Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je vergeten pensioenen achterhalen?

Hoe kun je vergeten pensioenen achterhalen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Iedereen weet dat ze ooit een keer met pensioen zullen gaan. Hoewel de leeftijd op dit moment misschien nog niet zeker is, staat het min of meer vast dat je ergens tussen je 65e en 67e levensjaar met pensioen zult gaan. Voor veel mensen is hoe het alleen nog wel onduidelijk hoe hoog dat pensioen gaat zijn. In dit artikel leggen wij uit wat een vergeten pensioen is en hoe je er achterkomt of jij ook ergens een vergeten pensioen hebt. Daarmee kun je er misschien voor zorgen dat je er tijdens je pensioen enkele tientjes op vooruit gaat.


Wat is een vergeten pensioen?

Vanuit de pensioenfondsen is het zo geregeld dat je alleen een pensioen krijgt uitgekeerd wanneer jij een verzoek doet tot betaling van je pensioen. Dit wordt ook wel de ‘haalplicht’ genoemd. Pensioenfondsen zijn dus niet verplicht om een bedrag uit te keren wanneer jij geen aanvraag doet. Tot die tijd houdt het pensioenfonds jouw geld dus zelf op de rekening, gereserveerd tot het moment dat jij erom vraagt. Dat betekent dat je er altijd goed op moet letten dat je werkelijk alle pensioenfondsen die je hebt, vraagt om een uitkering van dit pensioen. Anders zou je zomaar eens de mist in kunnen gaan voor enkele euro’s tot enkele tientallen euro’s per maand. Op het moment dat dat gebeurt praten we over een vergeten pensioen.

In het laatste kwartaal van 2017 kwamen de vergeten pensioenen ruim aan bod in het nieuws. Er kwam namelijk aan het licht dat de 3 grootste pensioenfondsen voor maar liefst 350 miljoen euro aan vergeten pensioenen tot hun eigen vermogen berekenden. Zo’n ongelooflijk groot bedrag was natuurlijk reden voor ophef onder de Nederlanders. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij heel ons leven hard werken voor een pensioen en vervolgens niet al dat geld uitgekeerd krijgen.


Hoe kan een situatie met een vergeten pensioen ontstaan?

Tegenwoordig werken veel mensen al diverse baantjes voordat zij de professionele arbeidsmarkt betreden. Dit kan gaan om bijbaantjes rondom schooltijd of werk waarbij je de eerste ervaring opdoet na het behalen van je opleiding. Vaak word je dan aangemeld bij een pensioenfonds, maar bouw je maar gedurende enkele maanden of jaren pensioen op. Werkgevers die volgen, en waar je veel langer blijft werken, omvatten natuurlijk een veel groter onderdeel van jouw pensioen, waardoor je wellicht niet direct op zoek gaat naar de kruimeltjes. Toch kan ook het werk dat je hebt gedaan om ervaring op te doen, flink bijdragen aan de hoogte van je pensioen.

Maar hoe kan het pensioen dan vergeten worden? Dat komt omdat het bij wet zo geregeld is dat een pensioenfonds jou vlak voor je pensioen op de hoogte moet brengen van de hoogte van jouw pensioen en de wijze waarop je je pensioen kunt aanvragen. Helaas kan het zijn dat je bijvoorbeeld verhuisd bent naar het buitenland of dat je adresgegevens door een fout zijn zoekgeraakt. Hierdoor krijg je dus geen bericht om je pensioen aan te vragen, en dat is vervelend want je hebt uiteraard wel recht op het geld.


Hoe kom je achter een vergeten pensioen?

Digitale speurtocht

Gelukkig is het tegenwoordig een stuk eenvoudiger om erachter te komen of je een vergeten pensioen hebt. Dit kun je onderzoeken op de website mijnpensioenoverzicht.nl, waarbij je wel een DigiD login nodig hebt. Op deze website kun je heel eenvoudig zien bij welke pensioenfondsen jij je pensioen hebt opgebouwd.

Vervolgens staan per pensioenfonds precies de bedragen vermeld die jij na ingang van je pensioendatum zou moeten ontvangen op je bankrekening. Hoewel misschien niet alle oude pensioenen hierin zijn opgenomen, kun je hier in ieder geval een groot deel van je opgebouwde pensioen in terugvinden. In dit geval geldt, dat hoe korter geleden je bent begonnen met het opbouwen van pensioen, hoe groter de kans is dat al je pensioenen in dit overzicht staan vermeld.

Let op: Sommige pensioenfondsen zijn overgegaan in, of overgenomen door een ander bedrijf. Het geld en ook alle gegevens zijn daarmee dus ook overgeheveld. Het kan zijn dat je bij je oorspronkelijke pensioenfonds dus geen gegevens kunt vinden, maar dat je dat wel kunt bij de opvolgers. Op deze website kun je al deze rechtsopvolgers vinden, zodat het een stuk eenvoudiger kan zijn om ze op te sporen.

Offline speurtocht

Helaas kan het zo zijn dat niet al je pensioenen zijn opgenomen in het pensioenoverzicht. Het kan dan alsnog zo zijn dat je een vergeten pensioen hebt waar je niet van kunt profiteren. Bijvoorbeeld wanneer een groot deel van je pensioen is opgebouwd voor 1980. Het beste is dan om bij jezelf te rade te gaan bij welke bedrijven en mogelijke pensioenfondsen jij pensioen hebt opgebouwd. Mocht je twijfelen kun je gewoon contact opnemen met een pensioenfonds en vragen om een overzicht van gegevens die geregistreerd staan op jouw naam. Als er informatie van jou vermeld staat, kunnen ze uiteraard eenvoudig vinden in de archieven van het fonds.

Een eenvoudige manier om de contactgegevens van alle pensioenfondsen te vinden is op de website pensioenoverzicht.nl. Wellicht zie je ook plotseling een naam in de lijst staan die je bekend voorkomt en kun je aan de hand daarvan ook nog achter een vergeten pensioen komen.


Vergeten pensioen opsporen zonder BSN

Hetzelfde geldt wanneer de opbouw van het pensioen teruggaat tot maar liefst de jaren 50 en 60. In die tijd werden namelijk helemaal adresgegevens opgenomen en is er bij de registratie van je pensioen ook geen gebruik gemaakt van een Burgerservicenummer. Gelukkig is er ook dan een mogelijkheid om een vergeten pensioen op te sporen. Bijvoorbeeld via de helpdesk van pensioenoverzicht.nl. Via het telefoonnummer op de website kun je advies vragen hoe je erachter komt of je nog geld tegoed hebt.

Je kunt ook een vergeten pensioen hebben wanneer je een tijd in Nederland hebt gewerkt, maar nu in het buitenland woont. Hetzelfde geldt voor gastarbeiders die in de vorige eeuw naar Nederland kwamen om te werken. Al deze arbeiders hebben ook een pensioen opgebouwd, maar dit was voorheen erg lastig om dit aan te vragen. Deze mensen moesten hiervoor namelijk naar Nederland komen om een BSN aan te vragen, waarna het pensioen kon worden uitbetaald. Uiteraard was deze moeite voor veel mensen te groot en bleef er veel geld liggen.

Tegenwoordig is het makkelijker om een vergeten pensioen vanuit het buitenland aan te vragen. Het pensioenfonds waar je geld van tegoed hebt, vraagt dan namelijk een BSN voor je aan. Wel moet er uiteraard rekening gehouden worden met het feit dat over dit pensioen nog steeds belasting betaald moet worden. Of er dus daadwerkelijk een noemenswaardig bedrag overblijft is de vraag, maar proberen kan natuurlijk geen kwaad.


Vergeten pensioen met terugwerkende kracht aanvragen

De pensioenrechten die je hebt opgebouwd, verjaren niet meer sinds het jaar 2002. Dit betekent dat al het pensioen waar je recht op had na dit jaar, nog steeds aangevraagd kan worden. Mocht je deze vergeten pensioenen hebben die je al jaren links hebt laten liggen, kun je dit dus altijd met terugwerkende kracht ontvangen. Dan kun vaak kiezen tussen een maandelijkse uitkering of bijvoorbeeld een afkoopsom. Dan kun je bijvoorbeeld een deel van het bedrag inleveren, maar dit in een keer laten betalen. Gaat het om een pensioen dat je hebt opgebouwd gedurende één of twee jaar werken en ben je dat al enkele jaren vergeten, dan kan het nog best een leuk bedrag zijn wat je er extra bij krijgt.

Vergeten pensioen door overlijden

Het kan ook zijn dat je vergeten bent om het pensioen van een al overleden pensioengerechtigde aan te vragen. In dat geval moet de partner of een van de kinderen zich melden bij het pensioenfonds, binnen 5 jaar na het overlijden. Op deze manier kun je dus van de laatste 5 jaar een vergeten pensioen opeisen en uit laten betalen. Vergeet daarnaast ook niet dat je vaak ook nog recht hebt op een partnerpensioen wanneer je partner is overleden. Dit zou na het overlijden van de partner uitgekeerd moeten worden aan de overlevende partner.

Gelukkig kun je er met dit artikel al snel achter komen of jij ergens geld hebt laten liggen. Heb je de pensioenleeftijd nog niet bereikt en ben je benieuwd wanneer dat kan? Lees dan ons artikel om erachter te komen of je met vervroegd pensioen kunt. Ben je zzp’er? Ook dan kan het handig zijn om te weten hoe je pensioen opbouwt als zelfstandig ondernemer.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag