X

Wat kost een CT Scan?

Wat kost een CT Scan?

Een CT-scan is een medische scan die gebruikmaakt van röntgenstraling. Met deze test worden er 3D-weergaves gemaakt van de binnenkant van je lichaam. Hiermee kunnen afwijkingen en ziekten, zoals tumoren, onderzocht worden. Meestal onderga je een CT-scan op aanraden van een arts, maar sommige mensen nemen dit ook op eigen initiatief af. In beide situaties is het interessant om te weten wat de kosten zijn. In dit artikel geven we daarom zo uitgebreid mogelijk antwoord op de vraag: “Wat kost een CT-scan?” Daarnaast geven we nog wat aanvullende informatie over de CT-scan.


Wat is een CT-scan?

Tijdens een CT-scan worden er een aantal röntgenfoto’s van de binnenkant van je lichaam gemaakt. Met behulp van deze foto’s kan de arts jouw lichaam beter onderzoeken. De letters CT zijn een afkorting voor Computer Tomografie. Tomografie betekent dat je van een driedimensionaal object, in dit geval een menselijk lichaam, een afbeelding weergeeft. Een CT-scan maakt dus afbeeldingen van doorsneden van je lichaam. Om deze foto te kunnen maken, wordt er gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Deze methode wordt ook gebruikt bij het maken van röntgenfoto’s. Simpel gezegd ontstaat röntgenstraling in een röntgenbuis,  als elektronen met een zeer hoge snelheid botsen. Deze straling wordt vervolgens doorvertaald in een afbeelding. Tijdens een CT-scan worden er met behulp van deze techniek een heleboel röntgenfoto’s gemaakt, telkens uit een andere hoek. Daarna worden al deze foto’s ‘samengevoegd’ tot een driedimensionale afbeelding, van – in dit geval – het lichaam. Een enkele keer wordt de CT-scan gemaakt met contrastvloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat sommige delen beter worden afgebeeld, bijvoorbeeld door het contrast tussen wit en zwart te vergroten. Soms spuit de arts het contrastmiddel in je bloedbaan, soms moet je iets eten of iets inademen.

Verschillende soorten CT-scans

CT-scans vinden vaak plaats in een specifiek gedeelte van het lichaam. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende lichaamsdelen waar CT-scans voor worden afgenomen:

 • Hersenen
 • Gezicht
 • Wervelkolom
 • Arm
 • Bovenlichaam (hart/longen)
 • Buik

Hoe gaat een CT-behandeling in z’n werk?

Voordat je een CT-scan instapt, heb je al een uitgebreid consult gehad met de huisarts en een medisch specialist. Als de behandeling van start gaat, moet je plaatsnemen in een tunnelvormig apparaat: de scanner. Aan de ene kant van de scan is een detector, aan de andere kant een röntgenbron. Deze bron wekt de straling op die vervolgens door je lichaam wordt verstuurd. Vervolgens wordt de straling opgemeten door de detector. Elke keer als er een stukje van je lichaam is gescand, draait de ring verder. Net zo lang tot er een 360 graden view is gemaakt. Dit hele proces duurt in totaal een paar minuten.

Nadat de scan heeft plaatsgevonden, zijn er een heleboel röntgenfoto’s gemaakt, vanuit allerlei verschillende hoeken. Met behulp van een computer worden al deze tweedimensionale beelden gecombineerd tot een 3D (driedimensionaal) beeld.

De laatste stap van de CT-scan bestaat uit het rapporteren van de bevindingen. De behandelend arts moet de scans bekijken en beoordelen. Vervolgens zal hij/zij een rapportage maken van de bevindingen, die vervolgens met jou worden gedeeld tijdens een vervolgafspraak.


Wanneer krijg je een CT-scan?

Als een arts ergens in je lichaam wil kijken, is een CT-scan een veelgebruikte methode. Een driedimensionaal beeld geeft soms meer inzicht dan een tweedimensionale, ‘platte’ röntgenfoto. Een populair alternatief voor de CT-scan is de MRI. Een MRI-scan werkt volgens hetzelfde principe als een CT-scan, behalve dat er gebruik wordt gemaakt van een andere techniek dan röntgenstraling. Of je beter een CT-scan of een MRI-scan kunt nemen, hangt af van de aard van je medische klachten. Een arts bepaalt welke scan geschikter is.


Wat kost een CT-scan?

Het is lastig om eenduidig antwoord te geven op de vraag: “Wat kost een CT-scan?” De kosten zijn namelijk afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De belangrijkste factoren sommen we hieronder voor je op:

 • Soort CT-scan: zoals we eerder in dit artikel zagen, zijn er verschillende soorten CT-scans. Sommige CT-scans richten zich op een bepaald gedeelte van het lichaam, terwijl anderen je volledige lichaam in kaart brengen. Elk type scan brengt een ander kostenplaatje met zich mee.
 • Soort aanbieder: de meeste mensen ondergaan een CT-scan in het ziekenhuis. Er zijn echter ook mogelijkheden om de CT-scan particulier af te nemen, bij een privékliniek. Deze aanbieders hanteren mogelijk andere kosten dan het ziekenhuis.
 • Tarieven aanbieder: de kosten voor CT-scans vallen binnen een bepaalde range, maar toch zie je verschil. Zowel tussen verschillende ziekenhuizen, als tussen meerdere privé-aanbieders.

Kosten CT-scan in het ziekenhuis

In het ziekenhuis wordt zelden een ‘total body scan’ gedaan. Het is namelijk een kostbaar proces, en vaak bevindt ‘het probleem’ zich in een specifiek gedeelte van het lichaam. Daarom is er weinig informatie bekend over de kosten van een total body scan in het ziekenhuis. Gelukkig is er voldoende informatie beschikbaar over de prijzen per type CT-scan. Onderstaande tabel laat de gemiddelde kosten van een CT-scan zien:

Soort CT-scan Gemiddelde kosten CT-scan (2018)*
Hersenen €131
Gezicht €126
Wervelkolom €133
Arm €128
Bovenlichaam (hart/longen) €167
Buik €159

* Deze kosten zijn slechts een indicatie. Per ziekenhuis kunnen de kosten verschillen. Bovendien zijn niet alle type CT-behandelingen opgenomen in deze tabel. Bovendien zijn dit de kosten van de scan zelf. Houd rekening met bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor de contrastvloeistof, rapportage et cetera.

Extra inzicht in de kosten

Wil je nog meer te weten te komen over de kosten van een CT-scan? We hebben een paar tips voor je. Ten eerste zijn er een paar zorgverzekeraars die de kosten inzichtelijk maken. Want, hoe raar dit ook klinkt, de kosten per ziekenhuis kunnen best wel uiteen lopen… Een zorgverzekeraar die de verschillende kosten per zorgaanbieder helder in kaart brengt, is Achmea Zilveren Kruis. Via hun zorgverkenner kun je achterhalen bij welke ziekenhuizen bij jou in de buurt de CT-behandeling gegeven wordt en wat dit kost. Heb je behoefte aan nóg meer details over de tarieven? Dan kun je het beste op zoek gaan naar een tarievenlijst van een bepaald ziekenhuis. Hier staat elke soort behandeling gesorteerd op zorgproductcode, naam en prijs. Klik hier voor een voorbeeld van een tarievenlijst. Houd er rekening mee dat de tarieven niet altijd makkelijk te vinden zijn. Daarnaast is het soms lastig om te bepalen welke zorgproductcodes je nodig hebt… Voor het beste advies, moet je aan je huisarts of behandelend arts vragen wat een CT-scan jou gaat kosten (en opleveren!).

Kosten CT-scan privékliniek

In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’, doen steeds meer mensen een CT-scan. Soms met een duidelijke aanleiding, soms uit nieuwsgierigheid. De kosten bij een privékliniek lopen uiteen van €250 voor een bepaald lichaamsdeel, tot zo’n €1000 voor het volledige lichaam. Als je de precieze kosten wilt weten, raden we je aan om de website van de aanbieder te raadplegen en desgewenst een offerte aan te vragen. Let altijd goed op wat er wel en wat er niet is inbegrepen in de prijs. Je hebt bijvoorbeeld niets aan een scan zonder onderzoeksreportage. Beetje jammer als je dat tweede – en cruciale gedeelte – niet kunt betalen!

Kosten CT-scan dierenkliniek

CT-scans worden ook gebruikt voor grotere (huis)dieren zoals honden en paarden. Als jouw dier iets onder de leden heeft, dan is de CT-scan misschien wel dé manier om duidelijkheid te krijgen over het ziektebeeld. Wat kost een CT-scan voor jouw dier? Als voorbeeld hanteren we de prijzen van de Nederlandse dierenkliniek Den Heuvel. Hun prijzen zijn inclusief narcose, maar exclusief contrastvloeistof en beoordeling door radioloog. Deze prijzen zijn vergelijkbaar met andere klinieken in Nederland.

CT-scan dieren Gemiddelde kosten CT-scan
Gewrichten €240
Thorax/abdomen €305
Wervelkolom €260
Neus €240
Kop €240
Poot €240
Kat €210

Kan ik een vergoeding krijgen voor mijn CT-scan?

Het kostenplaatje wordt behoorlijk beïnvloed door een eventuele vergoeding van de zorgverzekeraar. Of je een vergoeding krijgt, en hoe hoog deze vergoeding bedraagt, hangt af van de zorgverzekeraar waar je bent aangesloten en van de aan/afwezigheid van aanvullende pakketten. Wil je weten of je een vergoeding krijgt en hoe hoog deze vergoeding is? Dan kun je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar. Houd in ieder geval alvast rekening met de volgende informatie:

 • CT-scans worden alleen vergoed als er een medische oorzaak is. De kans dat een preventieve CT-scan bij een privékliniek vergoed wordt, is nihil.
 • Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, moet je negen van de tien keer in het bezit zijn van een doorverwijzing van de huisarts.
 • Er bestaat een grote kans dat de kosten voor de CT-scan deels worden gedekt door jouw eigen risico. Op moment van schrijven bedraagt het eigen risico minimaal €350 en maximaal €850.

Wellicht vind je deze gerelateerde artikelen ook interessant:Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Financieel Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag