Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarmee helpt een budgetcoach?

Waarmee helpt een budgetcoach?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Cijfers van het CBS laten zien dat vanaf 2014 het aantal Nederlandse huishoudens met schulden stijgt. Ondanks dat hier ook hypotheken en studieschulden onder vallen is het voor te stellen dat een groot deel nét wel of nét niet kan rondkomen. Vaak is de oorzaak een te hoog uitgavepatroon. Een zogenoemde budgetcoach kan je daarbij helpen. Ze geven je inzicht in je inkomsten en uitgaven en proberen samen met jou een plan van aanpak te maken.

Een budgetcoach is niet bedoeld voor mensen die diep in de schulden zitten, maar uitsluitend voor mensen die in financieel zwaar weer zitten en moeite hebben om rond te komen. In dit artikel staat alles wat je moet weten over deze professionele financiële hulpverleners.


Schulden

Om verwarringen te voorkomen: wanneer je zware schulden hebt die je niet binnen drie jaar kunt afbetalen, is een budgetcoach niet bevoegd om betaald werk voor jou te doen. Je komt dan automatisch terecht in de schuldhulpverlening van de gemeente. Je hoeft daar niet voor te betalen. Deze zogenoemde schuldbemiddelaars maken bindende afspraken met jou om de schuld zo veel mogelijk af te betalen, vooral aan de schuldeisers. Als de schulden echt radicaal hoog zijn kom je in de schuldsanering terecht. Dat houdt in dat je geen inkomsten hebt om schulden af te lossen. Je krijgt dan een lening van de gemeente, met rente, waarmee je verplicht wordt om schulden af te betalen. Hopelijk komt het nooit zo ver en heb je genoeg aan een budgetcoach die voornamelijk bedoeld is voor mensen die de nodige moeite hebben om rond te komen, maar geen torenhoge schulden hebben.


Wat is een budgetcoach?

Een budgetcoach is een professionele financiële steun voor mensen die geen overzicht hebben in hun geldzaken. Vaak worden mensen tijdelijk geholpen door er samen achter te komen waar de problemen vandaan komen. Vervolgens wordt er een plan opgesteld hoe het financiële leven van de klant gezonder kan worden. Het doel is om deze mensen een steuntje in de rug te geven om met handvatten de toekomst in te gaan, zodat ze niet snel opnieuw in de financiële problemen komen. Het kan zo zijn dat je de term budgetcoach nog niet kent, dat komt omdat het beroep nog helemaal niet zo oud is. Het is eigenlijk ter preventie van hoge schulden ontstaan. Voorheen werden de peilen namelijk vooral gericht op mensen die al hoge schulden hadden. De schuldhulpverlening moest er dan aan te pas komen. Budgetcoachen zorgen er voor dat het niet zo ver komt en is dus vooral om te voorkomen dat mensen in de schulden raken. Een zeer belangrijk beroep dus die een hoop mensen weer wat financiële lucht geeft.


Waarom een budgetcoach?

De voornaamste taak van een budgetcoach is het voorkomen van schulden bij klanten. Mensen schakelen een professional in om simpelweg niet in de financiële problemen te komen. Het lijkt misschien makkelijk om financieel gezond te blijven, maar cijfers laten andere patronen zien. Steeds meer mensen komen in de financiële problemen. Vaak weten ze zich geen raad met de vele uitgaven en de geringe inkomsten. Een stukje overzicht die dan ontbreekt kan er toe leiden dat personen in de schulden komen. In veel gevallen worden de uitgaven gereguleerd en beperkt. Er zijn altijd zaken die mensen wel kopen, maar eigenlijk niet zo zeer nodig hebt. Denk daarbij aan een duur telefoonabonnementen, duur of veel eten en drinken of een dure leaseauto. Een budgetcoach stelt samen met de klant een budgetplan op om te proberen meer geld over te houden aan het eind van de maand. Zowel jongeren als ouderen kampen met deze problemen. Ze willen simpelweg geholpen worden, voordat het te laat is. Dit is dan ook een essentiële stap om niet in de schuldhulpverlening te komen. Het is dus een verstandige keuze om in vroeg stadium een budgetcoach in te schakelen.


Zo gaat een budgetcoach te werk

Voordat je een budgetcoach gaat inschakelen is handig om te weten wat hij of zij precies gaat doen. Ondanks dat iedere coach weer eigen maniertjes heeft om te helpen hebben ze een ding allemaal gemeen en dat is de globale werkwijze. Als het ware een soort stappenplan die ze doorlopen om jou zo goed mogelijk van dienst te zijn. Het begint met een intake, dan wordt er gekeken naar je huidige administratie, vervolgens wordt er een plan van aanpak gemaakt die uitgevoerd wordt en tot slot is er nazorg. Een compleet traject met een grote kans van slagen.

Intake

Als je je hebt aangemeld zal je eerst een uitnodiging krijgen voor een intakegesprek. Door middel van dit gesprek krijgt de coach een kijkje in jouw financiële keuken: wat zijn de inkomsten en uitgaven? Is er nog spaargeld? Enzovoorts. Deze informatie wordt gebruikt om een zo goed mogelijk plan van aanpak te maken, zodat er geen tijd verloren gaat. Het kan overigens ook voorkomen dat een budgetcoach aangeeft dat ze je niet van dienst kunnen zijn. Vaak zijn dit mensen die in de schulden zitten of een te laag of geen inkomen hebben. Die kunnen simpelweg niet geholpen worden door een budgetcoach. Ze worden veelal doorverwezen naar de schuldhulpverleners. Het fijne van intakegesprekken is dat ze geheel vrijblijvend zijn en vaak gratis. Het kan dus nooit kwaad om het gesprek eens aan te gaan om te kijken of je geholpen kunt worden.

Overzicht financiën

Als allereerst is het belangrijk dat een budgetcoach goed naar het financiële geheel kan kijken. Daarmee wordt bedoeld dat de administratie op orde en overzichtelijk moet zijn. Als dat niet het geval is zal de budgetcoach je vragen om je administratie op orde te maken en zo overzichtelijk mogelijk. Mocht dat niet lukken kunnen ze jou daar altijd mee helpen! Daar zijn ze tenslotte voor.

Plan van aanpak

Als de administratie overzichtelijk is kan er een plan van aanpak gemaakt worden. Dat begint met het opschrijven van alle inkomsten en uitgaven per maand. Er wordt gelijk duidelijk waar je te veel aan uitgeeft en waar je dus op kunt besparen. Soms kan dat makkelijk, zoals telefoonkosten beperken of minder merkkleding kopen, maar soms is het ook lastiger als je voor langere tijd aan een abonnement vast zit. In ieder geval worden er zaken opgeschreven waar op bespaard moet worden. Vervolgens maakt de budgetcoach een berekening en zal hij aangeven van welk bedrag je de volgende maand moet leven. Vaak is dat significant minder dan je gewend bent. Daarom is dit ook het moeilijkste gedeelde voor de klant. Er moet anders geleefd worden dan gewend is en dat vergt moeite en aandacht. Ook hiervoor kan de budgetcoach je helpen. Naast financiële steun is hij of zij ook opgeleid om jou te motiveren. Als het goed is heb je na een aantal maanden er dusdanig van geleerd dat je het nu op eigen houtje kan. Als je het fijn vindt wordt er eerst nog even een jaarplan gemaakt waarin staat wat je maximaal uit mag geven.

Controle/nazorg

Nazorg houdt in dat de budgetcoach van tijd tot tijd even contact opneemt om te vragen of alles nog steeds gaat zoals afgesproken. Als dat het geval is ben je snel uitgesproken. Als dat niet het geval is moeten er naar nieuwe oplossingen gezocht worden. Belangrijk is dat je altijd eerlijk bent tegen je budgetcoach. Niet alleen ethisch gezien, maar ook wettelijk gezien staan in veel voorwaarden van budgetcoaches dat het contract beëindigd wordt als er wordt gelogen of dingen achter worden gehouden.


Hoeveel kost een budgetcoach?

Het uurtarief van een budgetcoach is al gauw €45,-. Dit lijkt een aanzienlijk hoog bedrag, maar in veel gevallen haal je dat er weer uit als deze man of vrouw er voor kan zorgen dat je weer financieel gezond wordt. Soms is het ook mogelijk om de kosten vergoed te krijgen van je werkgever. Je moet dan aantonen dat je werkzaamheden lijden door de financiële zorgen thuis. Na een traject met de bedrijfsarts kan je werkgever ervoor kiezen om de kosten van een budgetcoach te vergoeden of om je tegemoet te komen. Ook met een PGB is de kans groot dat je de kosten vergoed krijgt, maar vraag dat altijd nog even na bij de betreffende instantie.


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag