Dik
X

Wat zijn de beste teambuilding activiteiten?

Wat zijn de beste teambuilding activiteiten?

Laatst bijgewerkt: 14 september 2018

Het team waarmee je werkt, of dat voor je werkt, is een belangrijk goed. Je hebt ze nodig. Hun kwaliteiten, kennis en vaardigheden helpen jou immers met het behalen van de doelen die jij voor ogen hebt. Wat nog belangrijker is, is dat alle teamleden niet alleen als individu sterk zijn, maar zeker ook als team. Een team dat goed functioneert is namelijk efficiënter, en dat is wat je wil. Daarnaast is een team dat goed samen kan werken essentieel voor een gezonde werksfeer. Een gezonde werksfeer zorgt voor plezier in het werk, wat vervolgens weer zorgt voor het behalen van goede resultaten. Met andere woorden: een gezond team is de sleutel tot succes. Maar hoe zorg je nou dat je het beste uit je team haalt? Tijdens teambuilding activiteiten moeten de leden van een team actief met elkaar samenwerken. Ze zullen elkaar moeten ondersteunen en moeten inschatten wie waar het beste in is, om zo tot een goed resultaat te komen. Het plannen van een teambuilding activiteit voor jouw team is dus niet alleen leuk en gezellig, maar ook nog eens heel nuttig.


Soorten teambuilding activiteiten

Er zijn een hoop verschillende soorten teambuilding activiteiten te vinden. Daarom is het handig om eerst te bedenken wat voor soort activiteit je wilt doen. Wil je graag iets actiefs of sportiefs doen? Of kies je liever voor een workshop? Wil je de teambuilding graag outdoor of indoor doen? Allemaal dingen om over na te denken, zodat je tot de beste keuze voor jouw teambuilding activiteit kunt komen. Wij hebben hieronder 8 verschillende activiteiten voor je verzameld, die allemaal op hun eigen manier iets kunnen bijdragen aan de kracht en gezondheid van jouw team.

1. Escape room

Bij een Escape room worden de leden van een team opgesloten in een kamer of ruimte. Om uit de kamer te komen moeten zij samenwerken om codes te kraken, raadsels op te lossen, sleutels te zoeken en puzzels op te lossen. Dit alles gebeurt onder tijdsdruk, waardoor de teamleden gedwongen worden om een goede strategie te bedenken, samen te werken en daarbij kalm te blijven. Escape rooms zijn in veel verschillende thema’s te vinden, waaronder actie en spanning, horror, muziek, kunst en zelfs sprookjes. Hierdoor kun je ongetwijfeld iets vinden wat bij jouw team past. De mogelijkheden per stad of regio verschillen. Op de website van Escape Rooms Nederland kun je alle Escape rooms vinden die er zijn. Je kunt zoeken op plaats, provincie of thema. Ook staat op de website een top 10 van escape rooms.

2. Televisieprogramma’s

Een aantal actieve teambuilding uitjes zijn gebaseerd op bekende televisie programma’s. Denk hierbij aan Expeditie Robinson, Fort Boyard, Hunted en Wie is de Mol? Bij al deze activiteiten is de samenwerking van het team belangrijk.

Expeditie Robinson

Een teambuilding activiteit gebaseerd op het bekende programma Expeditie Robinson, waarbij het team allerlei opdrachten moet doen om het spel te winnen. De opdrachten verschillen van denkspellen tot racen. Sommige activiteiten vragen om kracht en durf, andere om inzicht en teamwork. Een Expeditie Robinson uitje is vaak volledig aan te passen naar jouw wensen, en is een middag vullend programma waarbij eten en drinken bijgeboekt kan worden.

Fort Boyard

Fort Boyard is een programma waarin bekende Nederlanders tegen elkaar strijden om zoveel mogelijk sleutels te winnen, waarmee ze de kluis kunnen openen. Die sleutels kunnen verdiend worden door het correct en op tijd uitvoeren van verschillende opdrachten. Elke sleutel staat voor een bepaalde tijd waarop het hek bij de eindopdracht openblijft. Dus hoe meer sleutels, hoe meer tijd je hebt. De verschillende opdrachten maken dit spel misschien wel het leukst. Zo gaat je team onder andere op 10 meter hoogte een oversteek maken naar de andere kant over een balkje van maar 15 cm breed. Ze gaan rijden op een quad, puzzels oplossen en obstakels overwinnen. Dit alles doen ze om uiteindelijk zo goed mogelijk het finalespel in te gaan: het kraken van de kluis. Alle sleutels die gewonnen zijn gaan het team helpen bij het spelen van het finalespel. Wie is snelst? Het programma van Fort Boyard duurt de hele middag en kan optioneel worden uitgebreid met een borrel en barbecue. Fort Boyard wordt in verschillende provincies aangeboden.

Hunted

Dit spel is gebaseerd op het programma Hunted, dat wordt uitgezonden door AVROTROS. Hoe kun je als voortvluchtige uit handen blijven van de hunters? Of hoe zorg jij als hunter dat je de voortvluchtige zo snel mogelijk te pakken krijgt? Dit kat-en-muisspel is een spannende teambuilding activiteit, waarin het team van hunters moet samenwerken om de voortvluchtige teamleden op te sporen.

Wie is de mol?

Een uitje gebaseerd op het bekende spel Wie is de mol? draait niet alleen om samenwerken, maar ook om sport en spel. Ieder teamlid krijgt een envelop met daarin een opdracht, die ze moeten uitvoeren zonder dat de rest van het team het doorheeft. Uiteindelijk moet het team zien te ontmaskeren wie van hen de Mol is, oftewel degene die zal proberen om het spel op alle mogelijke manieren te saboteren, zonder dat het opvalt. Een leuke middag gevuld met sportieve uitdagingen, races en communicatiespellen. Het programma is vaak zelf samen te stellen, waardoor het volledig aan te passen is aan de grote van het team en de duur van de activiteit.

3. Sportieve uitjes

Voor de sportievelingen bestaan er verschillende uitjes die een ding met elkaar gemeen hebben: ze laten het team flink zweten. Denk aan het ludieke bubbelvoetbal, waarbij ze met een soort grote bubbel om zich heen tegen elkaar moet gaan voetballen. Of een bootcamp, waarbij het team eens even flink gedrild wordt. Of wat dacht je van een middagje golfen, klimmen over een parcours hoog in de bomen, of een paar uur apenkooien? Een zeskamp (of vierkamp), waarbij het team wordt opgedeeld in meerdere groepjes die in verschillende sportieve spellen de strijd met elkaar aangaan. Afhankelijk van hoe groot het team is en hoe sportief je het uitje wil hebben, zijn er genoeg opties te vinden voor een leuke sportieve middag. Laat je team op leuke en sportieve manier samenwerken en hun grenzen opzoeken.

4. Eten of koken

Een kookworkshop waarbij de teamleden moeten samenwerken om een gerecht te maken, zorgt altijd voor veel gezelligheid. Maar ook een wedstrijd als Masterchef is mogelijk. Voor wie graag gezellig wil eten met het team en dat wil combineren met een leuke activiteit, zijn er verschillende dinerspellen te vinden, zoals bijvoorbeeld moordspellen of een quiz.

5. Tours

Er zijn verschillende uitjes te vinden waarbij je met het team gaat toeren. Op een Solex rondrijden, steppen door de stad, een middagje toeren met een Tuk Tuk of met een lelijke eend. Er zijn mogelijkheden genoeg. Veel van deze tours worden gecombineerd met een spel, zoals bijvoorbeeld een puzzeltocht, waarbij de teams onderweg verschillende raadsels moeten oplossen en spellen moet spelen. Ze zullen samen als team tegen de andere teams moeten strijden en goed moeten samenwerken om als winnaar uit de bus te komen.

6. Teambuilding met dieren

Een teambuilding activiteit met dieren, dat is weer eens wat anders. Wist je dat dieren je heel duidelijk laten zien hoe je in elkaar zit en op wat voor manier je communiceert? Een teambuilding met dieren is daarom niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam.

Schapendrijven

Zo kun je bijvoorbeeld met het team gaan schapendrijven. Op die manier krijg je op een leuke en originele manier inzicht in de manier van samenwerken binnen het team, en de communicatieve vaardigheden van de leden. Door het schapendrijven worden niet alleen de sterke kanten van het team belicht, maar ook de dingen waar misschien nog wat meer aandacht aan gegeven mag worden. Een leuk uitje, waarin de teamspirit erg belangrijk is. Ook mag je samen met een Border Collie aan de gang, hierbij is het heel belangrijk om goed te communiceren en samen te werken, om op die manier samen met de hond de schapen over een uitgestippeld parcours te leiden.

Roofvogels

Ook kun je een teambuilding met roofvogels doen. Hierbij worden de beginselen van het valkenieren bijgebracht, waarna het team in kleine groepjes wordt gedeeld om verschillende oefeningen met de vogels te doen. Bij teambuilding met roofvogels wordt er gewerkt aan samenwerking, communicatie, inzicht, leidinggeven en vertrouwen.

Paarden

Spiegelen met paarden kan helpen bij het verkrijgen van zelfinzicht. Je ziet jezelf letterlijk door de ogen van het paard. Wie ben je, wat doe je, en hoe vertaalt zich dat naar de manier waarop je je werk doet en je positie binnen een team of bedrijf? Spiegelen met paarden is een leuke vorm van coaching en zelfkennis opdoen, het geeft inzicht en kan bijdragen aan een bewuster en gezonder team.

7. Dropping

Bij een dropping is het team volledig op elkaar aangewezen. Samen zullen ze de weg terug moeten vinden. Wie neemt de leiding en hoe is de onderlinge communicatie? Lukt het het team om binnen de tijd terug te komen? En hoe bereiken ze dat? Een dropping geeft een goed inzicht in hoe het team functioneert, waar hun krachten liggen, en waar eventuele knelpunten zitten.

8. Schieten

Kleiduifschieten, werken met pijl en boog, of paintballen. Een leuke en actieve manier om samen met het team een leuke dag te hebben. Strijd tegen elkaar door middel van scores, of werk samen als team in een potje lasergamen of paintballen, waarbij je het andere team moet zien uit te schakelen. Teambuilding en fun in een.


De beste teambuilding activiteit voor jouw team

Wat de beste teambuilding activiteit is, hangt volledig af van het team. Wat wil je bereiken? Wil je vooral plezier hebben, liever sportief zijn, of wil je graag duidelijk inzicht in het team verkrijgen? Met de antwoorden op die vragen kun je vast en zeker een geschikte teambuilding activiteit kiezen uit een van bovenstaande opties. Staat hier niets bij waar je enthousiast van wordt? Gelukkig zijn er online nog veel meer teambuilding activiteiten te vinden waar ongetwijfeld iets bij zit wat je wel leuk vindt.


Wellicht vind je deze gerelateerde artikelen ook interessant:Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag