Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is ijskarten en waar kun je dit doen?

Wat is ijskarten en waar kun je dit doen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ijskarten is met racen met speciale karts op een ijsbaan. Dit is dus een stapje verder dan gewoon karten, en een stuk spectaculairder! Het is heel geschikt als groepsuitje voor je vriendengroep, familie- of bedrijfsuitje. Maar hoe werkt ijskarten nu precies, voor wie is het geschikt en waar in Nederland kun je dit doen? Daar geven wij in dit artikel antwoord op.


Wat is ijskarten?

Ijskarten is dus karten op een echte ijsbaan. Dit is net even wat anders dan normaal karten. Bij gewoon karten draait het vooral om snelheid maar bij ijskarten vooral om behendigheid en techniek. Je rijdt over een ijsgladde baan, wat inhoudt dat het veel glijden en slippen is. Des te meer van belang om dus op tijd in te sturen, en je kart onder controle te houden! 

Een ijskart is een speciale kart waar spijkerbanden onder zitten in plaats van normale banden. Deze zorgen ervoor dat je wat meer grip houdt op de baan. Deze elektrisch aangedreven karts kunnen vaak zo’n 50 km per uur, als je dat al haalt met al dat driften en slippen door de bochten! 

Benodigdheden 

Voor ijskarten heb je eigenlijk niets speciaals nodig, alles kun je namelijk huren, kopen of krijgen bij de ijskartbaan. Zelfs een rijbewijs heb je niet nodig! Zorg er wel voor dat je dichte schoenen met platte zolen draagt, en als je lang haar hebt dat je een elastiekje bij je hebt om het bij elkaar te binden. Je krijgt altijd een helm en een overall aan, een beschermende muts voor onder je helm en handschoenen. 

Voorwaarden of eisen 

Qua leeftijd, gewicht en lengte zijn er wel een aantal voorwaarden of eisen. Deze verschillen per ijskartbaan, dus om zeker te zijn van de specifieke eisen bel je ze het best even op. Over het algemeen geldt: 

 • Leeftijd: minimaal 14, 15 of 16 jaar.
 • Gewicht: sommige kartbanen hebben ze speciale karts of stoelen voor mensen die langer of breder zijn dan gemiddeld.  
 • Lengte: minimaal 1.40 of 1.60m.

Waar kun je ijskarten? 

Ijskarten is maar beschikbaar op een beperkt aantal plekken in Nederland. Op een aantal hiervan is ijskarten ook nog eens seizoensgebonden. Omdat er niet zo veel plekken zijn waar je kunt ijskarten en het een erg gewilde activiteit is, raden we je aan om altijd ver van te voren te reserveren. Kijk hieronder voor de mogelijkheden. 

Skidôme Rucphen 

In Rucphen (Noord Brabant) is de enige ijskartbaan in Europa gevestigd waar je het hele jaar door kunt ijskarten. In het Skidôme kun je niet alleen ijskarten, maar ook skiën, snowboarden, glowgolfen en er is zelfs een escape room! 

Eén driftsessie duurt 10 minuten en de prijzen verschillen natuurlijk per hoeveel driftsessies je koopt maar ook of je in de daltijden of piektijden wilt ijskarten. Tijdens daltijden (op woensdagen en donderdagen) kost ijskarten voor individuen €29,50 per persoon voor 2 driftsessies en voor 4 sessies €49,50 per persoon. Je krijgt tussendoor pauze, waarin je tips en tricks krijgt van een professional. Voor een groep met maximaal 12 personen is dit €295,00 en €495,00. Tijdens de piektijden (vrijdag tot en met zondag) kost het €7,50 per persoon meer. Je kunt op vrijdag tot en met zondag ook gaan voor driftnight, voor €42,00 per persoon heb je 4 driftsessies. 

 • Wanneer: het hele jaar door
 • Prijs: vanaf €29,50 per persoon voor 2 heats

Uithof Den Haag 

In de Uithof in Den Haag kun je een aantal maanden per jaar ijskarten. De 400 meter schaatsbaan wordt dan veranderd in een ijskartbaan. Je kunt al vanaf januari reserveren, dus wees er vroeg bij om zeker een plekje te hebben! 

De prijzen van ijskarten in de Uithof gaan per persoon en per heat. Een heat duurt 10 minuten. Wil je één heat meeoden dan kost dat €17,95, twee heats kosten €33,95 en drie heats €46,95. Dit is per persoon, je kunt dus niet drie heats kopen en dit verdelen over drie personen die dan allemaal een ronde meerijden. De Uithof heeft verschillende mogelijkheden voor groeps- en bedrijfsuitjes, voor meer informatie en prijzen dien je direct contact met hen op te nemen. 

 • Wanneer: van begin april tot midden juni
 • Prijs: vanaf €17,95 per persoon voor 1 heat

Kartbaan Oldenzaal Twente

In Twente kun je eenmaal per jaar ijskarten op Ijsbaan Twente. Dit is wanneer het schaatsseizoen ten einde loopt en het ijs van de baan af mag. Voor twee dagen wordt deze baan omgetoverd tot ijskartbaan. Dit betekent dus dat er maar een heel beperkt aantal plekken beschikbaar zijn. 

De Ijsbaan stelt het ijs beschikbaar en Kartbaan Oldenzaal zorgt voor de aanwezigheid van karts met spikes. Het karten kost hier €22,50 per persoon, per heat. En er wordt maar één aanmelding per persoon geaccepteerd. Let op, de minimum leeftijd is hier 16 jaar. 

 • Wanneer: eind van het schaatsseizoen, meestal april
 • Prijs: €22,50 per persoon voor 1 heat

Arrangementen

Bij het Skidôme in Rucphen kun je dus het hele jaar door ijskarten. En daar maken andere bedrijven ook maar al te graag gebruik van door middel van leuke arrangementen! Je kunt bijvoorbeeld paintballen in combinatie met ijskarten, of skydiven. Hieronder geven we twee leuke arrangementen weer voor als jij een leuk (bedrijfs)uitje wilt plannen. 

Shoot & Drift bij Steketee Outdoor Centrum

Bij Steketee Outdoor Centrum kun je paintballen, en zij bieden een arrangement aan dat paintballen combineert met ijskarten in het Skidôme in Rucphen. Beide locaties liggen vlak bij elkaar, maar 5 tot 10 minuten met de auto van elkaar verwijderd.

Het Shoot & Drift arrangement kost €745,00 tot 10 personen. Voor elk extra persoon betaal je €74,50. Het arrangement gaat van start met paintballen. Je krijgt instructies van een professionele instructeur en speelt diverse spellen gedurende drie uur. Na de prijsuitreiking ga je ijskarten bij het Skidôme in Rucphen waar je twee heats per persoon rijdt.

Fly & Drift bij Indoor Skydive Roosendaal

Bij Indoor Skydive in Roosendaal kun je zoals de naam al duidelijk verklapt, indoor skydiven. Zij bieden een leuk en volledig arrangement aan waarbij je eerst gaat ijskarten in het Skidôme in Rucphen en daarna gaat skydiven in Roosendaal. Ook deze twee locaties liggen nog geen 10 minuten bij elkaar vandaan met de auto. 

Het arrangement is beschikbaar voor groepen vanaf 10 personen en kost €149,00 per persoon. Je gaat eerst ijskarten in Rucphen waar je twee heats rijdt en een prijs wordt uitgereikt voor de winnaar. Daarna ga je lunchen en naar de Indoor Skydive in Roosendaal. Na de instructies krijg je drie skydive sessies per persoon. De dag wordt afgesloten met een diner. Voor €149,00 per persoon ben je dus een hele dag voorzien!


Tips

Wil jij gegarandeerd de winnaar zijn van jullie uitje ijskarten? Luister dan goed naar de instructies die je van te voren en eventueel tussendoor krijgt. Om je voor te bereiden geven we je alvast een paar tips: 

Niet te veel gas geven

Geef niet te veel gas! Je glijdt natuurlijk ver door omdat je op het ijs rijdt, als je een bocht wilt maken en moet remmen sta je dus zeker niet in een keer stil. Het is veel driften en slippen en om niet uit de bocht te vliegen is het dus des te belangrijker bij ijskarten dat je niet te hard rijdt. Hier verlies je uiteindelijk tijd mee. 

Krijg het niet te koud

Tijdens het ijskarten is het heel koud, logisch! Dus je moet goed oppassen dat je het zelf niet te koud krijgt en je prestaties eronder gaan lijden. Probeer tijdens het wachten altijd je tenen te bewegen zodat het bloed goed door je voeten blijft stromen. Knijp ook niet te hard in je stuur, dit zorgt er namelijk voor dat het bloed niet goed door je handen blijft stromen. Een goede doorstroming van het bloed zorgt ervoor dat je handen en voeten warm blijven. 

Gebruik de hele baan en weet hoe deze loopt

Voordat je gaat racen is het handig om eens te kijken hoe de baan loopt. En dan ook na te denken over waar je het best kan gassen, remmen en insturen. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Wanneer iedereen in de eerste paar rondjes nog aan het uitvinden is hoe de baan werkt, ben jij allang zover! Gebruik hierbij de hele baan. Je kan best een bocht krap inkomen om breed te eindigen, zodat je zo min mogelijk snelheid verliest! 


Alternatieven

Wil jij heel graag karten maar is Rucphen je te ver weg en zit je net niet in het goede seizoen voor een andere ijskartbaan? Dan kun je natuurlijk altijd normaal gaan karten. Het is wel een stukje minder spectaculair, maar daardoor niet minder leuk! Karten kan op heel veel locaties in Nederland, zoals: 

 • Kombikart Circuit Nieuw Zevenbergen in Berghem
 • Go-Kart-In in Dordrecht
 • Harders Plaza in Harderwijk
 • De Fabrique in Utrecht
 • De Voltage indoor entertainment in Tilburg
 • De Kartfabrique in Utrecht
 • ANAC Indoor Karting in Nijmegen
 • Kartcentrum in Lelystad
 • Euro kartracing in Groningen
 • Kartcircuit Pottendijk Nieuw Weerdinge
 • Kombikart circuit de Landsard in Eindhoven
 • Karting in Eefde

foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag