Ijssculpturen in Nederland en België; exposities en workshops

Ijssculpturen in Nederland en België; exposities en workshops

Laatst bijgewerkt: 11 juli 2019

Sommige kunstenaars zijn in staat om de mooiste dingen te creëren uit een blok ijs. Deze indrukwekkende ijssculpturen zijn een aantal weken per jaar te zien op verschillende plekken in Nederland en België. Wil je weten waar je deze bijzondere kunstwerken met eigen ogen zou kunnen bekijken? Of wil je weten waar je zelf zo’n ijssculptuur kunt leren maken? In dit artikel vertellen we je er alles over.


1. IJsbeelden Festival | Zwolle

In de IJsselhallen in Zwolle vindt jaarlijks het Nederlands IJsbeelden Festival plaats. Tijdens dit festival laten de meest getalenteerde ijskunstenaars ter wereld hun werk zien. Ongeveer twee maanden lang kun je het festival bezoeken om te genieten van de meest indrukwekkende ijssculpturen. Het thema voor het festival verschilt per jaar. Niet alleen kun je in de IJsselhallen genieten van het IJsbeelden Festival, maar tijdens de kerstvakantie veranderen de hallen in een waar Winter Wonderland. Er zijn kermisattracties, springkussens en je vindt er diverse horecagelegenheden. Zo kun je er de hele dag genieten van een gezellige winterse sfeer.

Meer informatie over het IJsbeelden Festival in Zwolle kun je op de website van de organisatie vinden.


2. CoolEvent IJssculpturen Expositie | Scheveningen

Tijdens het CoolEvent in Scheveningen vindt op het strand naast de pier de jaarlijkse IJssculpturen Expositie plaats. Hier geniet je van indrukwekkende ijssculpturen, die elk jaar volgens een nieuw thema gemaakt worden. Naast de ijssculpturen expositie is er ook een overdekte schaatsbaan in de stad te vinden, namelijk op het Kurhausplein. De IJssculpturen expositie is ongeveer zes weken lang te bezichtigen in een grote gekoelde tent op het strand.

Meer informatie over de IJssculpturen Expositie in Scheveningen kun je op de website van de organisatie vinden.


3. IJssculpturenfestival | Brugge

In Brugge vond jaarlijks het best bezochte ijssculpturenfestival van België plaats. Jaarlijks trok dit festival zo’n 150.000 tot 200.000 bezoekers. Voor 2019 is er door de burgemeester van Brugge besloten dat er geen ruimte is voor het bekende festival. Dit omdat het festival volgens de burgemeester niet ‘groen’ genoeg is, omdat er te veel energie nodig zou zijn om het ijs te koelen. Dit bericht was een enorme domper voor de organisatie én de bezoekers van het festival, maar gelukkig zijn er meerdere steden in België geïnteresseerd in het evenement, waardoor de kans groot is dat het evenement zal verhuizen naar een andere stad. Of het evenement dit jaar plaats zal vinden en waar dat dan zal zijn, is nog niet bekend.

https://nl.pinterest.com/pin/548665167084203787/


4. World Tour of Frozen Dreams | Maastricht

Jaarlijks wordt in Harbin (China) een van de bekendste en grootste ijsspektakels ter wereld georganiseerd. Tijdens dit spektakel kun je de meest indrukwekkende ijssculpturen bekijken, waar jaarlijks door duizenden mensen aan gewerkt wordt. Door middel van de World Tour of Frozen Dreams kunnen ook andere landen van een stukje van dit spektakel genieten. Het toerende ijsfestival zou in de zomer van 2019 plaatsvinden in Maastricht, maar is met een jaar uitgesteld. Wie niet kan wachten tot 2020 kan in de winter van 2019/2020 terecht in Berlijn om dit indrukwekkende festival te bezoeken.

Meer informatie over deze bijzondere tour kun je op de website van de organisatie vinden.


Workshop ijssculpturen maken

Lijkt het je leuk om zelf te leren hoe je een zo’n indrukwekkend ijssculptuur kan maken? Dan is het volgen van een workshop icecarving echt iets voor jou. Tijdens deze workshops leer je alles over de verschillende soorten ijs die hiervoor gebruikt kunnen worden en wordt er uitleg gegeven over de verschillende technieken die je kunt gebruiken om de beelden te creëren. Na de uitleg van de deskundige mag je zelf aan de slag gaan met een blok ijs. De plekken waar je een workshop ijssculpturen maken kunt volgen, zijn:


1. Carving.nl | Op locatie

Carving.nl is een bedrijf dat onder andere ijssculpturen, ijsbarren en andere kunstwerken van ijs maakt. Bij dit bedrijf is het daarnaast ook mogelijk om een workshop icecarving te volgen. Hierbij heb je de keuze uit een Lite, Basic of Pro workshop. Deze workshops kunnen op locatie worden gegeven, waardoor het ideaal is voor een bedrijfsuitje of een leuke dag met vrienden of familie. De workshops zijn te boeken vanaf 10 personen. Meer informatie over de workshops, de duur ervan en de bijbehorende kosten kun je op de website van Carving.nl vinden.


2. Maasstad Events | Rotterdam

Ook in Rotterdam is het mogelijk om zelf de handen uit de mouwen te steken en alles te leren over het maken van ijssculpturen tijdens een gezellige workshop. Zo kun je een leuke dag plannen met vrienden, familie of collega’s. Deze workshop duurt ongeveer 1,5 uur en is te boeken vanaf 10 personen. Meer informatie over de workshop, de mogelijkheden en prijzen kun je op de website van Maasstad Events vinden.


3. Flitz Events | Op locatie

Ook Flitz Events verzorgt diverse workshops icecarving. Deze workshops kunnen op een locatie naar keuze gegeven worden. Voor het boeken van een workshop heb je de keuze uit vier verschillende workshops. Zo heb je de Budget, Standaard, Deluxe en Fun workshop. Deze workshops verschillen qua prijzen, inhoud en tijdsduur. Iedereen die meedoet mag aan het begin van de workshop een onderwerp op een briefje schrijven. Deze briefjes worden in een pot gedaan en vervolgens mag iedereen er een briefje uithalen. Aan de hand van het onderwerp op het briefje mag je vervolgens aan de slag gaan met jouw blok ijs. Meer informatie over de icecarving workshops van Flitz Events kun je op hun website vinden.


4. Domstad Evenementen | Utrecht

In Utrecht is het mogelijk om een workshop ijssculpturen maken te volgen bij Domstad Evenementen. De workshops worden op een buitenlocatie gegeven en zijn onder begeleiding van gezellige begeleiders. Eerst krijg je uitleg, dan ga je schetsen maken voor je ijssculptuur, om vervolgens aan het werk te gaan. De jury zal jullie beelden aan het einde van de workshop beoordelen en de winnaar krijgt een mooie prijs mee naar huis. Deze workshop is te boeken vanaf 15 personen. Wil je de workshop liever met minder mensen volgen? Dan is dit mogelijk, al dien je dan wel de minimale prijs te betalen. Meer weten? Check dan de website van Domstad Evenementen.


5. UP Events | Amsterdam (of op locatie)

In Amsterdam kun je bij UP Events terecht voor het volgen van een ijssculpturen workshop. Deze workshops kunnen gegeven worden op de locatie van UP Events zelf, of op een locatie naar keuze (in Nederland of België). Houd er in dat laatste geval rekening mee dat het handig is om de workshop buiten plaats te laten vinden, vanwege het water dat van het ijs komt. Tijdens de workshop gaan jullie in tweetallen aan de slag om de mooiste ijssculpturen te maken. Het is mogelijk om de workshop te combineren met bijvoorbeeld een borrel, lunch of BBQ. Je kunt de workshop boeken vanaf 10 personen. Meer informatie over deze workshop, de prijzen en de mogelijkheden vind je op de website van UP Events.


6. IJssculpturen op locatie | Op Locatie

Ook IJssculpturen op locatie verzorgt complete workshops ijssculpturen maken. Je kunt een losse workshop boeken, maar je kunt er ook voor kiezen om het te combineren met een hapje en een drankje. De instructeurs zorgen ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is, waardoor jullie in alle rust aan de slag kunnen met het maken van jullie eigen ijssculpturen. Deze workshop is door heel Nederland te boeken en is beschikbaar vanaf 20 tot maximaal 750 personen. Eventueel kunnen de workshops ook in het Engels gegeven worden. Meer weten? Check dan de website van IJssculpturen op locatie.


IJssculpturen bekijken of maken

Ben je dol op de kunst van ijssculpturen en wil je deze bijzondere beelden graag met eigen ogen bekijken? Dan kun je onder andere terecht in Zwolle en Scheveningen. Op deze plekken kun je jaarlijks de meest mooie kunstwerken van ijs bekijken. Het grote ijssculpturenfestival dat normaal gesproken in Brugge plaatsvond, is dit jaar helaas niet welkom in de historische stad. Wel is de organisatie in gesprek met andere steden, dus de kans is groot dat het evenement dit jaar in een andere stad plaats zal vinden. In 2020 kun je daarnaast in Maastricht het werk van bekende ijskunstenaars bekijken tijdens de World Tour of Frozen Dreams. Lijkt het je leuk om zelf een ijssculptuur te maken? Dan kun je (op locatie) een workshop icecarving volgen.


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag