Waar kun je boogschieten in Nederland?

Waar kun je boogschieten in Nederland?

Laatst bijgewerkt: 15 maart 2018

In films als Robin Hood en Lord of the Rings wordt de handboog door meesterlijke boogschutters gehanteerd. Het is in de films een zeer effectief wapen, maar het ziet er vooral erg stoer uit. Heb je altijd al eens zelf willen boogschieten? Dat kan! Er zijn in Nederland talloze locaties waar je op een veilige manier kunt leren boogschieten. Op veel locaties hebben ze ook de mogelijkheid voor kinderen om te gaan boogschieten.


Boogschieten in een Vakantiepark

Bij veel vakantieparken (bijvoorbeeld Center Parks) kun je boogschieten. De parken bieden vaak boogschieten als activiteit aan waar je als kind en als volwassene aan kunt meedoen. Er zijn ervaren instructeurs die je de basics uit zullen leggen.

In Center Parks hanteert men de regel dat boogschieten mag vanaf 8 jaar. Er zullen oefenrondes zijn en daarna wedstrijdjes. Bij de wedstrijden zullen kinderen en volwassenen apart boogschieten. Voor de top-3 mensen die de meeste punten hebben gescoord bij het boogschieten is er een leuke medaille. Om in Center Parks te gaan boogschieten kost €11,- per persoon en vooraf reserveren is noodzakelijk.


Handboog verenigingen

Er zijn in Nederland meer dan 10.000 mensen die handboogschieten als vaste sport doen. Er zijn daarom ook 230 handboog verenigingen in Nederland. Er is dus altijd wel eentje bij jou in de buurt. Je kunt altijd een vereniging contacteren en vragen of je een keer een middagje mag boogschieten. Ze zullen je hartelijk verwelkomen en je geduldig instrueren. Op de site handboogsport.nl kun je kijken waar er een handboog vereniging bij jou in de buurt is.


Recreatief boogschieten

Nu zijn er vele plaatsen in Nederland waar je een middagje kunt boogschieten. Om het voor jou makkelijker te maken uit te zoeken waar je kunt boogschieten volgt hier een lijst met waar je kunt boogschieten per provincie:

Skicentrum Snowlimits (Groningen)
In de stad Groningen kun je bij skicentrum Snowlimits ook een boogschiet arrangement regelen. Als het mooi weer is zul je buiten boogschieten, maar als het koud of regenachtig is kun je ook binnen in de skihal boogschieten. Ze hebben voor zowel volwassenen als kinderen bogen beschikbaar. Groepsaanbiedingen als bedrijfsuitjes en kinderfeestjes zijn ook beschikbaar.

Handboogclub Boreas, Dokkum (Friesland)
Handboogclub Boreas in Dokkum heeft voor ieder wat wils: Kinderfeestjes, vrijgezellenfeestjes; maar ook arrangementen als je met wat vrienden een dagje wilt boogschieten. De vereniging heeft twee banen waar je kunt schieten. Deze banen zijn binnen en buiten. Of je binnen of buiten zult schieten ligt aan het seizoen. Van oktober t/m maart zul je in de binnenzaal schieten en de maanden er buiten schiet je op de buitenbaan.

De Drenthe Xperience (Drenthe)
De Drenthe Xperience in Gasselte biedt ook de mogelijkheid om te gaan boogschieten. Voor zowel kinderen als volwassenen als kinderen en je zult in de bossen van Drenthe schieten. Deze organisatie biedt ook nog de mogelijkheid om op een door jou uitgekozen locatie te gaan boogschieten. Dit kan in een gymzaal of een schoolplein zijn, maar ook op bijvoorbeeld een sportveld.

Vakantiepark het Stoetenslagh (Overijssel)
In vakantiepark het Stoetenslagh kun je een middagje boogschieten. Ze hebben hier helaas geen kinderbogen, dus de minimumleeftijd voor het boogschieten is 12 jaar. Ze geven wel de mogelijkheid het boogschieten te combineren met een potje bowlen wat wel geschikt is voor kinderen onder de 12 jaar. Er is ook een combideal, waar je aansluitend op het boogschieten een heerlijke tapas-maaltijd kunt eten. Je kunt hier vanaf twee personen boogschieten.

Wilgje buitensport (Gelderland)
Wilgje buitensport heeft een graanschuur omgebouwd tot handboogbaan waar je met je vrienden kunt boogschieten. Nadat je instructies hebt gehad begint de competitie. Iedereen die je meeneemt zal dan ook jureren om uiteindelijk een beste schutter te kunnen onderscheiden.

Wilgje biedt voor ervaren handboogschutters van 18 jaar en ouder de mogelijkheid om met een kruisboog te schieten. Omdat kruisboogschieten lastiger is dan handboogschieten duurt de instructie van het kruisboogschieten een half uur langer.

Dorhout Mees, Dronten (Flevoland)
Bij Dorhout Mees in Dronten kun je met een groep een middagje gaan boogschieten. De prijs is gebaseerd op de hoeveelheid pijlen dat je van tevoren hebt gereserveerd. In plaats van dat je alleen probeert de titel van beste schutter te bemachtigen zul je bij Dorhout in een team zitten en je zult dan als team de titel krijgen. Dorhout is daarom erg geschikt als bedrijfsuitje of als uitje met een vriendengroep.

Handboogvereniging Artemis ‘79 (Utrecht)
De handboogvereniging Artemis ‘79 biedt workshops aan voor beginners. De minimumleeftijd voor het boogschieten is bij deze vereniging 16 jaar. Artemis biedt ook de mogelijkheid om op een locatie naar keuze een workshop te krijgen. De instructeurs zullen met de benodigde spullen afreizen naar de door jou gekozen locatie.

De Reuselhoeve (Brabant)
In de Reuselhoeve leer je niet alleen handboogschieten; ze leren je ook hoe je een boog spant. Wie weet wanneer dat van pas zal komen? De instructeurs leggen je uit hoe je of de hand- of de kruisboog hanteert. Omdat de schietbaan overdekt is, kun je zowel bij goed als slecht weer een rondje gaan boogschieten.

Parkhoeve de Middelt (Limburg)
In Limburg heeft Parkhoeve de Middelt een mooie overdekte schietbaan. Je kunt hier met 1, 2 of meer personen tegelijk aan meedoen. Ze hebben aparte arrangementen voor vrijgezellenfeestjes, bedrijfsuitjes en grotere groepen.

Kanoa Outdoor & Events Wolphaartsdijk (Zeeland)
Bij Kanoa Outdoor & Events hebben ze ook een aantal enthousiaste instructeurs die je de technieken van het boogschieten leren. De competitie die na de uitleg begint is door middel van verschillende leuke spelletjes opgezet en zal je vaardigheid als schutter op de proef stellen.

Nescio – Zuid-Holland
In de prachtige natuur van het Groene Hart kun je ook boogschieten. Het bedrijf Nescio events organiseert deze workshop en je kunt het bij hen reserveren. Je gaat op een schietbaan midden in het Groene Hart met een groep eerst oefenen en daarna een wedstrijdje houden. Om het spannend te houden heeft de organisatie allerlei spelletjes bedacht om iedereen een flinke uitdaging te geven.

H.B.V Voltreffers Schagen (Noord-holland)
H.B.V. Voltreffers is een handboogvereniging dat ook pakketten aanbiedt voor groepen. Vanaf 12 jaar mag je een keertje komen schieten. Het is belangrijk dat je van tevoren reserveert als je er een evenement organiseert. Als je liever niet van tevoren iets wilt organiseren kun je op maandagen of donderdagen tussen 20:00-22:00 langskomen om het een of andere te bespreken of om het een keer zelf te proberen.


Archery shoot out

Voor degenen die gewoon handboogschieten niet spannend genoeg vinden is er een nieuwe rage in Nederland: Archery shoot out. De shootout geeft je de mogelijkheid om je boogschutter-vaardigheden te laten zien door op je vrienden te schieten! Uiteraard op een veilige manier. Je krijgt een masker om je gezicht te beschermen en de pijlen zijn zo gemaakt dat je geen verwondingen kan krijgen. De bolle, zachte pijlpunt zorgt voor een zachte impact. Omdat de impact geen pijn doet is dit een geschikt alternatief voor paintball. Er zijn verschillende spellen die je kunt spelen met Archery shoot out, waaronder de Hunger Games naspelen of een potje Verover de Vlag.


Boogschieten inspannend

Boogschieten is een ontspannende maar ook verrassend inspannende dagbesteding. Voor zowel kinderen als volwassenen is het een leuke sport om een keer geprobeerd te hebben. Gelukkig hebben we in Nederland meer dan genoeg plaatsen waar je een middagje op een veilige manier kunt schieten. Wie weet vind je het zo leuk dat je bij een vereniging gaat en het als vaste sport gaat doen!

 


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag