Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste fitness app?

Wat is de beste fitness app?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als het om fitness (en een strak lijf) gaat, is de beste startdatum gisteren. En anders wel vandaag. Toch zullen de meesten weer wachten tot 1 januari om de goede voornemens in dit nieuwe jaar nu eindelijk wél eens waar te gaan maken. Zodat in de zomer flink gepronkt kan worden in bikini of zwembroek. Je kunt daarbij natuurlijk zelf de sportschool induiken en op eigen houtje aan de slag gaan. Een andere mogelijkheid is om een PT (Personal Trainer) in te schakelen die je ondersteunt en motiveert. Maar waarom zoveel geld (want een PT kost doorgaans een paar duiten) investeren of je gezondheid riskeren (zeker als je onbekend bent met fitness is het niet aan te raden om op eigen houtje aan de slag te gaan) als je alle ondersteuning die je maar kunt wensen, kunt vinden in een degelijke fitness app? We hebben er een aantal onder de loep genomen zodat we je kunnen vertellen welke nu precies de beste is.

Laten we beginnen met hetgeen niemand wilt horen, maar wél de heilige graal is als het om een gezond en strak lijf gaat. Alles draait uiteindelijk om je voeding. Je kunt 100 apps op je telefoon installeren en flink aan de slag gaan, maar als je na je workout de Mac induikt of een pizza bestelt, dan heeft het hele verhaal natuurlijk weinig zin. Een fit lijf begint bij je voeding. De eerste app die we behandelen is dan ook vooral gericht op voeding en aansluitend pas fitness. Begin altijd bij de basis. Een huis bouwen begint tenslotte ook niet bij het dak toch?


My Fitness Pal

blank

Deze fitness/voedingsapp is bekend over de gehele wereld. Er is praktisch geen voedingsapp die zó uitgebreid is als My Fitness Pal. Je kunt meer dan 6 miljoen ingrediënten en gerechten vinden in de app en op eenvoudige wijze je voedingspatroon bijhouden. Door simpelweg de barcode te scannen en in te vullen hoeveel je er van gegeten hebt, houd je mooi het overzicht van de totale voedingswaarde per dag. Daarnaast kun je ook je gehele bewegingspatroon monitoren en bijhouden wat je allemaal precies getraind hebt en hoeveel energie je tijdens je workout verbrand hebt. De app is te gebruiken op je pc of laptop, maar net zo gemakkelijk op alle Android en iOS devices. Alles bijhouden kan dus prima ‘on-the-go’. De app is gratis, maar kent ook een betaalde versie. De gratis versie is echter al zó uitgebreid, dat je in principe de betaalde variant niet per se hoeft aan te schaffen.


Sworkit

blank

Bij fitness denkt men automatisch aan de sportschool. Logisch, maar niet helemaal terecht. Je kunt namelijk prima thuis aan je lichaam werken. Sworkit is daarbij dé app die je verder helpt. Je krijgt digitale begeleiding op het gebied van fitness met een persoonlijke touch, waarbij je helemaal zelf bepaalt wat voor soort training je wil uitvoeren en hoe lang de workout gaat duren. In principe heb je helemaal zelf de regie, maar je kunt er ook voor kiezen om een standaard workout te kiezen zodat je zelf niet alles hoeft in te stellen. Je kunt daarbij onder meer kiezen voor cardio, krachttraining, stretchen, yoga en meer. Ook hier is de gratis versie in principe al goed genoeg, maar wil je van alle functies gebruik maken, dan kun je de betaalde variant overwegen. Sworkit is te downloaden in zowel de Apple Appstore, als de Google Playstore.


7 minute Workout

In navolging van de vorige app past de ‘7 minute workout app’ ook weer prima in dit rijtje. De oefeningen die je in deze app vindt zijn weer prima thuis uit te voeren. Zoals de naam doet vermoeden duurt een gehele workout precies 7 minuten en kun je zonder al teveel tijd en moeite ‘gezond en fit’ blijven. Hierbij moeten we natuurlijk wel de kanttekening maken dat een 7 minuten durende workout nooit een echte training kan vervangen, maar het is een prima app om toch iedere dag in een kort tijdsbestek met je lichaam en fitheid bezig te zijn.

blank

Wederom kent deze app een gratis en betaalde versie. Zelf zouden we voor een 7 minute workout nooit geld neerleggen. Je training duurt tenslotte toch maar 7 minuten en met de gratis versie kun je prima van start gaan. Uiteraard is ook deze app weer beschikbaar voor Android én iOS apparaten.


Virtuagym Fitness

Virtuagym Fitness is dé app voor mensen die wél naar de sportschool (willen) gaan, maar weinig tot geen ervaring hebben en niet aan de slag willen gaan met een PT. De app puilt namelijk uit van de oefeningen die tot het standaardrepertoire in de gym behoren. Je kunt dus eenvoudig zien hoe je bepaalde oefeningen uitvoert en hoeveel replies wenselijk is. Hiermee voorkom je dus dat je oefeningen op onjuiste wijze uitvoert en daarmee voorkom je dus vooral dat je geblesseerd raakt tijdens het sporten.

blank

Fitness is top, maar kan ook levensgevaarlijk zijn als je met gewichten aan de slag gaat en dit op onjuiste wijze doet. De Virtuagym Fitness app is daarbij dus een prima geheugensteuntje en kan als fijne leidraad dienen tijdens je eerste stappen in de sportschool. De app kent een Freemium verdienmodel. Je kunt de app dus gratis downloaden en eventueel in de app extra aankopen doen. Naar onze ervaring is dit echter niet nodig en biedt de gratis variant al voldoende houvast. Ook deze app is uiteraard weer te downloaden in beide appstores.


Runkeeper

Constant in de gewichten hangen is één ding, maar wie een strak en fit lijf wilt zal naast krachttraining en op de voeding letten, ook aan de slag moeten gaan met cardio. Cardio is voor velen niet het leukste onderdeel van fitness, maar dus wél 100% noodzakelijk. Runkeeper is daarbij je maatje die je ondersteunt en begeleidt. Alhoewel de naam van de app doet vermoeden dat je alleen hardloopactiviteiten kunt meten, is niets minder waar. Ook fietsen, wandelen, mountainbiken, skiën. schaatsen en zelfs zwemmen behoren tot de activiteiten die je kunt tracken met Runkeeper. Op basis van het GPS signaal op je telefoon worden zaken als afstand en snelheid nauwkeurig gemeten. Zo krijg je goed inzicht in je progressie en zal het je nog meer motiveren om de volgende keer het rondje nóg sneller te lopen of te fietsen.

blank

Extra motiverend kan het zijn om je resultaten te delen via social media zodat je vriendenkring je van complimentjes kan voorzien. Met Runkeeper is het met 1 druk op de knop te regelen. De gratis versie van de app is op zich al helemaal prima, maar de betaalde versie biedt een aantal leuke extra’s. Zo kun je nog meer statistieken te zien krijgen en kun je ook meedoen aan wekelijkse of maandelijkse challenges. Op zich niet nodig, maar wel extra motiverend voor je misschien. Natuurlijk is ook Runkeeper weer te downloaden in de Apple Appstore én de Google Playstore.


Strava

Strava begon als echte app voor wielrenners, maar is inmiddels ook welbekend onder de hardlopers. In principe is de app helemaal gelijk aan Runkeeper als het om inzicht in je workout gaat, maar een leuke extra toevoeging aan Strava is dat je andere mensen kunt volgen. Daarmee is het een soort van Facebook voor hardlopers en wielrenners geworden. Doordat je anderen kunt volgen en hun resultaten in kunt zien kan dat een extra motivatie voor jou zijn. Zo krijg je bijvoorbeeld in een ranglijst te zien op welke plek je staat voor een bepaald deel van je route. Niemand wilt natuurlijk de sloomste zijn en daarom krijg je weer extra motivatie om de volgende keer een extra tandje bij te zetten.

blank

Ook leuk: de persoonlijke records. Iedere keer dat je een segment sneller hebt afgerond ontvang je een ‘medaille’. Wederom werkt dit weer extra motiverend voor je volgende rondje. Net als bij Runkeeper biedt de gratis versie van Strava al voldoende inzicht in je trainingen, maar wens je nog meer overzichten, dan kun je voor de betaalde variant kiezen. Strava installeer je natuurlijk gewoon weer op Android én iOS apparaten.


Sleep Cycle

Oke. De vreemde eend in de bijt. Want dat voeding, cardio én fitnessoefeningen nodig zijn voor een gezond en fit lijf is logisch. Maar slapen? Dat kun je na je dood toch nog genoeg? Niets is minder waar natuurlijk. Slaap is essentieel voor een gezond lichaam. In je slaap herstelt je lichaam namelijk van alle intensiviteit van die dag. Een goede nachtrust betekent dus automatisch het verschil tussen wél afvallen en een fit en gezond lijf kweken of aanmodderen (en in het ergste geval zelfs aankomen). De app Sleep Cycle houdt dagelijks bij wat je slaappatroon is. Door een vragenlijst in te vullen kun je erachter komen of bepaalde voedingswaren of nachtrituelen de kwaliteit van je slaap positief, dan wel negatief beïnvloeden. Perfect dus om inzicht te krijgen of je wel goed en voldoende slaapt gedurende de nacht.

blank

Ideaal van deze app is dat hij als wekker kan fungeren en je wekt in je minst diepe slaap. Gedurende de zogenaamde REM slaap (diepe slaap) is je hersenactiviteit op z’n top. Het is bijvoorbeeld ook de fase waarin je droomt. Wanneer je gewekt wordt in dit stadium kun je je gebroken en als een zombie voelen. Sleep Cycle is ‘slim’ en herkent wanneer je in je lichte slaap bent. Door je te wekken in dit stadium zal je veel uitgeruster wakker worden en de dag vol goede moed tegemoet kunnen gaan. De gratis versie van de app is in principe helemaal in orde, maar je kunt overwegen om extra inzichten te verkrijgen door voor de betaalde variant te kiezen. Ook Sleep Cycle is weer te downloaden in beide appstores.


Als je tot hier bent gekomen en niet al het voorgaande geskipt hebt, dan zal je het vast met ons eens zijn dat er niet ‘een beste fitness app’ is. Het één houdt tenslotte verband met het ander en daarom zou je eigenlijk in elke categorie een app moeten hebben: voor je voeding, voor de fitnessoefeningen en/of cardio-oefeningen én voor je slaappatroon. Alleen door die verschillende segmenten te combineren kom je tot een waanzinnig eindresultaat. Een slank, fit en gezond lijf is nu eenmaal niet alleen in het krachthonk staan of je dagelijkse rondje rennen. Het is een combinatie van factoren en na het lezen van dit artikel heb je in ieder geval een overzicht van de beste fitness- en gezondheidsapps die je daarbij kunnen helpen!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag