De beste manier om aan gratis spullen te komen

De beste manier om aan gratis spullen te komen

Laatst bijgewerkt: 6 augustus 2018

Gratis spullen, wie wil dat nou niet? Voor een groepje mensen is het een sport, voor andere mensen een leuk extraatje. En ja, voor sommigen bittere noodzaak… Helaas. Het weggeven en hergebruiken van spullen is niet alleen ontzettend goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu! Daarom is het hoog tijd dat we antwoord geven op de vraag: “Wat is de beste manier om aan gratis spullen te komen?”


Gratis spullen via Marktplaats

Een van de meest gebruikte platforms om spullen te verzamelen én te verkopen is Marktplaats. De meeste mensen vragen een financiële bijdrage, maar er staan ook regelmatig spullen op die voor een nihil bedrag weg mogen. Vaak zelfs voor een sympathieke prijs van €0. Hoe kom je erachter of iets gratis is? Heel eenvoudig: Marktplaats heeft een functie waarmee je kunt selecteren op ‘gratis’. Ook kun je de prijsrange aangeven (dus: tot 0,00!). Of een paar euro, als je wel iets kunt missen. Kijk even door de advertenties heen, want de producten hierop zijn nooit gratis!


Spullen ophalen bij weggeefwinkels

In heel Nederland zijn er weggeefwinkels, ook wel het ‘sociale cement van een wijk’ genoemd. Hier is iedereen welkom om spullen weg te brengen of op te halen, zonder dat hier bepaalde voorwaarden aan worden gesteld. Goed voor het milieu en voor de maatschappij! Op deze website kun je nog veel meer lezen over de normen en waarden van weggeefwinkels, die worden gerund door ideale vrijwilligers. Hier zit namelijk een hele filosofie achter, maar die is wellicht niet interessant als je in eerste instantie op zoek bent naar gratis spullen. In een weggeefwinkel ligt over het algemeen vanalles: van een boek tot een pollepel, en van speelgoed tot huisraad. Voor iedereen is er wel wat wils! In sommige winkels geldt een maximaal aantal goederen, om te voorkomen dat de spullen alsnog ongebruikt in de kast belanden.


Websites voor gratis spullen

In dit digitale tijdperk is het uiteraard ook mogelijk om jezelf digitaal van gratis spullen te voorzien. Er zijn echt een heleboel verschillende website waar jij op zoek kunt gaan naar gratis spullen. Enkele bekende website voor gratis producten zijn: www.gratisoptehalen.nl, www.gratisaftehalen.nl, www.gratisafhalenonline.nl en www.freecycle.org. Je moet er wel rekening mee houden dat de meeste websites zijn gericht op gratis afhalen, dus je moet wel geluk hebben dat je in de buurt woont van de plek waar de spullen gratis worden aangeboden.


Deelnemen aan testpanels

Grotere merken vinden het enorm belangrijk dat hun producten uitvoerig getest worden. En dat niet alleen, het zou geweldig zijn als er tevens wat mond-tot-mondreclame kan ontstaan. Dat is zo ongeveer de beste reclame dat een bedrijf zich kan wensen, en daar hebben ze veel voor over! Er zijn diverse organisaties die gratis producten aanbieden, in ruil voor jouw mening. Dat zijn soms goedkopere producten, zoals voedingswaren. Maar je zal niet de eerste zijn die een gratis mixer of scheerapparaat in huis krijgt in ruil voor wat promotie. Een bedrijf waar je professioneel (en gratis) producten kunt testen is het internationale netwerk The Insiders.

Facebook groepen voor gratis spullen

Facebook wordt steeds minder gebruikt als sociaal platform, maar des te meer als marktplaats. Er zijn werkelijk waar talloze platforms waar je producten gratis kunt aanbieden en gratis kunt ophalen. Een paar voorbeelden van populaire namen voor pagina’s zijn: ‘Weggeefhoek Stad X’ (bijvoorbeeld Groningen), of ‘Gratis spullen’. Tegenwoordig heeft Facebook zelfs een specifiek onderhandelsplatform, namelijk ‘de marktplaats van Facebook’. Hier kun je ook regelmatig gratis spullen scoren.


Vrienden en familie vragen om hulp

 

Iedereen weet dat het leven duur is. En sommige dingen zijn gewoon zonde om nieuw te kopen! Denk bijvoorbeeld aan babykleertjes. Als je echt een keer om iets verlegen zit, is het daarom helemaal niet raar om te vragen of vrienden of familie nog iets hebben liggen waar jij iets aan hebt. Eventueel kun je het ruilen voor een product dat je zelf niet (meer) nodig hebt.


Eigen spullen ruilen met anderen

Soms is het heel lastig om een gratis object te vinden. Al helemaal omdat mensen nu eenmaal gewend zijn dat er een tegenprestatie is. Dit probleem kun je oplossen door zelf een product in te ruilen dat je niet meer gebruikt of niet meer mooi vindt. In feite ‘betaal’ je dan toch voor de spullen, maar je merkt er op het moment zelf niets van. De aanschafkosten van de desbetreffende spullen liggen immers al ver in het verleden! Dit artikel richt zich nu vooral op platforms voor gratis spullen, maar er zijn ook talloze websites en winkels te vinden waarbij het mogelijk is om je spullen in te ruilen. Dus ga de zolder op, kam je spullen eens goed uit en kijk wat er nog te ruilen valt!


Meedoen aan (win)acties

Bijna elk bedrijf geeft gratis spullen weg. Soms in grote getale, om een product te promoten. Maar er zijn ook veel organisaties die grootschalige winacties organiseren. Vaak gebeurt dit via Facebook, maar er zijn ook regelmatig andere manieren om gratis spullen te winnen. Als jij een geboren geluksvogel bent of gewoon iets heel graag wil winnen, staat niets jou in de weg. Nooit geschoten, altijd mis! Onthoud echter wel dat de kans om iets te winnen erg klein is. Je kunt jouw energie beter steken in andere manieren om kosteloos spullen te verzamelen.


Neuzen op een vlooienmarkt

Ook wel liefkozend rommelmarkt genoemd. Want eerlijk is eerlijk: je moet heel goed kijken op alle kleedjes om iets van waarde te vinden. Maar dat zoeken wordt rijkelijk beloond! Want er liggen regelmatig mooie spullen, die je gratis (of voor een hele kleine bijdrage) mee naar huis kunt nemen. De bekendste vlooienmarkt is tijdens Koningsdag (voorheen Koninginnedag), maar veel steden organiseren ook buiten deze dag een markt waar lokale bewoners hun spullen kunnen uitstallen.


Dus… Wat is de beste manier om aan gratis spullen te komen?

Bovenstaande manieren zijn allemaal goede manieren om aan je gratis spullen te komen. Het is echter wel zo dat er een aantal factoren waardoor er toch nog kosten worden verbonden aan jouw gratis spullen. Dus let – waar mogelijk – op de volgende factoren:

Locatie gratis spullen

Eindelijk heb je de bank van je dromen gevonden. Althans, voor zover je jouw droombank kunt vinden voor €0. Hoe dan dan ook, de bank moet nog van de vorige eigenaar naar jou toe komen. En dat kan soms behoorlijk kostbaar zijn! Als het een bank bij jou in de stad is, kun je een bakfiets huren. Dat kost geld! Maar als deze bank in een andere provincie staat moet er een busje aan te pas komen, wat nog veel meer geld kost. Zodra de verzendkosten hoog oplopen kun je soms beter een product kopen, of een gratis product zoeken bij jou in de buurt.

De staat van de objecten

Sommige mensen gebruiken weggeefhoeken en marktplaatsadvertenties om op een eenvoudige manier van hun troep af te komen. Als het gratis is, verwacht je natuurlijk niet het beste van het beste product. Maar toch… Het zou wel heel fijn zijn als het product nog enigszins in goede staat is. Of in ieder geval werkt. Tenzij je een echte doe-het-zelver bent die het leuk vindt om oude voorwerpen op te knappen.

Betrouwbare aanbieder

Het beste kun je de spullen ophalen bij een betrouwbare aanbieder. Dat is een beetje een vage term, maar wij bedoelen hiermee bijvoorbeeld kennissen, vrienden of een gevestigde weggeefwinkel of winkel met gratis spullen. Dan weet je zeker dat je de spullen in een goede staat krijgt en vaak kun je als je wil ook nog eens de vorige eigenaar achterhalen.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag