Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 leuke arcadehallen in Nederland

10 leuke arcadehallen in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Geconcentreerd sta je achter je flipperkast, terwijl er een paar meiden op rolschaatsen voorbijschieten. Je vrienden komen eraan met een biertje en een sigaretje en vragen of je zin hebt in een potje airhockey. Waarom niet? De avond is nog jong. 

In de jaren tachtig was een dergelijke avond de normaalste zaak van de wereld. Arcadehallen waren jouw wekelijkse dosis entertainment en gezelligheid. Hoewel deze gamecenters steeds meer uit het straatbeeld verdwenen, komen ze langzaam terug… Waar in Nederland kun je tegenwoordig terecht voor een ‘ouderwetse’ arcade-avond? In dit artikel bespreken we 10 leuke arcadehallen in Nederland.


Wat is een arcadehal?

Een arcadehal is een plek waar je computerspellen kunt spelen. Vaak zijn het spelletjes op een videokast, die je tegen betaling kunt spelen. Betaling geschiedt meestal door munten in te werpen. Euro’s, of munten die je bij een kassa moet kopen. Vaak hebben arcadehallen nog wel meer soorten spelletjes dan videogames. Zo vind je in de meeste arcadehallen flipperkasten, biljarttafels, airhockeytafels en gokautomaten. Vaak staan de gokautomaten in een apart gedeelte van de arcadehal. Dat komt omdat gokken alleen is toegestaan voor volwassenen. Meestal moet je jezelf legitimeren om toegang te krijgen tot het gokgedeelte.

Thuiscomputers verdreven arcadehallen

De jaren tachtig was het gouden tijdperk voor arcadehallen. Zij waren zeer populair en bijna overal in Nederland te vinden! Het was bijna net zo populair als een café. Samen spelen met vrienden of alleen: alles was mogelijk. Helaas verdwenen de meeste arcadehallen in de loop der jaren. Soms omwille van wetgeving, maar meestal vanwege een afgenomen interesse. Door de thuiscomputers werden arcadehallen veel minder populair. Je kunt immers gewoon op de bank ploffen en gratis gamen op je Wii, laptop, Playstation, Xbox of andere spelcomputer. Vaak zijn deze spellen vele malen mooier en geavanceerder dan de spellen in de arcadehallen. Daardoor sloten veel deuren in de afgelopen decennia hun deuren…

Maar… arcadehallen maken een comeback!

Als de NOS met deze tekst kopt, dan weet je dat het menens is. “Arcadehallen maken een comeback: samen spelen is weer belangrijk!” Het straatbeeld maakt langzaam weer plaats voor deze sociale spelhallen. Zo werden er in 2015 en 2016 spiksplinternieuwe arcadehallen neergezet, onder meer in Rotterdam. Maar daar stopt het niet! In 2017 kwam er een nieuwe arcadehal in Utrecht. En niet zomaar één, maar de grootste van de Benelux! Het lijkt er op dat de geweldige combinatie van gamen én gezelligheid weer terug is. Mensen zijn steeds meer op zoek naar ervaringen. ‘Een leuk avondje uit’, bijvoorbeeld. Daarnaast vinden we het tegenwoordig wel leuk dat de spellen in arcadehallen niet zo geavanceerd zijn als de spellen thuis. ‘Lekker retro!’ Verveling maakt plaats voor nostalgische gevoelens.


10 leuke arcadehallen in Nederland

Ondanks de ‘comeback’ van de arcadehallen, is het aantal arcadehallen in Nederland nog steeds gering. Laat staan leuke arcadehallen! Want een kroeg waar toevallig twee flipperkasten staan, is natuurlijk niet hetzelfde als een arcadehal. Daarnaast valt het op dat de grotere arcadehallen zich vooral in grote steden in het westen van het land bevinden. Hopelijk is het een kwestie van tijd totdat elke provincie in Nederland een of meerdere arcadehallen heeft! Totdat het zover is, moet je het doen met onderstaande lijst met 10 leuke arcadehallen in Nederland:

1. Gamestate in Utrecht

Zoals eerder gezegd, is het spiksplinternieuwe Gamestate in Utrecht de grootste arcadehal van de Benelux. Er is maar liefst 1000 vierkante meter aan speelplezier! Jong en oud kan zich hier vermaken. Wil je graag racen, simulatiespellen spelen, airhockey proberen of toch liever 4D-games spelen? Het kan allemaal, onder één dak.

2. Gamestate in Rotterdam en Kerkrade

Eerlijk is eerlijk: Gamestate in Utrecht is wel echt de leukste. Mede door het gigantische formaat. Maar de andere twee vestigingen (in Kerkrade en Rotterdam) zijn ook echt het bezoeken waard! Hieronder zullen we beide vestingen kort toelichten.

  • Gamestate Rotterdam: hier staan zo’n 100 games op je te wachten. Deze vestiging onderscheidt zich onder andere doo rde lifesize games, zoals candy crush, flappy birds en pinball. Bovendien zijn hier talloze simulatiespellen. Laat je verrassen!
  • Gamestate Kerkrade: naar eigen zeggen is dit de meest innovatieve vestiging van gamestate. Hier staan maar liefst 75 spellen, de nieuwste in hun soort.

3. Funland in Scheveningen

Funaldn in Scheveningen is één van de weinige gamehallen die het sinds de jaren 80 heeft ‘overleefd’. Sinds 1985 kun je hier terecht voor allerlei games. Ooit begon het daar met Pong en Pacman. Tegenwoordig is het aanbod vele malen breder en zijn de nieuwste spellen hier aanwezig. Dans bijvoorbeeld de sterren van de hemel met ‘dancing stage’ of versla jouw vrienden en vriendinnen in een spannende autorace.

4. Puck in Amsterdam

Puck in Amsterdam ligt een beetje tussen een restaurant, bar (speciaalbier en cocktailss) en speelhal in. Je kunt hier diverse arcadespelletjes spelen, waaronder airhockey. Door dit totaalconcept hoef je je niet te vervelen. Bovendien kunnen kinderen zich goed vermaken met de spellen terwijl de ouders lekker op het terras plaatsnemen.

5. Blast Galaxy in Amsterdam

Naar eigen zeggen ene ‘one-of-a-kind’ arcadehal in Amsterdam. Hier ervaar je dat arcadespellen nog steeds even magisch zijn als in de jaren tachtig. De geluiden, de lichtjes, de spelkasten: alles wordt hier uit de kast getrokken om jou een memorabele game-avond te geven.

6. TonTon club in Amsterdam

TonTon Club is hét speelparadijs voor volwassenen, bestaande uit drie vestigingen. Puck Amsterdam is hier een onderdeel van. Maar, omdat de beleving hier heel anders is, willen we het graag als aparte arcadehal behandelen. De tweede vestigingen is de TonTonC Club in West. Deze arcadehal is geïnspireerd op Japanse arcadehallen. Je kunt hier niet alleen Japanse spellen spelen, maar ook Japans eten. Al dan niet op het terras… De derde en tevens laatste vestiging van TonTon is die in het centrum. Dit is zowel een arcadehal als een boardgame bar. Onder het genot van een speciaalbiertje kun je jouw vrienden dus ‘ouderwets’ verslaan.

7. Bonami in Zwolle

Oorspronkelijk is Bonami een museum voor (oude) spelcomputers. Maak een reis door de tijd en laat je overspoelen door nostalgische gevoelens! Van Pong en Artari tot en met Amiga en Sinclair: alles vind je hier terug. Daarnaast zijn er ook meerdere arcadekasten en flipperkasten, die stuk voor stuk bespeelbaar zijn. In totaal zijn er meer dan 250 bespeelbare opstellingen. De focus ligt hier echter meer op educatie dan op spelen. Maar laat je niet weerhouden om alles uit te proberen!

8. Game Kingdom in Sluis

Game Kingdom is een overdekte kermis met heel veel arcade. Het is onderdeel van het overkoepelende Toversluis. Hier kun je vanalles doen: bowlen, lasergamen, all-you-can-eat restaurant, casino, speeldeel voor de kleintjes… Toch kom je als arcadeliefhebber waarschijnlijk voor Game Kingdom. Hier kun je vanalles doen: van ballengooien, tot airhockey tot shooting games.

9. Circus in Zandvoort

Op de benedenverdieping van Circus Zandvoort staat jou een gigantische Fun & Games afdeling te wachten. Dit wordt ook wel ‘familiyland’ genoemd. Hier speel je meer dan 50 soorten verschillende behendigheidsspellen en kermisspellen. Oftewel, vermaak voor jong en oud!

10. Funhouse in Vlissingen

Funhouse Vlissingen is een indoor kermis voor het hele gezin. Hier vind je nostalgische kermisspelletjes en eigentijdse videogames. Bovendien maak je – net als op een ‘echte’ kermis – kans op allerlei leuke prijzen!


Arcadespellen op de kermis

Is er geen arcadehal bij jou in de buurt? Vind je het niet de moeite waard om een paar uurtjes te reizen van en naar een gamehal? Gelukkig is er nog een andere plaats waar je arcadehallen kunt spelen. Namelijk op de kermis! Bijna iedere stad heeft een of meerdere keren per jaar een kermis. Op de kermis zijn er allerlei soorten attracties, waaronder kansspellen en arcadespellen. Bijvoorbeeld het welbekende ‘muntjes schuiven’ of het ‘knuffels grijpen’. De kermis is vaak iets duurder dan een arcadehal, maar desalniettemin heel erg leuk om eens heen te gaan!


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag