Wat is er te doen in Drenthe? 12 tips 

Wat is er te doen in Drenthe? 12 tips 

Laatst bijgewerkt: 11 februari 2019

Drenthe is een provincie in het Noorden van Nederland en staat bekend om de Hunebedden en het TT circuit in Assen. De provincie wordt omringd door Groningen, Duitsland, Overijssel en Friesland en telt iets minder dan 500.000 inwoners. Ter beeldvorming: de stad Den Haag telt juist iets méér dan 500.000 inwoners. Maar naast de Hunebedden, het racecircuit en de lage bevolkingsdichtheid heeft Drenthe meer te bieden! Ben jij op zoek naar leuke activiteiten in deze provincie? Lees dan snel verder.


Eerst een stukje geschiedenis

Voordat we je over de activiteiten vertellen, geven we een korte inleiding in de provincie en haar geschiedenis. Na het lezen hiervan zullen de activiteiten een stuk meer tot je spreken. 

Van de provincie Drenthe is het bekend dat hier al in het jaar 11.000 voor Christus bevolking aanwezig was. Dit weten we omdat Drenthe maar liefst 52 hunebedden heeft. Dit zijn grafmonumenten van enorme omvang, bestaande uit zwerfstenen die wel tot 25.000 kilo kunnen wegen! Dat geeft je wel een idee van hoe groot deze ongeveer zijn. De hunebedden worden onderhouden door de provincie en vormen een belangrijke toeristische attractie. 

Drenthe is altijd een geïsoleerde en achtergestelde provincie geweest. Dit werd pas in de twintigste eeuw doorbroken. Het landschap was vroeger erg ruw, maar dit is veranderd door de landbouw. Steden als Emmen en Hoogeveen kenmerken zich door industriële gebieden. En de TT in Assen heeft Drenthe ook internationaal op de kaart gezet. 


Activiteiten Drenthe 

Nu weet je wat meer over de geschiedenis, het landschap en de steden. Ook heb je al over een aantal activiteiten kunnen lezen. Deze én meer staan hieronder beschreven. 

1. Cultureel uitje naar de hunebedden.

Zo’n 5000 jaar geleden werd Drenthe door de eerste echte boeren, het Trechterbekervolk, bewoond. Zij bouwden de hunebedden, waarvan wordt aangenomen dat het graven zijn. De hunebedden zijn gebouwd met enorme zwerfkeien die vermodelijk zijn komen aanspoelen met gletsjers in de ijstijd. 

In Drenthe kun je maar liefst 42 van deze hunebedden gratis bekijken. De hunebedden staan verspreid over de hele provincie, sommige staan bij elkaar, en sommige staan helemaal alleen. Op verschillende websites kun je informatie vinden over de hunebedden en opzoeken waar ze staan. Zo kun je van te voren een route uitstippelen van de hunebedden die je wilt bezoeken. Ze zijn genummerd vanaf D1 tot en met D42 en staan onder andere in de plaatsen: 

 • Steenbergen
 • Midlaren
 • Westervelde
 • Zeijen
 • Gasteren 
 • Annen
 • Anloo 

2. Een bezoek aan het TT circuit in Assen.

Het racecircuit in Assen is niet alleen in Nederland bekend maar ook in het buitenland. Afgelopen jaar waren het TT circuit en circuit van Zandvoort in de running om een formule 1 circuit te worden. Het TT circuit heeft het helaas niet gered. Maar op het circuit worden nog genoeg andere leuke races en evenementen gehouden waar je heen kunt. 

Het meest bekende race event is natuurlijk de TT Assen, maar ook het WK Superbike trekt veel aandacht. Een ticket voor het WK Superbike kost tussen de €17 en €42. Of €62 voor toegang op alle drie de dagen. Op de evenementen pagina op de website krijg je een volledig overzicht van alle events die worden georganiseerd op het racecircuit.  Ook kun je een rondleiding krijgen, of met je eigen auto of motor het circuit op.

3. Steden bezoek: Hoogeveen, Emmen of Assen.

In de verschillende steden in Drenthe kun je je ook goed vermaken. Een bezoekje hieraan is een echte aanrader. Of je nu houdt van winkelen, cultuur snuiven of lekker eten en drinken. In Emmen, Hoogeveen en Assen zit je goed. 

In Hoogeveen zit bijvoorbeeld het museum De Verhalenwerf, waar het verhaal van Hoogeveen wordt verteld aan de hand van de schatkamer van de stad. Er zit ook een overdekt winkelcentrum en heerlijke restaurants. 

4. Fietstocht door Drenthe

Met zoveel natuur in een provincie is het heerlijk om een fietstocht te doen. In totaal ligt er 1700 kilometer aan fietspaden in Drenthe. Deze brengen je langs hunebedden, steden en nationale parken. De ideale manier om de provincie te ontdekken dus. 

Op de website Fietsnetwerk.nl kun je een overzicht vinden van alle fietsroutes die te doen zijn in Drenthe. Er zijn routes van 9 kilometer, maar ook van 90 kilometer! En is dit nog niet genoeg, dan kun je natuurlijk verschillende routes met elkaar combineren. En als je nu aan het bedenken bent hoe je jouw fiets mee naar Drenthe kunt krijgen, dan hebben we daar een oplossing voor. Je kunt namelijk bij verschillende fietsenwinkels gewoon een (elektrische) fiets huren. Voor al €20,00 per dag!

5. Van Gogh-huis bezoeken 

Het enige huis in Nederland van onze eigen wereldberoemde kunstschilder Vincent van Gogh dat voor publiek toegankelijk is, staat in Veennoord, Drenthe, in de Van Goghstraat. Het huis is het hele jaar door vanaf dinsdag tot en met zondag geopend van 13:00 tot 17:00 en biedt beeldmateriaal uit de tijd dat van Gogh in Drenthe verbleef. 

Toegang tot het van Gogh-huis kost €6,00 per volwassen persoon. Het huis biedt ook allerlei leuke lezingen en arrangementen aan. Zo kun je het bezoek aan het museum combineren met een bezoek aan het Veenpark of Veenloopcentrum, waar de schilder zijn inspiratie in der tijd heeft opgedaan.

6. Escape room in Drenthe

Ondanks dat Drenthe een van de laatste provincies was met een escape room, is er nu keuze genoeg! De provincie bezit ondertussen meerdere escaperooms waar je met groepen van 3 tot 7 spelers in één ruimte kunt spelen. Je wordt met je groep opgesloten in een ruimte en moet door middel van hints en aanwijzingen die je in de ruimte vind raadsels oplossen en sloten openen om je zo snel mogelijk uit de ruimte te bevrijden. Dit zijn de vier escape rooms in Drenthe: 

 • Escape Room Wolvega (in Wolvega) 
 • Escape Room Assen (in Assen) 
 • Escape Room The Basement (in Hoogeveen) 
 • Sneak Out Sleen (in Sleen)

7. Gevangenismuseum Assen 

Het gevangenismuseum in Assen vertelt een verhaal over straffen van vroeger en nu. Straffen op misdaad en afwijkend zijn van de bevolking. Het museum is interactief en daagt je uit om je eigen mening te vormen over deze concepten. Ze hebben ook genoeg te doen voor kinderen, zoals een kids escape room en een speciale gids voor kinderen door het museum. 

Entree tot het museum kost €9,50 per volwassen persoon en €4,75 voor kinderen tussen de 4 en de 12 jaar. Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis mee naar binnen.

8. Drukkerijmuseum Meppel 

In het Drukkerijmuseum kun je ervaren hoe het is om met oude ambachtelijke technieken te werken. De machines in het museum werken nog iedere dag. Je kunt onder andere zien hoe het bedrukken met loden letters werkt en hoe een stampende drukpers met inkt letters op papier zet. Voor de kinderen is er ook genoeg te doen, zo zijn er iedere week andere activiteiten zoals de kinderworkshop waar zij zelf met verschillende druktechnieken aan de slag gaan. 

Zo’n workshop kost rond de €7,50 per kind. Entree tot het museum kost €7,50 per volwassen persoon, inclusief koffie of thee en €4,50 per kind, inclusief warme chocolademelk of limonade.

9. Wandeltochten 

Naast fietstochten kun je natuurlijk ook prachtige wandeltochten doen door het gebied. Je kunt zelf een route uitstippelen of meedoen aan georganiseerde wandelingen. Let op, want dit zijn vaak serieuze wandelaars die hier aan mee doen. Dus als jij op je zondagmiddag gewoon een beetje door de natuur wilt struinen, kun je beter individueel een route volgen. Maar ook hiervoor is genoeg informatie te vinden! Je kunt bijvoorbeeld de Sterrebosroute door WesterBeeksloot in Frederiksoord volgen, of een natuurtocht doen voor jonge gezinnen. 


Op vakantie in Drenthe

Bovenstaand zijn allerlei leuke activiteiten beschreven die je in Drenthe kunt doen. Als je zo’n activiteit gaat doen is het ook wel erg leuk als je daarna niet nog 2 uur naar huis moet rijden, maar lekker kunt overnachten in de buurt. Drenthe is uitermate geschikt voor een heerlijk weekendje of weekje weg. Er zijn genoeg hotels of vakantieparken waar jij lekker tot rust kunt komen. En zelfs compleet georganiseerde activiteitsweekenden. 

10. Overnachten bij de boer  

Ben je opzoek naar een iets minder commercieel verblijf dan kun je in Drenthe ook op verschillende plaatsen overnachten bij de boer. Vanaf verschillende plekken zijn mooie wandelingen te maken en fietstochten. Ga van te voren even na of er misschien wel fietsen te huur zijn bij jouw vakantiepark (of boerderij), dan hoef je je daar in ieder geval niet meer druk over te maken.

11. Hotels 

Op Booking zijn er maar liefst 582 hotels in Drenthe te vinden, daar moet dus wel iets geschikts voor je bij zitten. Het fijne van een hotel in tegenstelling tot een vakantiepark, is dat je het midden in het bruisende stadscentrum kunt boeken! Maar ook voor wie op zoek is naar de rust is er keuze genoeg. Bijvoorbeeld het luxe bed & breakfast Erfgoedlogies de Eshof. 

12. Mountainbike weekend

Voor de actievelingen onder ons is dit het ultieme weekendje weg: het MTB Weekend in Drenthe. In drie dagen rijdt je 200 kilometer door Drenthe, onder begeleiding van professionals. Je slaapt in Fletcherhotels en alles is van begin tot eind voor je geregeld. Het enige dat je zelf moet doen is trappen ;-).


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag