Dik
X

Wat te doen met Hemelvaartsdag 2019

Wat te doen met Hemelvaartsdag 2019

Het Hemelvaartweekend is een uitgelezen moment om er eens lekker op uit te gaan. Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag en de meeste mensen zijn dan vrij. Een mooie gelegenheid om ook de vrijdag vrij te nemen en er zo een lang weekend van te maken.

Zoek je wat leuks om te doen tijdens deze dagen? Laat je dan inspireren door ons overzicht van 15 verschillende leuke uitjes om te ondernemen met Hemelvaart. Waar je ook van houdt, theater, popmuziek, jazz, dweilorkesten of gewoon van een lekker rondje wandelen of fietsen, tijdens Hemelvaartsdag valt er door het hele land verspreid enorm veel te doen en te beleven!


Breda Jazz Festival

Het Breda Jazz Festival wordt al sinds het begin van de jaren ’70 elk jaar gehouden in het centrum van Breda. Het festival start op Hemelvaartsdag om precies 13:00 in de middag, waarna er maar liefst vier dagen kan worden genoten van de beste acts die het jazzgenre te bieden heeft. Die zijn te bekijken op meer dan 15 podia en clubs in de historische binnenstad van Breda. Alle muziek die op buitenpodia wordt opgevoerd is gratis te bekijken, voor de tickets van de indoor shows betaal je rond de 15 euro per optreden. Naast bands uit Nederland kun je ook tal van artiesten bewonderen uit landen zoals Amerika, Australië, Engeland, Frankrijk en Japan.


Koopjes jagen op de rommelmarkt

Hemelvaartsdag is een populaire dag voor het organiseren van een rommelmarkt. Wanneer je het leuk vindt om door tweedehands spulletjes te snuffelen kun je op menig tweedehandsmarkt dan ook je hart ophalen. Voor een schappelijke entreeprijs van een paar euro kun je op de grotere rommelmarkten wel uren doorbrengen. Wie weet vind je wel eindelijk dat missende boek uit je verzameling of tik je voor een mooie prijs een stuk antiek op de kop? Onderhandelen hoort er natuurlijk een beetje bij, durf dus maar gewoon flink af te dingen. Neem tussendoor even pauze door wat te eten en te drinken want ook voor de innerlijke mens wordt goed gezorgd. Daarnaast is er vaak ook allemaal vertier voor de kleintjes.

Het Green Vibrations Festival

Het Green Vibrations Festival wordt elk jaar op Hemelvaartsdag gehouden op het terrein van de Universiteit Twente in Enschede. Je geniet er van 13:00 tot middernacht van een combinatie van lekker eten en drinken van diverse foodtrucks, theater, dans en heel veel live muziek. Het festivalterrein heeft niet 1 groot podium maar 4 kleinere, waardoor een goede mix mogelijk is van verschillende muziekstromingen. Ook biedt dit de mogelijkheid om regionale acts een podium te geven, naast alle bekendere bands en Dj’s. Je kunt zo bijvoorbeeld genieten van genres als pop, rock, reggae, dub step, folk, techno en house. Nadat het festival om 0:00 is geëindigd vindt er nog een afterparty plaats in het centrum van Enschede.


Goudse Keramiekdagen

Elk jaar komen in Gouda ongeveer 100 keramisten uit binnen- en buitenland samen om hun werk te tonen tijdens de Goudse Keramiekdagen. Op Hemelvaartsdag en de vrijdag erna kun je als bezoeker tussen 10:00 en 17:00 terecht op de markt rondom het Oude Stadhuys om al het keramiek te bewonderen en met de kunstenaars in gesprek te gaan. Het bezoeken van de markt is helemaal gratis. Natuurlijk zijn er ook genoeg kunstwerken te koop. Wie dus nog een mooi werk zoekt kan een uitstekende slag slaan, ook omdat de prijzen veelal zeer schappelijk kunnen worden genoemd.


Hemeltjelief Festival op de NDSM werf in Amsterdam

Het Hemeltjelief Festival op de NDSM werf in Amsterdam noemt zich het leukste Hemelvaartfestival van Nederland. Of dat waar is kun je het beste zelf maar eens komen ervaren natuurlijk. Hemeltjelief is in elk geval een van de meest kleurrijke festivals van het land, waarbij elk jaar een nieuw fleurig thema voor een unieke sfeer zorgt. Naast veel live muziek kun je ook genieten van theatervoorstellingen en zijn er voor kinderen tal van leuke knutselactiviteiten. Het festival wordt traditiegetrouw afgesloten met een afterparty in club Noorderlicht.


Pop en rock bij het Friese Oerrock Festival

Elk jaar vindt bij het Friese dorpje Ureterp op Hemelvaartsdag het Oerrock festival plaats, een pop- en rockfestival met vooral nationale en regionale acts. Het festival vindt plaats verspreid over 3 dagen, waarvan de middelste dag is bestemd voor de beste regionale acts. De toegang van die tweede dag is gratis. De derde dag van het festival staat traditioneel in het teken van tributebands die een muzikale ode brengen aan legendarische bands uit zowel het heden als het verleden. Elk jaar komen er meer dan 30.000 bezoekers op het festival af en daarmee is Oerrock uitgegroeid tot het grootste muziekfestival van Noord-Nederland.


Vroeg opstaan om te gaan dauwtrappen

Dauwtrappen is het gebruik om in het voorjaar vroeg op te staan en een lange wandeling te gaan maken. Vaak ligt in de lente dan de dauw nog op het gras, waarmee dus ook meteen de naam van deze eeuwenoude traditie verklaard is. Dauwtrappen wordt tegenwoordig veelal op Hemelvaartsdag gedaan, met name in het oosten van Nederland, maar ook in Noord-Holland. Omdat wandelen in het hele land sterk aan populariteit heeft gewonnen kun je echter ook al snel aansluiten bij dauwtrappers in je eigen regio. Wanneer je de ambitie hebt om veel kilometers te maken tijdens het Hemelvaartsweekend kun je ook afreizen naar Friesland om daar deel te nemen aan de Elfstedenwandeltocht. Deze tocht van 4 dagen leidt langs dezelfde steden die ook tijdens de wereldberoemde Elfstedentocht aan worden gedaan.


De Betuwse Fietsvierdaagse

Wanneer je niet zoveel zin hebt om te gaan wandelen maar des te meer om te fietsen, dan kun je natuurlijk ook meedoen aan een fietsvierdaagse. Daar worden er op Hemelvaartsdag elk jaar meerdere van georganiseerd, maar we lichten er hier eentje uit die de harten van veel mensen inmiddels al heeft gestolen. De Betuwse Fietsvierdaagse biedt vier dagen fietsplezier door het mooie landschap van de Betuwe. Extra leuk wordt het wanneer je de fietstocht combineert met evenementen in de omgeving. Zo zijn bijvoorbeeld musea en andere bezienswaardigheden extra lang geopend zodat je tussen het fietsen door ook nog genoeg te zien en te beleven hebt.


Dweilorkestendag in de Achterhoek

In de Achterhoek vind je vlak bij de Duitse grens het plaatste Groenlo. Hier wordt elk jaar met Hemelvaart de Dweilorkestendag gehouden. In totaal 30 dweilorkesten uit het hele land strijden er om de titel beste dweilorkest van het land. Dat zorgt voor een muzikaal festijn dat het hele plaatsje op zijn grondvesten doet schudden. De orkesten gaan stipt op het middaguur van start en de winnaar wordt om 18:30 bekend gemaakt. Leuk voor iedereen die dol is op dweilorkesten, of gewoon wel zin heeft in een feestje!


De Keidagen in Lochem

Vanaf de dag voor Hemelvaartsdag vinden in het Gelderse Lochem De Keidagen plaats. Deze combinatie van muziek, theater en kermis trekt elk jaar veel bezoekers, die maar liefst 5 dagen kunnen feestvieren in een gezellige en ontspannen sfeer. Theatermakers uit Nederland, maar ook uit België, Frankrijk en Duitsland, trakteren het publiek op boeiende voorstellingen terwijl in de feesttent de muzikale optredens aan elkaar worden geregen. Wie even genoeg heeft van alle muziek en theater kan terecht bij meer dan 20 kermisattracties, zoals botsautootjes, de draaimolen, de kop van jut en nog veel meer.


In een zeepkist de heuvel af racen

Op Hemelvaartsdag vindt in Apeldoorn weer het Zeepkistenrace Festival plaats. Kinderen tussen 5 en 12 jaar kunnen bij deze race in een zelf gemaakte of een gehuurde zeepkist (een karretje zonder eigen aandrijving) van de heuvel af racen waarbij er een mooi parcours met verschillende hindernissen is uitgezet. Wie het snelste beneden is wint een prijs. Er wordt echter ook gekeken naar het uiterlijk van de zeepkist, want wie de mooiste en meest creatieve zeepkist heeft gebouwd ontvangt de originaliteitsprijs. Niet alleen deelnemen aan de race is leuk, maar ook het toekijken is al een hele ervaring. De ene zeepkist is namelijk nog mooier gemaakt dan de ander. Zowel kinderen als hun ouders zullen dus hun ogen uit kijken.


Foodfestival De Rollende Keukens in Amsterdam

Liefhebbers van lekker eten komen volop aan hun trekken bij het Rollende Keukens Foodfestival bij de Amsterdamse Westergasfabriek. Dit culinaire festijn staat geheel in het teken van de foodtruck, een uit Amerika overgewaaid fenomeen waarbij eten wordt geserveerd vanuit een omgebouwd voertuig zoals een busje, camper of caravan. Elk jaar vinden meer dan 100 verschillende foodtrucks hun weg naar het festivalterrein en valt er voor de echte fijnproever dus heel veel te smullen. Naast genieten van al het lekkere eten is er ook genoeg vertier in de vorm van muziek, film, circus en theater.


De Bloemetjesmarkt in Leeuwarden

De Bloemetjesmarkt in Leeuwarden die traditiegetrouw elk jaar op Hemelvaartsdag wordt gehouden biedt een kleurig en fleurig schouwspel. Deze langste bloemenmarkt van Nederland is heel populair en trekt elke editie weer minimaal 30.000 bezoekers. Je kunt meteen flink inslaan, want de voor de prijzen hoef je het niet te laten en in het voorjaar kan de tuin of het balkon altijd wel weer wat mooie nieuwe planten en bloemen gebruiken. Bij goed weer is het na het slenteren over de markt goed toeven op een van de vele terrasjes rondom de markt. De toegang is gratis.


Dauwpop Hemelvaartfestival

Muziekliefhebbers met een brede smaak komen volop aan hun trekken bij het Dauwpop festival in Hellendoorn. Elk jaar komen hier op Hemelvaartsdag zo’n 15.000 festivalgangers bijeen om te genieten van de muziek van Nederlandse en buitenlandse artiesten. Het festival wordt midden in de bossen gehouden, wat zorgt voor een ontspannen setting en een leuke sfeer. Wanneer het weer ook nog mee wil zitten is het dus heerlijk genieten, niet alleen van de muziek maar ook van het lekkere eten en drinken dat je er kunt krijgen. Bekende en minder bekende namen uit de genres pop, hiphop, rock maar ook dance en metal passeren jaarlijks de revue. Voor elk wat wild dus op dit breed georiënteerde muziekfestival.


Nederlands Jongleerfestival

Elk jaar vindt rondom Hemelvaart op steeds een andere locatie het Nederlands Jongleerfestival plaats. Rond de 500 jongleurs uit heel de wereld komen vier dagen lang bij elkaar om hun beste kunsten te vertonen. Maar ook als beginnend jongleur ben je van harte welkom om een kijkje te nemen of aan een cursus mee te doen. Ook andere circusdiscplines zoals acrobatiek komen hierbij aan bod. Hoogtepunt van het festival is de galashow, waar ook losse tickets voor verkrijgbaar zijn. Deze show is een unieke kans voor iedereen die dat leuk lijkt om heel veel professionele jongleurs hun mooiste acts op te zien voeren.Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag