Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Vuurwerk kopen in Duitsland; alles wat je moet weten

Vuurwerk kopen in Duitsland; alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is bijna oud en nieuw, dus tijd om knallend het jaar uit te gaan! In Duitsland is vuurwerk exclusiever, goedkoper en er is minder regelgeving dan in Nederland. Als jij flink uit wil pakken tijdens oud en nieuw zonder kapitalen uit te geven, is het slim om een middag naar Duitsland te rijden. Verschillende vuurwerkshops nét over de grens bieden schitterende betaalbare sierpotten aan. Bovendien zijn er Nederlandse websites waar je gemakkelijk Duits vuurwerk kunt samenstellen en vervolgens ergens in Duitsland kunt ophalen. De meeste legale vuurwerkverkoop in Duitsland vindt plaats van 28 tot en met 31 december. Officieel mag je geen vuurwerk uit het buitenland halen, maar tot 25 kilo per voertuig mits legaal wordt het gedoogd.


Regels

Voordat je aan het inkopen slaat is het slim om even stil te staan bij de regels. Je wilt immers niet kans lopen op een enorme boete of zelfs een strafblad. Zorg daarom dat je als particulier nooit meer dan 25 kilo vuurwerk per voertuig over de grens meeneemt. Officieel is het zelfs verboden om vuurwerk uit het buitenland naar Nederland mee te nemen, maar omdat de controle anders te ingewikkeld wordt, gedoogd de politie het. Alleen illegaal vuurwerk zoals de bekende strijkers, nitraten en vlinderbommen zijn streng verboden. Ook babypijltjes en Romeinse kaarsen zijn tegenwoordig niet welkom in Nederland. Houd het dus bij mooi siervuurwerk en bespaar een hoop geld!

Meer dan 25 kilo

Van plan om meer dan 25 kilo mee te nemen? Dan moet je dit melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Alleen met een goede reden zoals doorverkoop in eigen winkel wordt dit gehonoreerd en het vervoer zal moeten worden aangepast om te veiligheid van het rijden te waarborgen. Een auto-ongeluk met bijvoorbeeld 50 kilo vuurwerk in de achterbak kan voor flinke explosies zorgen.

Niet via post

Je zou denken dat het ook mag om tot 25 kilo vuurwerk uit Duitsland te bestellen via de post. Maar dat is verboden. Doe dat ook niet illegaal, want vooral sinds 2018 zijn de controles op vuurwerk in pakketjes strenger geworden. Dit heeft geresulteerd in zeer veel vuurwerkvangsten door de politie. Naast vuurwerk uit Duitsland kiezen veel mensen voor de makkelijke weg door vuurwerk uit Polen en Bulgarije te bestellen. Ondanks dat het makkelijk te bestellen is, kan het voor flinke boetes zorgen. Je kunt alleen online een pakket samenstellen en die vlak over de grens ophalen.

Handleiding

Officieel moet er op het Duitse vuurwerk ook een Nederlandse handleiding staan. Vaak is dit ook het vuurwerk dat in Nederland legaal is. Op een strijker zul je bijvoorbeeld niet snel Nederlandse tekst vinden. Simpel weg omdat deze knallers niet bedoeld zijn voor de Nederlandse markt. Ook Romeinse kaarsen en babypijltjes niet meer. Naast een handleiding in het Nederlands moet er ook op staan dat het voor particulier gebruik is, maar het meeste vuurwerk uit winkels is voor particulier gebruik. Kijk toch een keer extra voor de zekerheid. Onderschept worden bij de grens is het laatste wat je wil.


Wanneer te koop?

Vanaf 28 tot 31 december wordt er in Duitse winkels vuurwerk verkocht. Niet alleen in speciale vuurwerkshops, maar ook in supermarktketens als de Aldi en de Lidl. Veel vuurwerk mag echter alleen verkocht worden aan meerderjarige mensen. Zorg dus dat je altijd een identiteitsbewijs of paspoort bij je hebt. Uiteraard ook om geen problemen te krijgen om de grens überhaupt over te komen. Eens in de zoveel tijd wil er nog weleens een controle voorkomen. Vooral rondom de jaarwisseling zijn er meer dan anders. Let er ook goed op dat op ‘s zondag geen vuurwerk wordt verkocht, zowel in Duitsland als in Nederland niet. Bekijk voor de zekerheid de openingstijden op de website of bel de betreffende winkel.


Duitse kwaliteit

Duitsers hebben vooral een goede smaak in siervuurwerk. In echte vuurwerkwinkels zijn dan ook enorm veel verschillende cakes en potten te vinden. Er is veel meer keuze dan in menig Nederlandse vuurwerkshop. Om deze reden kiezen veel Nederlanders er ook voor om in Duitsland vuurwerk te halen. Er is niet alleen meer keuze, maar ook voor de portemonnee is het beter; vuurwerk in Duitsland is goedkoper. Wat betreft vuurwerkzwaarte is Duits vuurwerk soms iets zwaarder. Strijkers zijn daar bijvoorbeeld legaal. Maar wat betreft siervuurwerk lijken de regels erg veel op de Nederlandse. Zo mag een pot in beide landen maximaal een halve kilo zijn. In België mag wel zwaarder vuurwerk worden verkocht, maar dat is illegaal om mee te nemen naar Nederland.


Winkels

Zoals je weet is Duitsland enorm groot en zijn er talloze winkels waar je vuurwerk kunt halen. Zelfs in supermarkten is er een breed assortiment vuurwerk te vinden, laat staan speciale vuurwerkwinkels. Ook vlak over de grens zijn er genoeg mogelijkheden om flink veel vuurwerk naar jouw wens in te slaan.

Heronfireworks

Deze speciale vuurwerkwinkel is te vinden in Elten, zo’n twintig minuten rijden vanaf Doetinchem. Het fijne is dat hun webshop in het Nederlands is. Je kunt kiezen om vuurwerk samen te stellen om vervolgens op te halen, maar rondkijken in de winkel en dan kopen kan ook. De winkeleigenaren hebben al 28 jaar ervaring met de handel in vuurwerk en is ooit begonnen in Nederland. Vertrouwen kun je deze vuurwerkwinkel dus zeker. Het assortiment is breed en voornamelijk gericht op siervuurwerk. Zelf doen ze ook mee aan wedstrijden.

VuurwerkDuitsland.nl

Het ophaalpunt van deze webshop nabij Aken ligt net over de grens van Limburg. Het handige van deze shop is dat je online jouw pakket kunt samenstellen. De keuze is niet mega groot, maar wat ze aanbieden is vaak kwalitatief goed. Ze vermelden er ook bij waar het vandaan komt. Voor vragen kun je altijd terecht bij hun klantenservice op de website. Enige nadeel is dat het ophaalpunt niet bepaald centraal gelegen is. Alleen voor Limburgers is dichtbij.

Bunde feuerwerk

Deze winkel ligt verdacht dicht op de Nederlandse grens tegen Groningen aan in het plaatsje Bunde. Dit duidt erop dat ze het ook van de Nederlandse kopers moeten hebben. De website is dan ook in het Nederlands te bezoeken. Ze hebben een ruim assortiment van knalvuurwerk, maar ze zijn ook niet vies van imposante cakes en potten. Houdt er wel goed rekening mee dat een groot deel van het aangeboden knalvuurwerk in deze winkel in Nederland illegaal is. Ook bij deze winkel kun je online samenstellen in in de winkel ophalen.

FWS feuerwerk

Vlakbij Hengelo in het Duitse plaatsje Bad Bentheim is FWS feuerwerk gevestigd. Ondanks dat ze geen aantrekkelijke webshop hebben is hun assortiment breed en staat voor ieder stuk vuurwerk een video, zodat je kunt zien wat het effect is. Zo kun je precies jouw gewenste sierpakket halen! Bestellen en ophalen werkt net zoals bij de andere webshops. Sorteren op fabrikant kan ook. Dus als jij bijvoorbeeld goede ervaringen hebt met vuurwerk van Xplode kun je jouw vuurwerk daarop filteren. Voor de echte kenners onder ons zeer handig!

E&R feuerwerk

In de grensplaats Auhaus is E&R feuerwerk te vinden. Hun gebruiksvriendelijke website met verschillende afbeeldingen en categorieën maakt het een goede winkel. Ook zijn de recensies over het algemeen zeer positief. In hun online catalogus is te zien dat de winkel vooral op sierpotten gericht is. Het assortiment is zeer breed en exclusief. Vanaf Enschede is het een klein uurtje rijden. Voordeel is dat deze winkel vrij centraal gelegen is dus het voor de meeste Nederlanders qua afstand goed te doen is.

Toschpyro

Zin om echt flink uit te pakken? Dan is Toschpyro in Freren de ideale winkel voor jou. In deze immense loods kun je naar hartenlief vuurwerk bezichtigen en (tot 25 kilo) kopen. Mocht dat te weinig zijn kun je er altijd voor kiezen om twee keer te rijden. Een beetje cake in deze winkel kost ongeveer €100,- maar dan heb je goede kwaliteit in handen. De buurt zal verstelt staan! Enige nadeel van deze (web)shop is dat alles in het Duits is. Een vuurshop voor de echte liefhebbers die bereid zijn flink wat uit te geven voor een onvergetelijke jaarwisseling.

Lidl & Aldi

Geen zin om lang te rijden of op te zoeken waar een vuurwerkwinkel zit? Dan kun je altijd nog de grens over rijden en de eerste beste supermarkt binnenwandelen. Vrijwel iedere grote supermarkt, zoals Lidl en Aldi hebben flink wat vuurwerk te koop. Op deze Duitse website van Lidl is te zien wat er allemaal voor vuurwerk te koop is. Van licht kindervuurwerk tot uitgebreide cakes, de supermarkten in Duitsland hebben het allemaal! Zorg overigens wel dat je je paspoort of ID-kaart paraat hebt.


Conclusie

Veel mensen weten niet dat het gedoogd wordt om tot 25 kilo vuurwerk uit het buitenland te halen. Uiteraard moet dat vuurwerk wel legaal zijn in Nederland. Toch is het voor de portemonnee flink aantrekkelijk om een ritje naar Duitsland te doen om vuurwerk in te slaan. Vooral siervuurwerk is zeer geliefd in ons buurland. Naast de velen vuurwerkwinkels nabij de grens kun je ook terecht bij Duitse supermarkten. Let er goed op dat je niets via de post uit het buitenland bestelt, dat is verboden. Houd daarnaast rekening met de verkoop vanaf 28 tot 31 december. Op zondag wordt nergens vrijwel nergens vuurwerk verkocht. Al met al is het dus een slimme keuze om jouw vuurwerk over de grens te kopen!

Een knallende en sierlijke jaarwisseling toegewenst.


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag