Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een hypotheek aanvragen voor een vakantiewoning?

Hoe kun je een hypotheek aanvragen voor een vakantiewoning?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is de droom van heel veel mensen: een eigen vakantiewoning. Hoe fijn is het ook om op vakantie te kunnen gaan in een huis waar jij de eigenaar van bent en die je helemaal naar je eigen smaak in kunt richten? Een vakantiewoning kan een prima investering zijn: om zelf van te genieten, maar ook om te verhuren of later weer te verkopen. Als je een eigen recreatiewoning wilt kopen, ben je vaak aangewezen op een (tweede) hypotheek. In dit artikel leggen we je uit hoe je een hypotheek kunt aanvragen voor een vakantiewoning.


Stel je voor: elk weekend naar je eigen vakantiehuis midden in de bos. Of in de kerst-, herfst- en voorjaarsvakantie lekker uitwaaien op het strand met het hele gezin. Wat een droom! Als je die droom van een eigen vakantiewoning realiteit wilt maken, is het vaak noodzaak om een hypotheek af te sluiten. Slechts een klein percentage van de Nederlanders met een eigen vakantiehuis hebben dit kunnen betalen uit eigen middelen.


Een hypotheek voor een vakantiewoning in Nederland

Nederland is een heerlijk vakantieland, ook als je er bent geboren en getogen. Wat dacht je van de prachtige stranden, mooie natuur en bruisende steden? En het allerbeste: je bent vanuit de natuur in een oogwenk in een leuke stad. Als je ervoor kiest om een recreatiewoning in Nederland aan te schaffen, gaat dat weer anders dan met een hypotheek voor een vakantiewoning in het buitenland.

Een hypotheek aanvragen bij de bank

Om een hypotheek voor een vakantiewoning in Nederland af te sluiten, kun je bij verschillende banken in ons land terecht. Niet elke bank verstrekt een tweede hypotheek voor een recreatiewoning: de regels op het gebied van hypotheken zijn de afgelopen jaren flink aangescherpt. Een aantal banken helpen je nog wel graag, zoals de SNS Bank of de ABN Amro. Zo’n bank controleert ten eerste of je een extra hypotheek wel kunt betalen: dat is alleen maar goed, want zo wordt je behoedt voor te hoge financiële lasten.

Een hypotheek voor een eventuele tweede woning verschilt wel veel van een hypotheek voor de eerste woning. Je geniet bij een eerste hypotheek nog van belastingvoordeel: de hypotheekrente is in dit geval fiscaal aftrekbaar. Als je een tweede hypotheek afsluit voor een vakantiewoning, kom je niet in aanmerking voor deze aftrek. Dat is jammer, maar dit is in de financiën nog wel te overzien.

Als de bank de extra hypotheek goedkeurt, moet de vakantiewoning naar keuze aan een aantal zaken voldoen. De voorwaarden verschillen per bank. Daarom zetten wij de voorwaarden van de populairste banken voor een vakantiewoning in Nederland voor je op een rijtje:

  • De vakantiewoning heeft leidingen voor water-, gas- en elektriciteit
  • De woning is niet te verplaatsen
  • De maximale looptijd van de hypotheek voor de vakantiewoning is dertig jaar
  • De grond waar de woning op staat is in erfpacht of is eigen grond
  • De woning heeft een eigen cv, douche, toilet en keuken met gootsteen
  • De woning is met pannen gedekt en gebouwd van materiaal als steen of beton

Voldoet het vakantiehuis die je op het oog hebt aan bovenstaande voorwaarden? Dan kun je zomaar een hypotheek voor jouw droomhuisje aanvragen bij de bank. Je kunt gemakkelijk een afspraak maken via de website van de bank naar keuze om de mogelijkheden door te spreken met een hypotheekadviseur. De woonlasten van je huidige woonhuis worden ook meegenomen in de toetsing voor een hypotheek van je vakantiewoning, hou daar rekening mee. Daarbij zul je met deze speciale recreatiehypotheek vrijwel altijd eigen geld moeten inleggen: als je niks op de spaarrekening hebt staan, kun je dus beter voor een andere optie kiezen.

Het verhogen van de hypotheek op je huidige woning

Als het vakantiehuis van je dromen niet in aanmerking komt voor een hypotheek of als je geen extra hypotheek voor een vakantiewoning in Nederland wilt afsluiten, kun je er ook voor kiezen om de hypotheek op je huidige woning te verhogen. Met zo’n hypotheekaanvraag kun je binnen je huidige hypotheek een vakantiehuis aanschaffen. Als je een recreatiewoning wilt kopen, kun je te maken krijgen met een aanzienlijke overwaarde op je eerste woning. Als je jouw huidige hypotheek laat verhogen, kun je vanuit deze hypotheek je vakantiewoning financieren. Je nieuwe vakantiehuis is meestal dan wel een onderpand voor de hogere lening.

Het voordeel van deze manier is dat je vakantiehuis niet aan de eisen hoeven voldoen voor een recreatiehypotheek, zoals dat het huis met pannen gedekt is of dat er een eigen toilet aanwezig is. Omdat het een hypotheek op je bestaande woning is, ben je vrij in de besteding hiervan. Dat scheelt een hoop gedoe, als je bijvoorbeeld een schattig houten huisje in het bos op het oog had, waar toevallig geen toilet in zit. Meer weten over het verhogen van de hypotheek op je huidige woning? In dit artikel van Dik.nl lees je er alles over.


Een hypotheek voor een vakantiewoning in het buitenland

Zie je jezelf eerder vertoeven in een eigen huisje aan de Costa del Sol? Of heeft juist Griekenland je hart gestolen? Je kunt natuurlijk ook voor een vakantiewoning in het buitenland gaan. De regels voor een recreatiewoning in een ander land zijn weer anders dan voor een vakantiewoning in Nederland. Maar weinig Nederlandse banken verstrekken krediet voor een buitenlands vakantiehuis. Een tip: kijk naar banken met dochtervestigingen in andere landen, zoals de ING. De kans is dan groter dat een bank een hypotheek verstrekt voor een vakantiehuis in het land naar keuze.

Het is ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten in het land waar jouw vakantiewoning staat. Dat huisje aan de Costa del Sol? Om het te financieren, kun je ook bij een Spaanse bank aankloppen. We raden je aan om een tolk of adviseur in de arm te nemen, omdat het taalverschil best lastig kan zijn bij het afsluiten van een hypotheek. Ook moet je rekening houden met eventuele cultuurverschillen en verschillen in de voorwaarden van een hypotheek. Het is dus handig om iemand aan je zijde te hebben die je kan adviseren over de afwijkende financiële regels en je kunt vertellen wat er precies in het contract voor je hypotheek staat. Deze adviseur weet ook of het desbetreffende land een belastingverdrag heeft met Nederland, zodat je niet dubbel belasting hoeft te betalen voor je recreatiewoning.


Permanent wonen in een vakantiewoning

Het kan ook zo zijn dat je jouw leven helemaal wilt omgooien en je permanent wilt gaan wonen in een vakantiewoning. Dat kan verschillende redenen hebben: misschien heb je altijd gedroomd van een huisje aan het strand, wil je een geminimaliseerd leven leiden in een kleiner huis of hebben er vervelende gebeurtenissen in je leven plaatsgevonden, zoals een echtscheiding.

Het permanent intrek nemen in een vakantiewoning is echter best ingewikkeld. Omdat de vakantiewoning jouw woonhuis wordt, zul je geen recreatiehypotheek meer kunnen aanvragen, omdat een voorwaarde voor deze hypotheek is dat het huis niet permanent wordt bewoond. Je zult dan dus een reguliere hypotheek moeten afsluiten, alleen zien het merendeel van de banken een recreatiehuis niet als woonhuis, waardoor de hypotheek wordt afgewezen. Daarbij heb je ook een vergunning nodig om permanent het vakantiehuis te bewonen, en heb je in sommige gevallen ook nog een ander postadres voor nodig. In dit geval raden we je dan ook aan om contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur.


Hoe kun je een hypotheek aanvragen voor een vakantiewoning? Je kunt een recreatiehypotheek aanvragen bij de bank. Niet elke bank verstrekt zo’n hypotheek, maar je kunt bijvoorbeeld wel terecht bij de ABN Amro of de SNS Bank. Een recreatiehypotheek is niet fiscaal aftrekbaar en de vakantiewoning moet wel aan een aantal voorwaarden voordoen. Je kunt gemakkelijk een afspraak maken met de hypotheekadviseur van de bank om jouw opties te bespreken. Ook kun je ervoor kiezen om de hypotheek op je huidige woning te verhogen, zodat je op die manier je droomhuis kunt realiseren. Dan hoeft het huisje ook niet aan de voorwaarden van een recreatiehypotheek te voldoen. Als je oog is gevallen op een vakantiehuis buiten de Nederlandse grenzen, kun je ook een hypotheek afsluiten in het desbetreffende land. Het is dan wel raadzaam om een adviseur in de arm te nemen, die kan tolken en je kan helpen met de financiële regels van het land. Zo ben je weer een stap dichterbij je vakantiewoning!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag