10 zwembaden in Groningen

10 zwembaden in Groningen

Laatst bijgewerkt: 20 mei 2019

In de provincie Groningen vind je talloze binnen- en buitenzwembaden waarvan een groot deel voor recreatieve doeleinden. Ideaal om ‘s zomers op een snikhete dag verkoeling te zoeken of juist de warmte en plezier op te zoeken in de gure wintermaanden. Ook zijn er een aantal baden uitsluitend bedoeld voor sport en/of educatieve doeleinden. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt voor schoolzwemmen, watergymnastiek en trainingen voor wedstrijdzwemmen. In dit artikel maak je kennis met alle zwembaden in Groningen inclusief alle faciliteiten die ze te bieden hebben. Eerste tip: kijk altijd op de website van het betreffende zwembad voor de openingstijden. Deze kunnen in vakanties vaak flink afwijken.


1. Zwembad Kardinge

Het bekendste recreatieve binnenzwembad van Groningen is zwembad Sport 050 Kardinge. In de volksmond ‘zwembad Kardinge’. Het tropische zwembad heeft alle faciliteiten dat je van een recreatief zwembad kunt verwachten zoals golfslag, stroomversnelling, glijbaan, buitenbad, peuterbad, 25 meter bad, kruidenbaden en sauna’s. In het weekend en in de schoolvakanties zijn er veelal gezinnen met kinderen te vinden. Voor deze doelgroep is het zwembad ideaal, vanwege de overzichtelijkheid en variatie in baden. Maar ook wat ouderen komen graag op een doordeweekse avond een aantal baantjes trekken. Het zwembad heeft voor ieders wil wat te bieden!

Baantjes trekken

Wil je sportief baantjes trekken maar heb je geen zin in ‘filezwemmen’? Dan is het slim om woensdagmiddag of in de weekenden te komen. Op deze momenten en in de schoolvakanties zijn twee banen reserveert voor mensen die baantjes willen trekken in het 25 meter bad. Meer uitdaging nodig? Dan kun je zelfs een apparaat krijgen dat jouw gezwommen meters bijhoudt en de tijd in de gaten houdt. Ook zijn er bij Kardinge verschillende trainingsschema’s. Zo maak jij van je hobby een sport!

Zwemmen met het gezin

Op donderdag-, vrijdag-, zaterdag-, en zondagochtend is het zwembad gereserveerd voor gezinnen en families. De donderdag- en vrijdagmorgen zijn bedoeld voor recreatief zwemmen met het gezin. Bovendien kun  je deelnemen aan een ouder-kind-programma. Je krijgt dan met je kind een soort zwemles wat veel kinderen als leuk ervaren. In de weekendochtenden is het ook gezinsochtend. Het instructiebad wordt dan een stuk minder diep gemaakt zodat alle kinderen zorgeloos kunnen spelen in het water. Tevens wordt de watertemperatuur verhoogd naar een royale 32 graden Celsius. Ook op donderdag en vrijdag is het gehele bad 32 graden.

Prijzen

Volwassenen betalen €5,10 in het laagseizoen en €6,- in het hoogseizoen. 65-plussers genieten van ouderenkorting en betalen €4,30 of €4,70. Voor kinderen tot twee jaar is het gratis. Kinderen van 3 tot 16 jaar oud betalen het zelfde bedrag als 65-plussers. Voor abonnementen, sportpassen, groepslessen en dergelijke kun je terecht op de website van Kardinge.


2. Helperzwembad

Dit authentieke binnenzwembad ten zuiden van de stad heeft twee 25 meter baden die worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Ten eerste is een van de twee baden een vrij nieuw wedstrijdbad waar veelal in getraind wordt. Dit bad wordt zelden gebruikt voor recreatieve doeleinden. Het andere 35 meter bad daarentegen wel. Tevens worden daar veel groepslessen georganiseerd voor 65-plussers, kinderen en andere sportievelingen. Denk daarbij aan ouder-kind-zwemmen net als in Kardinge, watergymnastiek en ‘aqua sport’.

Activiteiten en faciliteiten

Het zwembad heeft geen poespas zoals glijbanen, stroomversnellingen en bubbelbaden. Het bad is uitsluitend bedoeld voor mensen die al dan niet op sportief tempo baantjes willen trekken. Vrijwel iedere dag kunnen recreanten terecht in een van de baden. Naast het zelf baantjes trekken zijn er ook veel groepslessen, zoals zwemles voor kinderen, volwassenen, aqua sport en ouder-kind-zwemmen. Het is zelfs mogelijk om kinderfeestjes te organiseren of het complete zwembad af te huren. Sterker nog, je kunt er zelfs vergaderen!

Tarieven

De tarieven zijn vergelijkbaar met Kardinge. Kinderen tot twee jaar mogen gratis naar binnen. Kinderen van 3 tot 16 betalen €4,30. Volwassenen tot en met 64 jaar tikken €5,10 af voor zwemplezier en oudere mensen €4,30,-. Voor groepstarieven, kinderfeestjes, gezinskaarten en andere voordelige abonnementen kun je terecht bij het zwembad.


3. Zwembad Hoogkerk

Aan het Hoendiep in Groningen vind je Zwembad Hoogkerk. Dit buitenzwembad is een paradijs voor kinderen die ‘s zomers verkoeling zoeken. De drie buitenbaden zijn omringd met een mooi groot grasveld waar iedereen zijn of haar handdoekje neer kan leggen. Voor kinderen wordt er ook vaak een springkussen opgeblazen. De twee grote baden zijn beide 25 x 15, daarnaast is er ook een peuterbad voor de kleinste onder ons. Alle baden zijn uiteraard verwarmd.

Activiteiten en faciliteiten

Ook dit zwembad kent hip watergymnastiek voor jong en oud. Bij dit zwembad wordt dat ‘aquavaria genoemd’. Door verschillende oefeningen onder water te doen verbruik je veel calorieën, train je je conditie en bevorder je je spierkracht. Kosten bedragen €6,- per les. Naast watergymnastiek worden er soms ook gewone zwemlessen voor kinderen aangeboden. Dit hangt echter af van het animo. Meestal is dit minimaal om dat ouders kun kinderen toch liever binnen willen laten leren zwemmen. De leukste activiteit van dit zwembad is de jaarlijkse zwemvierdaagse. Dit evenement is ontzettend spannend voor jong en oud. Wanneer je namelijk vier dagen baantjes gaat zwemmen (hoe veel maakt niet uit) krijg je een medaille. De baantjes kun je alleen van 18.00 uur tot 20.00 uur trekken.

Prijzen

Ook bij dit zwembad zwemmen kinderen tot twee jaar oud gratis. Iedereen ouder betaalt €4,50,- voor een dagkaart. Wil je alleen na 18.00 uur zwemmen? Dan betaal je slechts €2,50,-. Ideaal als je na het eten nog heerlijk buiten een paar baantjes wil trekken voor een klein prijsje. Voor de eerdergenoemde zwemvierdaagse betaal je in de voorverkoop €8,- en anders €10,-. Goed te doen toch?! Kijk voor alle informatie waaronder openingstijden op de website van het zwembad.


4. Openluchtzwembad de Papiermolen

Buitenzwembad de Papiermolen is een begrip onder Groningers. Zowel veel studenten als ouderen en kinderen zijn helemaal weg van het altijd gezellige zwembad dat omringt is met ruim grasveld waar je ‘s zomers heerlijk je handdoekje kunt leggen. De Papiermolen heeft maar liefst vijf baden waarvan een 50 meter bad met duikplanken. Veel mensen kunnen er niet staan aangezien het op de meeste plekken twee meter diep is. Bij de duikgedeelten is het uiteraard een stuk dieper. De andere baden zijn geschikt voor kinderen. Er is zelfs een bad met een glijbaan.

Faciliteiten

Alles wat je van een goed zwembad verwacht heeft de Papiermolen. Denk aan een kleedruimte, restaurant, EHBO, douche, WiFi, parkeerplaatsen en kluisjes. Het fijne van dit zwembad is dat vrijwel alles in 2018 is vernieuwd. Daarvoor zijn ze zelfs een gehele zomer dicht geweest tot onvrede van de lokale bewoners. Veel staan te springen om ‘s zomers daar weer te gaan zwemmen. Zo af en toe worden er ook feesten georganiseerd.

Tarieven

Kinderen tot twee jaar hebben gratis toegang. Jeugdigen van 3 tot en met 16 betalen €4,70 voor een dagkaart en volwassenen €6,-. Bejaarden betalen net als de jeugdigen €4,70.


5. Zwembad de Parrel

Dit gezellige binnenzwembad is vergelijkbaar met het Helperzwembad. Er worden voornamelijk zwemlessen gegeven, maar recreatief zwemmen is op sommige tijdstippen ook mogelijk. Dit is voornamelijk bedoeld voor mensen die heerlijk in eigen tempo baantjes willen trekken in het 25-meter bad. Duiken is er ook mogelijk. Voor kinderen is er een klein badje met glijbaan. Lekker ontspannen in een bubbelbad? Dat kan, maar is niet gratis! Het personeel bevordert het zwemplezier in de weekenden door er allerlei speelgerei neer te leggen zoals vloten voor kinderen. Vervelen hoef je er dus niet.

Faciliteiten en activiteiten

Naast reguliere zwemlessen kun je ook hier watergymnastieklessen volgen en zwemmen met je kind. Naast zwemgerelateerde activiteiten kun je in dit zwembadgebouw ook onder de zonnebank, eten en drinken in het café of vergaderen in de vergaderzaal. Tot slot is het ook mogelijk om het zwembad te huren.

Tarieven

De tarieven zijn vergelijkbaar met Kardinge en Helperzwembad. Kinderen tot twee jaar mogen gratis naar binnen. Kinderen van 3 tot 16 betalen €4,30. Volwassenen tot en met 64 betalen €5,10 en oudere mensen €4,30,-. Voor groepstarieven, kinderfeestjes, gezinskaarten en het huren van het zwembad kun je terecht op de website van de Parrel.


Populairste zwembaden buiten de stad

Niet alleen in en nabij de binnenstad van Groningen zijn pareltjes van zwembaden te vinden. Ook in de provincie zijn schitterende openluchtzwembaden te vinden die geweldig zijn voor jong en oud. In het volgende beknopte rijtje vind je alleen de allerleukste zwembaden in de mooie provincie Groningen.

6. Openluchtbad de Blinkerd (Ten Boer)

Kinderen en ouders opgelet! Dit openluchtzwembad in Ten Boer heeft een glijbaan van maar liefst 35 meter lang! Daarnaast vind je er een mooie grasweide en nog een 25-meter bad. Uiteraard is er ook een peuterbad voor de jongste mensen der planeet Aarde.

7. Tropiqua (Veendam)

Dit paradijselijke binnenzwembad is schitterende ingericht in subtropische stijl. Er zijn verschillende glijbanen te vinden, veel speelgerei, buitenbaden, kinderbaden, 25-meter baden, bubbelbaden, ligweide, zonnebank, sauna en nog veel meer. Een completer zwembad vind je bijna niet niet in de provincie Groningen.

8. Aqualaren (Zuidlaren)

Voor zwempret in een binnenzwembad hoef je echt niet altijd naar de stad. Ook in Zuidlaren kun je heerlijk zwemmen in het recreatiebad met spannende 30-meter lange glijbaan. Heb je niets met glijbanen? Dan kun je jezelf altijd nog vermaken in de stroomversnelling of bij de waterspuiters. Er is ook een buitenbad en gelegenheid om daar te liggen met mooi weer.

9. Zwembad Lemferdinge (Paterswolde)

Zwembad Lemferdinge in Paterswolde is een schitterend duurzaam openluchtzwembad. De verschillende baden zijn omringt door een schitterende groen gebied. Er zijn veelal gezinnen met kinderen te vinden zie zich prima kunnen vermaken in het peuterbad of het 25-meter bad met glijbaan. Je kunt zelfs van verschillende duikplanken in het diepe springen! Interessant feitje: er zijn zonnepanelen geplaatst om stroom op te wekken zodat het zwembad duurzaam verwarmd kan blijven.

10. De Barkhoorn (Sellingen)

Dit mooie landelijk gelegen buitenzwembad is ‘s zomers een geliefde plek onder mensen uit de buurt die verkoeling komen zoeken. Er zijn drie verschillende baden; een bad om baantjes te trekken, een recreatiebad en een peuterbad. Om de baden heen is een mooie groene weide te vinden waar je heerlijk kunt zonnen. Mensen die uitsluitend in alle rust baantjes willen trekken kunnen op bepaalde tijden terecht. Voor deze precieze tijden en meer informatie kun je terecht op hun website.


Conclusie

Zowel de stad Groningen als de gelijknamige provincie hebben genoeg zwemwater in petto om iedereen te vermaken! De binnen- en buitenzwembaden bieden voldoende afwisseling en faciliteiten om kinderen, jongeren en ouderen te amuseren. Ook zijn er bij de meeste zwembaden groepslessen voor als je het zwemmen serieuzer wilt aanpakken. Een warme zomerdag of een koude winterdag? Voor ieder seizoen is een fijn zwembad te vinden. Waar ga jij naar toe?

Mist er volgens jou een fantastisch zwembad in Groningen in dit rijtje? Laat het ons weten!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag