Wat kost een MRI-scan?

Wat kost een MRI-scan?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Wanneer je een MRI-scan overweegt, om meer informatie te krijgen over lichamelijke klachten, dan wil je van tevoren graag weten waar je aan toe bent. Hoe duur een MRI-scan is verschilt per gebied waar een scan van gemaakt dient te worden, maar je kunt rekenen op prijzen tussen 200 en 700 euro per scan. Daarnaast zijn er vaak vergoedingen mogelijk vanuit je zorgverzekering, wanneer je doorverwezen bent door een deskundige. Het is ook mogelijk een MRI-scan te laten maken wanneer je niet doorverwezen bent door een medisch specialist. In dit artikel vind je uitgebreider antwoord op de vraag wat de kosten zijn van een MRI-scan en waar je verder rekening mee moet houden.


Wat is een MRI-scan?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, wat betekent dat er beelden gemaakt worden door middel van magnetische resonantie. Er worden signalen opgewekt in het lichaam door middel van een sterke magneet en radiogolven. Via een antenne worden deze signalen weer opgevangen, waardoor er een beeld gevormd kan worden.

Bij een MRI-scan wordt een scan van (een deel van) het lichaam gemaakt. Hierbij lig je in een soort tunnel, waarvan de voor- en achterkant open is. Tijdens het maken van de scan, maakt de scanner een soort bonkende geluiden, daarom krijg je meestal een koptelefoon op met muziek, ter afleiding. Afhankelijk van het type scan duurt het scannen een half uur tot anderhalf uur om de scan te voltooien. Mocht je erg last hebben van claustrofobie en het idee van in een tunnel liggen daarom beangstigend vinden, overleg dit dan van tevoren met de arts, bij veel MRI-centra zijn open MRI-scans aanwezig, speciaal voor mensen die last hebben van claustrofobie.

De MRI-scan maakt het voor een arts mogelijk de aard en plek van een bepaalde afwijking te constateren, waardoor het beter mogelijk is om een juiste behandeling in te zetten.


Wat voor verschillende MRI-scans zijn er?

Een MRI-scan is mogelijk voor de volgende gebieden:

  • het hoofd en hersenen
  • rug-en wervelkolom
  • schouders
  • borsten (dit heet een mammografie)
  • knieën
  • buik
  • bekken
  • prostaat
  • hart

Als je in één van deze gebieden al voor een langere tijd pijn hebt, dan kan een MRI-scan helpen om te bepalen wat de oorzaak en plaats van de klacht is. Een medisch specialist kan je hiervoor doorverwijzen. Het is ook mogelijk om op eigen initiatief een MRI-scan te laten maken, wanneer een medisch specialist dit bijvoorbeeld niet wil doen, maar je het zelf niet vertrouwt.


Wordt een MRI-scan vergoed?

Als een MRI-scan gedaan wordt op grond van medische noodzaak, dan wordt dit (deels) vergoed door je zorgverzekering. Voor een MRI-scan hoef je geen wettelijke eigen bijdrage te leveren. Dit is echter iets anders dan het eigen risico, dat dien je bij zorgverzekeringen wel te betalen, wanneer je dit nog niet opgemaakt hebt.

Bij sommige zorgverzekeringen valt een MRI-scan onder het verplicht eigen risico (de hoogte hiervan verschilt per jaar). Wanneer je een vrijwillig eigen bijdrage gekozen hebt bij je zorgverzekering, dien je ook dit bij sommige zorgverzekeringen te betalen voor een MRI-scan. Via de website van je zorgverzekeraar kun je bij vergoedingen informatie vinden over de specifieke vergoedingen voor een MRI-scan voor jouw zorgverzekering. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor MRI-scan naar aanleiding van een medische doorverwijzing.

Welk gebied? Kosten*
Hersenen €250 – €280
Nek/ wervelkolom €210 – €230
Borst €240 – €280
Rug €210 – €240
Schouder/ arm €240 – €260
Buik €260 – €320
Hart €320 – €370
Prostaat €300 – €320
Bekken €270 – €290
Knie/ heup €220 – €240

* gemiddelde kosten in 2019


Wat kost een MRI-scan op eigen initiatief?

Wil je een MRI-scan laten maken op eigen initiatief, dan is dit zeker mogelijk, maar dit wordt niet vergoed door je zorgverzekering. Alle kosten zul je dan dus zelf moeten betalen. De prijzen hiervan verschillen per kliniek en per gebied dat de scan ondergaat. Je kunt hierbij rekenen op prijzen tussen 200 en 700 euro per scan. Informeer bij de kliniek die je op het oog hebt of het mogelijk is om zonder doorverwijzing een scan te laten doen en wat de tarieven bij de betreffende kliniek zijn. Vergelijk daarnaast bij je zorgverzekeraar in welk centrum het het voordeligst voor je is om de betreffende scan te laten maken. Soms zijn scans bij een kleinere onafhankelijke kliniek voordeliger, omdat zij zich op een bepaald gebied gespecialiseerd hebben.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten per gebied.

Welk gebied? Kosten*
Hersenen €210 – €250
Nek/ wervelkolom €230 – €290
Borst €270 – €290
Rug €220 – €270
Schouder/ arm €240 – €260
Buik €260 – €320
Hart €360 – €650
Prostaat €310 – €330
Bekken €280 – 300
Knie/ heup €220 – €250

* gemiddelde kosten in 2018

Op deze pagina kun je vinden wat de kosten zijn van MRI-scans op eigen initiatief bij het MRI-centrum.


Waarom kost een MRI-scan zoveel geld?

Een MRI-scan is erg duur omdat een MRI-apparaat erg kostbaar is, er deskundige artsen voor ingezet moeten worden en het maken van de scan relatief veel tijd kost.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Gezondheid Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag