Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar in Nederland kun je raften?

Waar in Nederland kun je raften?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is avontuurlijk, het is sportief en het zorgt voor een perfecte samenwerking in een team. Ben jij wel eens wezen raften?! Ga op avontuurlijke tocht door de natuur, terwijl jullie samen de boot in bedwang houden. Niks passief in een bootje zitten, maar met een flinke dosis adrenaline over het water. Raften is ontzettend tof en elke waaghals moet dit wel een keer mee hebben gemaakt. Bij raften denk je meteen aan de Ardennen of de wilde wateren van een ver land, maar niets is minder waar: ook in Nederland kun je deelnemen aan deze spannende activiteit. Uiteraard heb je hier niet de hoogteverschillen en vernsnellingen die je in buitenlandse gebieden wel hebt, maar aan avontuur geen gebrek. Zo kun je bijvoorbeeld raften op de noordzee of in de maas. Maar waar moet je dan zijn? In dit artikel lees je waar je in Nederland kunt raften. Have fun!


Wat is raften nou eigenlijk?

Raften is een sportieve activiteit waar je echt een kick van zult krijgen. Met een rubberen boot ga je over wilde wateren – samen met je ‘raft team’ (er kunnen vier tot twaalf mensen op een raft) moet je peddelen om de boot in bedwang te houden in een stroomversnelling of zelfs van een waterval. Een raft is vaak een soort plastic boot: niet zo een als je bij de speelgoedwinkel koopt, maar de raft heeft verschillende luchtkamers: die gaat echt niet snel lek. En dat is maar goed ook, want het gaat er soms best heftig aan toe bij het raften! Een raft is tussen de drie en zes meter lang, zodat je ook met meerdere personen het avontuur aan kunt gaan. Bij raften denk je al snel aan de wilde rivieren van Nepal of, iets dichter bij huis, aan de Belgische of Franse Ardennen, maar ook in ons kikkerlandje kun je raften. Niet altijd op heftige rivieren, maar wat dacht je van raften aan de kust van de Wadden of in een spannende indoor baan in Zoetermeer?


1. Dutch Water Dreams in Zoetermeer, Zuid Holland: indoor raften – op elk moment van de dag de wildwaterbaan af

Hoe gaaf: in Zoetermeer kun je bij weer en wind gaan raften, want Dutch Water Dreams heeft een eigen enorme wildwaterbaan! In Nederland moet je vaak toch even Buienradar checken voordat je de deur uit gaat en de rafting mogelijkheden in ons land zijn toch wat minder dan bijvoorbeeld bij onze Belgische buren. Bij Dutch Water Dreams maakt dat allemaal niet uit, want daar kun je elk moment van de dag op het wilde vaarwater gaan raften – dit is trouwens de enige plek in Nederland waar je binnen kunt raften. Dutch Water Dreams biedt trouwens ook andere activiteiten aan, zoals tuben, surfen of kajakken.

Dat de baan van Dutch Water Dreams binnen is, doet niets af aan de spanning van het raften. Je moet gewoon een wetsuit en een zwemvest aan en een helm op: dit wordt een bumpy ride! Samen met je rafting instructeur daal je samen met je team in de raft de wildwaterbaan van Dutch Water Dreams af. Houden jullie samen de boot in bedwang? Perfect voor een personeelsuitje of een dagje met vrienden.

https://nl.pinterest.com/pin/94434923410934797/


2. Raften op de Maas in Zuid Limburg: de mogelijkheden zijn eindeloos

Oké, dit is misschien een heel klein beetje vals spelen, maar technisch gezien ben je nog in Nederland als je gaat raften op de Maas in Zuid Limburg. Dit is namelijk een plek waar je het raften uitgeprobeerd moet hebben: op de landgrens met België kun je fantastisch deze spannende activiteit met je vrienden of familie voltooien. Op de Grensmaas vind je namelijk allerlei spannende stroomversnellingen, zodat je heerlijk kunt raften in eigen land – vol adrenaline. Tijdens de rustige stukken kijk jij je ogen uit, want de Zuid Limburgse natuur is werkelijk waar prachtig.

Je kunt via verschillende raft- en kajakbedrijven een middag raften boeken. Dat kan bijvoorbeeld bij Kano & Rafting Maastricht, die je na een paar uur raften meenemen met een mooie fietstocht door de pittoreske dorpjes van Zuid Limburg. Dat is ook lekker goedkoop, want je kunt voor vijftien euro per persoon al mee! Ook bij Kajak en Rafting Tour Limburg kun je de Maas via rafting verkennen. Deze aanbieder heeft drie vaarroutes, met verschillende intensiteit. Als je het nog een beetje spannend vindt, kun je voor de meest rustige route kiezen – echte waaghalzen gaan natuurlijk voor de meeste stroomversnellingen.


3. Raften voor het hele gezin: ga op avontuur op de Bornse Beek in Enschede

Natuurlijk: raften doe je ook wel een beetje voor de spanning en de enorme kick die je er van krijgt. Maar raften is ook ontzettend goed om nader tot elkaar te komen en aan je team spirit te werken. Dat weten ze ook in Enschede – bij Buitensport Twente kun je op een rustige manier kennis maken met raften, terwijl je samen moet werken om de route af te maken. Je raft namelijk op de Bornse Beek: deze beek heeft niet zo veel spannende stroomversnellingen als de bovengenoemde Maas, maar je moet samen werken en peddelen om het eindpunt van de route te bereiken. Goed geschikt voor een teamuitje, als je het ons vraagt.

Omdat het raften op de Bornse Beek geen wildwater raften is, kun je hier ook aan mee doen met de kinderen. Waar er vaak bij raften een minimum leeftijd geldt, kun je bij Buitensport Twente gewoon samen met water op. En dat is ook heel veilig: de boten kunnen niet omvallen, dus jij en je kids blijven gewoon lekker droog. Het is trouwens nog wel spannend, want je raft wel over twee watervalletjes in de Bornse Beek. Dat wordt lachen, gieren, brullen!


4. Try before you die: branding raften in het prachtige Zeeland

In Zeeland kun je weer even helemaal tot rust komen: geniet van de kalmte, de ruimte en de mooie natuur. Een beetje te saai voor jou? Schud de boel dan eens goed op en ga met je vrienden branding raften in deze provincie! De naam zegt het al: je begint met je raft aan het einde van het strand en probeert de golven te bedwingen en door de branding te komen. Hier kun je erg goed een wedstrijdje van maken: wie komt als eerste door de branding heen, jullie boot of toch die van het andere team? Branding raften leent hier zich uitstekend voor. Waar je op een rivier toch minder ruimte hebt of veel meer rekening moet houden met gevaarlijke situaties, heb je in het mooie Zeeland alle ruimte om lekker competitief te gaan raften.

Via de VVV van Zeeland kun je een tof dagje raften boeken bij Cadzand, de gezellige Zeeuwse badplaats. Je kunt er ook een arrangement van maken en je raft avontuur combineren met een heerlijk diner (Zeeuwse mosselen, natuurlijk!) of een mooie fietstocht door de omgeving. De keuze is reuze!

https://nl.pinterest.com/pin/817755244820941035/


5. Raften op de Noordzee: daar zul je een enorme kick van krijgen

Een andere plek waar je fantastisch kunt branding raften zijn natuurlijk de Waddeneilanden. Op bijvoorbeeld Terschelling of Ameland kun jij helemaal los gaan met het ‘coast raften’ in de Noordzee.  Dat we niet al te veel wilde rivieren in Nederland hebben, is helemaal geen probleem: raften op zee is echt wel uitdaging genoeg! Bedwing de golven en stuur weer terug naar het beginpunt – en ga dan weer de strijd aan met de woeste zee. Hoe gaaf is dat? Omdat de weersomstandigheden er voor kunnen zorgen dat de zee best ruig is, krijg je eerst natuurlijk een lesje raften van je instructeur, die jou en je team trouwens de hele tijd goed in de gaten houdt. Zo kun je fijn én veilig mee doen aan deze gave activiteit.

Als je wilt gaan branding raften op Terschelling, kun je terecht bij Sports Events Terschelling, vlakbij Paviljoen West aan Zee. Op Ameland ga je naar Ameland Adventure, waar je trouwens ook een kajak tocht en een raft activiteit met elkaar kunt combineren – voor dezelfde prijs. Dat scheelt weer!


Bij raften denk je al snel aan plekken als Nieuw Zeeland, of iets dichter bij huis, aan België – de Ardennen, natuurlijk. Maar ook in Nederland kun je super raften: indoor bij Dutch Water Dreams in Zoetermeer, bijvoorbeeld, of doe mee aan het speciale branding raften in Zeeland of bij de Waddeneilanden. Daar krijg je net zo’n kick van! Als je even rustig wilt beginnen, of met (jonge) kinderen kennis wilt maken met het raften, dan ga je naar de Bornse Beek: daar ben je ervan verzekerd dat de boot niet zal omslaan, maar vaar je wel over twee spannende watervalletjes. Waar in Nederland ga jij raften: ga je over de Maas of kies je voor de Noordzee?Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag