gedurende de dag voldoende beweging te krijgen. Langdurig stilzitten is namelijk niet goed voor de doorbloeding in je voeten en benen en zal dan ook tot koude klompen leiden. Heb je een zittend beroep? Probeer dan ieder uur even je benen te strekken. Zit je vast in een vergadering waar je echt niet weg kan? Wat simpele rekoefeningen met je voeten doen ook al wonderen voor je doorbloeding. Wat je ook doet: ga in ieder geval niet met je benen over elkaar zitten! Deze houding zorgt juist voor een verslechterde doorbloeding in je benen. Voetjes op de grond, dus!

2. Trakteer je voeten op een massage

Een andere manier om de bloedcirculatie in je voeten en benen weer lekker op gang te brengen is door je voeten te trakteren op een massage. Hoewel het natuurlijk erg riant is als je iemand anders zover krijgt om dit voor je te doen, kan je met een beetje flexibiliteit ook je eigen voeten masseren. Voor het optimale resultaat gebruik je hierbij je favoriete massageolie. De juiste olie kan namelijk bijdragen aan een goede doorbloeding. Olie heeft namelijk een isolerende werking op je huid. Door een laagje olie op de huid te masseren, zal de natuurlijke warmte in je voeten minder snel verloren gaan. Oliën die verrijkt zijn met zwarte peper zijn bijzonder geschikt voor het verwarmen van je voeten. Wie krijgt het immers niet warm van pittige pepers? Voor het beste resultaat masseer je niet alleen je voeten, maar ook je onderbenen. Want hoe beter de bloedcirculatie in je benen, hoe warmer je voeten!

3. Kleed je voeten lekker warm aan

Wellicht voor de hand liggend, maar toch een onmisbaar advies: doe iets warms aan je voeten! Wat sokken betreft kun je het beste kun je kiezen voor wollen exemplaren. Wol is een natuurlijk product dat enorm goed warmte isoleert. Draag je wollen sokken, dan zal de warmte van je voeten goed bewaard blijven. Als je toch de deur niet meer uit hoeft en lekker binnen blijft kun je dikke, geitenwollen sokken dragen terwijl je neerploft op de bank. Moet je met dat koude weer toch naar buiten? Kies dan voor dunnere wollen sokken en schoenen van goede kwaliteit die goed warmte isoleren. Leren schoenen doen dit bijzonder goed. Het is trouwens niet alleen verstandig om je voeten warm aan te kleden. Kleed je sowieso lekker dik aan, waar nodig met meerdere lagen over elkaar. Dan zal je ook minder snel last hebben van koude voeten.

4. Neem eens een wisselbad

Als jij ook altijd last hebt van koude voeten, neem dan eens een lekker wisselbad. Bij een wisselbad verander je telkens de temperatuur van het water waarmee je je wast. Je gaat van warm naar koud naar warm, enzovoorts. Dit kun je heel eenvoudig onder de douche doen. Gewoon de temperatuur afwisselen tijdens het douchen. Dit afwisselen van warm en koud water is goed voor de doorbloeding. En zoals je inmiddels wel weet: betere doorbloeding betekent lekker warme voeten! Wil je eens echt uitpakken, ga dan eens naar de sauna. Hier kun je het principe van wisselbaden goed toepassen. Eerst in het hete bubbelbad en daarna in een koud dompelbad. Met dit verschil in temperatuur breng je de bloedcirculatie in je voeten weer goed op gang. Je voeten zullen je dankbaar zijn!

5. Eet en drink je warm!

Je kunt je lichaam, en dus ook je voeten, van binnenuit opwarmen. Dat doe je door bepaalde soorten eten en drinken te nuttigen. Heb je last van koude voeten, neem dan liever geen dranken die ijskoud zijn zoals frisdrank uit de koelkast of een ijskoffie. Je kunt in dat geval beter kiezen voor een lekkere hete kop thee. Je lichaam voelt meteen warmer aan. Een lekkere warme kom soep zal er ook voor zorgen dat je het snel warmer krijgt. Bepaalde kruiden uit de natuur kunnen je een handje helpen om het warmer te krijgen. Hierbij kun je denken aan kaneel, zwarte peper, gember en cayennepeper. Voor een ultiem verwarmend kopje thee maak je dus thee van verse gember. Dat is ook nog eens heel goed voor je als je van je verkoudheid af wilt. Win-win!


Koude voeten zijn geen pretje. Niet voor jou en niet voor degene die naast je ligt in bed. Gelukkig heb je nu bovenstaande tips en adviezen waarmee je hopelijk uit de voeten kunt. Zoals je hebt kunnen lezen is een goede doorbloeding het belangrijkste wanneer het aankomt op het warm houden van jouw voeten. Je doorbloeding kan je op meerdere manieren een handje helpen, zoals onder andere voldoende bewegen, niet met je benen over elkaar zitten, voetmassages en wisselbaden. Heb je bovenstaande tips toegepast en heb je nou nog steeds last van koude voeten? Dan is het waarschijnlijk verstandig om eens contact op te nemen met je huisarts.
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag