Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

3 leuke rodelbanen in Duitsland

3 leuke rodelbanen in Duitsland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een leuk uitje met de familie, als date of gewoon omdat het kan. Een bezoekje aan een rodelbaan staat altijd garant voor veel plezier. Het maakt niet uit of je er al honderd keer in hebt gezeten, of dat het de eerste keer is, de adrenaline van een snelle afdaling, scherpe bochten en controle over het karretje maken het altijd weer een avontuur. In Duitsland weten ze ook wat een rodelbaan bijzonder maakt. Daarom schrijven we in dit artikel over de 4 leukste rodelbanen in Duitsland, vlak over de grens. 


Sommerrodelbahn Altenahr 

Deze gezellige rodelbaan ligt op ca. 60 km vanaf Maastricht en is een gezellige bestemming voor een uitje naar Duitsland. De rodelbaan is geopend in de zomermaanden en biedt een ontspannende activiteit voor kinderen, tieners en volwassenen. De karretjes van de rodelbaan zitten niet vast aan het parcours, wat betekent dat je echt het effect van de zwaartekracht kunt ervaren. Je hebt zelf de controle over de snelheid waarmee je naar beneden gaat door de handrem die in het midden van het karretje zit. Is het de eerste keer dat je gaat rodelen, dan zul je die rem waarschijnlijk een stuk vaker gebruiken dan wanneer je al veel vaker in een rodelbaan hebt gezeten.  

View this post on Instagram

Die Rodelbahn! #race #nürburgring

A post shared by Master (@_master4) on

De baan van Sommerrodelbahn Altenahr is ca. 500 meter lang en het parcours is gebouwd in heuvelachtig terrein. Wanneer je plaatsneemt in het karretje word je eerst met een sleeplift 200 meter omhoog getakeld. Dit duurt enkele minuten en vanaf hier kun je achteromkijkend genieten van het uitzicht. Vervolgens begint de afdaling, waarbij je gedurende het parcours zeven scherpe bochten tegenkomt. Kinderen vanaf 8 jaar mogen zelfstandig in de rodelbaan rijden. Kinderen vanaf drie jaar mogen mee onder begeleiding van een volwassene. Tickets voor kinderen tot 17 jaar zijn 2,50 euro per stuk. Volwassenen betalen 3,50 voor een ritje. Je kunt daarnaast ook rittenkaarten kopen, tot wel 30 ritten op een kaart. Hiermee kun je meer dan 50% besparen op de ritten.  

Andere activiteiten en info: 

Kom je een dagje naar Sommerrodelbahn Altenahr, dan kom je niet alleen maar voor de rodelbaan. Je kunt hier namelijk nog veel meer doen om de dag om te toveren in een leuk uitje. Zo is er een speelplaats voor kinderen die uitgerodeld zijn, of die te jong zijn om met bloedstollende snelheden een heuvel af te razen. Ook is er een restaurant aanwezig waar je onder andere zelfgemaakte pizza’s kunt eten. Heb je eigen eten en drinken meegenomen, dan kun je in de omgeving van de rodelbaan een plekje in het gras zoeken voor een lekkere picknick. Parkeren bij Sommerrodelbahn Altenar is gratis. 


Alpinecenter Bottrop 

De indrukwekkende rodelbaan van Alpinecenter Bottrop ligt op ca. 50 kilometer van Venlo en is zeker een bezoekje waard. De baan is de enige rodelbaan in het Ruhrgebied die in de zomer geopend is. De karretjes van de rodelbaan zitten vast een het parcours van de rodelbaan. Dit zorgt ervoor dat je dus nooit van de baan kan vliegen. Ideaal als je net een weddenschap hebt afgesloten wie er het langst durft te wachten met remmen! Een ander voordeel van deze karretjes is dat ze ook heel veilig te gebruiken zijn in natte omstandigheden. 

De baan van Alpinecenter Bottrop is maar liefst 1000 meter lang. In het karretje word je via een lange kabel in enkele minuten naar boven getrokken. Vanaf daar begint de afdaling. In de rodelbaan van Alpinecenter Bottrop kun je snelheden behalen tot wel 42 kilometer per uur terwijl je het parcours aflegt. Het parcours bestaat uit scherpe bochten, 360 graden cirkel en een tunnel. Kinderen vanaf 8 jaar en minimaal 130 cm mogen zelfstandig gebruik maken van de rodelbaan. Kinderen vanaf drie jaar kunnen met hun ouders of een andere volwassene mee. Je kunt tickets kopen vanaf 2,50 voor kinderen vanaf 12 jaar en 3,50 voor een volwassene. Wil je meerdere keren, dan kun je ook een rittenkaart kopen. Hiermee kun je tot ongeveer 20% korting krijgen op de ritten.  

Extra activiteiten en informatie: 

De rodelbaan is niet het enige vermaak dat je kunt vinden bij Alpinecenter Bottrop. Het outdoor centrum biedt een mix aan activiteiten, zoals onder andere een indoor skihal. Hier kun je het gehele jaar door oefenen met skien of snowboarden. Deze indoor skihal is de langste indoorskibaan ter wereld. Daarnaast zijn er ook diverse andere spannende activiteiten, zoals onder andere paintball, indoor skydiven, een klimparcours en biertuin. Als je een leuke plek zoekt voor een weekendje weg, dan kun je bij Alpinecenter Bottrop ook een hotelovernachting boeken. 


Erlebniswelt Eifeltor 

Erlebniswelt Eifeltor is zoals de naam doet vermoeden, de ultieme plek voor een avontuurlijk dagje uit. Het park ligt op ca. 60 km van Maastricht. De rodelbaan is een ‘kuipvorm’ en de karretjes liggen ook los op de baan. Dit geeft het ultieme gevoel van vrijheid wanneer je heuvel af komt razen. We natuurlijk even opletten dat je niet te hard gaat, omdat je hierdoor wel een groter risico hebt om uit te bocht te vliegen. De rodelbaan is ook te gebruiken na een buitje, dus je vrijwel altijd rodelen in de zomer bij Erlebniswelt Eifeltor. 

View this post on Instagram

Unfortunately there is no sound to this picture…

A post shared by Rob Snijders (@rob_snijders) on

Deze rodelbaan heeft een lengte van ca. 700 meter en start vanaf het nabijgelegen restaurant. Hier kun je dan eenvoudig je kinderen in de gaten houden als je zelf na een rondje rodelen even op het terras wilt zitten om bij te komen van de snelheid. Vanaf het moment dat je in het karretje stapt, worde je eerst met een sleepkabel de heuvel omhooggetrokken. Wanneer de zwaartekracht het overneemt daal je het parcours naar eigen wens langzaam of snel af en kom je onder andere langs alle andere activiteiten die er op het park te bieden zijn.  

Bijna iedereen mag genieten van een spannend ritje in de rodelbaan van Erlebniswelt Eifeltor. Zo mogen kinderen vanaf 8 jaar en 130 cm zelfstandig plaatsnemen in de rodelbaan. Kinderen vanaf drie jaar kunnen met hun ouders of andere volwassene mee. Een ritje in de bobslee kost ongeveer 2,30 voor zowel volwassenen als kinderen. Ook hier is het mogelijk een rittenkaart te kopen voor meerdere keren, bijvoorbeeld als je met een grotere groep op pad gaat. Dan kun je korting krijgen met 24 of zelfs 50 toegangskaartjes. 

Overige activiteiten en informatie: 

Erlebniswelt Eifeltor is de ideale plek wanneer je op zoek bent naar een gezellig dagje uit. Naast het rodelen kun je er namelijk nog veel meer doen. Zo is er een speelplaats voor de kleinere avonturiers, met onder andere graafmachines, schommels en trampolines. Daarnaast is het mogelijk om minigolf te spelen op de 18 holes van Erlebniswelt Eifeltor. Ook is er een binnenspeelplaats. Hier is onder andere een ballenbak, trampoline, schommel, glijbaan, tafelvoetbaltafel, XXL-lego en ijshockeyveld aanwezig. In de bistro van Erlebniswelt Eifeltor kun je terecht wanneer je trek hebt in een lekker hapje of drankje. Echte avonturiers kunnen ook een quad huren. Volwassenen hebben daarvoor een rijbewijs nodig. De kindervariant is beschikbaar voor kinderen vanaf 8 jaar. 


Tips om veilig te rodelen 

Afstand 

Hoewel het altijd staat aangegeven bij de rodelbaan, kan het niet vaak genoeg gezegd worden: houd afstand van je voorganger. Het gebeurt nog steeds regelmatig dat kinderen elkaar opwachten bovenaan de heuvel om tegelijkertijd naar beneden te rodelen. Helaas komt het weleens voor dat kinderen uit de bocht vliegen of aangereden worden van achteren, met soms heftige gevolgen.  

Volg de bordjes 

Op rodelbanen staat langs de zijkant altijd aangegeven of er een scherpe bocht aankomt, of het einde van de rodelbaan. Let hier altijd goed op. Het einde van een rodelbaan bestaat vaak uit twee momenten waar je echt een stuk zachter voor moet gaan. Plastic slierten die in je gezicht slaan wanneer je het einde nadert, maar ook de kabel die jouw karretje weer naar de volgende persoon brengt. Als je niet op tijd remt kan je karretje los van de baan raken en jou lanceren. 

Losse spullen 

Je zal niet de eerste zijn die even een selfie wilt maken vanuit je karretje, op volle snelheid. Net als in normaal verkeer brengt het maken van een selfie ook tijdens het rodelen gevaar met zich mee. Je kan eventueel op een voorganger botsen, maar je kunt ook je telefoon kwijtraken. En met een snelheid van soms wel 50 kilometer per uur, wordt het een hele opgave om hem weer terug te vinden. Stop daarom gewoon al je spullen in je zak, leef in het moment en geniet van de rit!foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag