Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 Redenen om een financieel adviseur te raadplegen

8 Redenen om een financieel adviseur te raadplegen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor je een nieuw financieel product afsluit is het natuurlijk heel belangrijk om zeker te weten dat je de juiste keus hebt gemaakt. Een gedegen advies van een volledig onafhankelijk financieel adviseur kan daarbij heel goed van pas komen. Een financieel expert heeft namelijk een breed overzicht van alle beschikbare producten en kan je dus perfect helpen wegwijs te worden in kwesties over je pensioen, hypotheek, kredieten en verzekeringen, maar ook bij het onder controle krijgen van eventuele schulden. In dit artikel bespreken we daarom 8 hele goede redenen om een onafhankelijke financieel adviseur te raadplegen.


Reden 1: Je wilt een huis gaan kopen

Een huis kopen is een leuke maar ook een heel spannende aangelegenheid. Hoeveel kun je lenen, wat is de beste hypotheekvorm en hoeveel hou je dan over om nog lekker van te kunnen leven? Dat is niet alleen gedegen advies waard wanneer je starter bent, want ook als je van het ene koophuis naar het andere wilt gaan verhuizen kan een onafhankelijk financieel adviesgesprek een groot verschil maken. Op basis van je inkomen, maar ook je pensioenvoorzieningen en nog meer factoren zal de financieel adviseur je precies kunnen vertellen waar je aan toe bent en wat de mogelijkheden zijn voor je nieuwe hypotheek. Heel belangrijk, want een hypotheek ga je aan voor dertig jaar of langer en de juiste keuze kan over de gehele looptijd dus echt duizenden euro’s schelen.


Reden 2: Je hebt nog een aflossingsvrije hypotheek

Een enorm aantal Nederlanders heeft nog altijd een hypotheek die geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij is. Toen de huizenmarkt niet stuk leek te kunnen en een huis kopen nog de beste investering was voor later werden die namelijk aan de lopende band afgesloten. Inmiddels zijn zowel de banken als de overheid erachter gekomen dat aflossingsvrije hypotheken ook een molensteen om je nek kunnen worden wanneer bijvoorbeeld de verwachte waardestijging niet plaatsvindt. Nog erger wordt het als het huis zelfs minder waar wordt. Op het moment dat de hypotheek dan afgelost moet worden betekent dat wellicht een financiële strop van vanjewelste. Daarom is het verstandig om naar alternatieven te gaan kijken, zelfs als je verwacht je huis met winst te kunnen verkopen. Maar wat is verstandig? Een andere hypotheek afsluiten bijvoorbeeld, of alsnog op de bestaande hypotheek aflossen? Een financieel adviseur weet precies wat in jouw situatie het slimste zou zijn en kan – als je daarvoor kiest – ook helpen een nieuwe hypotheek af te sluiten die wel toekomstbestendig is.


Reden 3: Je verwacht gezinsuitbreiding

Wanneer je een kind hebt (of verwacht) wil je natuurlijk zeker weten dat je alles zo goed mogelijk regelt op financieel gebied. Je wilt tenslotte niet alleen op de korte termijn alles financieel goed voor elkaar houden maar er ook voor zorgen dat je er later voor je kind kan zijn, bijvoorbeeld wanneer hij of zij gaat studeren. Wanneer je gezinsuitbreiding hebt verandert er ook vaak van alles op het gebied van verzekeringen en daar bereid je je zelf dus het beste alvast goed op voor. En wat is bijvoorbeeld de slimste manier om voor je kind te sparen? Met gedegen financieel advies kun je nog meer genieten van de op handen zijnde gezinsuitbreiding, want alles financieel goed op een rijtje hebben zorgt natuurlijk ook voor meer gemoedsrust.


Reden 4: Je moet een pensioengat opvullen

Wanneer je jong bent maak je jezelf vaak nog niet zoveel zorgen om je pensioen. Maar naarmate de pensioenleeftijd meer in zicht begint te komen wordt het steeds belangrijker, maar ook moeilijker en duurder om alles nog goed te regelen. Veel mensen hebben een pensioengat (een onderbreking in hun pensioenopbouw) waardoor de kans groot is dat ze later te weinig financiële armslag hebben. Een financieel adviseur kan je helpen vast te stellen waar je later op mag rekenen en hoe je een eventueel pensioengat zelf het beste aan kunt vullen. Bijvoorbeeld door zelf een lijfrentepolis of een andere inkomensverzekering af te sluiten. Hiervoor geldt altijd, hoe eerder je het regelt, hoe makkelijker en voordeliger het is.


Reden 5: Je kunt wel wat belastingadvies gebruiken

Elk jaar laten heel veel Nederlanders belastingvoordelen liggen omdat ze zelfs geen idee hebben dat die voordelen er überhaupt voor hen zijn. Een financieel adviseur met expertise op het gebied van belastingen weet precies waar je als particulier recht op hebt en dat kan veel geld schelen. Maar ook wanneer je een eigen bedrijf hebt, bijvoorbeeld doordat je ZZP’er bent, kun je met behulp van gedegen belastingadvies elk jaar geld besparen bij je aangifte inkomstenbelasting. Omdat je eenmalig precies krijgt uitgelegd waar je gebruik van kunt maken en hoe je dit invult op je belastingaangifte kun je die gewoon zelf blijven doen en levert het op de lange termijn alleen maar belastingbesparing op.


Reden 6: Een naaste is overleden

Wanneer er een naaste is overleden (zoals bijvoorbeeld een van je ouders of je partner) dan komt er naast het verdriet van het gemis vaak ook heel veel financiële rompslomp op je af. Wanneer je in rouw bent kan het bovendien heel lastig zijn om het overzicht daarop te houden en niet alleen alles te don wat nodig is, maar ook nog eens allemaal op de financieel meest gunstige manier. Soms overlijden mensen met grote schulden en in andere gevallen is er juist de veel prettigere bijkomstigheid in de vorm van een erfenis. Dit zijn heel uiteenlopende gevallen waarbij een financieel adviseur van groot belang kan zijn. De adviseur weet precies wat er allemaal nog op je af gaat komen en hoe je bepaalde bijzondere situaties het beste af kunt handelen.


Reden 7: Verzekeringen onder de loep nemen

De juiste verzekeringen afsluiten altijd heel belangrijk, want dan blijf je nooit met lege handen achter als er iets vervelends gebeurt. Regelmatig checken of je nog juist verzekerd bent is dus aan te raden en een financieel adviseur of verzekeringsadviseur kan je daarbij helpen. Hij of zij kan bepaalde problemen signaleren die tot nog toe onopgemerkt waren gebleven. Onderverzekerd zijn is bijvoorbeeld niet handig, maar dubbel verzekerd zijn natuurlijk ook niet. Tot slot verandert er regelmatig wat in je leven waar je verzekeringen dan weer op aangepast moeten worden. Van een huurhuis naar een koophuis gaan of juist andersom, gezinsuitbreiding, een auto kopen, enz. Al die gebeurtenissen kunnen aanleiding zijn om je huidige verzekeringen weer eens onder de loep te nemen. Zo bespaar je geld en voorkom je problemen achteraf, maar goed verzekerd zijn is ook gewoon een hele geruststelling.


Reden 8: Grip krijgen op je financiële situatie

Wanneer je moeite hebt om het overzicht te houden over je financiën dan ben je heus niet de enige. Veel mensen vinden het moeilijk om inkomsten en uitgaven in balans te houden en raken zo in de problemen. Een financieel adviseur kan je helpen het plaatje weer compleet te krijgen zodat je weet waar je veel geld aan uitgeeft en dus ook waar je op zou kunnen besparen. Maar wanneer je al schulden hebt gemaakt kan de adviseur ook helpen die samen te brengen in een groot krediet dat veel voordeliger is dan allerlei losse kredieten. Zo ben je minder geld kwijt aan rente, is het makkelijker om overzicht te houden en worden grotere problemen voorkomen.


Voordelen van een financieel adviseur

Veel mensen die advies zoeken over een bepaald financieel product kiezen voor eenmalig advies. Maar het is ook nog altijd een hele goede optie om een vaste financiële adviseur te zoeken waar je altijd bij terecht kunt. Dat heeft namelijk een aantal grote voordelen:

Volledig onafhankelijk

Het is sinds 2013 niet meer toegestaan om de kosten voor financieel advies door te berekenen in de offerte van het financiële product dat je afsluit. Dat is om te voorkomen dat je als consument een bepaald product (zoals een verzekering of hypotheek) in de maag gesplitst krijgt dat vooral voor de adviseur zelf aantrekkelijk is. Onafhankelijk advies is tegenwoordig een dienst waar je apart voor betaalt en wat altijd het belang van jou als klant voorop stelt. Dat kan dus zelfs betekenen dat alles bij het oude blijft, maar dat je wel de zekerheid hebt dat dit inderdaad de beste keuze is.

Brede kennis en deskundigheid

Een financieel adviseur heeft een hele brede kennis en is niet altijd op de hoogte van de nieuwste financiële producten, maar ook van alle ontwikkelingen op het gebied belastingen en andere regelgeving. Je kunt daarom met heel uiteenlopende vragen bij hem of haar terecht.

Beter overzicht

Wanneer je kiest voor een vaste financieel adviseur om verschillende kwesties aan voor te leggen is het fijn om altijd terecht te kunnen bij iemand die je kent en die jou als klant ook kent. De adviseur weet dan al je belangrijke details en zal dus altijd aanbevelingen doen die daar goed bij passen.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag