Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoeveel kleedgeld geef je je kinderen?

Hoeveel kleedgeld geef je je kinderen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor je het weet zijn je kinderen uit de luiers, zijn ze door de basisschooltijd gevlogen en houden ze hun hand op voor kleedgeld. “Want Jantje en Pietje krijgen dat ook!” Oef, je wist dat dit moment eraan zat te komen. Maar je bent wel erg nieuwsgierig hoeveel geld Jantje en Pietje dan krijgen, en wat ze daarvan moeten kopen. In dit artikel lees je hoeveel kleedgeld je kunt geven aan je kinderen, vanaf welke leeftijd dit relevant is én waarom het zo belangrijk is om kleedgeld te geven. 


Hoeveel kleedgeld geef je aan je kinderen?

Een vraag waar iedere ouder vroeg of laat mee te maken krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om géén kleedgeld te geven, maar dat is volgens ons geen goed idee. Waarom dat geen goed idee is lees je later in dat artikel. Wat betreft kleedgeld is een van de eerste vragen die in je opkomt: “Hoeveel kleedgeld geef je aan je kinderen?” Er is niet één antwoord dat voor iedereen van toepassing is. Het ligt er namelijk aan wat voor levensstijl jij hanteert en wilt voor je kinderen. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met je eigen budget, wat je kinderen wel of niet van het kleedgeld moeten kopen et cetera. Gelukkig zijn er wel gemiddelden waar we ons aan vast kunnen houden om antwoord te geven op deze vraag.

Gemiddelde kind ontvangt €50 kleedgeld per maand

Naar berekeningen van het Nibud, kost alle kleding van kinderen (dus van sokken en ondergoed totaan een degelijke winterjas) gemiddeld €56 per maand per kind. Dat geldt voor kinderen van 12 jaar en ouder. Dat verklaar misschien waarom het gemiddelde kleedgeldbedrag ligt op €50 per maand. Volgens ons is dit een goed bedrag om aan je kind te geven. Voor hun begrip is dit een redelijk groot bedrag, terwijl het voor ons ‘ouders’ eigenlijk helemaal niet zo’n hoog bedrag is. In ieder geval niet in vergelijking met alle kosten die we in een maand maken. Dit geeft jouw kind dan ook de kans om creatief met de €50 om te gaan en op die manier meer te leren over de waarde van geld.


Vanaf welke leeftijd geef je kleedgeld aan kinderen?

Deze keuze moet je als ouder zelf maken. Het hangt er vanaf hoe jij jouw kind opvoedt, vanaf welke leeftijd je hem of haar budgettaire opvoeding wilt geven. Ook ligt het heel erg aan hoe jouw kind zich ontwikkelt. Sommige kinderen zijn op hun 12e en 13e al nieuwsgierig naar dit soort dingen, anderen hebben daar echt nog geen oren naar. Bovendien moet je er ook van overtuigd zijn dat jouw kind er klaar voor is om zelf financiële beslissingen te maken. Is het kind bijvoorbeeld al gewend aan het krijgen van zakgeld? Dat is namelijk kleedgeld op kleine schaal. Daarnaast raden wij jou aan om vooral ook te kijken wat andere ouders doen. Voor kinderen is het heel belangrijk dat ze aansluiting vinden bij andere kinderen in de klas. Dat vriendinnen samen kunnen gaan shoppen van hun kleedgeld, bijvoorbeeld. Dus als iedereen in de klas al kleedgeld krijgt, is het verstandig om jouw kind ook kleedgeld te geven.

Weinig verschil tussen leeftijden

Uiteindelijk wijzen statistieken uit dat de meeste ouders kleedgeld rond het 13e of 14e levensjaar van hun kind geven. Sommige kinderen ontvangen het iets eerder, anderen iets later. Opvallend genoeg verschilt het budget wat kinderen ontvangen door de jaren heen nauwelijks. De eerdergenoemde €50 blijft min of meer constant door de jaren heen. Je kunt er voor kiezen om het kleedgeld elk jaar met €5 per maand te verhogen, maar op zich denken wij dat het niet nodig is. Het is juist wel goed als je kind door de jaren heen steeds creatiever wordt met hetzelfde budget.


Wat moet een kind allemaal kopen van het kleedgeld?

De €50 is gebaseerd op alle kleding die een kind nodig heeft. In de praktijk merken we echter dat heel veel kinderen naast hun kleedgeld zo nu en dan nog iets van de ouders krijgen. Vaak kopen kinderen de volgende spullen van hun kleedgeld:

  • T-shirts, korte broeken, lange broeken truien, accessoires et cetera. Kortom, alle basisitems van de kledingkast

Vaak krijgen kinderen de volgende items van hun ouders. Dat komt omdat kinderen van sommige dingen het nut niet inzien (bijvoorbeeld nieuw ondergoed of nieuwe sokken), terwijl ze op andere dingen bezuinigen. Bijvoorbeeld een winterjas van goede kwaliteit. En als ouder weet je dat een warme winterjas essentieel is voor de gezondheid van een kind. Daarnaast moet het kind heel lang sparen voor een goede winterjas, ongeveer 2 maanden. Dat vraagt wel heel veel financiële discipline voor zo’n jonge leeftijd. Deze items krijgen kinderen vaak van hun ouders, naast het kleedgeld:

  • Winterjas, een paar goede schoenen, ondergoed (sokken en onderbroeken), sportkleding, schooltas

Elke ouder mag en kan zelf bepalen wat het kind van het kleedgeld moet kopen. Hoe meer het kind zelf moet kopen, hoe hoger het bedrag van het kleedgeld moet liggen. Je kunt er als ouder ook voor kiezen om bovenstaande lijst steeds iets verder uit te breiden. Eerst moet het kind alleen de basisitems kopen van een lager kleedgeldbedrag, later leert het ook te sparen voor wat grotere uitgaven zoals schoenen en/of winterjas.


Laat je kind alvast wennen aan de waarde van geld

Vaak is het krijgen van kleedgeld niet het eerste moment dat een kind in aanraking komt met geld. Als dat wel jouw insteek is, dan raden we je aan om eerst te beginnen met het geven van zakgeld. Want €50 (of welk bedrag je ook voor kleedgeld in gedachten hebt), is best een groot bedrag voor iemand die nog nooit eigen geld heeft uitgegeven.

Zakgeld geven

De meeste ouders beginnen met het geven van zakgeld. Als kinderen heel klein zijn, is dit bedrag ook heel laag. Bijvoorbeeld €1 of €2 per week. Daar kan een kind net een paar snoepjes of een ijsje van kopen. Als het kind ouder wordt, loopt dit bedrag al gauw op tot €10 of €20 per maand. Hierdoor leert het kind de waarde van geld kennen. Je zoon of dochter zal constant afwegingen moeten maken: “Koop ik nu dit computerspelletje of spaar ik een paar maanden voor een ander computerspelletje?” Zo zal dat later ook gaan met kleedgeld. “Koop ik dit merk t-shirt of koop ik liever 3 goedkope t-shirts voor hetzelfde geld?”. Dit soort keuzes helpt het kind later in zijn of haar leven ook met het bewaken van inkomsten en uitgaven.

Bijverdienen met een bijbaantje

Daarnaast is het niet verkeerd om je kinderen aan te sporen een bijbaan te zoeken. Dit geeft hen de mogelijkheid om te leren werken voor hun geld. Hiermee vergroten ze hun eigen budget en leren ze dat je moeite moet doen om een salaris te verdienen. Dit komt hun opvoeding zeker ten goede.


Waarom is het belangrijk om kleedgeld te geven?

Deze alinea sluit grotendeels aan op bovenstaande alinea. Want kleedgeld maakt een enorm belangrijk deel uit van de financiële opvoeding van een kind. Het is een eenvoudige manier om je zoon of dochter kennis te laten maken met de waarde van geld. Hij of zij zal zich realiseren dat er een groot verschil zit tussen prijzen. Ook zullen er heel vaal compromissen gemaakt moeten worden. Met een beetje geluk, leert jouw kind ook nog sparen voor een kledingstuk dat hij of zij heel graag wil.

Het is overigens belangrijk om een strikte lijn te trekken in wat jouw kinderen moeten kopen van het kleedgeld, en wat je zelf nog extra schenkt aan kinderen. Ja, het kan inderdaad zo zijn dat zoon- of dochterlief een keer een miskoop doet en op de blaren zit. Maar vaak is er nog genoeg ‘garderobe’ over om deze verkeerde aankoop te herstellen. Als je het kind voortdurend uit de brand helpt door extra kleding te kopen, is het hele leerproces tenietgedaan. Dan zal zo’n miskoop een volgende keer sneller opnieuw gebeuren. Ga desnoods de eerste maanden dat je kind kleedgeld krijgt, mee naar de winkel. Je zult al snel merken dat jouw aanwezigheid niet meer nodig is. Kinderen zijn ontzettend inventief met het combineren van outfits en het jagen van koopjes. Ze putten er over het algemeen veel plezier uit om samen met hun vriendjes en vriendinnetjes kleding te kopen.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Kleding

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag