Wat is levend tafelvoetbal en waar kun je het doen?

Wat is levend tafelvoetbal en waar kun je het doen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Iedereen kent hem wel: de tafelvoetbalbak. Misschien van de middelbare school, misschien van de bedrijfskantine. Op veel plekken kom je hem nog steeds tegen en ondanks dat het spelletje al bijna net zo oud is als de weg naar Rome, verveelt het nooit. Het is een spelletje waarbij de emoties hoog op kunnen lopen. Iedereen wilt tenslotte winnen en het liefst de winnende scoren ook nog. Wat dat betreft is het grappig dat deze lijn wordt doorgetrokken naar de levende variant van het traditionele tafelvoetbalspelletje. Ook daar zijn de deelnemers razend fanatiek en wilt iedereen zijn tegenstanders met de grond gelijk maken, zeker als het om je collega’s of vrienden gaat. Tot nu toe abracadabra waar we het over hebben? Geen zorgen, want in dit artikel leggen we je precies uit wat levend tafelvoetbal is en waar je het kunt doen.


Wat is levend tafelvoetbal precies?

Levend tafelvoetbal is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire activiteit. Voor bedrijfsuitjes en als vrijgezellenfeest, maar net zo gemakkelijk als een vermakelijk middagje weg met vrienden of familie. Net als bij de traditionele tafelvoetbalbak speel je het spel in een afgeschermde omgeving en zit je als speler vast aan buizen. Je bent dus feitelijk het poppetje dat je kent van het normale tafelvoetbalspel. Je wordt opgedeeld in teams waarbij ieder teamlid een vaste plek op het speelveld inneemt. De posities zijn zoals je ze kent van echt voetbal: een keeper, het middenveld en de aanvallers. Alleen de verdedigers doen in dit spel niet mee. De keeper staat er dus helemaal alleen voor om de aanvallen van de spitsen af te weren.

Omdat je vast zit aan de buis kun je je niet vrij verplaatsen over het speelveld. Enkel van links naar rechts bewegen is mogelijk, waarbij je je bewegingen zal moeten coördineren met het teamlid (of de teamleden) waarmee je samen aan de buis gekoppeld zit. Afhankelijk van de grootte van het speelveld speel je per linie met twee of drie mensen, met uitzondering van de keeper natuurlijk. Over het algemeen speel je levend tafelvoetbal met teams van 6 personen. Direct dé reden waarom deze activiteit zo populair is als bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest.

Geen voetbalskills nodig

Het mooie van levend tafelvoetbal is nog wel dat je geen Messi of Ronaldo hoeft te zijn om er van te kunnen genieten. Sterker nog: je hoeft er niet eens sportief voor aangelegd te zijn. Het spel bestaat uit niet veel meer dan tegen een bal trappen en dat je kan je oma misschien zelfs nog wel. Natuurlijk gaat het er fanatiek aan toe. Mensen willen winnen en daarom ontaardt het levend tafelvoetbalspel al snel in een waar spektakel. Maar écht intensief is het niet. Je kunt je enkel van links naar rechts bewegen. De 10.000 stappen op je fitbit zul je er dus niet snel mee halen. Dit maakt het spel ideaal voor jong en oud, sportief en niet-sportief en mensen met het ware balgevoel en mensen die nog nooit tegen een bal getrapt hebben. Zeg maar gerust voor iedereen dus, mits men langer is dan 1.50 meter. Dit is namelijk nodig om aan de buizen gekoppeld te kunnen worden. De allerjongsten kunnen dus helaas niet meedoen aan dit oh-zo vermakelijke spelletje.


Waar kun je levend tafelvoetbal spelen?

Het korte antwoord is overal. Er zijn namelijk diverse bedrijven die de benodigdheden voor het levend tafelvoetbalspel op locatie voor je verzorgen. Je speelt het spel dan in een opblaasbare arena, vergelijkbaar met een springkussen. Dit maakt het mogelijk om het spel overal te spelen waar je maar zou willen. Ergens in een park. Op het strand. Of misschien zelfs wel in je eigen achtertuin. Je kunt er bij veel van deze organisaties voor kiezen om de benodigdheden zelf op te halen en terug te brengen (de goedkoopste optie), maar je kunt er ook voor kiezen om de gehele attractie te laten bezorgen waarbij een begeleider als scheidsrechter zal optreden tijdens de activiteit. Voor een paar honderd euro wordt dit geheel voor je verzorgd en heb je een heel dagdeel fun. Split je onderling de kosten, dan geniet je al voor een paar tientjes per persoon van deze vermakelijke activiteit. Wil je er helemaal een hilarische dag van maken, combineer levend tafelvoetbal dan eens met bubbelvoetbal (meer daarover in ons artikel over sportieve uitjes). Veel organiserende partijen bieden deze activiteit namelijk ook aan en net als levend tafelvoetbal valt deze activiteit feitelijk overal uit te voeren. Om een verhuurbedrijf bij jou in de buurt te vinden kun je het beste Google even raadplegen. In elke provincie zijn meerdere verhuurbedrijven te vinden die onderling ook nog eens van prijs verschillen met elkaar. Zoek, kijk en vergelijk is dan ook het devies!


Indoor levend tafelvoetbal

Je leeft echter helaas in Nederland. Een land waar het nog wel eens wilt regenen. Levend tafelvoetbal spelen in de buitenlucht is met slecht weer geen aanrader. Gelukkig zijn er diverse opties waar je indoor kunt genieten van deze activiteit. In sommige gevallen speel je dan nog steeds in een opblaasbare arena, maar er zijn organisaties die een heus stadion hebben gebouwd waarbij je op kunstgras, zand of een rubberen vloer speelt. Het voordeel van een indoor locatie is dat je ook niet aan tijd gebonden bent. Je kunt er dus ook een leuk avondje weg van maken in plaats van de activiteit overdag plaats te laten vinden. Diverse organisaties verwelkomen je ook gewoon in de avonduren en veelal kun je het levend tafelvoetbal dan combineren met andere leuke activiteiten. Denk aan bijvoorbeeld paintballen, lasergamen of sumoworstelen. Een aanrader, want als je de opblaasbare arena niet zelf huurt duurt de activiteit ongeveer een half uurtje tot een uur. Er blijft dus genoeg tijd over om het een en ander te combineren.

Wie op zoek is naar een indoor locatie voor levend tafelvoetbal kan het beste even op Google zoeken naar “levend tafelvoetbal + provincie”. Er zijn namelijk tientallen bedrijven in Nederland die een indoor locatie hebben waar je terecht kunt voor een potje levend tafelvoetbal. Er is er dus altijd wel eentje bij jou in de buurt te vinden. Om je toch een beeld te schetsen van de mogelijkheden hebben we een aantal aanbieders verzameld die de activiteit indoor aanbieden:

  • Avontuurfabriek in Loosdrecht
  • De Tuinderij in De Lier
  • Funvalley in Maastricht
  • Pitch & Putt in Bussloo
  • Westernboerderij De Baerle in Didam
  • A GoGo Valkenburg in Valkenburg a/d Geul
  • De Postwagen in Tolbert

Een laatste indoor-optie die wellicht voor bedrijven interessant is die over een loods of een andere grote ruimte beschikken, is om een opblaasbare arena te huren en deze binnen op te zetten. Zo breng je je personeelsuitje gewoon naar je bedrijf in plaats van dat je er op uit trekt. Logischerwijs zal deze laatste optie niet voor iedereen interessant zijn, maar als je de ruimte hebt; een prima alternatief voor als het buiten slecht weer is!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag