5x mooie plekken om paard te rijden in Nederland

5x mooie plekken om paard te rijden in Nederland

Laatst bijgewerkt: 20 mei 2019

Hou je van buiten zijn en vind je het leuk om paard te rijden? In Nederland zijn er verschillende fantastische plekken waar je te paard de omgeving kunt ontdekken. Daar hoef je echt geen professioneel rijder voor te zijn: ook diegene die nog maar één keer heeft gereden kan de natuur in op een paard. Zolang je goede begeleiding hebt, hoef je niets te vrezen! Trek dus die paard rijlaarzen maar aan een maak je klaar voor een prachtige rit in Nederland. Perfect voor een dagje weg met je vriendinnen of een romantisch uitje met je partner. Wil je weten waar je heen moet om een mooie rit te maken? Wij inspireren je graag, en zetten vijf keer mooie plekken om paard te rijden in Nederland voor je op een rijtje.


1. Ga paardrijden op de Veluwe in Gelderland: meer dan vijfhonderd kilometer aan ruiterpaden!

Het natuurpark de Veluwe is werkelijk waar prachtig! Deze landstreek in Gelderland is meer dan duizend vierkante meter groot, en heeft prachtige plekken waar je kunt fietsen, wandelen maar ook kunt paardrijden. In het gebied van de Veluwe zijn meer dan vijfhonderd kilometer aan ruiterpaden, zodat je meerdere mooie routes kunt verkennen te paard. Wist je dat de Veluwe het op één na grootste natuurpark van Nederland is? Dat wil wel wat zeggen!

Boek bijvoorbeeld je rit via de Veluwe Specialist, waar je wordt begeleid door ervaren medewerkers. Daarom kun je ook als je nog nooit hebt paardgereden mee op een prachtige buitenrit door de Veluwe. Vanaf de vestiging van de Veluwe Specialist in Garderen kun je jouw rit beginnen. De medewerkers zorgen ervoor dat jij op een paard rijdt die past bij jouw ruiterniveau, zodat je op een veilige en comfortabele manier de Veluwe kunt ontdekken. Zo kun jij als onervaren ruiter samen met je vriendin die op paardrijden zit dit mooie natuurgebied verkennen, of is het juist andersom? Het maakt niet uit, want of je nou onervaren bent, een beginner of juist een doorgewinterde ruiter bent, iedereen kan meedoen met een rit over de Veluwe. Wel zo fijn!

https://nl.pinterest.com/pin/518406607080543732/


2. In galop door de Loonse en Drunense duinen in Noord Brabant: een mooie dagtocht te paard voor de meer ervaren ruiters

Als je al iets meer ervaring hebt met paardrijden, kun je een prachtige tocht maken door de de Loonse en Drunense duinen. Dit prachtige nationale park is meer dan drieduizend hectare groot, zodat er genoeg ruimte is om een mooie rit te maken door de Noord Brabantse natuur! Het gebied wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Dat komt door de karakteristieke open zandvlaktes in dit nationale park. Hoe bijzonder is dat? Die zandvlaktes lenen zich trouwens uitstekend voor een mooie rit op een paard.

Natuurpoort Van Loon organiseert verschillende ritten in dit mooie natuurgebied. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een buitenrit van twee uur, maar ook een langere tocht maken van vier uur of zelfs een dagtocht van acht uur. Zo kun je echt goed de Loonse en Drunense duinen verkennen! Helaas is deze rit niet geschikt voor beginnende rijders, omdat recente rijervaring vereist is voor de ritten door dit gebied in Noord Brabant. Je vertrekt vanaf de gezellige basis van Herberg Manege van Loon in Loon op Zand. Dit is een bekende natuurpoort waar fietsers en wandelaars hun route door de Loonse en Drunense duinen ook beginnen. Als je na de rit honger hebt gekregen, kun je ook goed terecht bij het eetcafé van de herberg, waar je lekker kunt lunchen en in de avond zelfs kunt aanschuiven voor de barbecue!

https://nl.pinterest.com/pin/506725395572057263/


3. Te paard het Waddeneiland Texel verkennen: met de wind in je haren langs de zee draven

Met de wind in je haren langs het strand rijden, de zonsondergang vanaf het strand bekijken, na een lange rit bijkomen met een bord vol verse vis… Kan het nog mooier? Op het Waddeneiland Texel wordt deze droom werkelijkheid. Ook kun je heerlijk paardrijden door de bossen op dit eiland. Er zijn verschillende ruiterpaden in het dennenbos. De route is makkelijk te volgen, want er zijn een soort knooppunten gemaakt met kleine hoefijzertjes erop. Net zoals bij een wandeling, kun je dus heel simpel deze bordjes volgen!

Heb jij een eigen paard? Jouw paard kan zelfs mee naar Texel! Het eiland heeft genoeg mogelijkheden om samen met je dier op vakantie te gaan. Zo kan je paard mee op de overtocht per boot en zijn er verschillende accommodaties waar je paard ook kan staan. Daarbij zijn er meerdere maneges op het eiland waar je paard kan logeren. Hoe mooi is het om met je eigen paard langs het strand te rijden? Als je geen eigen paard hebt of je paard niet wilt meenemen naar het eiland, kun je als ruiter mee met een georganiseerde strandrit. Er zijn verschillende aanbieders die zo’n rit organiseren, dus er zit vast een aanbieder bij die bij jouw wensen en je budget past. Laat bij het reserveren even weten welk niveau rijder je bent, en er is altijd een rit en een paard die bij jouw ervaring past. Fijn!

https://nl.pinterest.com/pin/313844667765841048/


4. Rij door het heuvelachtige landschap van Markelo in Twente: ontdek natuurgebied De Borkeld te paard

In het zuiden van Twente vind je het gezellige Markelo. In de omgeving van dit dorp kun je prachtig paardrijden: rij bijvoorbeeld langs de Markelose Berg, van bijna veertig meter hoog, kom schattige schapen tegen en rij over glooiende heuvels door het natuurgebied De Borkeld. De Borkeld heeft een grootte van meer dan vijfhonderd hectare. Je ziet hier onder andere bos en heide, maar zelfs loslopende koeien en schaapjes. Leuk, toch?

Als je een rit wilt maken door de natuur van Twente, kun je terecht bij Ropers Ranch. Deze mooie ranch biedt naast buitenritten door de natuur ook heuse westernlessen aan en verkoopt ook zadels. Bijzonder! Persoonlijke aandacht staat bij Ropers Ranch hoog in het vaandel: daarom ga je alleen in hele kleine groepen op pad. Dat is ook fijn als je wat minder ervaring met paardrijden hebt, want er is altijd iemand die je kan helpen als het even niet goed gaat. Je kunt een rit maken van anderhalf uur of 2,5 uur: het is maar net wat jij het fijnste vindt.

https://nl.pinterest.com/pin/470415123562698403/


5. Hoe romantisch: ga paardrijden langs de kust of door de bossen in Zeeland

Wil je graag paardrijden op het strand, maar ligt de eerdergenoemde tip Texel echt te ver weg voor je? Denk dan eens aan Zeeland! Naast rijden langs de kust kun je in deze provincie ook terecht voor prachtige ritten door het bos of langs rustige landweggetjes. Je zult ontzettend genieten van alle ruimte en rust in Zeeland! Ga jij voor een strandrit of duik je toch liever het groen in met je paard? In deze provincie kan het allemaal.

Er zijn verschillende prachtige ruiterroutes aangelegd in Zeeland. Wat dacht je van Walcheren of de route door Schouwen-Duiveland, waar je langs het strand rijdt, of verken je liever het ruiternetwerk van Noord-Beveland, waar je langs de Zeeuwse polders gaat? Je kunt je op verschillende plekken in Zeeland aanmelden voor een buitenrit. Bij Manege Balans in Dreischor kunnen ook mensen met een beperking terecht om een rondje paard te rijden. Gaaf!

https://nl.pinterest.com/pin/389561436504923687/


Zin om lekker te gaan paardrijden? Na het lezen van dit artikel weet je waar de mooiste plekken in Nederland zijn om een rit te paard te maken. Wil jij een rit over het zand maken, terwijl je uitkijkt over de zee, of voel jij meer voor een tocht door groene bossen? In ons land zijn er genoeg opties. Ga bijvoorbeeld rijden op het mooie Waddeneiland Texel, of zoek de Loonse en Drunense duinen in Noord Brabant op. De keuze is reuze!


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag