Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je goedkope carnavalskleding?

Hoe vind je goedkope carnavalskleding?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Carnaval. Óf je houdt ervan en slaat geen jaar over óf je vindt er geen bal aan en zorgt dat je in de carnavalsperiode vlucht naar regionen boven de rivieren. Even ver weg van de uitgedoste figuren, hectoliters bier en foute carnavalsnummers om na het carnavalsweekend weer huiswaarts te keren. Wie zich in dit laatste herkent: skip dit artikel, want dit artikel is niet voor jou. Kun jij juist niet wachten tot het grootste feest van het zuiden des lands weer losbarst? Lees dan vooral verder, want in dit artikel ontdek je hoe je goedkope carnavalskleding kunt vinden!


Verkleden is een must

Een Brabander of Limburger zal er met geen haar op zijn hoofd aan denken, maar wee je gebeente als je niet verkleed komt naar het carnavalsfeest. Het is een belangrijk onderdeel van het gehele feest en je komt er dus niet mee weg als je in je gewone kloffie op komt dagen. Hoe uitbundiger, hoe beter. Vooral in Limburg wordt er op veel plekken nog volgens de oude Venetiaanse traditie carnaval gevierd. Bij het Venetiaanse carnaval dos je jezelf zo mooi mogelijk op en draag je veelal een masker, al dan niet in combinatie met schmink. Brabanders volgen deze traditie wat minder strikt en daar zul je dan ook vaak kostuums tegen komen die met een bepaald thema te maken hebben. Denk aan cowboys, indianen, piraten, politieagenten, zusters, stripfiguren en superhelden.


Goedkope carnavalskleding vinden

Nu duidelijk is HOE BELANGRIJK een goede carnavalsoutfit is, is het tijd om onze tips & tricks met je te delen hoe je goedkope carnavalskleding kunt vinden. We trappen af met de meest voor de hand liggende optie.

Zelf maken

Wie een beetje handig is en over de nodige creativiteit beschikt, kan natuurlijk lekker goedkoop zijn eigen carnavalskostuum fabriceren. Ga de markt op voor stoffen en accessoires en kruip achter de naaimachine om een te gek carnavalskostuum in elkaar te flansen. Wees daarbij vooral niet te zuinig met allerhande extra’s zoals glitters, knopen en overige toevoegingen. Zoals gezegd: des te uitbundiger, des te meer complimenten je zult ontvangen van overige carnavalvierders.

Tweedehands

Veel carnavalgangers zorgen ieder jaar voor een nieuw kostuum. De outfit van vorig jaar verdwijnt in de kast of ligt ergens te verstoffen op zolder. Kansen voor jou natuurlijk, want voor een prikkie tik je op deze manier een zo goed als nieuwe carnavalsoutfit op de kop. Benader je vrienden en vriendinnen die ieder jaar carnaval vieren of kijk op websites als Marktplaats.nl, 2dehands.be en Speurders.nl. Op deze websites vind je niet alleen advertenties van particulieren, maar vaak ook van outlets waar je ook goedkoop een carnavalsoutfit kunt scoren.

Carnavalsoutlet

Zoals gezegd adverteren feestwinkels en outlet stores die carnavalskleding verkopen en masse op websites als Marktplaats en Speurders. Via deze winkels kun je gloednieuwe carnavalskostuums kopen tegen bodemprijzen. Zorg daarbij wel dat je buiten het seizoen op zoek gaat naar je carnavalsoutfit voor het volgende seizoen. Zodra de elfde van de elfde is gepasseerd zullen de prijzen stijgen, simpelweg omdat de vraag groter wordt. Ga dus vooral lekker in de zomer alvast op zoek naar je nieuwe carnavalsoutfit. Dit scheelt je een hoop centen die je tijdens carnaval weer mooi in een biertje (of twee) kunt steken natuurlijk!

Kringloopwinkels

Kringloopwinkels verkopen van alles. Van oude boeken en platen tot complete interieurs. In praktisch elke kringloopwinkel vind je ook wel een kledinghoek(je) en met een beetje geluk zit daar een te gek carnavalskostuum tussen dat je voor enkele euro’s mee kunt nemen. Het vergt wat meer tijd en energie dan bovenstaande opties, maar als er één manier is om extra goedkoop aan een carnavalsoutfit te komen, dan is het deze methode wel.

Rommelmarkten

Oke. Bovenstaande is niet helemaal waar. Ook op een rommel- of vlooienmarkt kun je super goedkoop aan een carnavalskostuum komen. Je moet er een beetje geluk bij hebben en ook weer wat tijd en energie insteken, maar wie weet vind je wel een schitterend kostuum op een rommelmarkt bij jou in de buurt. Op vlooienmarktkalender.nl vind je een handig overzicht van alle vlooien- en rommelmarkten in Nederland en ontdek je dus eenvoudig wanneer de dichtstbijzijnde bij jou in de buurt wordt georganiseerd.

Facebookgroepen

In dit digitale tijdperk hoef je natuurlijk niet per se alle kringloopwinkels en vlooien- en rommelmarkten bij jou in de buurt af te struinen om een kekke carnavalsoutfit te scoren. Je kunt ook gewoon lekker vanuit je luie stoel met je smartphone in de hand op zoek gaan naar je carnavalskostuum voor aankomend seizoen. In Facebookgroepen worden allerhande producten te koop aangeboden en soms zelfs gratis weggegeven. Veelal gaat het om huishoudelijke producten, meubilair of elektronica, maar wie weet biedt iemand wel een carnavalskostuum aan dat je past als een maatpak. Het enige wat je er voor hoeft te doen is je te abonneren op de groep en de advertenties in de gaten te houden. Let hier ook wel weer op dat je je carnavalsoutfit het liefst buiten het seizoen op de kop tikt. Zodra het carnavalsseizoen in zicht komt zullen de advertenties met carnavalskostuums toenemen, maar daarmee dus ook de prijzen.


Carnaval vieren

Voor mensen uit Noord-Brabant en Limburg is carnaval hét feest der feesten. Geen andere feestdag wordt zo uitbundig gevierd als carnaval. Mensen die van boven de rivieren komen kijken vaak hun ogen uit als ze voor het eerst gaan carnavallen. De gekte, de kostuums en de eeuwenoude tradities zijn soms moeilijk te omvatten voor buitenstaanders. Dit neemt niet weg dat steeds meer Randstedelingen een avondje of weekendje naar het zuiden trekken om zich te mengen in het feestgedruis. Maar wat vier je dan precies? Een korte uitleg:

Carnaval in een notendop

“Carnaval is van origine een voorjaarsfeest. Men vierde in de lente dat de zon ging schijnen en de dagen langer werden. De boze geesten die voor de kou hadden gezorgd in het najaar en de winter werden verjaagd middels een hoop kabaal en enge maskers. Vervolgens werd carnaval een katholiek feest. In die tijd was het een waar eetfestijn. Het feest vond namelijk plaats vlak voordat het vasten begon. Tegenwoordig wordt de vastenperiode niet zo streng meer gevierd, maar nog steeds zijn de 40 dagen vasten leidend voor de bepaling wanneer carnaval gevierd wordt. Er wordt 40 dagen teruggeteld vanaf Paaszondag. Zodoende kan carnaval nooit vroeger beginnen dan 1 februari en nooit later dan 9 maart. Officieel is carnaval een feest dat gevierd wordt van zondag tot en met dinsdag, maar tegenwoordig beginnen de meeste feesten al op donderdag. De officiële start van het carnavalsseizoen is de elfde van de elfde. Elf is een zotgetal. Het is het getal van de dwazen en de zotten. Vandaar ook dat het lijkt alsof alles mag tijdens carnaval. Mensen kunnen hun boekje te buiten gaan zonder dat ze daar later op aangekeken kunnen worden. De maskers, de kostuums en eventuele schmink dragen hier natuurlijk aan bij.”

Het katholieke feest dat in het teken stond van de vastenmaand is dus tegenwoordig allang niet meer het feest zoals het ooit was. Tegenwoordig draait het om lol maken, lekker gek doen en oude tradities in stand houden. Zo trappen veel gemeentes af met een optocht met praalwagens en individuele acts. Na afloop worden prijzen uitgereikt aan de carnavalsverenigingen of individuen die de mooiste praalwagen of beste act tentoonstelden. De daaropvolgende uurtjes worden doorgaans in de lokale cafés doorgebracht waar carnavals/skihut muziek door de speakers knalt en het bier rijkelijk vloeit.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Kleding

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag