Waarom kiezen voor fiscaal partnerschap?

Waarom kiezen voor fiscaal partnerschap?

Laatst bijgewerkt: 18 september 2018

Tussen maart en mei is het tijd voor de aangifte inkomstenbelasting over het afgelopen boekjaar. Voor veel mensen een lastige opgave die ze dan ook maar wat graag uitbesteden aan een boekhouder of een oom die handig is met cijfertjes. Eén van de onderdelen die naar voren komt in deze aangifte is de vraag of je ook een fiscaal partner hebt. In dit artikel vertellen we je over de voor- en nadelen van fiscaal partnerschap, hoe je zorgt voor een optimale verdeling en of het verstandig is om voor het hele jaar fiscale partners te zijn.


Wanneer ben je fiscaal partner?

Als je aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting wordt je al vrij snel in het invulveld gevraagd of je ook getrouwd bent, en zo ja, met wie. In het geval van een huwelijk is het voor de Belastingdienst meteen duidelijk: jullie zijn fiscale partners. Dat is een zekerheid waarvoor je hebt getekend bij je ja-woord, al ben je je daarvan misschien niet eens bewust. Dat geldt ook voor een geregistreerd partnerschap. Als je als liefdespartners samenwoont, maar geen geregistreerde partners bent, ben je in de meeste gevallen ook automatisch fiscale partners, bijvoorbeeld omdat je wel gebruik maakt van elkaars pensioenvoorziening. In geval van liefdesrelaties ben je dus bijna altijd fiscaal partners, al zijn er uitzonderingen mogelijk.

De Belastingdienst kan naast de liefdesrelaties binnen één huishouden ook andere woonsamenstellingen zien als fiscaal partnerschap. In sommige gevallen bijvoorbeeld wanneer je samenwoont met één van je volwassen kinderen, of wanneer je samen met je broer in één huis woont. In dat geval is er eigenlijk altijd sprake van een samenlevingscontract of een andere afspraak op papier waarin duidelijk wordt dat jullie bij elkaar horen. Dat geldt bijvoorbeeld ook als je met je beste vriend samen een huis koopt en daar beide in gaat wonen.

Twijfel je of je fiscale partners bent met degene met wie je in één huis woont? De Consumentenbond heeft een handige tool op haar website staan waarmee je in slechts een paar muisklikken kunt zien of je door de Belastingdienst gezien wordt als iemand met een fiscale partner.


Voordelen van fiscaal partnerschap

Alhoewel het niet altijd in je voordeel hoeft te werken, kan het erg voordelig uitpakken om een fiscale partner te hebben. Je kunt namelijk inkomsten en aftrekposten zodanig verdelen dat je zo weinig mogelijk belasting hoeft te betalen. Een cadeautje van de Belastingdienst! Ook kun je extra belastingkorting krijgen, de belasting over jullie vermogen verminderen en profiteren van de aanslaggrens. Je moet het alleen maar net even weten..

  • Extra belastingkorting

Stel je voor dat je het afgelopen jaar nauwelijks inkomen hebt gehad (bijvoorbeeld omdat je naar school ging, tijdelijk zonder werk zat of besloot tijd vrij te maken voor de kinderen of voor een zieke ouder), dan heb je in normale gevallen geen recht op uitbetaling van de algemene heffingskorting. Dit geldt echter wél als je een fiscale partner hebt! Als je AOW’er bent dan gaat dit om een maximum van €1151,- (over 2017), voor de rest geldt een bedrag van maximaal €2254,-. De algemene heffingskorting is op basis van het inkomen van je fiscale partner en krijg je alleen als je samen aangifte doet.

  • Andere heffingskortingen

Er zijn nog een aantal kortingen waar je gebruik van kunt maken als je fiscale partners bent. Wat dacht je bijvoorbeeld van arbeidskorting, levensloopkorting en inkomensafhankelijke arbeidskorting? Dit soort kortingen heb je niet automatisch recht op, maar zijn wel te verkrijgen wanneer je een laag jaarinkomen hebt. De moeite waard om even uit te zoeken dus.

  • Je mag je inkomsten en aftrekposten verdelen

Voor veel mensen is het verdelen van de inkomsten en aftrekposten het leukste deel van het invullen van de inkomstenbelasting. Door dit gunstig te verdelen scheelt het je soms honderden of duizenden euro’s die je aan de Belastingdienst moet betalen, of die je juist terugkrijgt. Het is soms even een puzzel om uit te vinden wat het meest gunstige is, maar het loont de moeite zeker!

Een voorbeeld: Degene die het meest verdient doet er vaak goed aan om de aftrekpost voor de eigen woning op zijn of haar naam te zetten. Dit bespaart je vaak veel geld. Let op: dit geldt niet altijd, dus (laat) er gerust , dus let goed op bij het invullen van jouw aangifte.

  • Verdeel het vermogen

Als je géén fiscale partner hebt dan is het bedrag dat je heffingsvrij als vermogen mag hebben €25.00,-. Ben je samen, dan gaat dat bedrag omhoog naar €50.000,-. Stel je voor dat de één €40.000,- op de rekening heeft staan, en de ander €0,-, dan is dat geen enkel probleem als je fiscale partners bent.


Nadelen van fiscaal partnerschap

Natuurlijk kunnen er ook nadelen kleven aan het fiscaal partnerschap. Zo ben je bijvoorbeeld de pineut als je allebei een koophuis hebt (bijvoorbeeld doordat je allebei al een koophuis bezat toen jullie elkaar leerden kennen). Het kan ook zijn dat je net een aftrekpost misloopt of er minder uithaalt doordat je fiscale partners bent.

  • Aftrekposten mislopen

Soms denk je doordat je veel aan goede doelen hebt gegeven dat je dat af kunt trekken van de belasting. Als je alleen bent geldt een lagere drempel dan wanneer je samen bent. De drempel is niet automatisch een verdubbeling. Dat geldt ook voor zorgkosten. Als je fiscale partners bent kan het best zijn dat je drie keer zoveel zorgkosten moet hebben gemaakt om aan de drempel te voldoen.

  • Je krijgt maar voor één huis hypotheekrenteaftrek

Als je allebei een koophuis hebt maar wel fiscale partners bent, loopt één van beide hypotheekrenteaftrek mis. En dat is zonde, want dat kan aardig in de papieren lopen, afhankelijk van je hypotheken natuurlijk. Stel je voor dat je beide huizen wilt houden om afwisselend in te wonen, dan is het vaak niet handig om fiscale partners te worden. Laat dit voor je uitrekenen door iemand die er verstand van heeft. Het kan in de duizenden euro’s lopen die je misloopt, dus het loont altijd om daar iemand voor in te schakelen.


Hoe zorg je voor een optimale verdeling?

Als je wel fiscale partners bent kun je jullie aftrekposten, inkomsten en jullie vermogen verdelen op zo’n manier dat jullie zo weinig mogelijk belasting hoeven te betalen. Het is soms een puzzel, maar wel een hele leuke als je er een beetje aardigheid in hebt. Standaard wordt het laatste veld van de inkomstenaangifte zo ingevuld dat de inkomsten en het vermogen staan bij de persoon voor wie het opgegeven is. Je mag dan vervolgens zelf nog schuiven met de cijfertjes. Deze aanpassingen doe je handmatig. Bij alles wat je verandert zie je vervolgens wat dat voor gevolgen heeft voor de te betalen of de te ontvangen belasting. Probeer verschillende opties uit en zie wat dat voor jullie doet. Kom je er zelf niet uit? Het is geen schande om een expert in te schakelen. Hij of zij weet vaak net wat beter hoe je de verdeling zo gunstig mogelijk kunt laten verlopen.


Fiscale partners over het hele jaar?

In sommige gevallen is het niet handig om over het gehele jaar fiscale partners te zijn, als je dat nog niet was. Als je bijvoorbeeld in juli gaat trouwen en daarvoor al samenwoonde, kun je het fiscale partnerschap voor het hele jaar laten tellen. Máár, als je in dat eerste halfjaar bijvoorbeeld veel zorgkosten hebt gemaakt, kan dat onverstandig zijn. Twijfel je over wat de beste optie is? Vul dan gewoon eens twee keer het invulformulier voor de inkomstenbelasting in waarbij je de ene keer invult dat je over het eerste halfjaar fiscale partners bent, en één keer dat je geen fiscale partners bent. Kijk dan wat het onder de streep voor verschil maakt. Het is even wat werk, maar het kan je veel geld schelen.


Hulp nodig bij het doen van je belastingaangifte?

Je bent echt niet de enige. Box 1, 2 of 3, aftrekpost dit, ouderenkorting dat; voor veel mensen is het invullen van de inkomstenbelasting abracadabra. Vaak loont het de moeite om de aangifte door iemand te laten doen die er verstand van heeft. Met een relatief kleine investering wordt je aangifte dan voor je gedaan en heb je er zelf geen omkijken naar. Dat scheelt je een hoop tijd, en mogelijk ook veel geld. Een expert kan je ook adviseren over of het wel of niet verstandig is om fiscale partners te worden.

Let op: aangifte doen voor de inkomstenbelasting is in alle gevallen maatwerk. Wat voor de één geldt, kan voor de ander wel heel anders zijn.


Wellicht vind je deze gerelateerde artikelen ook interessant:


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag